вторник, 15 декември 2009 г.

Спаначено хлебче




Продукти

500 г брашно
3 жълтъка и 1 цяло яйце
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
100 г спанак
2 стръка пресен лук
малко настъргано индийско орехче
сол на вкус

Приготвяне

* Размийте маята в млякото,сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.

* Измийте спанака и го задушете в тенджерка за кратко без да добавяте вода. Така ще запазите свежия зелен цвят на спанака. Извадете го и добре го изцедете от водата. Сложете го във висок и тесен съд, добавете нарязания лук и го пасирайте на гладко пюре. Подправете го със сол и индийско орехче на вкус.

* Разбъркайте кваса с яйцето, жълтъците, зехтина и солта. С половината от пресятото брашно замесете лепкаво тесто. Отделете 1/3 от него, добавете спаначеното пюре и доомесете с част от останалото брашно. Покрийте зеленото тесто с найлоново фолио и го оставете да втаса. Бялото тесто доизмесете с останалото брашно и също го оставете да втасва покрито с найлоново фолио. Ако е необходимо увеличете количеството на брашното.

* Разточете двете теста на правоъгълни кори. Сложете зелената кора върху бялата. Тя трябва да е с около един пръст по-малко от бялата.




 * Завийте двете теста на руло, сложете го в тавичка и оставете за 20 минути да втаса отново. Ако искате можете да направите малки хлебчета вместо един хляб.






* Загрейте фурната на 180*. Цепнете с нож повърхността на хлебчето по диагонал . Ако желаете намажете с малко разбито яйце или прясно мляко. Изпечете хляба и го сервирайте топъл. Да ви е сладко!





.

25 коментара:

  1. Вкусна красота или красива вкусотия?!

    Мисля, и двете са верни :-)))

    Йоли, мила приятелко, прегръщам те и ти пожелавам здраве и още много вкусни изненади очаквам :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    това хлебче изглежда невероятно!
    Чудесна комбинация на вкус и цвят,
    страхотни снимки.
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, хлебчето изглежда много ароматно и красиво! За такъв резултат си заслужава да се запретнат ръкавите :-)

    Целувки, Милена

    ОтговорИзтриване
  4. Възхитена съм, от идеята, от изпълнението, от представянето...
    От твоя блог,Йоли, черпя много идеи и вдъхновение.Поздравления още веднъж
    поздрави Сиран

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Йоли, благодаря за указанията- бяха много ценни, а резултата- виж в блогчето !
    Весели празници !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. От кога ме съблазнява това хлебче!
    Днес запретнах ръкави, и вече съм на финалната права, последните 20 минути преди да го сложа във фурната. Не знам какво обърках обаче, но зеленото ми тесто стана твърде много, доста по-дебел пласт от основния. Да видим как ще изглежда, а за вкусното - вече знам, че ще е много вкусно! Пооблизах от тестото, и се оказа много по-вкусно от всичките ми очаквания! :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Дими,Диди,Миленка,Сиран,Мария,Вера ... прегръщам ви момичета.

    Вера,не се притеснявай.Винаги спаначеното тесто става малко по-твърдо.По-скоро ... някак жилаво.Нищо му няма.А това,че е станало повече...просто по-голяма ще е зелената част.Дано стане вкусно. Ще чакам да споделиш резултата.Благодаря ти,че се довери на рецептата ми.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, здравей!
    Работата е там, че моето зелено тесто тръгна да става толкова много, че просто спрях да му добавям брашно, и си остана меко и лепкаво. По-скоро го намазах на бялото, отколкото разточих, но за сметка на това всичко така прекрасно бухна и се изпече, и се оказа просто най-вълшебния, най-нежния и вкусен хляб! Само дето не успях да "нарисувам" спирала вътре, а по-скоро гинко билоба.:)
    Нали не пречи да покажа? :)

    http://www.onlinedisk.ru/view/369855/P30500931.jpg

    ОтговорИзтриване
  9. Боже,Вера .... невероятно ти е хлебчето. Направо е страхотно. О,така се радвам,просто си нямаш представа....Много ти благодаря мила.Денят ми сега ще е още по-хубав.Прекрасен ден и на теб желая.

    ОтговорИзтриване
  10. Аз ти благодаря, Йоли!
    Вече събирах овации със старонемският сладкиш, сега и с това хлебче-чудо! Не знам коя рецепта ще е следващата, но вече знам, че ще е страхотна, която и да е тя!
    От сърце ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, това не е втори коментар, а по-скоро писъмце за теб!
    Още едно благодаря искам да ти кажа - в твоите закладки попаднах на ЖЖ на Гербера, "Есть только миг"....
    Невероятно удоволствие ми доставят вашите произведения! И тя, и ти имате такова око за красивото! Мечтая си с вас, и ви се радвам ако не всеки ден, то през ден!:)

    Всичко най-добро, хубава неделя ти желая, и женски празник, ако го празнуваш!:)
    А аз отивам да си избирам следващо искушение!

