Продукти
500 г брашно
3 жълтъка и 1 цяло яйце
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
100 г спанак
2 стръка пресен лук
малко настъргано индийско орехче
сол на вкус
Приготвяне
* Размийте маята в млякото,сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.
* Измийте спанака и го задушете в тенджерка за кратко без да добавяте вода. Така ще запазите свежия зелен цвят на спанака. Извадете го и добре го изцедете от водата. Сложете го във висок и тесен съд, добавете нарязания лук и го пасирайте на гладко пюре. Подправете го със сол и индийско орехче на вкус.
* Разбъркайте кваса с яйцето, жълтъците, зехтина и солта. С половината от пресятото брашно замесете лепкаво тесто. Отделете 1/3 от него, добавете спаначеното пюре и доомесете с част от останалото брашно. Покрийте зеленото тесто с найлоново фолио и го оставете да втаса. Бялото тесто доизмесете с останалото брашно и също го оставете да втасва покрито с найлоново фолио. Ако е необходимо увеличете количеството на брашното.
* Разточете двете теста на правоъгълни кори. Сложете зелената кора върху бялата. Тя трябва да е с около един пръст по-малко от бялата.
* Завийте двете теста на руло, сложете го в тавичка и оставете за 20 минути да втаса отново. Ако искате можете да направите малки хлебчета вместо един хляб.
* Загрейте фурната на 180*. Цепнете с нож повърхността на хлебчето по диагонал . Ако желаете намажете с малко разбито яйце или прясно мляко. Изпечете хляба и го сервирайте топъл. Да ви е сладко!
.
Вкусна красота или красива вкусотия?!
ОтговорИзтриванеМисля, и двете са верни :-)))
Йоли, мила приятелко, прегръщам те и ти пожелавам здраве и още много вкусни изненади очаквам :-)
Йоли,
ОтговорИзтриванетова хлебче изглежда невероятно!
Чудесна комбинация на вкус и цвят,
страхотни снимки.
Целувки, Диана
Йоли, хлебчето изглежда много ароматно и красиво! За такъв резултат си заслужава да се запретнат ръкавите :-)
ОтговорИзтриванеЦелувки, Милена
Възхитена съм, от идеята, от изпълнението, от представянето...
ОтговорИзтриванеОт твоя блог,Йоли, черпя много идеи и вдъхновение.Поздравления още веднъж
поздрави Сиран
Мила Йоли, благодаря за указанията- бяха много ценни, а резултата- виж в блогчето !
ОтговорИзтриванеВесели празници !
Мария
От кога ме съблазнява това хлебче!
ОтговорИзтриванеДнес запретнах ръкави, и вече съм на финалната права, последните 20 минути преди да го сложа във фурната. Не знам какво обърках обаче, но зеленото ми тесто стана твърде много, доста по-дебел пласт от основния. Да видим как ще изглежда, а за вкусното - вече знам, че ще е много вкусно! Пооблизах от тестото, и се оказа много по-вкусно от всичките ми очаквания! :)
Благодаря!
Дими,Диди,Миленка,Сиран,Мария,Вера ... прегръщам ви момичета.
ОтговорИзтриванеВера,не се притеснявай.Винаги спаначеното тесто става малко по-твърдо.По-скоро ... някак жилаво.Нищо му няма.А това,че е станало повече...просто по-голяма ще е зелената част.Дано стане вкусно. Ще чакам да споделиш резултата.Благодаря ти,че се довери на рецептата ми.
Йоли, здравей!
ОтговорИзтриванеРаботата е там, че моето зелено тесто тръгна да става толкова много, че просто спрях да му добавям брашно, и си остана меко и лепкаво. По-скоро го намазах на бялото, отколкото разточих, но за сметка на това всичко така прекрасно бухна и се изпече, и се оказа просто най-вълшебния, най-нежния и вкусен хляб! Само дето не успях да "нарисувам" спирала вътре, а по-скоро гинко билоба.:)
Нали не пречи да покажа? :)
http://www.onlinedisk.ru/view/369855/P30500931.jpg
Боже,Вера .... невероятно ти е хлебчето. Направо е страхотно. О,така се радвам,просто си нямаш представа....Много ти благодаря мила.Денят ми сега ще е още по-хубав.Прекрасен ден и на теб желая.
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеВече събирах овации със старонемският сладкиш, сега и с това хлебче-чудо! Не знам коя рецепта ще е следващата, но вече знам, че ще е страхотна, която и да е тя!
От сърце ти благодаря!
Йоли, това не е втори коментар, а по-скоро писъмце за теб!
ОтговорИзтриванеОще едно благодаря искам да ти кажа - в твоите закладки попаднах на ЖЖ на Гербера, "Есть только миг"....
