четвъртък, 23 юли 2009 г.

Брюле с бял шоколад

.






Продукти

600 мл пълномаслена течна сметана
120 г бял шоколад
7 жълтъка
80 г захар
1 ванилия

захар за поръсване



Приготвяне

* Загрейте сметаната без да я кипвате и я отстранете от котлона. Начупете в нея шоколада и разбъркайте добре докато получите гладка консистенция. Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Налейте сметаната на тънка струйка към жълтъците като бъркате непрекъснато.  Налейте крема в купички за брюле. Изпечете го на водна баня за 1 час на слаба температура от 130* или 20 минути  на 180*. Водата в тавата трябва да бъде 2/3. Оставете готовия крем добре да се охлади и стегне в хладилника.

* Преди сервиране поръсете крема с тънък пласт захар и карамелизирайте с домакинска горелка. Ако не разполагате с такава сложете купичките под силно загрят грил докато се карамелизира захарта. Да ви е сладко!







.

37 коментара:

  1. Привет Йоли!Очаква те награда при мен.Ще се радвам да я получиш.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Нанита.Идвам ти га гости.

    ОтговорИзтриване
  3. Оригинално и вкусно!
    Имам награди за теб...
    Чакам те...
    Поздрави,Краси

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страшно вкусно! Задължително ще се пробва :-) Имам само 2 въпроса единият е препоръка за марка бял шоколад а другият е за сметаната... правилно ли разбирам, че необходимата сметана не е сладкарска а такава за готвене? Извинявам се за въпросите но съм нова в правенето на сладки кремове, брюлета,суфлета и тем подобни :-)
    Още веднъж браво за невероятните рецепти.
    Поздрави Ди

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Ди.Благодаря ти за хубавите думи.Ще се радвам да опиташ този крем. Първо за сметаната.За подобен вид кремове горещо препоръчвам само млечна сметана.Просто десерта е много фин,а с растителна само ще изгуби.У нас такава сметана е само на Президент,течна в кутии.Останалата е растителна и няма значение дали е готварска или сладкарска.но ако решиш,може и с такава да го направиш.Просто млечната сметана у нас е скъпа.

    Шоколада - ползвам бял белгийски кувертюр,който купувам от специализиран магазин в София.Иначе който и друг да купиш на блокче за ядене,няма кой знае каква разлика.Успех и да кажеш после дали ти е харесало.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Йоли! Имах голямо желание и тръпка да приготвя крем брюле, за жалост вече 2 пъти несполучливо - пресича ми се, става на парцали и напомня кисело мляко. Не мога да разбера къде бъркам - дали при прибавянето на топлата сметана към жълтъците или неподходящ избор на сметана?Направих и една импровизация - вместо бял шоколад прибавих сока на 1 лимон, може би това е грешката...Ще се радвам 3-я ми опит да е успешен с помощта на твой съвет:)Струваше ми се лесен крем, а се оказа подвеждащо:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Limona e kiselina i presicha mlyakoto.

      Изтриване
    2. Абсолютно правилно! Лимонът пресича млякото, в какъвто и вид да е. В случая е сметаната. Не е трябвало да слагаш лимон, Гале.

      Изтриване
  7. Галче, малко пооправих рецептата за да е по-ясна.не трябва да прибавяш наведнъж сметаната към жълтъците.Не трябва и да е много гореща за да не ги сготви.За лимона съм категорична - това е киселина и веднага пресича.Можеш да пробваш крема и с растителна сметана.Става чудесно и с нея.Успех и благодаря,че не се отказваш.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Йоли!Спазих инструкциите и без импровизации стана страхотен:)))!Явно 3-я път е за щастие!

    ОтговорИзтриване
  9. Йиииииииииеееееее ......... чак ми идва да заподскачам! Браво на теб Галка! Така ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  10. Понеже в нашия малък град Каварна,няма такава течна сметана....С каква друга мога да я сменя?

    ОтговорИзтриване
  11. Боби,с нищо мила не можеш да я замениш. Точно този крем се прави със сметана и нищо друго.Като ходиш до Варна или Балчик си вземи от там.Можеш да ползваш и растителна течна сметана.Мисля, че нея ще я намериш в Каварна.На Мегле или Хопла.Ще свърши работа.И поздрави на любимото моренце.

    ОтговорИзтриване
  12. Ще предам поздравите на морето :) А за сметана-да такава има,виждала съм.Но тия дни ще имам път към Варна и ще си взема от Пикадили,мисля че там съм виждала :)

    ОтговорИзтриване
  13. Привет отново и от мен:)))

    Имам въпрос за печенето :)

    След като загрея хурната на нужната температура , поставям тавата с водата и купичките на дънто на фурната нали?
    Тоест въпросният 1 час на 130 градуса започва да тече в момента , когато поставя тавата във фурната нали?
    Водата трябва ли да завира или да добавям по малко студена вода или кубчета лед за да не заври. Въпросът ми е малко глупав , но никога не съм правила брюле :))))

    Поздрави
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  14. Чани,няма да ти заври водата на 130*.Нищо не трябва да добавяш,така си е добре.Да,правилно си разбрала,първо загряваш фурната и после слагаш тавата в нея и печеш 1 час на слаба температура.Много се надявам да ти хареса.Благодаря ти и успех с крема.

    ОтговорИзтриване
  15. Не обичам кремчета, но този ми изглежда изкушаващо вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря Или.И аз не обичам кремчета,но Брюле е много повече от крем.Не напразно е с такава слава.Ще се радвам,ако опиташ.

