Продукти за тестото
500 г брашно
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
брашно за доизмесване
Продукти за пестото
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
2 стръка целина
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
1/4 ч.л.сол
Приготвяне
* Размийте маята в млякото, сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.
* Разбъркайте кваса с яйцата, зехтина и солта. Пресейте брашното и омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа или найлоново фолио и го оставете да втаса и удвои обема си.
* Смесете зелените подправки с чесъна,солта и зехтина. Пасирайте ги на гладък гъст сос.
* Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2 см и го намажете със зелената смес. Завийте на руло и го усучете. Ако желаете може да го направите на отделни части по този начин. Сложете хляба в подходяща форма за печене с по-високи стени. Оставете го да втаса още 20 мин. Ако желаете го намажете с малко разбито яйце. Изпечете хляба в предварително загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!
.
.
Аааах... чуден е! И цял, и разчупен - неустоимо изглежда, Йоли! И никак, ама никак не се и съмнявам, че е и неустоимо вкусен!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав :-)
!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеwonderfullllll
wonderfull...
your blog..
very very good.
see you again.
А това въздушно и ароматно хлебче ми изглежда доста познато. ;)
ОтговорИзтриванеПрилича ми като че ли на едно друго такова, което все още не успявам да го изпробвам!
Готвенето в последно време остана при мен в малко по-заден план Йоли, но за това пък с толкова по-голямо удоволствие на теб ти се радвам! :)
Благодаря ти и да, искам още! :)
Бъди все такава!
Благодаря ви,приятели.Опитайте го хлебчето,наистина е много ароматно и вкусничко.
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванечудесно изглежда -
сякаш усещам ароматът му!
Поздрав с усмивка, Диана
Изглежда превъзходно. С най-голямо удоволствие ще го изпробвам :)
ОтговорИзтриванеГалка,Диди,благодаря ви. Много ценя мнението ви.Опитайте го,няма да съжалявате.
ОтговорИзтриванеИзвинявай за тъпия коментар, но как точно се оформя? Досега никога не съм правила подобни работи, но изглежда просто неустоимо и искам да го пробвам толкова много :(...
ОтговорИзтриванеЗдравей и от мен. Никак даже не е тъп коментара. Съвсем нормално е понякога човек да не разбере какво точно трябва да направи само от обясненията ми. Сега ще ти помогна,не се безпокой. Направи я тази погача,наистина става неустоимо вкусна.
ОтговорИзтриванеСлед като си омесиш тестото и то вече е втасало просто го разточи цялото върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина 1.5 см. След това намажи цялата кора добре със зелената смес и я завий на руло. Това руло го нарежи на триъгълници или на парчета,които приличат на шайби. Подреди ги в намазана кръгла тавичка като оставяш малко разстояние между тях,защото погачата отново ще втаса и те ще се долепят едно до друго. Остави я още 20-30 мин. и след това я изпечи в предварително загрята на 180*фурна. Можеш да я намажеш с яйце за по-добър вид.
Ето тук при Драго можеш да погледнеш нагледно как се прави.Принципа е същият,просто в случая мажеш със зелената смес вместо с масло.
http://www.my-worlds.de/forums/28--/139.html?lang=bg#180
Не се страхувай,няма начин да не я направиш. Запретвай ръкави и приятно месене.
Здравей, Йоли! Благодаря ти за прекрасната рецепта! Получи се нещо умопомръчително! Приятно ще изненадам семейството си.Всички твои рецепти са много, много интересни и и най-вероятно, както и тази, много вкусни! А как изглеждат само ...,нямам думи!Благодаря ти отново и пожелания за спокоен и приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеО,Ани,много ,много ,много ти благодаря за хубавите думи и доверието. Радвам се,че е станала добре погачата. Ди ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, това е поредната ти вкусна рецепата.(((
ОтговорИзтриванеДнес направих този хляб. Разкошен стана!Благодаря за рецептата!
Единствено, в плънката добавих и малко масло. Така хлябът стана като тутманик. Разкош!(((
http://storage1.album.bg/d53/picture_102_444ee_26050278.jpg
http://storage1.album.bg/bda/picture_103_5f583_26050279.jpg
Изключително апетитно ти изглежда хляба.То направо си е чиста погача.Със сигурност заявявам,че си голяма царица на тестените неща.Благодаря ти отново мила Криси.Страхотна си!
ОтговорИзтриванеЕее, Йоли, чак пък голяма царица..(((
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи!
Продължавай да ни радваш със страхотните си вкусни и красиви предложения!(((
Thank you very much , Bridget.
ОтговорИзтриванеSUPER!!! Csodálatosan néz ki!
ОтговорИзтриванеМоята пита стана зашеметяваща. Дори я направих в двойна доза. Обичам чеснови хлебчета, но с тази комбинация на аромати е неверотно вкусно.
ОтговорИзтриванеОново ти благодаря за споделените вкуснотии.
Наси
Супер! Много се радвам,Наси! Да ви е сладко и благодаря много.Ама много,много!!!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли. Няма да те четкам излишно- ти си знаеш, че си супер- И готина, и кадърна... :) Почти всяка вечер те гледам. Харесвам много десертите и пробвах вече "Фалшив Гараш"(стана почти идеална, ама другия път повече ще се постарая). Отскоро се пробвам в кухнята и повечето ми ястия се получават. Искам да опитам и този ароматен хляб за Благовещение- 25 март (тогава се яде такъв), но имам въпрос. Мога ли да увелича брашното и маята и подправките, естествено, но останалите продукти да си останат така, защото ми се струва, че за 500 гр. брашно с 3 яйца и мляко ще стане каша. Не че нещо, но скоро правих една погача пак със същите количества от гореизброените и стана точно каша. Започнах да добавям брашно още и още докато заприлича на тесто и ми отиде към 800 гр., може и повече. Та, възможно ли е да увелича брашното и ако трябва още нещо освен маята, моля те, кажи ми. Благодаря ти. Знам, че ще ми отговориш бързо. Продължавай в същия дух! Страхотна си! :))))
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илияна
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеАма разбира се мила!Честно да си кажа изобщо везнам колко брашно отива.Никога не меря,просто като ми спре да лепне тестото спирам да прибавям и брашно.И знаеш ли,ще те чакам да го направиш и да кажеш колко наистина брашно е нужно,че да поправя рецептата.Но маят съвет към всички е- когато месят теста за хляб,пица и т.н.,никога да не мерят брашното.Изобщо не е нужно това.Просто го сипвайте постепенно и ръцете ви сами ще разберат кога тестото е готово.Благодаря ти много мила и ще чакам да пишеш.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли !
ОтговорИзтриванеДнес се престраших и напрвих питкта.Аз съм мъж на 32години и не мога да готвя, но жена ми готви убийствено и щтом тя те е признала и ти се възхищава значи си велик кулинар.Това беше първият ми опит в готвенето и ще видиш резултата.
http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=arx1332281046g.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=cqs1332281180i.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=cqs1332281296j.jpg
Тази питка ме вдъхнови и сега си мисля дали пък не мога да умеся козунак за Великден.Молбата ми е да дадеш някоя рецепта и да я обясниш така добре както само ти можеш та начинаещ като мен да се справи отлично.Искам козунака да е богат, много уханен, сладък, със стафиди локум и орехи, а бе ти знаеш какъв Благодаря ти с ти желая много късмет !!!
Прекрасно!Просто не мога да изкажа възхищението си на майсторството ти!И го правиш за първи път?Не е възможоно!Невероятна погача си направил.Така се радвам,така се гордея с теб!Много,много ти благодаря.Да ви е сладко!А козунак обещавам да направя тези дни.И ще имаш най-хубавата рецепта на света.Поне аз не съм намерила по-хубава,а съм опитвала доста.
ОтговорИзтриванеЗдравей отново. Направих хляба, но мааалко промених рецептата. Разделих тестото на 2 части, разточих ги и намазах едната с масло (маргарин), отгоре сложих другата разточена част и нея намазах със зелената смес. Според мен така става по-сочна :) А относно брашното, не съм мерила и аз, но да кажем 600-700 гр за тестото без разточването. Както казваш- всеки да усети сам колко брашно му е нужно, а да не се затваря в точни грамове. :) Много е вкусна, стана мека и пухкава. Благодаря ти за страхотната рецепта! И аз ще чакам предложението ти за козунак! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илияна
Благодаря ти миличка.Много ме зарадва!Ще се хвана с този козинук ... обещавам.Хубава вечер и доскоро.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва рецептата за този ляб и смятам тези дни да го приготвя. Би искала да попитам тава с какъв диаметър е подходяща за това количество продукти.
Поздрави :-)
За това количество е добре тортена форма, ако искаш да е кръгъл.С 500 г брашно се прави един нормален хляб като от магазина, не е кой знае колко огромен. Ако искаш можеш да увеличиш количествата.Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоследен въпрос относно питата и отивам да я приготвям :-) Третото яйце за намазване ли е или и трите яйца се слагат в тестото?
ОтговорИзтриванеТрите яйца са си за тестото, но аз отделям малко от тях за намазване.Но може и да не се маже.Ако е нужно, добави още брашно.Сама ще усетиш тестото.Понеже аз никога не претеглям продуктите и все не мога напълно точно да кажа.Успех!
ОтговорИзтриванеЙоли, направих погачата и стана разкошна. Много ти благодаря за рецептата и за отговорите на малко досадните ми въпроси. Първо бях възхитена от резултата от новогодишната маслена погача, а сега и от този ароматен хляб :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, лек и успешен ден
Много,много се радвам,че се е получил вкусен хляб.Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеТова е първата рецепта, която пробвах от твоите. Стана страхотна. Правих я за нова година и изчезна от масата за секунди! За рожденния си ден направих Бърканата торта и пълнените домати! Ефекта беше същият като с хляба! Имам въпрос: тази пита дали може да се приготви и с пълнозърнесто брашно според теб? Ако не би ли предложила рецепта за хляб само с пълнодзърнесто брашно! Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Раче.Много,много си мила.Разбира се,че можеш да направиш всичко с пълнозърнесто брашно.Но все пак бих те посъветвала да го смесиш с пшеничено.Иначе ще стане малко тежко и клисаво,няма да е така пухкаво като само с пшеничено.Просто тона са тежки брашна и е добре да се смесват с по-фини.Но ако го харесвате,давай!Ще стане,как няма да стане!
ОтговорИзтриванеБлагогаря ви за прекрасната идея за пита,днес я направих и стана прекрасна.Спечелихте ме от първата рецепта. Роси :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роси.И аз много харесвам този хляб и често го правя.Да ви е сладко на всички у дома.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриваневпечатлена съм от блога ти и от красивите неща които си публикувала. Направих хляба и той е наистина страхотен. Пожелавам ти УСПЕХ.
Здравей Йоли,
ОтговорИзтриванеблога ти е страхотен. Невероятни неща. Хляба го направих и стана страхотен. Пожелавам ти успех.
здавей йоли ! ароматния хляб е страхотен!сега правя хлебчетата с песто .но понеже нямам сушени домати слагам кашкавал .благодаря за чудесните рецепти!
ОтговорИзтриванеМного,много се радвам,че харесваш рецептите ми.Да ви е сладко на всички у дома и благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеУсещам аромата на този прекрасен хляб чак тук :-) Бих искала да Те попитам първото втасване на тестото горе-долу колко минути отнема и също така кога се маже погачата с разбитото яйце - преди второто втасване или след това т.е. преди да се сложи във фърната да се пече?
Хубава съботна вечер Ти желая :-)
Мммм ... да, със сигурност аромат на домашен хляб се удеща дори през монитора.Най,най-страхотото ухание е това!Благодаря ти,радвам се,че искаш да направиш този хляб.И също така знам,че ще се влюбиш в него.Така,да видим сега ... първото втасване зависи как ще го направиш.Ако оставиш кваса на по-топличко,например около фурна или котлон той ще стане по-бързо.Ако е в стая с нормална температура ще е малко по-бавно.Сама ще разбереш.Кваса утроява обема си и става на шупли.Прави нещо като калпак,като шапка.Ако тя спадне,значи е превтасал,което не е добре.Наблюдавай го след 20 минути,наистина сама ще го хванеш момента.Това е въпрос по-скоро на усет,не на точни минути.Моля те,не се страхувай,че нещо ще объркаш.Нищо подобно.Повярвай на усета си.И после ще си толкова За яйцето - най-добре е да намажеш хляба преди печенето.И като го пъхнеш във фурната,след 20 мин.,ако видиш,че отгоре бързо почервенява,просто го покрий с парче алуминиево фолио и го доизпечи.Но преди да минат поне 20 мин.не отваряй вратата на фурната.Това е.И да ми кажеш непременно после как е станала погачата.Успех и хубава неделя ... вече.
ОтговорИзтриванеЙоли, много много много Ти Благодаря за подробните обяснения. Сега вече всичко ми стана ясно. Обещавам да ти пиша как се е получил хляба, когато го приготвя.
