вторник, 17 ноември 2009 г.

Как най-лесно да облечем борда на тортата в шоколад и да направим шоколадови стърготини




За да облечете борда на правоъгълна торта с шоколад са ви нужни само парче хартия за печене и стопен на водна баня шоколад.

Борда на тортата трябва да е намазан с крем (желателно е да е по-стегнат) и максимално добре изравнен.

Премерете с линийка размерите на тортата ... височина,ширина и дължина. Отрежете летни от хартията с подходящите за това размери. Намажете ги с шоколад и внимателно ги залепете по страниците на тортата.







Оставете тортата в хладилника и след около 30 мин.спокойно можете да ги отстраните. Ако желаете нанесете по шоколада някаква боя - сребърна,златна или друг цвят.




Част от шоколада размажете с четка грубо върху друго парче хартия. Със зъбците на вилица направете резки без да се стараете да са симетрични. Колкото по-артистично и непринудено,толкова по-добре. Поставете листа за 30 мин. в хладилника. След това начупете втвърдения шоколад на неравни парченца и гарнирайте тортата с тях. Ако желаете да са извити просто поставете намазания лист с шоколад в някаква форма,например продълговата кексова форма.Така шоколадът ще се втвърди в желаната от вас форма.




Искам отново да ви припомня някои основни правила при работа с шоколад :


* Първо си стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила,които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :

В никакъв случай водата не трябва да завира.

Не слагайте шоколада в метален съд.

Внимавайте да не попадне вода в него.

Винаги темперирайте шоколада,ако искате той да се отлепя лесно и да остане лъскав. Не е нужно да имате термометър за шоколад за да направите това. Сега ще ви обясня как става. Стопете 2/3 от шоколада и добре разбъркайте до хомогенност.След това прибавете останалите парченца шоколад. От топлината на вече стопения шоколад те ще се размекнат и също ще се стопят.Разбъркайте отново добре.Това е.

* Разбира се,можете да разтопите шоколад и в микровълновата фурна,но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни,стопете го на водна баня.

Това е.Лесно и забавно.Опитайте и вие.

28 коментара:

  1. Няма пък да опитам.

    Стига ми удоволствието и така да и се порадвам.:)

    И на тебе Йоли!

    Благодаря ти Вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Удивително....!
    Моето дете ще се зарадва на това разкашно обяснение...
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък съм опитвала :-D И... хм, никак не е лесно с шокото. Но хубавите обяснения на Йоли са само в помощ и от полза! Благодарност :-)

    пп. Прегръдка за теб, приятелко и.. надявам се, нямаш нищо против?

    ОтговорИзтриване
  4. Не преставаш да ме вдъхновяваш.Прекрасна идея.Искам само да попитам къде могат да се намерят сребърна и златна боичка.

    ОтговорИзтриване
  5. Драго , защо се инатиш?Опитай де,поне веднъж.Нека и аз да ти се порадвам.

    Мария,не се и съмнявам,че дъщеря ти ще запретне ръкави веднага.Тя е просто невероятна.

    Дими,този борд е супер елементарен и лесен в сравнение с невероятните торти,с които ни радваш.Много ти благодаря скъпа за това,че си предложила усуканицата. За мен наистина е чест и удоволствие.

    Ljilja,много съм щастлива,че ти харесва идеята ми.Благодаря ти.

    Анонимен,много е хубаво да си вдъхновение за някого.Много ме радваш.А такиви боички има на ул."Кадемлия"6 в кв.Редута в София.Никак не са скъпи,по 5 лв.са и ги има в различни цветове.Ако живееш в София си купи,няма да съжаляваш,а и празниците наближават...

    ОтговорИзтриване
  6. От много време разглеждам различни публикаций в кулинарните изяви.
    Не съм срещала по-добри неща от Вашите.Поздравления! С възхищение,
    Мила

    ОтговорИзтриване
  7. Ах,Мила,наистина си много Мила.Благодаря ти за хубавите думи,това така ме радва ....Заповядай отново при мен,ще се радвам,ако опиташ нещичко от предложенията ми.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав - ще си го запиша.