    ОтговорИзтриване
  17. Привет Йоли. Тези дни ще направя брюлето /леко ме е страх да не се проваля, но има и втори опит за това/. Вапросът ми е до захарта - понеже половинката е с диабет - мога ли да заменя захарта с фруктоза-натурална плодова захар и какво трабва да е количеството тогава, пак ли 80 гр. За шоколада имам варианти, защото продават и хубави бял шоколад за диабетици, но за захарта? Правила съм такива замени и друг път 1:1, но незнам сега за брюлето дали е допустимо. Поздрави, Дани

    ОтговорИзтриване
  18. Ох,Дани,няма да те лъжа миличка.Изобщо незнам как да ти отговоря на този въпрос.Моля всички мои читатели,които имат подобен въпрос,проблем или просто чудене и знаят какво да кажат, да се включат.Нека този път те оставя без отговор,не искам да те подведа.Наистина трябва да каже някой човек,който знае.Много се радвам,че искаш да опиташ крема,и отсега знам,че ще се хареса на всички ви.Благодаря ти Дани,доверието ти така ме стопля...

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, в момента кремът е във печката - изключително лесно се приготвя и вече ухае чудесно, очаквам изключителен резултат, както винаги, когато приготвям нещо твое. А и тук на външния вид няма какво да му объркаш, та най-накрая и аз да докарам нещо, което прилича на вкусотиите от твоите снимки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Йолинце, кремът стана разкошен. Много е лесен за приготвяне, а резултатът е истинско тържество за вкусовите рецептори :)

    ОтговорИзтриване
  21. Много се радвам,Ани.Благодаря ти,мила.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. Имам вече два неуспешни опита по други рецепти ,дано с твоята рецепта ми се получи! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се надявам, Даре. Само внимавай при печенето. Друго важно няма, само това. Успех.

      Изтриване
    2. Така и не се наканих след въпросните провали да правя брюле,но ето година по-късно ,отново реших че ще се прави,определено по твоята рецепта и със сигурност ще споделя резултата.Само като гледам снимките и ми се дояжда...

      Изтриване
    3. Не става и не става ,стои си течно

      Изтриване
    4. Не думай Даре! Защо пък течно! Еее, мен май ме е яд повече и от теб. Според мен само печенето е проблема. Иначе няма какво да му се обърка на този крем. Точно обратното става обикновено, хората го препичат и става като туткал. Може би е трябвало още мъничко да го печеш, знам ли?

      Изтриване
  23. Здравей, Йоли! Направих крема по рецептата, но явно нещо сбърках при печенето, защото стана на различни пластове по гъстота: най-отгоре стана много сух/почти ронлив/ , по средата по-мек, а най-отдолу доста втечнен крем. Пекох го на горен и долен нагревател,130°, 1 час и водата беше 2/3. Някаква идея къде съм сбъркала?
    Поздрави, Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че си сбъркала, Кате. Просто няма какво да объркаш тук. Предполагам, че вината е в продуктите. В белия шоколад за съжаление има какви ли не некачествени продукти като нишесте и палмово масло. Доста неприятен продукт за работа е. Аз винаги като имам възможност си купувам бял кувертюр, а не от шоколадите, които продават за ядене. Другото е самата сметана. Може да не е била прясна, или пък ако е била растителна ... знам ли? Благодаря ти, че опита.

      Изтриване
    2. Йоли, благодаря за съвета, явно е от продуктите - шоколадът беше Милка, а сметаната Хопла. Иначе на вкус беше добре, щом вече го няма :). Следващия път ще го направя с правилните продукти. :)

      Изтриване
  24. Здравейте,Йоли!Респект за уменията и споделените рецепти!Често когато посрещам гости част от менюто е по тях.С гордост презентирам ястията,като казвам,че са по твои рецепти.Сега мисля да поднеса за десерт твоето крем брюле.Въпросът ми е,дозата щ е ели достатъчна за 8 души.Благодаря. Соня Ангътян от Варна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Соня. Благодаря ти от сърце за милите думи. Много се радвам, че ти харесват рецептите ми. Да, кремът ще стигне за 8 души. Но знаеш, че формичките за брюле са малки, нали? Може да го направиш и в купички за крем карамел. Просто го разсипи равномерно в тях. Дори и да са по-дълбоки, няма проблем. И не забравяй да карамелизираш преди поднасянето. Ако направиш това доста по-рано карамела ще се овлажни и стопи. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  25. Благодаря за рецептата! Приятелят ми е фен на брюлето и направо си облиза пръстите! Записвам си рецептата като сполучлива и ще я прилагам често в употреба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за доверието и хубавите думи, Анелия. Много се радвам, че ви хареса крема. Да ви е сладко!

      Изтриване
  26. Йоли, благодаря за поредната прекрасна рецепта! Страшно много ми хареса още от първия опит. Стана просто перфектен крем! Втория опит, за сметка на това, се получи тотално неуспешен. За него нямах толкова време и пекох по втория вариант- на по-висока температура. Стори ми се, че е твърде течно, когато мина времето, за това и пекох още малко. Крайният резултат - течност с консистенцията на боза . Определено ще опитам отново! Чудя се само дали мога да спася все пак неуспешния си опит. Как мислиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че кремът ти харесва, Лили. Благодаря ти от сърце за доверието и коментара. Да, сама си се убедила, че цялата тайна при приготвяне на брюле е в печенето. Чудя се само защо е останало течно. Би трябвало да е точно обратното. Както и да е. Няма да се получи нищо, ако го доизпечеш. Изсипи брюлето в тенджерка и леко го подгрей за да стане течно и еднородно. След това може да му сложиш мъничко желатин, колкото леко да го уплътни. 1/2 пакетче е достатъчно. Пак го разсипи в купички и охлади добре. След това си го карамелизирай. Мисля, че само така може да се спаси и никой няма да заподозре, че има желатин. Но пака казвам, да не се превръща в желиран десерт. Ако искаш, пробвай.

      Изтриване