Невероятно удоволствие ми доставят вашите произведения! И тя, и ти имате такова око за красивото! Мечтая си с вас, и ви се радвам ако не всеки ден, то през ден!:)
Всичко най-добро, хубава неделя ти желая, и женски празник, ако го празнуваш!:)
А аз отивам да си избирам следващо искушение!
Вера
О,Верче,това е и мой любим блог.Такава красота .... даже като изпращам картички винаги копирам някоя от нейните снимки с цветя.Съвършен поглед има това момиче за нежност,хармония и красота.Много се радвам,че ти хареса и на теб.Още въднъж ти благодаря за доверието ,което имаш към мен.Много ме радваш и се надявам,че занапред ща харесваш предложенията ми.
ОтговорИзтриванеХубав празник и на теб утре и много целувки от мен.
Йоли, харесват ми спанеченото ти хлебче и спананченото руло. Виждам, че и принципът на правене е сходен- налагате се двете "теста".(((
ОтговорИзтриванеДали това спанечно "тесто" ще се получи с праз лук?
В къщи много го обичаме и зимата правя доста паници с праз лук и сирене. Иска ми се нещо по-различно.
Благодаря за отговора предварително!
Прегръдки!
Идеята ти за праз е чудесна,Криси.И аз го обожавам.Ще стане ароматно,но не толкова зелено.Тук целта е добре да се открояват двата цвята на тестото.Затова просто прибави към праза доста пресен магданоз,но без да го минаваш на термична обработка,а суров.После като пасираш всичко той ще даде свеж зелен цвят,а аромата на праза ще си остане.Само не забравяй,че ако тази консистенция ти стане по-рядка просто ще трябва да добавиш малко повече брашно за доизмесване на зеленото тесто.Ако е много ще се наложи да сложиш и малко повече мая.Това е.Успех и ако ти хареса с праз и аз ще направя.Връщам прегръдката двойно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли за изчерпателния отговор. (((
ОтговорИзтриванеВсъщност, тези "паници", дето съм писала, че правя са баници, хахаха.Видях, сега грешката. Но, като се съди по промишлените количества баница с праз, които се изяждат, може да се мерят и с паници, хаха.
Благодаря за разясненията, ще пробвам скоро този хляб.
Поздрави отново!(((
Здравейте, Йоли!
ОтговорИзтриванеПросто исках да ви кажа едно голямо "Благодаря".Днес правих хлебчето, като в спанака сложих и малко коприва.Стана превъзходно.А и определено не е трудно за изпълнение.Рецептата е идеална.
Взимам много идеи от блога Ви, а снимките и рецептите Ви ме зареждат с желание за кулинарстване.
Още веднъж "Благодаря".
Поздрави, Елица
Ели,благодаря ти.Радвам се,че ти е харесало хлебчето.А идеята ти с копривата е просто чудесна.И аз ще се възползвам от нея.Благодаря още веднъж и да ви е сладко на всички в къщи.
ОтговорИзтриванеМила Йоли,правих днес това хлебче и смея да кажа,че е невероятно.Топло е направо неустоимо ,хапнахме си го с една разядка от сирене ,чесън и зелени маслини.......страхотия.Благодаря ти за рецептата,добър старт на страстната седмица.Весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти слънце! Да ви е сладко и Весели празници!
ОтговорИзтриванеАз, прохождащата в кулинарията, се осмелих да го направя това чудо. Много съм доволна от резултата и сърдечно благодаря за рецептата. Искам да покажа, но не зная как да кача снимката... Йоли, ти си богиня!
ОтговорИзтриванеЕх,Гери,Гери.Знаеш ли как ме зарадва?Благодаря ти мило момиче!Много искам да видя снимката ти.Щастлива съм,че се е получило така добре.Браво на теб!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Искам да попитам мога ли да заменя прясната мая със суха и ако да, то тогава 1 или 2 пакетчета да сложа. Хареса ми рецептата и мисля утре да изненадам мъжете вкъщи с един нетрадиционен хляб :)
ОтговорИзтриванеАма разбира се,Деси.Просто аз предпочитам прясната мая,и сухата си е екстра!Виж,няма да си правиш експерименти с пакетчетата.Винаги прочитай на тях за какво количество брашно са.И така ще си дозираш маята спрямо брашното.Мисля,че 1 пакетче беше за 500г брашно,но не помня.Прочети си обезателно.Успех с хлебчето.
ОтговорИзтриванеЧудесен се получи хляба със сухата мая, направих 3 малки хлебчета и обрах точките пред гостите снощи :) Малко се притесних с втасването, че у дома беше хладно, но крайният резултат беше страхотен. Благодаря за прекрасната рецепта, Йоли.
ОтговорИзтриванеАз пък изобщо не се съмнявах,че ще стане добре!Браво на теб и благодаря от сърце.Да ви е сладко.
ОтговорИзтриване