петък, 26 юни 2009 г.

Кокосови скариди с пикантен сос








Продукти


250 г почистени скариди
1 кокосов орех
1 яйце
1/2 ч.ч.брашно
сол и бял пипер на вкус


За соса

2 с.л. сладко от кайсии
1 зелена люта чушка
малко парче пресен джинджифил
1 с.л. дижонска горчица
сок от 1 лимон
сол на вкус



Приготвяне


* Пробийте с нещо остро ( например с пирон) дупчиците, които са на върха на кокосовия орех. Изсипете течността в купа и го прецедете с цедка от власинките, които падат от кората. Хванете ореха в едната си ръка, а с другата ударете няколко пъти с чук отстрани. Кокосовият орех лесно ще се сцепи на две половини. Извадете ядката, обелете и я настържете.

* Разбийте яйцето, добавете брашното и кокосовото мляко. Разбъркайте на гъста каша. Ако е необходимо добавете малко вода. Овкусете със сол и пипер.

* Топнете скаридите в кашата и ги оваляйте в настъргания кокос. Изпържете ги в маслена баня до порозовяване.

* Сложете в блендер всички съставки за соса. Пюрирайте до гладкост. Поднесете скаридите горещи, сервирани в кокосовите черупки. Да ви е сладко!









.

11 коментара:

  1. Йоли,
    много апетитни и сигурна съм - ароматни!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. И още една необичайна, но за това пък изненадващо вкусна идея! :)

    Разбърках една лъжичка сосче за проба и прибавих малко кокосов орех.

    Ммм...сладко, кисело, люто и свежо...Един невероятно приятен екзотичен подарък за небцето!

    Благодаря на вкусното Йоли!

    Харесват ми нейните изненади! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви,приятели.Страхотно ме радвате.

    Драго,много си бърз...кога успя да спретнеш сосчето?Надявам се да ти е харесало.Благодаря ти за доверието.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва снимката с кокосовия орех. Поздравления за рецептите!

    ОтговорИзтриване
  5. Много свежа рецепта!!! Тези скариди трябва да са умопомрачителни на вкус! :) Но аз хич не умея да пържа, особено в басейн от олио... Малко фурна дали ще им понесе?
    От твоите обяснения, кокосовият орех изглежда лесен за обработка... Аз все го връчвам на половинката, а той подхожда с бормашина (за да изцедим сока) и трион. И тази схема не е лоша - аз не се моря, а купичките стават хубави и после и аз си ги използвам за украса и снимки :) :)
    Хубав ден от мен, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  6. Да, мила, скаридите са фантазия, признавам. Непременно ги опитай, но задължително пържени. Нищо няма да стане във фурната. Кокосовият орех наистина се отваря лесно по този начин. Стоян от Бон апети ме светна как да го отворя, много му благодаря. Иначе и аз карах мъжа ми пък с ножовка да ги реже. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  7. That is wonderful. Simple but so delicious. I would like to cook for my birthday. Yoli, you are wonderful. Best regards from Slovenia.

    ОтговорИзтриване
  8. Много,много благодаря.Тези скариди са любими у дома.Ще се радвам,ако и ти ги опиташ.Да ти е сладко,Cupica!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, Ралица съм. Не мога да влезна като регистриран потребител, нямам опция вход, не знам защо така. Исках да те питам дали имаш рецепта за коледан пуйка, търсих в основни, но не намерих. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рали, много странно. Незнам защо не можеш да влезеш, не би трябвало да има проблем. За съжаление нямам рецепта за пуйка. Нещо не съм бай голям фен на Коледните пуйки... да да знам. Съжалявам мила, погледни другаде. Весели празници!

      Изтриване