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се радвам,ако ме посещаваш,Даниеле. И да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна идея! Страна много лесно и красиво на тортата която направих. Благодаря Йоли.

    ОтговорИзтриване
  11. Браво Сиси.Супер много се радвам,че се е получила хубава торта.Весели празници и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, попадала съм на много блогове, но Вашият е страхотен! Моите най-искрени поздравления и симпатии! С радост ще опитам някои от рецептите Ви! А за тортите -нямам думи, те са ми любими :) Радвам се, че Ви има :)
    Вени

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли утре ще правя торта за мама.единствения ми проблем е покритието.Посъветвах се с други сладкари и те ми казаха да направя бял шоколадов ганаш.Понеже гледам че ти си сладкар от класа и правиш невероятни неща, ще ми е от полза как да покрия тортата.1 с разтопен шоколад по този начин.2 с шоколадов ганаш.Върхо тортата ще има цветя от фондан и искам всичко да е от класа..:Д:Д:Д:Д

    ОтговорИзтриване
  14. Вени,толкова си мила с мен!Благодаря ти от сърце!Радвам се,че си тук!Да ти е сладко с тортичките ... и не само!

    Сладурче,защо не си си оставила името? Нищо,другият път. Виж сега какво аз пък ще ти кажа. С разтопен шоколад по начина,който виждаш тук изобщо не се захващай.Шоколадът се превръща в истински кошмар посред лято.Ще си скъсаш нервите,той няма да стегне на стайна температура.Като го прибереш в хладлника е добре,но като извадиш тортата ще стане конденз,ще се намокри веднага и отново ще се размекне.Не се работи добре с шоколад в такова топло време.Наистина е добра идеята за бял ганаш.Лесно е,вкусно и изглежда добре.Единственото,което бих те посъветвала е да сложиш цветята от фондан отгоре в посрледния момент.Има опасност от влагата на глазурата да се разкиснат,ако ги държиш много дълго време.Направи си ганаш и всичко ще е супер.И пиши после какв е стнало.Успех и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,Йоли!Аз малко късно се включвам към тази публикация!Купих си златна боичка номер 2 и номер 5 от адреса който сте дали в коментарите!Само че може ли да ми обясните как да боравя с тях?Благодаря!И всичко,което правите е разкошно!Поздрави Мария!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Мария.Чудесно е,че си си купила от боичките.Има два начина,по които можеш да ги ползваш.Върху шоколад,суха белтъчна глазура,захарно тесто и марципан можеш с четка за рисуване да разнесеш малка част от боята.Става точно като грим за очи,нежно,блестящо и фино.Така е най-лесно.Можеш да ползваш различни цветове и да нюансираш.Наистина си представи,че гримираш,така ще ти е най-лесно.

    Вторият начин е да втечниш боята.Тя се разтваря с малко водка или спирт.Трябва ти концентриран алкохол,но без цвят.След това с тънка четка рисуваш като с водни или акварелни боички.Това е.Отново можеш да рисувашвърху твърди глазури или шоколад.

    Приятно майсторене ти желая,много е приятно,ще видиш.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Йоли!И още един въпрос,върху сметана могат ли да се използват тези боички!Питам,защото съм решила за рождения ден на дъщеричката ми да направя торта,купила съм си и от тези ядливите картинки за торти,но се декорират със сметана отстрани!И ми се иска да направя златни розичките!А ако ми дадеш и някаква друга идея ще съм страшно благодарна!
    Поздрави Мария!

    ОтговорИзтриване
  18. Не можеш Мария,сметаната е мека,няма как да ги боядисаш розичките да ги деформираш.Можеш да опиташ в сметаната да сложиш боя още при разбиването,както се прави със сладкарските бои.Но надали ще получиш хубав цвят,това са съвсем друг тип бои.Единственото,за което се сещам е да разтвориш малко боя и да накапеш с нея по шприцованата сметана.Така ще стане красиво,неравномерни златни пръски ще получиш.Успех и непременно пиши какво се е получило.Ще ми е много интересно да науча нещо ново.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте,Йоли!Моето питане е,искам да облека торта с бял шоколад и да поставя трансферно фолио,как точно да извърша процедурата за да се получи хубав резултат?Благодаря Ви много предварително за съвета!

    ОтговорИзтриване
  20. Мария, не се притеснявай, лесно е.Стопяваш си шоколада на водна баня.Аз съм написала как,прочети,моля те,защото е важно да е темпериран.След като леко се охлади,просто да е топъл,го нанеси внимателно на тънък пласт върху фолиото.Внимавай върху коя страна мажеш.Захарната страна на фолиото е по-релефна,върху нея трябва.Пластът шоколад трябва да е толкова плътен,че да не прозират шарките на фолиото през него.Заглади го след това с шпатола,лъжица,нож...с каквото искаш,и го остави малко да се стегне.като изправиш фолиото с шоколада да не тече,това имам предвид.После го увий върху тортата и прибери в хладилника.Не бързай да отлепяш,нека минат поне 2-3 часа.И накрая отлепваш и имаш прекрасна,красива торта!Успех и благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  21. Ехааа,много ти благодаря Йоли!Дано да се справя,после ще пиша как се е получила!Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей,Йоли,пак съм аз!Първо да се похваля,че тортата с трансферното фолио стана страхотна!Сега имам друг въпрос;Искам да облека борд на торта с карамелена решетка!Как трябва да го направя?Благодаря ти много,за всички съвети които ми даваш!

    ОтговорИзтриване
  23. Много се радвам,Мария.Благодаря ти от сърце.

    Като си направиш карамела го излей на тунка струйка върху лента пекарска хартия.Можеш да си я очертаеш фигуративно с молив от обратната страна за да ти е по-лесно с шарките.Преди това си измери дължината на лентата спрямо тортата,както и височината.Преди да се стегне карамела,докато е още пластичен увий лентата около тортата и като изстине махни хартията.Това е.Имай предвид две неща.Карамелът стяга бързо,почти веднага трябва да го залепиш около тортата.И второ,направи това непосредствено преди сервиране.Карамелът не е траен,от малко влага ща започне да се разтваря и ще се разтече.И в хладилника не е добре да стои,няма да издържи.Успех и отново благодаря.

    ОтговорИзтриване
  24. Отново голямо благодаря,Йоли!В петък е Антонов ден,и моят съпруг има имен ден,за това съм решила да му направя една страхотна незабравима торта!Купила съм си фотодекор със сърчица,и с карамела от страни ще стане страхотна торта !Ще пиша как се е получило,дали съм успяла :)

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте Йоланта, прекрасен е Вашия блог! Личи си, че всичко правите със сърце и душа. За любители като нас, си е благодат, че Ви има.
    Вече пробвах декорациите от шоколад, като за първи път се получиха. Сега се подготвям за моята първа торта за детски рожден ден. Аз от мама си знам крем, който се води яйчен/млечен и с него си правя всички торти, включително го ползвам и за покритие. Възможно ли е да се слагат шоколадови и захарни декорации, когато няма твърда основа? Кремът може ли да ги повреди? Върху него стържа обилно количество орехи, шоколад, направо става като килимче, ако това има значение.
    С благодарности, Краси

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Краси,много си мила.Не забравяй,че и аз като теб съм любител,предлагам на читателите си само това,което наистина могат да направят сами в къщи,без да е нужно да да са посещавали курсови е т.н.

    Разбира се,че може да направиш шоколадова украса и да я положиш върху крем.Дори и да е по-течен крема за шоколада няма значение,той няма да се втечни и разтече.Давай смело.Можеш да я направиш отделно и след като се втвърди да я положиш върху крема,а можеш да рисуваш със стопения шоколад направо върху крема. Като се охлади шоколада,а това става почти веднага в съприкосновение със студения крем,той ще стане твърд и здрав.Успех и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване