събота, 25 юли 2009 г.

Мариновани гъби




 Продукти

марината за 5 кг гъби

500 мл винен оцет 6%
1,5 литра вода
100 г захар
сол на вкус (около 200 г)

6 дафинови листа
1 с.л. бахар на зърна
1 с.л.микс пипер - черен, бял и розов
5 зърна карамфил
няколко клончета прясна мащерка

5 кг гъби







Приготвяне

* Почистете гъбите и ги нарежете. Бланширайте ги за 10 минути в подсолена вода с малко оцет. Изцедете ги в цедка и ги охладете със студена вода.

* Кипнете марината от посочените продукти. Сипете гъбите в нея и ги оставете да престоят няколко часа.

* Насипете гъбите в буркани, залейте с маринатата, затворете ги добре и стерилизирайте 20 минути.






* При сервиране ги подправете с малко чесън, копър и зехтин. Наздраве!

Преди да сложите гъбите в маринатата я опитайте. Според вашия вкус може да прибавите вода, оцет, сол или захар. Може да си направите салата от мариновани гъби от по-малко количество. Спокойно можете да я съхранявате няколко месеца в хладилника без да я стерилизирате.







.

23 коментара:

  1. Много добра идея.Прохладна вечер/при нас е много горещо/

    ОтговорИзтриване
  2. Дими,Дани ... благодаря ви,момичета.Много сте мили.

    ОтговорИзтриване
  3. Какви гъби използвате? На снимката са манатарки, но ми се струва, че е грехота да се използват за мариноване, защото им се променят драстично вкусът и ароматът.
    От всички гъби за мариноване предпочитам... масловките! При това колкото по-дребни, толкова по-добре. Е, отвратително е да ги белиш, но пък стават много нежни и вкусни.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен,здравейте.Много се радвам,че имам насреща си човек,който разбира от гъби.Напълно съм съгласна - прекрасният вкус на манатарката се променя при консервиране,но салатата става наистина великолепна.Манатарката си е манатарка. Масловките стават наистина прекрасни,пачият крак също.И аз не бих хабила манатарките за консервиране,но просто тази година имах много гъби.Достатъчно бяха и за замразяване и за салата.Но да ви кажа .... правила съм салатата и с най-обикновени култивирани печурки. И пак става страхотна.Опитайте.И дано следващата година е гъбарска. Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  5. Впечатлен съм от всичко в този сайт!!!
    И от рецептите, и от оформлението, и от отношението!
    Това е рецептата на майка ми, която бях изгубил преди години.
    Приготвяхме я с разни гъби, но най-вкусно беше с Булка гъба - обезцветяваше се, но беше вълшебна. Не сме стерилизирали -= съхранявахме с месеци в хладилника.
    Благодаря и Със Здраве!

    http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=80060

    http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=85970

    http://www.facebook.com/#!/photo.php?pid=1043752&id=1079611912

    ОтговорИзтриване
  6. Как да консервирам манатарки и гъби-булка,но така че да стават за готвене,а не за салата?Какво ще стане ,ако ги сложа във фризера!Ще съм благодарна на повече изпитани рецепти.Публикуваната вече е пробвах с манатарки-вкусно е,но само за салата.))

    ОтговорИзтриване
  7. Точно така,това е просто гъбена салата. Консервираните гъби за готвене се бланшират първо в подсолена вода,след това се сипват в буркани,заливат се със саламурата им и се стерилрзират 90 мин.Лично аз не ги харесвам,безвкусни са ми.Винаги си замразявам гъбите и то без да ги мия или пък бланширам.Просто ги почиствам с четка или кърпа,нарязвам ги и замразявам.После са като пресни на вкус.За мен бланширането им отнема от вкуса,особено на дивите гъби и не го практикувам.Дано съм била полезна.

    ОтговорИзтриване
  8. Изключително полезна!)))Благодаря за инфото!Светла

    ОтговорИзтриване
  9. hum que bueno !! maravilloso espectáculo de sabor
    saludos desde españa .

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Йоли!Донесоха ми кладница,тъй като тя е по-жилава трябва ли по-дълго да се бланшира-вари,за мен 10мин. си е вече варене.Бланширането е по-кратко.
    Днес правих една доза,но по рецепта от блога Цветно с ..Пепеляшка,но саламурата ми се струва нещо сгрешена и аз както никога без да се замисля направих точно както пише,инак все променям Солта е доста.
    Та се наложи на вкус да я оправям.
    Тъй като гъбите са ми кладница и отдавна съм чела тази рецепта реших нея да пробвам ,даже и не потърсих друг вариант.
    Мариновах само 1кг.за проба.
    Но ми остана доста саламура а и сложих доста мащерка.
    това е рецептата
    МАРИНОВАНИ ГЪБИ КЛАДНИЦА (Oyster Mushroom)

    Ето какво ви е необходимо:
    1 кг гъби кладница
    За маринатата :
    1/3 ч.чаша винен оцет
    1 ч.чаша вода
    5 суп.л. кафява захар
    5 суп.л. хималайска сол
    4-5 дафинови листа
    4-5 зрънца бахар
    3-4 зрънца карамфил
    1 ч.л. зърна черен или зелен пипер
    3-5 суп.л. сушена мащерка
    За мен има грешка в солта и мащерката.Аз направих с доста повече вода за да се убие солта,стана марината за 5 кг поне,дооправих на вкус.Сложих около 1-2лъж мащерка на 3-4 л вода.Сушената мащерка е с по-силен аромат и ако се прекали нагарча.
    Някакви съвети за кладница,ако си консервирала този вид гъби.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз затова винаги съветвам да се опитва на вкус всичко.Само така може човек да балансира вкусовете.Кладница не съм мариновала,но ще е същото.По-пластична гъба е,може да иска малко по-дълго варене.А овкусяването си е все същото.Трябва наистина на вкус да направиш маринатата,така е най-сигурно и ти много правилно си постъпила.Браво!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за бързият отговор.Аз дествително по-дълго варих ,но аромат отива във водата то бланширането.Но тя е жилава и няма как.
    Утре ще направя другите,защото са доста.

    ОтговорИзтриване
  13. ще ви бъда благодарна за рецепта за манатарки, които после да стават за паниране, ако има такава.
    И какво ще случи след 90 минути варене на тази крехка гъба? макар по всички сайтове да пише едно и също? Не може ли просто със сол и аспирин/и и 10 минутна стерилизация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Да, така е за съжаление. Навсякъде ще прочетеш, че стерилизацията на гъбите е 90 минути. Много лесно бомбират, просто няма друг начин. Единствената разлика в стерилизацията е при маринованите гъби. При тях 25 мин. са достатъчни, тъй като са в саламура, която допълнително действа като консервант. Но натурални гъби категорично изискват 90 минути. с аспирин нищо не става при тях. Правилно за манатарката, страхотна гъба е и е грехота да се похабява. Лично аз манатарките ги замразявам. Винаги, когато ми трябват за готвене. Стерилизирам гъби само за салата, за нищо друго. Предпочитам замразени гъби, при това сурово замразени, а не бланширани. За мен бланширането също унищожава голяма част от аромата. Ако нарежеш манатарките на едро или ги оставиш цели и така ги замразиш, след това като ги извадиш от фризера можеш спокойно да ги панираш. Ако ги размразиш ще отделят вода, изцеди ги , подсуши ги доколкото може със салфетка и ги панирай. Опитай сега с една гъба. Просто я замрази, а на другият ден я размрази и панирай. Ако ти хареса резултата направи така и с останалите.

      Изтриване
    2. Много благодаря за изчерпателния отговор. Сигурно имате представа сушени манатарки дали могат да се панират и дали стават вкусни?

      Изтриване
    3. Никога не съм опитвала, признавам си. Но мисля, че не е добра идея. Сушените манатарки са с изключително активен аромат. Няколко парченца подправят цяло ястие. Незнам дали ще е хубаво като се панират, мисля, че ще дойде малко прекалено като вкус. Освен това те са много тънки, като се накиснат пак си остават тънки. Няма да има достатъчно месеста част за паниране. И в крайна сметка ще се получи дебела панировка за ядене, без гъба по средата и с много силен вкус. Но пак ще кажа - винаги съм "За" да се опита нещо ново. Току виж се получила нова вкусна рецепта. Опитай.

      Изтриване
  14. Отговори
    1. Васко, гола вода, ама като сипеш една ракийка нещата стават по- така! Наздраве и благодаря за коментара. Няма хора с еднакъв вкус. Съжалявам, че не са ти харесали гъбите. Има много хубави рецепти в нета, опитай някоя друга. Наздраве !

      Изтриване
  15. Всичко направих, само едно не уцелих. Нямаше нормален оцет, та сложих бял балсамов. Да, ама не! Било ракия! Цялата марината излях и сега кисна в нова.......адски кофти, че замина гъбения сок :-(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, ако ме видиш сега как съм се захилила ... направо няма да повярваш! Такава си ми сладурана! Много ти благодаря, че ми донесе таки капка радост. Ще станат гъбите, нищо им няма. А те така или иначе с ракийка са си най-хубави. Наздраве и да ви е сладко!

      Изтриване
  16. Направих Пачи крак по тази рецепта.Благодаря ти ,станаха уникални ❤️Благодаря и за подробното описание на замразяването им ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пачият крак е една от най-хубавите ни гъби! Толкова са вкусни, както прясно сготвени, така и мариновани. Много се радвам, че опита тази рецепта и ти хареса. Аз благодаря! И да знаеш, че малко ти завиждам за гъбите...

      Изтриване