    Вера

    ОтговорИзтриване
  12. О,Верче,това е и мой любим блог.Такава красота .... даже като изпращам картички винаги копирам някоя от нейните снимки с цветя.Съвършен поглед има това момиче за нежност,хармония и красота.Много се радвам,че ти хареса и на теб.Още въднъж ти благодаря за доверието ,което имаш към мен.Много ме радваш и се надявам,че занапред ща харесваш предложенията ми.

    Хубав празник и на теб утре и много целувки от мен.

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, харесват ми спанеченото ти хлебче и спананченото руло. Виждам, че и принципът на правене е сходен- налагате се двете "теста".(((
    Дали това спанечно "тесто" ще се получи с праз лук?
    В къщи много го обичаме и зимата правя доста паници с праз лук и сирене. Иска ми се нещо по-различно.
    Благодаря за отговора предварително!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Идеята ти за праз е чудесна,Криси.И аз го обожавам.Ще стане ароматно,но не толкова зелено.Тук целта е добре да се открояват двата цвята на тестото.Затова просто прибави към праза доста пресен магданоз,но без да го минаваш на термична обработка,а суров.После като пасираш всичко той ще даде свеж зелен цвят,а аромата на праза ще си остане.Само не забравяй,че ако тази консистенция ти стане по-рядка просто ще трябва да добавиш малко повече брашно за доизмесване на зеленото тесто.Ако е много ще се наложи да сложиш и малко повече мая.Това е.Успех и ако ти хареса с праз и аз ще направя.Връщам прегръдката двойно.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Йоли за изчерпателния отговор. (((
    Всъщност, тези "паници", дето съм писала, че правя са баници, хахаха.Видях, сега грешката. Но, като се съди по промишлените количества баница с праз, които се изяждат, може да се мерят и с паници, хаха.
    Благодаря за разясненията, ще пробвам скоро този хляб.
    Поздрави отново!(((

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, Йоли!

    Просто исках да ви кажа едно голямо "Благодаря".Днес правих хлебчето, като в спанака сложих и малко коприва.Стана превъзходно.А и определено не е трудно за изпълнение.Рецептата е идеална.
    Взимам много идеи от блога Ви, а снимките и рецептите Ви ме зареждат с желание за кулинарстване.
    Още веднъж "Благодаря".
    Поздрави, Елица

    ОтговорИзтриване
  17. Ели,благодаря ти.Радвам се,че ти е харесало хлебчето.А идеята ти с копривата е просто чудесна.И аз ще се възползвам от нея.Благодаря още веднъж и да ви е сладко на всички в къщи.

    ОтговорИзтриване
  18. Мила Йоли,правих днес това хлебче и смея да кажа,че е невероятно.Топло е направо неустоимо ,хапнахме си го с една разядка от сирене ,чесън и зелени маслини.......страхотия.Благодаря ти за рецептата,добър старт на страстната седмица.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти слънце! Да ви е сладко и Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Аз, прохождащата в кулинарията, се осмелих да го направя това чудо. Много съм доволна от резултата и сърдечно благодаря за рецептата. Искам да покажа, но не зная как да кача снимката... Йоли, ти си богиня!

    ОтговорИзтриване
  21. Ех,Гери,Гери.Знаеш ли как ме зарадва?Благодаря ти мило момиче!Много искам да видя снимката ти.Щастлива съм,че се е получило така добре.Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Йоли! Искам да попитам мога ли да заменя прясната мая със суха и ако да, то тогава 1 или 2 пакетчета да сложа. Хареса ми рецептата и мисля утре да изненадам мъжете вкъщи с един нетрадиционен хляб :)

    ОтговорИзтриване
  23. Ама разбира се,Деси.Просто аз предпочитам прясната мая,и сухата си е екстра!Виж,няма да си правиш експерименти с пакетчетата.Винаги прочитай на тях за какво количество брашно са.И така ще си дозираш маята спрямо брашното.Мисля,че 1 пакетче беше за 500г брашно,но не помня.Прочети си обезателно.Успех с хлебчето.

    ОтговорИзтриване
  24. Чудесен се получи хляба със сухата мая, направих 3 малки хлебчета и обрах точките пред гостите снощи :) Малко се притесних с втасването, че у дома беше хладно, но крайният резултат беше страхотен. Благодаря за прекрасната рецепта, Йоли.

    ОтговорИзтриване
  25. Аз пък изобщо не се съмнявах,че ще стане добре!Браво на теб и благодаря от сърце.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване