понеделник, 30 ноември 2009 г.

Рибена торта салата

 






Никулден наближава. Бих искала да ви предложа за този обичан български празник две рецепти. Разнообразете рибното меню с първото ми предложение ....


Продукти по пластове

5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. майонеза
сол и черен пипер на вкус
3 моркова
150г консервирана царевица
1 опаковка сирена за тост
500 г топло пушена риба
2 стръка пресен лук
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
черен пипер на вкус
100 г бланширани спаначни листа
4 твърдо сварени яйца
200 г микс от маслини

за гарниране

настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди





Приготвяне

* Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги оставете да изстинат. Намачкайте ги леко с вилица или с преса за картофи но така, че да останат и цели парченца.Смесете ги с нарязания магданоз,майонезата,чесъна,лимоновата кора и сок и пипера.

* В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената смес, разнесете я равномерно,притиснете добре и изравнете.







* С белачка за зеленчуци настържете почистените моркови на лентички и ги бланширайте за кратко в подсолена вода. Нека морковите да останат сурови. Целта е да се хрупкави,но пластични. Смесете ги с отцедените царевични зърна и ги разпределете върху картофената подложка. Не солете.







* Върху морковите и царевицата наредете листчетата сирене за тост.

* Накъсайте рибата на парченца и я объркайте с лимоновата кора и сок,майонезата,нарязаният лук и пипера.

* Разпределете сместа равномерно върху сиренето.






* Покрийте рибният пълнеж с целите листа бланширан спанак.

* Върху спанака сложете и последния пласт от яйцата,нарязани на кубчета и парченцата маслини.








* Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране гарнирайте тортата с настърган кашкавал. Украсете с розички от крема сирене, лимонени резенки и скариди, а борда облепете с магданоз.

Не прекалявайте с майонезата. Нека тортата остане лека и ефирна.

Не забравяйте да притискате отделните пластове за да се споят максимално добре.

Купете готов миск от маслини. Те са от различни сортове, нарязани и овкусени със средиземноморски подправки.

Можете да не украсявате тортата допълнително. Тя изглежда достатъчно елегантно завършена и само с маслините. Да ви е сладко!







.

25 коментара:

  1. Ах, да те наакат кокошките, приятелко....! Развали ми сладкия сън с тази вкусотия !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Aз запреглъщах със сутрешното кафе/страхотна комбинация стана/Идеята е страхотна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, перфектна както винаги!
    Ще се пробва.

    ОтговорИзтриване
  4. Ахахаха,предния коментар е опасен !:))))))))))
    Йоли, отново страхотно предложение! Думи нямам! :) Иска ми се да я приготвя, че и аз имам именик- мъжа ми и брат ми и той! Много ми хареса идеята!:)))
    Кокона

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,много сте ми милички вие .... така ме радвате винаги.Благодаря ви от сърце.А тортата наистина е много вкусна и си заслужава да се опита.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря , Ани. Радвам се,че ти харесва!

    ОтговорИзтриване
  7. Мила Йоли,
    Отдавна чета блога ти, но нямам много време за писане, затова не съм изразила до момента възхищението си от твоята дарба в областта на кулинарното изкуство. Сигурна съм, че не е единствената ти:)
    Нещата, които правиш са доказателство, че всеки един от нас може да прави животът по-добър и светът, в който живеем, малко по-красив.
    Вече съм правила Сахер тортата в чаши - стана ми от любимите, скоро правих и рибената торта-салата за завършването на сина ми. Гостите ми бяха възхитени, но не могат да четат блога ти, защото не са българи. Не зная как да ти изпратя снимка, но това не е най-важното. Не сложих риба в тортата, защото имах топло пушена сьомга в менюто си. Замених я със скариди (нарязани) и се получи чудесно! Благодаря за страхотната идея!!!! Скоро ще се събират съучениците на сина ми да си направят парти и смятам да опитам рибните хапки и някой от сладкишите ти.
    Много прегръдки и обич!!!
    Светулка