ОтговорИзтриванеПоздрави за хубава неделя и на Теб :-)
Ех, че е хубаво да прочетеш това! Благодаря ти много! Радвам се, че ти хареса хляба! Да ти е сладко, Илиянче!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного ми харесват рецептите ти, няма смисъл да ти казвам, че са невероятни. Правила съм няколко от тортите ти, пилешкото ти с бадеми, едни от кифличките ти. Както и елхичките с шам фъстък, които за по-лесно вече правя на кекс. Всичко става чудесно и получавам много комплименти, които всъщност са за теб! За тортата с мока крем гаджето ми казва, че е най-вкусната торта на света! :)
Както и да е, на път съм да направя и тази ти рецепта, но се чудех какво точно да разбирам под "стрък" магданоз и копър. Може ли да се приеме, че това е връзка магданоз - такава, каквато я продават по магазините? И втори въпрос - половин стрък/връзка магданоз ли се слага или 1 или 2, по избор? Не мога да разбера точно колко имаш предвид, а искам да съм точна.
Благодаря ти предварително!
ПС - продължавай с прекрасните си, пълни с творчество, рецепти!
Илияна
Много ти благодаря Илианче.Толкова си мила!Радвам се,че ти харесват рецептите тук и че ги опитваш.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,че ми обърна внимание.Сбъркала съм,разбира се.Магданоза и копъра са по 1/2 връзка,само целината е на стрък.Не,че има някакво значение,можеш да сложиш каквото зелено си искаш и колкото си искаш.А ако ти остане,още по-добре.Можеш да ползваш пестото за овкусяване на месо,зеленчуци и салати.Много е хубаво.Приятно готвене ти желая и да ви е сладко!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеОх,изтрих без да ща коментарите.Много моля за извинение.Благодаря ти,че направи хляба и ви хареса.Да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеYoli, one more perfect recipe...I made your bread yesterday...I changed a bit the way I made it...and my husband and I rely enjoyed this fantastic bread.. If you have a chance, take a look at my blog
ОтговорИзтриванеhttp://pomoravka1.blogspot.ca/2013/09/aromatocni-hleb.html
Have a wonderful day and thanks a million.
Аз ще пробвам питката утре, но вместо целина ще сложа спанак, после ще кажа какво е станало
ОтговорИзтриванеЧакам с нетърпение,Стояне.Много ти благодаря за доверието,надявам се да останеш доволен.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЙоли, голям съм ти фен. Днес направих този хляб - всичките ми гости бяха впечатлени. И аз. Стана страхотна питка - красива и вкусна.
ОтговорИзтриванеМного,много се радвам.Благодаря ти сърдечно.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли :)
ОтговорИзтриванеНаправих питката и стана прекрасна! Но на част от семейството не им се понрави комбинацията от копър и магданоз(просто не са им фенове) и поискаха нещо с босилек.. та молбата ми към теб е да ми кажеш с какво да го съчетая този босилек?
Благодаря и отново адмирации към съвършенството ти!
Петя
Петенце,няма лошо,много хора не обичат копър и магданоз.Замени го с това,което харесвате.Босилекът е чудесна идея,направи песто и просто с него направи питката.Чесън,босилек,малко пармезан,зехтин и кедрови ядки,които можеш да замениш с всякакви други.Както и пармезана с друго сирене.Всичко е въпрос на вкус,давай смело.Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеНай-най-най-хубавия, ароматен и вкусен хляб който съм правила и яла....:)))
ОтговорИзтриванеА това е най - най - най - хубавия коментар! Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеIoli az sam ti golqma fenka hleb4eto e mn mn vkusno
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Инче. Много съм щастлива, че ти е харесало хлебчето. Много, много ти благодаря!
ИзтриванеСтрахотен хляб, Йоли! Правих го днес. Разкош мммм. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Танче. Толкова се радвам, че го опита! Да ти е сладък! Ще се радвам и ако ми пишеш вече в сайта www.yoli.bg. Тук в блога няма да има повече нови рецепти и затова те каня да ги следиш там.
ИзтриванеВълшебно ухание на хляб,в очакване на семеен обяд.
ОтговорИзтриванеХраната на масата е само повод да празнуват душите ни!
БЛАГОДАРЯ, ЙОЛИ, за поредната точна рецепта,което аз приемам като дар от теб!!!
Ех, че хубави думи! Искрено ме усмихна! Благодаря ти за това усещане и да ви е сладко! Много, много се радвам!
ИзтриванеУникален аромат се носи из моята кухня! А вкусът на този хляб, мммм... Уникален. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеНищо по-хубаво няма от ароматът на домашен хляб! Това е уханието на домашния уют. Благодаря ти от сърце! Много ме зарадва коментарът ти!
Изтриване