петък, 25 декември 2009 г.

Торта " Естерхази "




Продукти за блата

8 белтъка
200 г смлени и запечени бадеми
180 гзахар
2 ванилии


Продукти за крема

8 жълтъка
150 г захар
50 г брашно
250 г топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии

250 г меко масло






Приготвяне


* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта като продължавате да разбивате докато кремът започне да образува твърди връхчета. Прибавете ванилията. Накрая внимателно смесете бадемите с крема като бъркате с лопатка.

* Отрежете кръгове от хартия за печене с какъвто диаметър вие искате. Разпределете тестото по хартиените кръгове и го размажете равномерно.От това количество тесто аз реших да направя две малки торти. Излязоха 12 блата с диаметър 20 см. Ако правите стандартна торта трябва да разпределите тестото на 7 или 8 части.

* Изпечете корите в предварително загрята на 160*фурна. За да сте сигурни, че след изпичането корите лесно ще се отделят от хартията може предварително да я намажете с малко течно масло.

* Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем и добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и добре разбъркайте. Сварете крема до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. Отново разбъркайте с миксер двата крема за да се смесят максимално добре.

* Сглобете тортата като редувате бадемова кора - крем, докато свършат корите. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне за 2 часа в хладилника. Гарнирайте по желание. Оригиналната глазура е от разбит белтък със захар, а отгоре ивици шоколад. Тъй като днес е Рождество христово аз реших моите тортички да са с тематична насоченост и затова съм избрала украса от фондан и захарни цветя и фигурки.

Весел празник на всички!


източник : Палачинка













139 коментара:

  1. Чудесни торти, Йоли!
    Както всичко, което излиза от твоите ръце :)

    Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви са и двете :))) Поздравления !
    Весела Коледа, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  3. Май никога няма да престана да ти се възхищам Йоли!

    Горко ми!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Перфектно изпълнение,Йоли.Целувки:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово, Йоли!
    Здраве, любов и топлина в дома ти!
    Весели празници!

    Тортите са много красиви и не се съмнявам вкусни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Ooo.. тортата, която все се заричам да направя!

    Чудесна е твоята реализация, Йоли!
    Златни са ръцете ти: и двете торти са прекрасни!

    Прегръщам те :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Честито рождество, Йоли !
    И благодаря за тази наслада за очите...бялата ми е фаворит, с тези камбанки, просто е фантаснична....с чаша шампанско сигурно ще стане....м-м-м -връх !
    Весели празници !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо, Йоли - красота...Толкова елегантни! Поздрав за творенията ти от съименничката ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви от сърце,мили приятели! Знаете как да ме зарадвате.Истински щастлива съм,че харесахте тортичките.Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  10. May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life!
    Happy New Year 2010! XO

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, този крем издържа ли тежестта на фондана и маза ли тортичките с маслен крем, за да изолираш фондана от млечния крем? Мерси много! Мирона

    ОтговорИзтриване
  12. Nina's Recipes , много,много благодаря!!!

    Мирона,да,определено. Кремът е плътен и няма никакъв проблем.Тортата е подходяща за покриване със захарно тесто.

    ОтговорИзтриване
  13. Много ти благодаря, Йоли! А слага ли маслен крем под фондана или директно върху тортения си крем! Мразя провали и предпочитам да питам преди да действам! :( Мирона

    ОтговорИзтриване
  14. Миронка,тортата можеш спокойно да я измажеш отвсякъде с нейния си крем преди да я покриеш.А ако не ти стигне краме....просто ще си направиш маслен.Няма да има провал.Давай!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, последен въпрос и утре ще действам - да беля ли бадемите или да ги пека с люспите и да ги меля? Мерси! Мирона

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете торти са прекрасни! Те са любимите ми заедно с торта "Червено кадифе" и "Новогодишна торта"! Торта "Естерхази" е много хубава и в двата си вариянта!

      Изтриване
    2. Много се радвам, че ти харесват. Лично аз най-малко харесвам червеното кадифе. Някак си ми е малко суха.


      Ще се радвам, ако вече следиш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането. Весели празници!

      Изтриване
  16. Ох,Миронче.....докато ти отговоря минаха 2 седмици.Много се извинявам,но не съм в България и досега нямах нет.Ти вече си направила тортата сигурно,но ако не си ... изборът си е твой. Ако са белени става по-бяло тестото,ако са с люспите ще кафенее,но това лично мен не ме тревожи.Така или иначе люспите не пречат.Успех с тортичката мило.

    ОтговорИзтриване
  17. Мерси, Йоли! Справих се - стана много вкусна! След дълго зяпане в снимките, реших, че твоите блатове са с люспи, а на Палачинка - без и понеже съм малко мързеливичка реших да ги меля с люспите! Както и да е - благодаря ти, мила, за чудесната рецепта и най-прекрасното и слънчево лято! Мирона

    ОтговорИзтриване
  18. Миронче,никакво съмнение нямам в теб.Страхотна си,момиче!!! Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  19. Мерси, Йоли! Много, много весело лято! И чакам нови идеи - плодовата тортичка ще я направя (звучи и изглежда невероятно), но само и аз да се прибера у дома! Мирона

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, поднесох тази торта днес на празника по случай рождения ден на Галето и имаше страхотен успех! Вкусът й наистина е уникален! И родителите, и децата се надпреварваха в хапването:-)). Благодаря ти за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
  21. Ех,Миленче....какво да кажа сега?Ти знаеш колко ме радва това.Благодаря ти миличка и да ви е сладко на всички.Най-вече на Галето.Да расте безгрижна и усмихната.

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасна торта, искам да те попитам, тъй като си купих изпечени солени бадеми, мислеш ли, че мога да отмия солта и да подсуша бадемите? Дали ще се отрази на тортата? Ти какви бадеми използваш? Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря Мими.Тортата наистина е много хубава,опитай я.Сега ... за бадемите - трябва да са безсолни.Много ще си играеш със солените за да ги обезсоляваш.Ще трябва първо да ги кипнеш в гореща вода,да ги обелиш и изсушиш.И чак след това да ги смелиш.А пак няма да има гаранция,че ще са се обезсолили достатъчно.Просто купи сурови бадеми и това е .Не е нужно да ги белиш,аз с ги ползвам небелени.В оригиналната рецепта бадемите са сурова,но аз винаги предварително леко запичам ядките.Така стават много по-ароматни,кето не може да се постигне,ако ги сложа сурови.Но както искаш,можеш спокойно да не ги запичаш предварително.Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Много благодаря за бързия отговор. Весела и вълшебна нова година!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Йоли. Яна съм. Тъкмо направих пробно Великденската торта Гнездо, защото мисля да я предложа за предстоящия празник, който ще съвпадне и с рожденния ми ден, и днес мъжът ми ме изненада, че трябва да правя торта за подарък за следващата седмица. Торта Естерхази ми е тръпка, тъй като съм я правила и познавам страхотния и вкус. Но тъй като сега ще е за подарък (за неговите родители)трябва да съм на ниво и за това те моля отново за помощ. Моля те напиши ми точно рецептата, която ти правиш за захарния фондан. Много рецепти изчетох, но им нямам вяра, а на твоите творения се доверявам, защото всичко, което съм направила е било сполучливо. Благодаря предварително. Яна

    ОтговорИзтриване
  26. Янче,много добра идея е торта "Естерхази".Изискана торта е.Фондана,който съм правила за нея е на Дими.Нали знаеш,че тя няма равна в правенето на подобни красоти? Ето,погледни тук.
    http://dimitranas.blogspot.com/2009/03/sweet-sprig-cake-step-by-step.html

    ОтговорИзтриване
  27. Zdr Yoli
    ,torta ,,Esterhazi,,e 4udesna polu4i se otli4no,vazhitena sam i ot fondana:).
    bih iskala da te popitam:reshih da napravia torta s osnova ot belta4no testo s orehi,v/u tova da postavia razbita smetana s bial shokolad, sled tova malini pak smetana s bial shokolad iotgore samo celuv4en blat predvaritelno izpe4en.Vaprosat mi e,iskam da sloja niakade po sredata m/u sloevete natrosheni celuvki,no ne sam sigurna kade to4no,za da ne se namokriat,toest da si ostanat hrupkavi,a moje bi da sa po italianskia na4in??
    Ishte neshto da te pitam: Mojeli s kuhnenski robot da se napravi kozunak na konci,kolko vreme da se mesi,parvia i vtoria pat???Mnogo iskam da go pravia s robot,vtasva vav furnata na 35 ili 50 c°.
    Eleonora Atanasova-Eli

    ОтговорИзтриване
  28. Ели,много се радвам,че е станала хубава тортата и че ти е харесала.И аз я намирам за много фина.Благодаря ти отново и тук.

    Сега за другото - какви блатове по-точно искаш да направиш? Има зва варианта.Или да са напълно целувчени като за торта Павлова или да са орехови на белтъчна основа.Ако са целувчени ще са със сигурност хрупкави.Погледни моята Крев торта.Там съм ползвала такъв блат за основа.А ако видиш Династията,там пък е орехов блат на белтъчна основа.Много са различни двата,трябва да решиш.Кремът ще стане чуден.Овкуси го допълнително с ванилия,някакъм ликьор или просто малко цитрусова кора за аромат,че сметаната и белия шоколад не са много ароматни по принцип.Това е крем,който не е много влажен.Можеш и него да направиш по два начина - първият е да кипнеш сметаната и да сипеш тогава шоколада в нея за да се стопи.Това е бял ганаш.Оставяш го после в хладилника поне за няколко часа.Най-добре е да престои 1 нощ.И след това го разбиваш с миксера на крем.А втория е направо към битата сметана да сипеш стопен шоколад.Лично аз бих се спряла на първия,защото крема става по-еластичен.Искаш да сложиш целувки в средата - няма проблем,трябва да са върху крема и малините,но не виждам смисъл от тях.Много сладко ще стане с толкова много целувчени неща в тортата,а и няма да се виждат,защото всичко е в бяло.Но няма да се облажнят,слагай ги смело,ако си решила.

    За козунака - нямам нито машина за хляб,нито робот.На ръка меся.Няма никакъв проблем да си го направиш в робота.Направи 1/2доза тесто за да може робота да го обхване добре.Цялата табота е след като тестото е готово омесено ти да му прибавяш мазнината постепенно,докато роботът продължава да меси.Конците стават само от това.Меси се докато тестото поеме цялата мазнина.Това е.

    Хубав ден ти желая и ще чакам по-натаък да кажеш какво е станало с тортата.Успех!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Йоли!
    Много ми хореса тортата на снимката и реших да пробвам да я направя. Аз нямам много опит в приготвянето на сладкиши. Струва ми се, че направих блата добре, успях да го разбия до много гъст крем. Но когато го изпекох не можах да го оптеля от хартията за печене без да се развали. Кремът за мазане стана отличен, но блатовете - не. Би ли ми казала ти как ги печеш? Всички блатове на веднъж ли слагаш във фурната или по отделно? И най-важното - кака ги отлепяш? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей и ти.Не си оставила име за съжаление за да се обърна към теб по-приятелски. Според мен причината е в печенето, в температурата на фурната. Блатовете са без брашно и по-скоро се сушат, отколкото се пекат.Трябва дъното на всяка кора да е леко зачервено, хванало коричка както се казва. И блатчетата да не са много лепкави.Сега се сещам, че е трябвало да напиша в рецептата още нещо.Че хартията може да се намасли леко с топено масло за по-лесно и безпроблемно отлепяне.Ще го добавя веднага.И знаеш ли,човек наистина се учи непрестанно от грешките си.Ако ти не беше казала,че имаш проблем нямаше да се сетя да напиша това.Наситина ти благодаря от сърце,помогна на мен и на други читатели,които боже да имат ядове с отлепянето.Що се отнася до печенето, да, река по 2 кори наведнъж, но ползвам фурна с вентилатор.Много ти благодаря за тази своеобразна помощ наистина. Дано все пак се е получила добра торта и се е харесала на всички. А ти не се отказвай. Следващият път ще стане страхотна, сигурна съм.

    ОтговорИзтриване
  31. Здрявей Йоли!
    Благодаря за отговора:) моята фурна е обикновена, но ще пробвам да ги пека на малко по-слаба температура от 170 градуса. Намасляването на хартията е логично като се замисля, но почти не съм я ползвала до сега. Блатовете станаха страхотни на вкус, кремът също! Тази торта е разкошна! Смятам да я направя отново за рождения ден на сина ми следващия месец. Той е най-верният ти почитател - изяжда всичко до трохичка! Освен това много ми помага в приготвянето. Сега ще правим кроасани. Благодаря ти за прекрасните и вкусни рецепти, с които всяка домакиня може да блесне! Ти си върхът! Поздрави и пожелания за много творчески успехи:)
    Мая

    ОтговорИзтриване
  32. Ей,Майче,какво хубаво име имаш! Благодаря ти мила за хубавите думи. Следващият път ще си стане както си трябва, сигурна съм. Успех с кроасаните и да целунеш помощника си. Благодаря още веднъж и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Адмирации за тортите ,но мога ли да получа информация за покритието на тортите.Пробвала съм много пъти да направя фондан но никога не ми се е получавал.Моля помогнете,г-жо Йоли

    ОтговорИзтриване
  34. Манина,благодаря ти,много си мила.Ще ти изпратя един линк към форума на "Гответе с мен".Поразгледай там, има много информация.На който и вариант да се спреш ще си доволна.

    http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,6.msg11.html#msg11

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Йоли, невероятни неща виждам и ти се възхищавам.С интерес следя и предаването по ютилисима.Имам въпрос свързан с фондана .Купила съм си от аптеката глицерин, но на него пише че се използва за козметични продукти и да се държи далече от храни и напитки.На етикета пише глицерин 85%.Това ли е глицерина за фондана ?Поздрави Мая!

    ОтговорИзтриване
  36. Разбира се Майче. Точно това е.Не се притеснявай, не е отровен. Помня, че едно време правехме домашна водка и и слагахме от този глицерин за омекотяване... ха ха. Благодаря ти и за хубавите думи.Дано се получи добро фонданово покритие.

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря за отговора, набавила съм всички продукти и само чаках отговора ти за да приготвя фондана.Отново поздрави ще продължавам да следя всичко с интерес.

    ОтговорИзтриване
  38. Между другото сега видях че имаш и друга почитателка с моето име затова включвам и фамилията си - пая с розите е страхотен.Мая Симеонова

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти Мая. Много си мила.А това е такова хубаво име , че искам много Маи да срещам тук!

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей,Йоли може ли да ми кажеш как да залепя фигурките към фондана?

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей и ти.Фигурките към фондана принципно се залепват като леко се намокрят с четчица с малко вода. Ако си притесняваш,че няма да е здраво може да ги намажеш и с малко белтък, ей така,без да го разбиваш.И той служи за лепило.Успех!

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ти.Весели празници на теб и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей Йоли.Пише ти Вили.Рещиж да напрявя пробно от половин доза но се получи твърде малка торта.Кремът едвам стигна.Утре ще я опитам.Вяарвам че на вкус ще е невероятна.Може би не трябва да се опитва с толкова малко количество.Имам въпрос- ако бадемите не са запечени дали ще се получи същия вкус? Пожелавам ти за весели празнични дни .

    ОтговорИзтриване
  44. Благодаря ти Вили.Хубава е тази торта,аз я харесвам много.Фина и изискана е.Дано и на теб ти допадне.Не,няма да е същия вкус.Много различно е с печени бадеми и със сурови.Но и двата варианта са добре.Който си избереш.Лично аз много харесвам вкуса на запечените ядки и затова почти винаги така ги правя предварително,преди да ги сложа в сладкишите.Ароматите им определено изпъкват повече.Весело посрещане на Нова година и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  45. Правих торта Естерхази,но крема не ми се получи с даденото количество мляко,а добавих още.Къде сгреших?

    ОтговорИзтриване
  46. Нямам представа,Гале.Специално проверих източника на рецептата преди малко.И там съставките за крема са същите,не съм объркала нищо.Погледни и ти,ако искаш.Посочила съм линк в края на рецептата.Всъщност,няма значение дали си добавила още мляко.Важното е да е станало вкусно и да се е плучила хубава торта.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей Йоли,
    От доста време те следя и се възхищавам на желанито ти да готвиш и дарбата ти да ти се получават нещата страхотно. Продължавай да ни радваш и вдъхновяваш все така с интересни и вкусни рецепти.
    Чудих се за какъв повод да направя тази торта и беше решено :) първия рожден ден на сина ми. Торта е доста трудоемка но стана страхотна. Покрих я не с фондан, а с бял шоколадов ганаш и след което я декорирах само с разни фигурки от фондан. Както коментира и Галя по-горе и на мен ми се видя малко млякото и добавих допълнително защото ми миришеше още на сурово брашно, но пак добре си се сгъсти.

    Поздрави,
    Диана

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря ти Дианче.Толкова се радвам,че си избрала тази торта за такъв важен празник!Целувам мъничето и му желая усмихнато и палаво детство.Да ви е сладко на всички и благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
  49. Благодаря за страхотната рецепта. Преди два дни я направих за юбилея на баща ми, получи се една невероятно вкусна и прекрасна торта.

    ОтговорИзтриване
  50. Благодаря ти Сия.Честит празник на баща ти и да ви е сладко на всички.Много се радвам,че се е получила хобава торта.

    ОтговорИзтриване
  51. Здрасти, Йоли,

    Преди доста време я правих тази торта. Въобще не ми се получи - блатовете се начупиха (понеже не можах да ги отлепя добре), кремът не ми стигна... и въпреки това беше адски вкусна! Сега искам да я направя отново, но ме притеснява, че като разбия белтъците, ако станат 8 блата, докато изпека едните, тестото от белтъците ще падне. В мойта фурна се събират макс. 2 блата.

    Предния път направих половин доза и станаха 4-5 блата - сега ако станат 8, докато изпека първите 6 със сигурност ще мине поне половин час преди да дойде ред за последните... Какво ще ме посъветваш...

    Жени :)

    ОтговорИзтриване
  52. Жени,не прави 8, а 6 блата.Малко по-дебели ще станат, но като се слепят с крем няма да се вижда.Изобщо не ги брой,колкото ти излязат,толкоз!Направи си повече крем.Ще взема и аз да увелича продуктите му в рецептата,въпреки, че съм я написала дословно както е дадена в блога на Палачинка.Но май не стига и си е хубаво с повече крем.А и да остане винаги човек може така да си го хапне.Корите за да не се притесняваш от залепване и начупване може да намажеш леко с масло хартията.А за белтъците изобщо не се притеснявай - и да поспаднат няма кой знае какво значение,защото блатчетата и без това са тънки,тук не ти трябва нещо пухкаво.Само не забравяй да си разбиеш белтъците с малко захар.Така спадат определено по-малко.Успех и благодаря.И да ми пишеш после какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  53. Здравей отново, Йоли, Жени е :)

    Много ти благодаря за бързите съвети - доста ми помогна.

    Този път нещата се получиха съществено по-добре :))))

    Намазах хартията с малко олио - и нямах никакви проблеми с отлепянето! Станаха 4 блата - как се случи това, при положение, че и от половината доза пак бяха 4 - нямам идея :) сигурно са били по-дебели :)

    За 4 блата крема ми стигна - той се получи идеален този път! докато го варих стана на бучки, но като мина през миксера с маслото... просто супер се получи - пухкав, пухкав...

    Единственото ми опасение е, че попрепекох вторите два блата... ще видим довечера като я ядем ;)

    Отгоре украсих с Филирани бадеми и настърган шоколад :))) Стори ми се подходящо.

    Още веднъж благодаря!

    Жени

    Ако ви е интересно, ето няколко снимки, които ще са активни следващите няколко дена :)
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=CKOrEa5B1FmiO8qg1165481
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=LI0Ih1Z4pdNNvw2R1165462
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=M4LMFuvNVNtQiO341165463
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=i1a9pSfSnsODXAyC1165464
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=JcW0FMtBXLoUkOGD1165465
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=Ly5deWPL8xojgXce1165466
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=IG18o8XgPeCDKeOE1165480
    http://tranzit.dir.bg/load.php?id=FCPnnrJTqnzcGn0z1165467

    ОтговорИзтриване
  54. Много ти се радвам, Жени.Чудесно си обяснила в снимки стъпка по стъпка как се прави тортата.Благодаря ти много и да ви е сладко!Наистина много ме радваш!

    ОтговорИзтриване
  55. Йоли,
    снощи направих тая торта. Блатовете станаха чудесни, ароматни и се отлепиха много лесно /преди това ги бях намазала с масълце / за 23 см форма излязоха 4 блата и крема ми стигна да покрия цялата тортичка отгоре. Бях видяла в блога ти как обличаш тортичка със шоколад та моята я облякох със шоколадче. Много много и се радвам, защото стана една прекрасна тортичка. След Гараша това е прекрасна рецепта. Сега набелязвам следващата поред. Благодаря ти че те има и не спираш да радваш хората с чудесни рецепти.
    Много късмет и щастие ти желая.
    Мария Димитрова

    ОтговорИзтриване
  56. Не,аз на теб ти благодаря Мария.Че ми се доверяваш и си така мила с мен. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  57. от Мони
    Йоли тортата е чудесна намислила сум да я правя,но ще стане ли без масления крем?

    ОтговорИзтриване
  58. Не,Мони.Просто ще стане съвсем различна трта, но не Естерхази.И така става,сама си реши.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  59. Здравей, слънчева Йоли, направих тази торта по желание на съпруга ми за вчерашния му РД. Получи се невероятно ароаматна и вкусна торта /един път вече имах 1 неуспешен опит с нея, но с друга рецепта/.БЛАГОДАРЯ! Не знам защо все не мога да докарам толкова много блатове като вас, но и с 6 се получи перфектно. Невена :)

    ОтговорИзтриване
  60. Ехааааааа!!! Благодаря ти от сърце мила!Така се радвам,че е станала хубава тортата.Тя си е истинска класика и си заслужава човек да я приготви.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  61. до каква гъстота е необходимо да се вари крема?поздравления и благодарности за вълшебните ви рецепти йоланта!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  62. Весели празници и на теб и на всички у дома.Благодаря ти за хубавите думи.Кремчето си е съвсем стандартно,има си брашно в него,което ще го сгъсти,жълтъците също.Трябва да е като гъста каша,сама ще го усетиш.Бих те посъветвала да го вариш в някакаъв тефлонов съд за да не се притесняваш от загаряне.Аз варя кремовете в един стар млековар.Водната баня си е добро нещо в случая.Успех ти желая и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей!
    Благодаря, че споделяш с нас тези твои великолепни вълшебства! Коледните празници дойдоха и много бих искала да се опитам да направя твоята торта "Естерхази". Би ли ми казала как се прави фондан и то да бъде толкова снежно бял. :)

    ОтговорИзтриване
  64. Благодаря ти от сърце.Тортата е много хубава,добре си я избрала.Не съм майсторка на фондана.Погледни блога на Дими,тя няма равна в правенето на фондан.Има и рецепта за него,потърси го вътре.Успех и весели празници.

    http://dimitranas.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20-%20Feierliche%20Torten%20IV

    ОтговорИзтриване
  65. Благодаря ти за бързия отговор! Намерих рецептата и ще пробвам тези дни да направя тази чудна твоя торта. Весели празници ! :)

    ОтговорИзтриване
  66. Здравей Йоли!
    Имам един въпрос глазурата от фондан на торта "Естерхази" с каква друга глазура може да се замени?

    ОтговорИзтриване
  67. С всякаква може,просто сложи това,което обичаш най-много.Мисля,че бял гаташ,нашарен с малко кафяв ще стане чудно.Погледни моля те линка,в който съм посочила източника на рецептата.Това си е оригиналната глазура.Много е хубава.Благодаря ти и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  68. Здравей, Йоли! Има ли смисъл да докладвам, че тортата се получи без грешка?! Толкова са ти точни рецептите и така хубаво ги обясняваш, че аз вече трета година, откакто правя твоите торти (а съм ги направила всичките, без една-две), нито веднъж не съм имала и най-мъничкия провал. Включвам се тук, освен да благодаря, и да споделя едно свое приключение с "Естерхази". Когато я правих за първи път, като всеки педантичен идиот се насочих към оригиналната глазура - белтъци с пудра захар. Не правете това у дома си! Пудрата захар скърцаше между зъбите и предупреждавах гостите да си махат с лъжичка глазурата. Т.е. ако не сме сигурни, че пудрата захар е смляна наистина изключително фино, по-добре да помислим за друга глазура. Втория път покрих тортата с ганаш с бял шоколад и стана чудесна. Предполагам, че ти не случайно си избрала фонданово, а не белтъчено покритие в рецептата, ама на, като не слушам!
    Желая ти вдъхновение!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  69. Благодаря ти Миленче. Знаеш ли колко много ме зарадваха думите ти? Изключително мило и приятно е да прочетеш такива неща!

    Лично аз никога не бих направила глазура от пудра захар.Не само,че скърца между зъбите,ами е и много сладка и безвкусна.Не си падам по нея.Както и по фондана.Специално за тази торта искам да кажа,че е с фондан,защото я правих за подарък за мои близки.И тъй като беше Коледа реших да е ...по-празнична.Иначе никага,ама никога не бих похабила тази приказна на вкус торта със захарно тесто.Изобщо не го харесвам кто вкус и почти не го ползвам.Със сигурност обаче бих заложила на ганаша и аз като теб! Благодаря ти отново мила.

    ОтговорИзтриване
  70. Здравейте, тортата изглежда разкошна! Смятам да я направя пробно още тази седмица, за да видя как ще ми се получи, а след това да я направя за рождения ден на малкия ми син. Поздрави и благодаря за страхотната идея! Деница

    ОтговорИзтриване
  71. Така е Дени, тортата е истинска унгарска класика. Ще останеш доволна. Благодаря ти, че я избра. Приятно майсторене.

    ОтговорИзтриване
  72. Възхитена съм от всички красоти които видях тук. Много се радвам, че Ви открих и със сигурност ще опитам и други рецепти. Деница

    ОтговорИзтриване
  73. Благодаря ти Дени.Радвам се,че си тук.Да ти е сладко и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  74. Здравейте, Йоли! Прекрасни рецепти и творения публикувате, благодаря много, че ги споделяте с нас! Направих тази торта наскоро и толкова ни хареса, че реших да се опитам да направя голяма такава с двойна доза продукти и декорирана за РД на дъщеря ми. Направих крема, но за лош късмет сякаш стана по-течен от преди, явно не сгъстих достатъчно жълтъчната смес...Моля ви, бихте ли ми казали, ако видите коментара, дали да очаквам да се сгъсти и стегне в хладилника по-дълго или ще си остане така по-рядък? Дали има възможност да не се стегне достатъчно, за да понесе захарното тесто и едрите фигурки, които съм направила, че много се притесних да не съм оплескала нещата! Предварително благодаря!
    Поли

    ОтговорИзтриване
  75. Поли, благодаря ти, че си избрала тази торта за празника на дъщеря ти. Много ме зарадва! Виж сега, ако крема ти утре сутрин е рядък му сложи веднага още разбито с п. захар масло. Ако е за самата торта изобщо не е проблем да е по- течен, даже и по- добре ще стане. Но ако върху този крем искаш да сложиш захарно покритие не рискувай. Ще го разводни и има опасност да се разпадне украсата ти. Затова добави масло и готово, нямаш грижи така. И да ми кажеш после какво е станало ! Успех и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  76. Йоли първо благодаря за прекрасната рецепта,тортата наистина е много вкусна и благодарение на точните ти обяснения се получи от първият път.И аз избрах покритие от бял ганаш ,имах малко притеснения дали ще е подходящ за оформяне на тортата с ефект на кошница,но се получи много добре.Хиляди благодарности още веднъж и със сигурност ще опитвам и други рецепти.
    Поздрави
    Севдалина

    ОтговорИзтриване
  77. А ти имаш моите хиляди благодарности,Севде.Много съм щастлива,че тортата е станала хубава.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  78. Йоли страхотни рецепти.
    Пробвах торта ,,Естерхази'', но блатовете ми се разкъсаха върху хартията за печене, много трудно ги отлепих от хартията за печене, хем ги мазах с олио, успях само 4 блата да отлепа от общо 7, и то тези 4 блата бяха леко разкъсани.
    Помогни ми със съвет.
    Какво да напрая, че да ги отлепя лесно без да се разкъсат?
    По дебело трябва да мажа от сместа, или повече време да ги държа в фурната?
    Бих се радвал много ако ми помогнеш със съвет. :)

    ОтговорИзтриване
  79. Крис,въпреки неволите ти много се радвам,че опита.Благодаря ти.Това са най-обикновени целувчени блатова с бадеми.Лепкави са и искат по-скоро сушене,отколкото печене.В това е тайната.Печи ги на слаба фурна по-дълго време,суши ги.Като пипнеш да са леко хрупкави,а не меки.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  80. Привет Йоли!
    Аз вече започнах да събирам рецепти за коледните празници и се спрях на тази прекрасна торта! Но понеже съм гледала в нета различни начини за направата на блатовете, та исках да те попитам ти как ги правиш - с пош правиш спирала върху хартията или просто я намазваш върху нея и я слагаш в тавичка?

    ОтговорИзтриване
  81. Хубава е тортата,унгарска класика е.Ами да ти кажа,май ги мазах с лъжица блатовете,но си права,удобно е и с пош.както ти е по-лесно,така.Ще се радвам да опиташ тортата.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  82. ЗДРАВЕЙ,ЙОЛИ,АЗ СЪМ ГОЛЯМА ТВОЯ ПОЧИТАТЕЛКА,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКО,КОЕТО ПРАВИШ.ИСКАМ ДА ТЕ ПОПИТАМ ВМЕСТО БАДЕМИ,МОГА ЛИ ДА СЛОЖА ОРЕХИ? ПОЗДРАВИ КАТЯ.

    ОтговорИзтриване
  83. Благодаря ти Кате,много си мила.Разбира се,че можеш да замениш бадемите с орехи.Както ти е сладко,така направи.Успех.

    ОтговорИзтриване
  84. Здравей, Йоли! Наближава Коледа и съм се спряла пак на твоя тортичка. За пръв път ще правя Естерхази и имам следният въпрос - в коментарите четох, че може да се покрие с бял ганаш. Може ли да споделиш приблизителни пропорции за него и евентуално какъв шоколад да използвам. Питам те, тъй като четох информация в нета, че обикновените бели шоколади не ставали, а живея в малък областен град и изборът ми е ограничен. Пожелавам ти светли празници, много топлина и красота да има винаги покрай теб! Станислава

    ОтговорИзтриване
  85. Здравей,Йоли! Днес съм се заела с тортоправене! Харесах си твоята "Естерхази". Вече е в хладилника и стяга след като я измазах с кремчето. По-късно мисля да и направя бяло покритие като за Коледна торта. Купила съм готово такова - тук го наричат глазура и го слагат върху коледните кейкове. Не знам на кое българско наименование съответства, но е снежно бяло и на пипане - меко като пластелин. Ще го разточа с помощта на пудра захар, дано се получи добре. Но се чудя дали след това бих могла да направя някаква сметанова цветна украса с шприц отгоре...Не ми се занимава и няма да имам време за нещо по-сложно.Дали ще стои сметаната върху захарното покритие???

