неделя, 26 юли 2009 г.

Лимонов чийзкейк







Продукти

Блат

300 г чаени ванилови бисквити
200 г печени безсолни лешници
150 г меко масло

Крем

500 г сирене Рикота
200 г захар
400 г заквасена сметана
15 г желатин ( 1 и 1/2 пакетче )
сок и кора от 1 лимон
50 мл лимонов ликьор
2 ванилии

Желе

300 г вода
сок от и кора от 1 лимон
100 г захар
1/2 капсула лимонова есенция
50 мл лимонов ликьор
10 г желатин (1 пакетче )
жълта сладкарска боя








Приготвяне

* Сипете в кухненския робот бисквитите, лешниците и маслото. Смелете докато получите маслени трохи. Сипете ги в тортена форма с подвижен борд и с притискане оформете на блат.

* Разбийте с пасатор сиренето със захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сокът и кората от лимона, както и ликьора. Накрая добавете желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Сипете крема върху бисквитената подложка и оставете в хладилника да се стегне.

* Сварете за няколко минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Прибавете останалите съставки. След като се охлади махнете лимоновата кора и прецедете през цедка.  Поставете сиропа в хладилника. Като започне леко да желира го изсипете върху вече стегнатия крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника за да се желира добре.

* Гарнирайте с бита сметана и резени лимон. Да ви е сладко!







.

56 коментара:

  1. Много красива снимка,а за чийзкека не се и съмнявам,че е много вкусен.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересни рецепти и страхотни снимки имаш.Поздравления за старанието!Специално за чийз кейка веднага препращам линк към една друга фенка на сладкишите.

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм...Веднага ми стана любима!

    Благодаря вкусно Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря от сърце,приятели. Заслугата за снимките е на сп.Brava Casa.Приготвих този сладкиш за юлския им брой и техният фотограф ги направи.

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за публикациите ти в Brava Casa/снощи ровейки в интернет ги видях.Обичам да гледам списания за обзавеждане/това е "тихата ми страст"

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравявам ви за всичките си прекрасни рецепти!

    Често са модели на вдъхновение за мен.

    Дори и тази торта съм подготвен за сина си годишнина.

    Той имаше голям успех!

    Congratulate you for all your wonderful recipes!
    Were often models of inspiration for me.
    Even this cake I prepared for my son anniversary.
    He had great success!
    Congratulations again!

    ОтговорИзтриване
  7. Congratulate you for all your wonderful recipes!
    Were often models of inspiration for me.
    Even this cake I prepared for my son anniversary.
    He had great success!
    Congratulations again!
    Поздравявам ви за всичките си прекрасни рецепти!
    Често са модели на вдъхновение за мен.
    Дори и тази торта съм подготвен за сина си годишнина.
    Той имаше голям успех!
    Поздравления отново!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоланта, поздравявам те за всичко по блога ти. Аз се занимавам много всеотдайно с кулинария от 10 години и вече малко неща ме провокират и впечатляват, но твоите рецепти го правят. Поздравления за труда!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ти благодаря Вили.Прекрасно е да чуеш добри и позитивни думи от кулинар.Всички имаме сега благодарение на теб денят ми ще започне с усмивка.Хубав ден и на теб.

    ОтговорИзтриване
  10. i like your pictures and would like to invite you to share them on tastingspot.com

    ОтговорИзтриване
  11. Благодарим за хубавата рецепта.Вчера го направих и има чудесен вкус и вид.

    ОтговорИзтриване
  12. И аз благодаря за доверието и хубавите думи. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Искам да попитам какво точно ще рече подвижен борд? Защото го срещам в доста рецепти и ми стана интересно.Багодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  14. Подвижния ринг или борд е всъщност страницата на тортената форма,която се откопчава и маха от дъното.Продават се и само ринговете,които са разтегатилни и са много удобни за всичко.Просто е практично.Стават с най-различен диаметър.това е.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2 юли 2012 г., 13:05

    здр йоли аз сум на 12 но се занимавам с сладкарството професионално.много харесвам твоят чийзкейк.дори се чудя да си направя блог но не ми се занимава особено много

    ОтговорИзтриване
  16. Ах,че хубава новина!Само на 12?Давай напред, а за блога имаш пред себе си цял един живот.Когато ти се занимава,тогава!Но пък разчитам да си обменяме рецепти,нали?Благодаря ти много за чудесния коментар!

    ОтговорИзтриване
  17. и аз ти благодаря йоли тъкмо преди малко те гледах по телевизията

    ОтговорИзтриване
  18. йоли вече имам блог ако искаш го разгледай

    ОтговорИзтриване
  19. Успех Миро!Ще те следвам с радост и огромно удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, утре ще правя това изкушение и се питам дали няма да са ми много три желатина в крема? Не ми се иска да получа гумена консистенция? Мога ли да намаля желатина или е нормално това количество?

    ОтговорИзтриване
  21. Много ти благодаря, че ми обърна внимане. Мислех,че 1 пакетче желатин е от 20г. Сега специално погледнах и видях,че пише 10г. Веднага го поправих в рецептата.В крема желатина е 1 пакетче и 1/2,тъй като течността не е малко.А за глазурата е 1 пакетче за да е много плътна.Леле,колко работа си отворих ...знаеш ли на колко рецепти трябва да поправя тази грешка?Много ти благодаря отново и дано не съм те затруднила и сладкиша ти не е станал на латеск.

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли ,страхотен чийзкейк наистина

    ОтговорИзтриване
  23. Много ти благодаря!Това е лесен сладкиш,защото не иска никакво печене.А и мисля,че не би могло да има гаф при него,лесен е.Много си мила,да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли, пак невероятна рецепта. Много, много добър сладкиш. Благодаря за рецептата. Целувки!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Целувки, Йоли!!! Горния коментар е от мен.

    ОтговорИзтриване
  26. Блгодаря ти мила.Имаш и моите целувки!

    ОтговорИзтриване
  27. Кремена Дянкова
    Миля Йоли , искам да те питам колко е голяма тавичката в която си го пекла този разкошен чийзкейк?

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Креми.Пека всички подобни сладкиши в стандартна тортена форма.26 см мисля. Но ти направи в каквато имаш.Единствената разлика е,че ако ти е по-малка формата ще стане по-висок чийз кейка и обратното.Ще се радвам,ако го опиташ.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  29. Мила Йоли, поздравления за страхотната рецепта и за така интелигентно и фино поднесените кулинарни изкушения.
    Веднъж направих чийзкейка по един повод и гостите останаха очаровани, сега ще го правя за юбилея на свекърва ми, дано пак успея да се справя, защото вкусът е божествен!
    Само да допълня, че когато го правих нямах рикота, а използвах сирене Котидж и импровизацията никак не беше лоша!
    Поздрави и все така продължавай със страхотните рецепти!
    Ели

    ОтговорИзтриване
  30. Много добра идея,Ели.Не се бях сетила за това сирене.Много ти благодаря,супер е направо!Да ви е сладко на всички,много си мила.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Йоли, правя доста от твоите рецепти и винаги се получават без проблем, а на вкус всичко, което съм пробвала е било прекрасно. Сега искам да направя този чийзкейк, но искам де те попитам с какво мога да заменя лимоновия ликьор, без да разваля рецептата.
    Поздрави,
    Анна

    ОтговорИзтриване
  32. Ани,много ще се радвам,ако опиташ този десерт.Не е труден,а е лек,ароматен и вкусен.Изобщо не се занимавай с ликьора.Просто го пропусни,не го заменяй с нищо.Достатъчно е в крема да има лимонова кора за да замирише на свежест.Благодаря ти и успех!

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря ти, Йоли за бързия отговор. Щом няма да разваля консистенцията на самите кремчета, направо ще пропусна ликьора.
    P.S. Държа да отбележа, че скоро правих торта "Виртуоз"(дано не бъркам името, защото в блога ти тази торта май е с друго име), та това е най- невероятната торта, която съм правила, а и яла изобщо. И на всичките ми гости им хареса много. Благодаря за хубавите рецепти!
    Поздрави,
    Анна

