петък, 9 октомври 2009 г.

Пастет





Продукти

300 г черен свински дроб
1 дафинов лист,няколко зърна черен пипер и бахар
1 малка глава лук
150 г меко масло
100 мл течна млечна сметана
200 г пресни задушени манатарки
2 с.л.бренди
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Сварете дроба за 30 мин.заедно с лука и подправките.

* Сложете го докато е горещ в подходящ съд,добавете маслото и гъбите и започнете да го разбивате с пасатор като постепенно наливате сметаната.

* Накрая подправете с брендито,сол и пипер. Трябва да получите гладък и нежен на структура пастет.Според вкуса ви може да увеличите или намалите количеството на сметаната. Ако пастета ви се стори гъст,разредете с малко прясно мляко. Докато е горещ е по-рядък,но след като се охлади се сгъстява.

* Сервирайте пастета студен с препечени филийки и подходяща напитка.


Искам специално да благодаря на Жоро за прекрасната рецепта. Оригиналната рецепта можете да видите тук.


.

21 коментара:

  1. Много сполучлива реализация на рецептата, Йоли!

    Прегръдка от мен, приятелко :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Добре изглежда. Пускам си мача, ти сервирай. :)

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми харесва.С други гъби дали ще стане ,че пресните манатарки в родния ти град не са много срещано явление?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря на всички.Пастета наистина става много хубав.Дани,може и въобще да не му слагаш гъби.Но и с печурки ще е добре.

    ОтговорИзтриване
  5. Стана много вкусен Благодаря на теб и Жоро!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта, Йоли! Стана чудесен и без гъби! А и двете ми злояди деца са очаровани! Мирона

    ОтговорИзтриване
  7. Мирона,много се радвам,че ви е харесал пастета.И аз понякога го правя без гъби и пак ни е любим.Благодаря ти,че се довери на тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, пак съм аз Милена :)

    Имам дроб в хладилника и реших да направя пастета. Чудя се брендито с какъв алкохол може да се замени, зашото нямам в къщи и не ми се купува цяла бутилка за тази цел. А може ли изобщо без алкохо, за да може да дам и на малкия от пастета? Мерси и лека вечер :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Миленче,хич недей и да слагаш алкохол.Въобще не е нужно.Ако искаш можеш ти да си му добавиш някакви подправки, които харесвате у вас за да стане по-пикантен.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, благодаря за прекрасната рецепта. Направих този пастет и гостите ми дойдоха със сина си който е най злоядото дете на свете и всички се изумихме когато той изяде 3 филии с пастет, а това за него е все едно да изяде слон. Благодаря ти страхотна рецепта. През последните пробвах някой и от другите ти рецепти страхотни са благодаря ти :*

    ОтговорИзтриване
  11. Е,това така ме зарадва,че просто нямаш представа!Злоядо дете да си хапне с апетит - невероятно удоволствие е да чуя това.Благодаря ти мила. И да ви е сладко на всчки!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте!Може ли да уточните,каква сметана ползвате за направата на пастета.В магазините има доста сметани ,и някои от тях не са много истински.Благодаря предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесен въпрос!Не само,че повечето сметани в магазина не са истински, ами млечните,тоест истинските са само две.Поне аз толкова знам - течната на Президент и нашата квасена,която е в кофички като киселото мляко.За съжаление,рядко уточнявам каква е сметаната единствено заради високата цена на млечната сметана.Знам,че не е по джоба на всички.Иначе винаги,винаги,винаги и за всичко горещо бих препоръчала млечна сметана.За пастета също.Течна животинска сметана или животинска квасена сметана.И двете стават,въпрос на ваш избор е.Разбира се,може да се ползва и растителна, но тя наистина е от олио, най-просто казано.Затова съм написала само "млечна сметана",за да може сами да прецените дали да е течна или квасена.Наистина и с двете става чудесно.Не бива да ви притеснява това,че квасената сметана е по-гъста от течната,не е от голямо значение.Благодаря още веднъж и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. пастета е страхотен! поздрави за кулинарката!

    ОтговорИзтриване
  15. Много благодаря.А от мен поздрави за теб.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Ако заменя свинския дроб с пилешки, трябва ли да променям друго по рецептата? Дани

    ОтговорИзтриване
  17. Хей, прекрасните - в разгара на лятото, толкова бях решила, че ще експериментирам, че не те дочаках.
    Ами направих го с пил.дробчета, пропуснах гъбите и алкохола (все пак на малкия ще го давам, а той е само на 1 г), сложих заквасена сметана и какво мислиш стана....ами стана СУПЕР.
    Хубаво лято
    Дани, Ст Загора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани. Извини ме, че чак сега се включвам, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.

      Много се радвам, че ти е харесал пастета. Със сигурност по-добре, отколкото купешки, нали? Да ви е сладко на всички и благодаря за доверието!

      Изтриване
  18. Здравейте, дали мога да заменя сметаната с прясно мляко, ако да какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Да, разбира се, че може. Никакъв проблем не е, а количествата са същите. Отново 100мл.Ще се радвам, ако пастутът ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване