четвъртък, 4 юни 2009 г.

Хрупкави бисквитки



Продукти

150 г меко масло
100 г захар
2 с.л. мед
1 яйце
1 ч.ч.оризон
1 ч.л.настърган пресен джинджифил
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

мак и филирани бадеми за овалване







Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта и меда. Прибавете яйцето, а след това оризона, джинджифила и ванилията. Накрая сипете и брашното, пресято и примесено с бакпулвера. Разбъркайте добре.

* Постелете тава с хартия за печене. От сместа направете с ръце топчета с големината на орех.Оваляйте половината в мака, а останалите във филирани бадеми. Наредете топчетата на достатъчно разстояние едно от друго, тъй като при печене се разливат. Изпечете бисквитките в предварително загрята на 170* фурна до порозовяване.

От оризона бисквитките стават много леки и хрупкави.Ако не харесвате аромата на джинджифил го заменете с ваша предпочитана подправка. Много добре би се получило с кокос. Ако искате бисквитките да са по-меки увеличете количеството на брашното. Съответно - намалете го, ако ги обичате по-хрупкави. Да ви е сладко!





.

7 коментара:

  1. Така си е,Драго.Вкусно е.Един колега ми каза ,че трябва да си сменя името на блога със "Сбогом,диета". Май е прав,а?

    ОтговорИзтриване
  2. :) Само, ако ти мислиш така.

    На теб като че ли повече вярвам. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Йоли,едно въпросче,оризон не е ли вид ориз и суров ли се слага,не става ли твърд? Не може ли без оризон, за моя сигурност...
    Благодаря!
    Петя

    ОтговорИзтриване
  4. Ех,Петя,сетих се сега за детските ми години покрай твоя въпрос.Тогава беше голяма глезотия този оризон.Може би в момента да си има друго име,знам ли?Но не вярвам.Оризон се продава в почти всеки хранителен магазин,както и на щандовете с диетични храни.Обикновено даже е оцветен в различни цветове.Виж това -

    http://images.search.conduit.com/ImagePreview/?q=%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BD&ctid=CT3072253&searchsource=15&SSPV=EB_SSPV&CUI=SB_CUI&start=0&pos=0

    Това е ориз,разбира се,натурален или леко подсладен,но не му знам технологията на приотвяне. Като пуканките е,нещо подобно.Ако искаш го пропусни в рецептата,изобщо не е задължителен.Аз това съм имала в момента,това съм сложила.Можеш да си го заместиш с нещо друго или изобщо да не го слагаш.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли. Аз не обичам оризон. Ако го махна от сместа, трябва ли и с колко да увелича брашното? Какво тесто трябва да се получи, меко или твърдо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Зарежи го оризона. Ако обичаш някакви ядки, сложи малко. Само за вкус. Недей да увеличаваш брашното, няма смисъл. В случая оризона не действа като сгъстител. Той е сух и просто хрупка. Надявам се да ти харесат бисквитите, благодаря ти.

      Изтриване