    ОтговорИзтриване
  34. Е нямаше просто начин да не го направя лимоновия чийзкейк! Оказа се съвършеният летен десерт, не че сега, през декември, не беше изяден до шушка, разбира се. Йоли, защо ли тъй ми се чини, че на този сладкиш някъде през юли, ако му се наредят върху блата ягоди, запази се лимона в белия крем, но се покрие най-отгоре с желиран ягодов сок, ще стане интересно? Ще опитам като му дойде времето и ще споделя резултата.
    Поздрави!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  35. Е как няма да стане!Ти си го измислила вече!Браво за креативността,Миленка.Много го обичам това качество у хората!Благодаря ти и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте, очарована съм от нещата които ни показвате.Правила съм няколко от вашите рецепти и наистина са страхотни.Не намерих форма за контакт а имам едно запитване отностно желатина в чийзкейка.За Нова година ще правя, плънката е само от пудра захар, заквасена сметана и крема сирене, но за да не стане на каша като предният път искам да се застраховам с желатин в плънката, бихте ли ме насочили колко да използвам за да стегне добре но да не стане прекалено желиращо.Дозите ми са 400гр заквасена сметана и 6 пакетчета крема сирене.Оставям имейла си : ramona_manova@abv.bg
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей Рамона. Благодаря ти за милите думи. Радвам се, че харесваш рецептите ми.Ще ти отговоря тук,но за по-сигурно ще го направя и на посочения от теб имейл.Винаги като работиш с желатин спазвай указанието на опаковката.То е съвсем точно.Купи си на др Йоткер,„е нашия малко мирише неприятно.Поне на мен не ми допада.Едно пакетче е от 10г и е предвидено за 500г течност.Сама си прецени колко ти трябва.За 400г сметана бих сложила 20г,не повече,защото и сиренето е плътно.Желая ти весели празници и да ви е сладко!Сигурна съм,че ще се получи превъзходен чийз кейк!

    ОтговорИзтриване
  38. Здрасти Йоли!За пореден път правя вариация на този твой чийзкейк!Да знаеш,винаги се получава чуден и различен!Правих с компот от дюли,с праскови,с портокали,с ягоди,с вишни и шоколадов такъв подарявах,а тази Рикота направо си я замених с приготвена от мен извара и пак става прекрасно!Даже днес за рождения ми ден ще е част от почерпката!С признателност за идеята и рецептата:Петя

    ОтговорИзтриване
  39. Скъпа Йоли,
    Честит 8-март! Послучай празника направих твоя лимонов чиизкейк и се получи много добре. Вкусно и красиво...
    Благодаря за хубавите рецепти и прекрасно оформен сайт. Бъди здрава и продължавай да ни радваш.
    Величка Влаева

    ОтговорИзтриване
  40. Много си мила,Величка.Благодаря ти от сърце за топлите думи и доверието.Радвам се,че е станал хубав сладкиш и сте се подсладили на празника именно с него.

    ОтговорИзтриване
  41. Йоли,без да преувеличавам ,но след 2 часа прекарани тук вече това ми е лзбимата страница.Поздравявам те за всяка една ( буквално )рецепта.

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ти Вели, много си мила. Радвам се,че ти харесват нещата тук,надявам се да опиташ нещо и да ти хареса.Желая ти весели и светли Великденски празници.

    ОтговорИзтриване
  43. Скъпа, Йоли!

    Бих искала този лимонов чийзкейк да е една от следващите вкусотии, които ще приготвя по твоя рецепта. Аз не живея в БГ, а тук трудно се намират лешници и сирене рикота. Бих искала да Те попитам бих ли могла да заменя лешниците с други ядки, а сиренето рикота с друг вид сирене и ако Да, с какви?
    Предварително Ти, Благодаря за отделеното време и Ти желая прекрасен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  44. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Можеш да сложиш всякакви ядки, каквито имаш, а рикотата всъщност е фина извара. Дори и натурално крем сирене би ти свършило работа. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей Йоли,
    Това е най-невероятно вкусния лимонов чийзкейк който сме яли. Стана превъзходен. Направих го само със сока от лайм /нямах друг/.А в желето за отгоре сложим малко сладко от лимонови кори /правя си го сама/. Благодаря за страхотната рецептата .
    А и да не забравя-Благодаря и от името на мъжа ми !
    Сега отивам да пробвам и содените питки на майка ти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ренка! Много си мила. Аз мисля, че с лайм ше е още по- хубаво. А за сладкото нямам думи, страхотна идея. Да са ви сладки и содени те питки!