    ОтговорИзтриване
  8. Светулчице мила,тук още е едва 7.40,а ти вече усмихна деня ми.Благодаря ти да тези топли думи,толкова ми стана приятно като те прочетох.Идеята ти за скаридена торта ми допада далеч повече от моята с потло пушена риба.Да,със сигурност ще стане много по-фино и изискано.А Захера ... о,да.Това е един сладкиш,който смятам за изумително вкусен.Май мислим еднакво.Благодаря ти още веднъж и нека и твоят ден бъде хубав и усмихнат като моя.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,
    Вчера ти писах коментар след твоя отговор, но нещо не можах да го изпратя. Нищо. Исках да ти благодаря, че и ти ме стопли с думите си (тук е студено при нас). Още мисля с какво да си подсладя душата от твоите рецепти. Все гледам да е нещо уж по-лесно:) не съм решила, но зная, че каквото и да избера ще е чудесно. Имам нужда след последната си седмица.
    Обич и светлина
    Светулка

    ОтговорИзтриване
  10. Светле,обич и светлина и от мен за теб.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  11. Тортата става страхотна! Изключителен деликатес и страшно ефектен личен подарък, направен с любов! Благодаря Йоли - благодарение на твоята рецепта зарадвах любимия човек с изненада!

    ОтговорИзтриване
  12. А знаеш ли на мен пък какво удоволствие ми е това,да знам,че си зарадвала любим човек?Аз на теб ти благодаря за радостта,която ми донесе.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Това беше гвоздеят на новогодишната ни трапеза. Приготвиях тази торта-предястие и всички бяха очаровани първо от външния и вид и след това от вкуса и. Единствено може би импровизирах малко с рибната плънка, сложих накълцана пушена сьомга и риба тон една консерва, и смятам че се получи добре. Поиграх си отгоре и с украската малко но просто, като цяло това е едно страхотно предястие,за което безкрайно ти благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Е,те!С тези продукти няма как да не обере овациите.Браво на теб и много благодаря. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. И тази торта приготвих за Рождения Ден на сина ми и съм възхитена от резултата! Ако трябва да съм точна бях вдъхновена и организирах изцяло менюто на база твоите рецепти и всичко стана превъзходно, благодаря ти Йоли за невероятните красоти, който откривам в твойте рецепти.

    ОтговорИзтриване
  16. Много ти благодаря за хубавите думи.Да ви е сладко на всички и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, благодаря за всички вкусотии ,които си споделила с нас! Тортата ми допадна .....през почивните дни ще я приготвя .....БЛАГОДАРЯ !!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ще се радвам да я опиташ, а още повече,ако ви се хареса.Благодаря ти и да ви е сладко на всички,които ще я хапнете.

    ОтговорИзтриване
  19. Ама Йоли- не е честно - всичко ,което правите е толкова прекрасно,че ме превръща в Буриданово магаре-Благодяря Ви!-Скоро имам рожден ден и ... ще блесна с Ваша помощ.(Сполай ти!-наскоро се увличам по архаизми)
    Малина

    ОтговорИзтриване
  20. Ехе,Малинка.Много ти благодаря мила.Сполай ти и на теб,да кажа и аз архаично.Много ще се радвам да приготвиш нещо мое за празника си.Весело празнуване и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли,мила-сполучих!Скоро там ,където е семейството ми празнуваха Деня на благодарността и в духа на традиция моята СПЕЦИАЛНА БЛАГОДАРНОСТ за 2013г. е за теб -Йоли,с чиято помощ реализирах идеята си да поднеса за празника само приготвени за пръв път ястия.Приготвих-царевични гризини,соленките на баба,рибна торта,пица полента,хляб кхатчапури,банички с тиква и шоколад,морковени бисквити,ябълков коблер.Телешко Уелингтън беше компилация и Турамису"Яж и отслабвай" на Ути.Светът става "едно голямо село" и към американската специална благодарност добавям към теб славянски(български) поклон "до земи".
    Малина

    ОтговорИзтриване
  22. О,Малинче,ти ме шашна!Такова меню,толкова много неща си избрала от блога ми.Не зная как да ти благодаря,много щастлива ме правиш.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  23. Аз ти благодаря, Стела. Много се радвам, че ти хареса това предястие. Благодаря ти за коментара.

    ОтговорИзтриване