    ОтговорИзтриване
  86. Благодаря ти Дани.Надявам се да ви хареса тортата.Купила си захарно покритие,фондан се казва тук.Можеш да шприцоваш сметана отгоре,няма проблем.Но го направи в последния момент,тъй като ако престои по-дълго време,сметаната ще разводни захарното тесто и ще стане лепкаво.Иначе няма никакъв проблем.Весели и щастливи празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  87. Здравей Стаси.Не се притеснявай,напълно нормален бял шоколад на Своге или Милка ще ти свърши идеална работа.Просто пропорциите са други при ганаша,тъй като белия шоколад няма какаова маса,а само какаово масло.Така че,направи глазура от 50 мл сметана и 100 г бял шоколад.Намаляш течността за сметка на шоколада.Като го разбъркаш и оставиш да се поохлади сама прецени гъстотата.Винаги можеш да загрееш наново и да добавиш още шоколад,или пък още сметана.Това е.Благодаря ти много и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  88. Здравей, Йоли! Следя периодично блога ти - уникален е! Обмислям да приготвя тази торта за Великден. В Lidl продават смлени бадеми в опаковка 200 гр. Дали е уместно да ги ползвам за блата, за да спестя бланширането и меленето? Смлени са много фино, почти като брашно. Евентуално да го запека, леко, ако е сурово?

    ОтговорИзтриване
  89. Чудесно си решила, ще стане добре. Благодаря, че ми казваш за Лидл. И аз ще си купя. Поза печи ги леко за повече аромат. Успех и мерси за доверието.

    ОтговорИзтриване
  90. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  91. О,разбира се!Аз деже предпочитам орехите пред бадемите в блатове за торти. Ще стане супер торта!Благодаря ти за избора и милите думи.

    ОтговорИзтриване
  92. много благодаря за светкавичния отговор. Извинявам се за правописните грешки ужасно бързах за автобуса, :)) но все пак отново да кажа, че наистина ти се въЗхищавам и следя публикациите ти постоянно.

    ОтговорИзтриване
  93. Благодаря, Йоли, за тази рецепта. Тъй като искам да направя тази торта за рождения ден на дъщеря си, се чудя за колко парчета е това количество? Трябва ми да направя торта, която да стигне за около 35 парчета, разбира се, не големи. Мисля да я направя на два етажа - първият да е правоъгълник и отгоре кръгла, но не знам дали ще се получи и колко дози да направя, за да ми стигне. Може ли съвет?

    ОтговорИзтриване
  94. Чудесен избор,Лили!Ще се радвам да опиташ тортата.Не е малка дозата,азот нея направих две малки торти.Но за 35 парчета със сигурност трябва да увеличиш всички продукти с 1/2.Направи си я само правоъгълна,ако искаш,просто ще трябва да си поиграеш с корите.Незнам дали няма да ти е по-трудно,отколкото с кръгли блатове.Иначе за два етажа става.Тортата е стегната,няма да се деформира или разпадне.Успех и пиши после дали са я харесали.Весел празник и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  95. Йоли, а по отношение на печенето, притеснявам се, че мога да събера в моята фурна максимум 3 блата и ако искам всеки от двата етажа да е по 6 блата, ще стане голямо печене и се страхувам, че докато чакам, ще спаднат белтъците. Как ще ме посъветваш, да разделя количеството на 2 или на 4 и да правя всяка доза за всеки 3 блата поотделно или?

    ОтговорИзтриване
  96. Права си.Няма да ти издържи тестото чак толкова време.Ако искаш го приготви на два пъти.Говоря ти за една доза.Първо разбий 4 белтъка с половината захар и бадеми. Бързо става.Докато печеш последната кора ще разбиеш другите 4.И така го карай,пък направи колкото кори си искаш.Добре си се сетила и без мен,идеално ще стане.Успех и да кажеш после какво се е получило.Благодаря ти Лилка.

    ОтговорИзтриване
  97. Здравей, Йоли,
    какво се случи с тортата? Направих доза и половина първо, като от нея излязоха 6 блата с диаметър 28-30 см, 6 с диаметър 22 см и 6 с диаметър 12 см. Само че като наредих най-долния етаж, се оказа, че е много нисък и забърках още половин доза, с която направих още 3 големи блата, та нещата си дойдоха на мястото. Не знам какво се случи, но кремът не ми стигна и се наложи да направя още половин допълнителна доза само крем, освен двете дози с блатовете. Накрая пък, след като постоя един ден тортата, блатовете сякаш се разтопиха и се смесиха с крема. Обаче тортата беше невероятно вкусна и имаше огромен успех. Може би малко по-сладка, отколкото трябваше, което го отдавам на факта, че беше облечена с фондан, но това не й пречеше въобще. Стана и красива, по-късно може да пусна някоя снимка да я видите. Искам да попитам обаче защо се разтопиха блатовете, къде сгреших? Може би проблемът е бил, че съм направила твърде тънки блатове или че кремът ми не е бил достатъчно гъст? И досега не разбирам какво се случи.

    ОтговорИзтриване
  98. Да Лили,и аз мисля,че може кремът да не е бил много гъст.Блатовете са много фини,само белтъци и ядки.Няма брашно,няма какво да ги направи твърди и здрави.Затова така е станало предполагам.Благодаря ти отново,много съм щастлива,че на вкус сте я харесали.Ще си чакам снимките.

    ОтговорИзтриване
  99. Ето това е тортата, на външен вид така я докарах, не успях да снимам вътрешността - твърде бързо се разграби :)

    http://prikachi.com/images.php?images/312/7424312x.jpg

    ОтговорИзтриване
  100. О,Лили,страхотна торта е станала!Браво на теб,със сигурност много са я харесали.Толкова правилна и равна като форма!Истински майстор си!Благодаря ти много за доверието!Поздравявам те от цялото сисърце!

    ОтговорИзтриване
  101. Сега трябва да реша каква торта да направя за рождения ден на малката си дъщеря след 3 седмици, тъй като искам да е различна. Идеи?

    ОтговорИзтриване
  102. Здравейте , може ли да се заменят бадемите с орехи и дали грамажа ще е същия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама може, разбира се! Да, и грамажът ще е същия. Малко по-мазнички са орехите от бадемите, имай го пред вид. лично аз ги обичам повече, много по-ароматни ми са. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ тортата.

      Изтриване
  103. Здравейте , аз се казвам Магдалена и бях с последния въпрос за замяната на бадеми с орехи. Понеже специалния повод наближава имам последен въпрос . Хубаво ли е тортата да престои или е по вкусна да е прясна? Примерно може ли да направя блатовете в сряда , крема и сглобяването на тортата да го оставя за четвъртък , а самата торта да се яде в петък вечерта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Маги. Точнотака направи, както си решила. Тортата ще стане чудесна като престои ден два. Благодаря ти и весел празник.

      Изтриване
  104. Здравей, Йоли! Днес направих със своята майка тази страхотна торта за рождения ден на баща ми. Получи се страхотна. Доста ми беше трудно да избера от всички твой други рецепти за торти, защото всички изглеждат много добре, а и не са трудни за приготвяне. Ти си истински специалист в професията си, продължавай да правиш чудеса в кухнята! Поздрави- Марти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мариана. Да е жив и здрав баща ти, хубава торта си му избрала за празника. Малко хора се захващат с нея, не е от най-лесните. Благодаря ти още веднъж от сърце. Много ме зарадва!

      Изтриване
  105. Прекрасна си! Благодаря ти от сърце, мила. Чудна е тортата. Много се радвам, че сте останали доволни.

    ОтговорИзтриване
  106. Йоли, обожавам творенията ти! Мислиш ли, че мога да направя блатовете за тази красота от предишния ден, защото просто не виждам как ще стане за 1 непочивен ден? Поздрави. Надя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама разбира се, Наде. Направи ги предния ден. Те са всъщност целувка с бадеми, няма какво да им се развали. Поизсуши ги повече и ги увий в кърпи и след това в плик. Не ги слагай направо в найлон за да не се залепят по него и да се разпаднат. Може и в хартия за печене да ги увиеш. Благодаря ти за доверието и успех с тортата. Надявам се да ти хареса.

      Изтриване
  107. Йоли, тортата е супер, мила! Правих я 4 пъти и винаги става чудесна. Последните два пъти правих доза и половина, за да стане по-голяма, защото в къщи лапат здраво и все се оплакват, че била малка:) Правенето отнема време, но си заслужава. Само дето нямам златните ти ръце да я украся подобаващо. Използвам стандартната, популярна украса за нея с шоколадовите ивици. Между другото, заменям кравето масло с кокосово и се получава страхотно без да мирише на кокос после. Още веднъж - страхотна торта! А снимките на твоите две Естерхази са разточителство и наслада за очите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Светле. Наистина е от по-трудоемките торти, но е вкусна. Честно да ти кажа, аз предпочитам класическата украса. Не харесвам захарното тесто и много рядко го ползвам. В случая тортата е с него, защото я правих за подарък. Така че, давай с шоколадовите ивици, така си е най-добре. Благодаря ти отново, мила. Поздрави на далечния Сиатъл и целувки за теб.

      Изтриване
  108. Прекрасна торта! И 2-те торти са просто невероятни и много красиви!
    Предполагам, че най-вероятно са и много вкусни!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Естерхази е доказано вксусна унгарска торта. Много е сходна с Гараш, щ се радвам да я опиташ. Благодаря ти за коментара.

      Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публиковам нови рецепти. Заповядай там.

      Изтриване
  109. Здравей Йоли, правих торта Естерхази за рождения ден на моя съпруг. За съжаление не получих много хубави отзиви защото маслото като че е твърде много. Трябва ли крема да е толкова маслен? На мен също ми се струва че маслото надделява като вкус. Предложения? Може би само 1/2 от маслото което писа пак ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Разбирам те напълно, така си е. Тортата е с най-обикновен маслен крем. Вкусна е само, ако е на стайна температура. Ако е студена от хладилника усещането е, че ядеш масло. Няма как да се промени крема като се намали маслото на половина. Трпябва всичко да се намали, не само то. И накрая ще получиш по-малко крем като количество и със същото качество. Въпрос на вкус е масленият крем. Много хора предпочитат по-ефирни кремове. Знаеш ли, като ми пишеш така, убедена съм, че ще хареса крема от торта Династия. Погледни го, ако искаш. И в него има същото количество масло, но се прибавя към лек млечен крем. Става страхотно. Но количеството му в рецептата е голямо, може би трябва да намалиш пропорциите. Благодаря ти, че опита тортата. Аз съм спазвала унгарската рецепта, нищо не съм променяла. С такъв крем си се прави за съжаление.

      Изтриване
  110. Здравей Йоли направих тортата стана страхотна благодаря за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
  111. Здравей Йоли предния пост е мой сега обмислям да направя тортата с кафява захар причината е че се опитвам да използвам по - малко бяла захар как смяташ ще се получи ли дали много ще се промени вкуса и каква кафява захар да използвам преди ползвах мусковадо за едни овесени бисквити но понеже ми се стува доста по сладка от другите доста намалих грамажа и пак се получи добре. А да ди призная честно не ми се иска да разваля хубавата торта и като се има предвид че и труда никак не е малко ще е много неприятно да се проваля благодаря предварително от Мими

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, аз не бих го направила . Всичко ще се промени не само като вкус, а и като качество. Няма да можеш да разбиеш до нужната пухкавост крема, нито на хубав сняг белтъците. Блатовете ще прегорят лесно поради факта, че всичко ще карамелизира светкавично . Не е добра идея мила, но както решиш. Да те попитам, защо искаш да смениш бялата захар с кафява? Ако е заради вкуса, добре. Но ако мислиш, че по- полезна, грешиш. Няма никаква разлика в калориите. Може да го провериш, ако не ми вярваш.

      Изтриване
  112. Здравейте Йоли :)
    искам първо да Ви кажа,че нещата които правите са меко казано страхотни :)

    Имам един въпрос относно рецептата на тортата и по-скоро покриването и с фондан.

    Трябва ли да покривам страните на тортата с блат,преди да покрия с фондан?
    И също така колко фондан ви беше необходим за тази торта?

    Благодаря предварително за отговора и ги очаквам с нетърпение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Благодаря ти за милите думи. Радвам се, че ти харесват рецептите ми.

      По принцип не е нужно да покриваш странично тортата с блат преди фондана. Но! Трябва да ти перфектно изравнена и измазана с много тънък слой маслен крем. Страничен блат се слага точно заради това, за да е с правилна форма след покриването с фондан. Виж снимките ми, никак не е равна тортата, защото не съм я пристягала с ринг и не съм слагала страничен блат. Реши си сама. Ак успееш да я направиш равна, не е нужно да слагаш блат отстрани. Непременно ползвай пристягащ ринг и добре я натисти с длани за да приеме плътно формата на кръга. След това я остави да престои 1 нощ в хладилника преди да я облечеш. И непременно ползвай дъното на тортата за горна част. То винаги е равно. За обличането на една стандартна торта ти е нужен поне 800 г фондан. Дебелината трябва да е около 4-5 мм. Ако е по-тънко ще стане неравна повърхността, а и може да се скъса. Разточи голям кръг. С 1/3 по-голям от диаметъра на тортата. Краищата на разточения фондан трябва свободно да падат по плота. Изрежи ги и си ги прибери за нещо друго. Ако не ти е голям кръга фондан няма да можеш да я покриеш равно и ще си личат нагънати линии по страниците. Съхранявай останалият фондан във фризера. Аз с години така си го съхранявам. Това е. Успех ти желая и благодаря за доверието. Ще се радвам, ако следиш нови рецепти в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови неща.

      Изтриване
    2. Скъпа Йоли,искам да ти изкажа моето ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ,за прекрасните рецепти,които споделяш с нас до най-малката подробност!Някои неща са сложни,но са обяснени по такъв начин от теб,така достъпно,че се правят с лекота!Правила съм някои торти и винаги са ми се получавали прекрасно,малко с украсата не се получават като твоите,но се старая.В момента правя Естерхази,но ще я правя с Великденска украса.Благодаря ти и нека винаги да има щастие в живота ти!Светли Великденски празници!

      Изтриване
    3. Благодаря ти мила! Страшно ме зарадва! Бъдете цдрави всички у дома и нека в душите ви е слънчево всеки миг!

      Ще се радвам, ако искаш да следиш нови рецепти. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря ти!

      Изтриване
  113. Здравей Йоли!Пиша ти тук,защото в сайта ти не намирам тази торта,която направих днес и нещо не ми се получи,защото не са ми ясни някой неща.Колко трябва да са дебели блатове? (Аз разделих на 12 блата с диаметър 20 см и станаха тънки и ми се начупиха и въпреки че сложих масло на хартията за печене трудно се отлепиха)
    Крема го обърках и вместо течно масло го разбих, както е меко и прибавих към крема и стана много странна смес.
    Изключително трудна ми е тази рецепта,но опитах блатовете и крема и няма такава вкусотии! !!Много е добра рецептата (само да бях се справила :) )
    Но няма да се откажа да съм ти последовател!!!
    Другите три торти,който направих бяха умопомрачително вкусни (Шоколадова с мока крем,Канелена и Торта Ани )
    Поздрави
    Моника

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мони. В сайта е тортата, ето я.

      http://www.yoli.bg/entry/torta-esterhazi

      Нищо де, и тук я има. Благовете трябва да са тънки, точно както си ги направила. Нищо, че са се поначупили. Като ги намажеш с крем никой няма да разбере. Винаги съм казвала, че при тортите е най-лесно да прикриеш някаква несполука. Подобни блатове се правят много често с орехи. Представи си Гараш-торта, същото е. Ама понякога наистина са капризни и хората берат ядове с тях. Да, за крема маслото трябва да е разбито на крем и след това да го прибавиш. Това е най-обикновен яйчено-маслен крем. Няма да се отказваш, само така! Радвам се, че ти харесва на вкус тортата. Ще видиш, че като престои ще стане идеална. Благодаря ти от сърце за доверието, Мони.

      Изтриване
  114. Здравей Йоли, обожавам тази торта . Искам да я приготвя без брашно за да е безглутенова. Нямам представа в какво съотношение да заменя брашното с нишесте за да стане с подходяща гъстота кремчето. Имаш ли впечатления как сгъстява нишестето спрямо брашното? Това като че ли е най-подходящата торта за префасониране в безглутенов вариант . Поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биси, не би трябвало да има разлика. Нишестето е също много добър сгъстител. Знаеш, всички готови кремчета в пакетчетата са все с нишесте. Споредмен разлика няма, но може все пак да увеличиш с 1 с.л. По-добре е крема да стане гъст, отколкото рядък. Ако все пак много се сгъсти винаги можеш да го разредиш след това с малко мляко. Ще се радвам да опиташ тортата. Благодаря ти.

      Изтриване
  115. Здравейте, смятам да пробвам и аз да направя тази чудесна торта, трябват ми 15 парчета, горепосочената доза с по 8 белтъка,8жълтъка и т.н.ще ми стигне ли за толкова парчета или трябва да я увелича?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  116. О, недей да увеличаваш. Категорично ще стигне. Тази торта е плътна, тежка е. Не трябва парчетата да са ти много големи. 16 ще станат идеално от дозата. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  117. Здравей Йоли, ти ме мотивира да се захвана с правене на торти и да се влюбя в това! Благодаря ти! Обожавам тортите ти! Искам да те попитам дали масленият крем е подходящ за обличане с фондан и перфектното му изглаждане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Мими! Такива мили думи! Благодаря ти от сърце за тях и доверието!

      Много правилно предполагаш. Точно масленият крем се използва за измазване на тортите преди да се покрият с фондан. Давай смело.

      Изтриване
  118. Здравейте Йоли! Реших да направя тази торта за РД на дъщеря ми. Иска ми се да заменя фондановото покритие с марципаново. Дали е подходящо?.
    Другият ми въпрос е по отношение на фигурките. Купих си от Лидъл захарни фигурки и не съъм сигурна как да ги залепя за този марципан/бадемов пак от Лидъл/. Благодаря предварително! Поздрави Мирена!
    П.П. Не ми стана ясно трябва ли марципана да постои в хладилника преди да го разточа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мирена. Да, да, да! Идеята ти е супер! Аз никак не обичам фондан и много рядко го ползвам. Винаги бих го заменила с удоволствое с марципан. Давай смело!

      Ще ти кажа как да го разточиш. Добре е да е охладен, но като го започнеш да го разточваш пак ще омекне. Размеси го с пудра захар докато получиш по-твърда консистенция. Ти ще усетиш кога ще е добър. Всъщност, не толкова да го размесваш, а да го разточваш с пудра захар. Така, както с брашно се разточва, нищо по-различно. А фигурките ще си залепиш лесно с малко белтък. Не е нужно дори да го разбиваш предварително. Но може и да си го разбиеш. Белтъкът си остава най-доброто лепило. Благодаря ти и успех! Надявам се да ти хареса тортата.

      Изтриване
  119. Пълен провал от блатовете ми нищо не стана трошат се няма отлепяне ...ще започвам нещо друго иначе и на сина ми рождения ден ще се провали!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам да го чуя. Няма какво да се направи по въпроса. Тортата е класическа, изпитана рецепта и лично аз напълно се доверявам на източника, от който е взаимствана рецептата. Това са най-нормални лешникови блатове, не е възвможно да се промени нищо в състава им. Грешката категорично не е в рецептата. Аз я правя доста често, както и много други хора, както се вижда от комернарите. Съжалявам, но не мога да помогна с нищо.

      Изтриване