      Изтриване
  46. Анонимен16 май 2014 г., 1:17


    Здравей, Йоли! Първо искам да изразя възхищението ми към твоя труд, към твойте невероятни творби, рецепти, старание.Просто до сега, съжалявам, но не бях попадала на твоят блог и съм много впечатлена от красотата му. Възхищавам ти се! Реших да потърся рецепта за торта, защото моето момче имаше юбилей и в един блог попаднах на твоите снимки на торти, ех, Боже, просто се влюбих във красивият им вид.Дълго се колебаех коя да избера, но се спрях на Крем тортата,стори ми се голямо предизвикателство, но приятно предизвикателство :) Залових се за работа и стана невероятна, гостите останаха възхитени. А сега приближава рожденият ден на моя милост и се чуда този страхотен лимонов чийз кейк дали бих могла желето да го заменя със сезонните ягоди и как бих могла да го направя, понеже съм от начинаещите имам идеи,но незнам как да го постигна, та се обръщам за малко помощ. Съжалявам за словоизлианието! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  47. Благодаря ти от сърце,много се радвам на дувите и доверието ти.Да ти кажа,един начинаещ няма да се хване с Крем тортата,а ти си я направила перфектно.Така че,не се подценявай!Никога!

    Разбира се,че можеш да направиш сладкиша с ягоди,ще е прекрасен на вкус.Давай смело,експериментирай.В това се крие разковничето на доброто готварство.Благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  48. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  49. Мила, Йоли! Ти си моето голямо вдъхновение! С твоят блог готвенето е толкова лесно и приятно! Направих този удивителен сладкиш за абитуриентският празник на моя син и обрах точките.....;) Благодаря ти ,че те има!Благодаря ти , че си такова слънце и че когато те гледам , ми създаваш най-свежото настроение за деня! Прегръщам те! Илиана

    ОтговорИзтриване
  50. Първо да те поздравя с празника,Илианка.Да е живо и здраво момчето ти,да му е много слънчев и безгрижен пътя.Само радост да ти носи! Благодаря ти,че избра този сладкиш за празника му!

    ОтговорИзтриване
  51. Здравей, Йоли! Правила съм някои от твоите неща(тортите "Династия", "Естерхази", плодовата и бърканата торта, новогодишната маслена погача)и се получиха много добре.Сега искам да направя чийзкейк, но заради дъщеря ми не мога да използвам ядки в блата. Трябва да увелича количеството на бисквитите с 200гр, нали? И искам да е с череши или вишни, как се приготвя желето в такъв случай?
    Гергана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Гери! Добре, че ми обърна внимание. Съвсем бях изключила, направо бях забравила, че си ми писала. Признавам си го! Моля те, извини ме. Съвсем неволно е. Дано не ти отговарям късно.

      Имаш варианти за блата, не се притеснявай. Или увеличи с 1/3 или 1/2 бисквитите, или вместо ядки сложи натрошен корнфлийкс, овесени ядки, смес мюсли, сушени плодове. Ще стане много приятно и разнообразно. Аз залагам на корнфлейкс. Хрупкав е и ще стане идеално като се смеси с бисквитите. Но имай предвид, че е лек. С други думи обемът му е голям. Не слагай 200 г, а 1/2 ч.ч.. А на-добре на око. Сама ще усетиш пропорциите. Успех със сладкиша и още веднъж ме извини.

      Изтриване
  52. Анонимен29 юни 2014 г., 6:44

    Здравейте!Обожавам блога ВИ и съм правила доста неща!Сега е ред и на този чийзкейк!Въпроса ми е-има ли значение каква захар използваме?Пудра или кристална?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Много съм щастлива, че ти харесват рецептите ми. Да ви е сладко на всички у дома! Не, няма значение каква е захарта. Не е нужно да е пудра, и кристалната идеално се разтваря в крема. Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Анонимен30 юни 2014 г., 1:30

      Много благодаря за бързия отговор!Ще го правя за зет,който е англичанин!Казаха ми,че те обичат лимонов чийзкейк,лимонови торти и...аз веднага потърсих първо тук рецепта!


      Изтриване