петък, 1 януари 2010 г.

Новогодишна маслена погача






Продукти

500 г брашно
20 г прясна мая или пакетче суха
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л.сол

100 г меко масло

разбито яйце за намазване

Приготвяне

* Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.

* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.




* Завийте правоъгълната кора на руло.

* Нарежете го на триъгълници или на шайби.




* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни.





* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.





* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висока,  увеличете количеството на продуктите. Да ви е сладко!


117 коментара:

  1. Пак съм аз:) Рецептата ти както винаги е страхотна, мила......Иска ми се още сега да я направя, но нали се пости...Задължително ще я има на новогодишната ни трапеза, само се чудя дали е добра идея да добавя и малко натрошено сиренце?

    ОтговорИзтриване
  2. Може и със сиренце,Дали.Много е вкусна,то направо нищо друго не ти се яде ... Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,

    Здравей. Днес правих тази погача и съм възхитена колко лесно и вкусно стана. Имахме гости на обяд и всички бяха очаровани. Мъжът ми, който е много претенциозен не спря да хвали питката. Благодаря ти, че споделяш тези вкусотии.
    Аз досега не бях правила никакви такива питки и много се страхувах да не се проваля точно за Нова Година :)
    Препоръчвам горещо тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, още веднъж пожелания за щастлива, мирна, успешна 2011 година! Посрещнахме я с твоята маслена погача. Благодаря за страхотните рецепти, които споделяш с нас и които станаха част от нашето ежедневие и празници! Много прегръдки от нас, миличка!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за доверието,момичета!Страшно се радвам,че сте направили погачата и ви се е харесала.Да ви е сладко и щастлива 2011 година!

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпа, Йоли, за трети път днес приготвям маслената погача и всеки път се каня да ти пиша отзиви - наистина е страшно вкусна. Препоръчвам на всички, които още й се чудят направо да запретват ръкави:)

    ОтговорИзтриване
  7. Ей,че си ми сладурка,Дали!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, привет :)
    (Нали може на Ти?:) )
    Тази пита е следващото, което ще спретна от твоя блог:) До Нова Година има още време, но у дома меся питки и хлябове с повод и без повод, така че няма да се забавя с тази пита. А де не говорим, че като вляза тук в блога ти и страшно много ми се кулинарства :)
    Та имам един въпрос към теб. Следя блога ти и Юлисима, но не съм засичала, когато представяш рецепти от теста (имам предвид кексове, рула, и всякакви други тестени неща) да споменаваш на какъв режим на фурната се пекат или поне е за предпочитане. Сега повечето фурни са с вентилатори, освен нагревателите. Аз обикновено когато пека нещо, което трябва да се надигне, използвам долен нагревател + вентилатори. Това честно казано работи много добре, надуват се страхотно нещата, но пък в повечето случаи изсъхват и коричката особено на пити и тутманици, става твърда. Бих те помолила за съвет, как печеш пити и хлябове ти? Благодаря ти предварително!

    Прегръщам те,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  9. Еми,разбира се,че може на "ти".Даже е абсолютно задължително.Искам всички да се чувствате удобно и уютно тук,а не да спазваме излишно официален тон.Радвам се,че следиш и предаването и блога ми и ти благодаря от сърце за доверието и добрите думи.Абсолютно си права,че не споменавам нищо за фурната в предаването.Да ти кажа честно,и аз незнам какво да кажа.Всеки си има различна фурна и най-добре си я знае как му пече.Това е едната причина.А другата е,че аз май всичко правя на вентилатор.И хляб,и сладкиши ... уф.Сигурно не е правилно,но се получават добре нещата.Знаеш ли,много хора като пекат хлябове и питки слагат по някаква метална купичка с вода във фурната по време на печенето.Това е за да не изсъхва печивото вътре.Може да опиташ.А знам също,че пандишпана не бива да се пече на вентилатор за да не изсъхва.Ома аз си го пека на вентилатор и става супер!Май повече си зависи от доброто му разбиване,отколкото от вентилатора.Та това е.Не ти дадох много ценна информация,ама ти си карай както си знаеш.Така е на-добре. И аз те прегръщам.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти все пак, че ми каза как печеш ти, за да се получават така добре нещата :)
    Това с водата съм го правила само веднъж, когато приготвях някакъв турски хляб. Ще пробвам и с погачата.

    Благодаря още веднъж, мила ми вълшебнице:)
    Ще пиша, когато направя погачата :)

    Хубава вечер!

    Ема

    ОтговорИзтриване
  11. Тези дни правих твоята маслена погача и стана много хубава - наду се и беше толкова красива и вкусна , че родителите ми, при които бях на гости не можаха да повярват, че съм я правила аз!Благодаря за рецептата и точните указания!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Аз ти благодаря Сонче.Много ме зарадва.Да ви е сладко на всички и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Йоли! Погачата, както и всичките ти други ястия изглеждат прекрасно! Искам да я приготвя за Нова година, но тъй като ще сме 8 души мисля да удвоя дозата. Какво ще ме посъветваш - в каква тава да я изпека? Твоята в тава с какъв диаметър беше? Ако променя плетката пак ще стане, нали? Предварително благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори,чудесен избор!Много хубава става.Разбира се,че можеш да удвоиш продуктите.Изпечи я в най-голямата си тава.Аз обаче имам един подвижен ринг,който слагам в тавата като висок борд за да даде височина.Ако нямаш такъв,ползвай тава с по-висок борд или пък ринга от тортена форма,ако не ти се стори малък,разбира се.А плетката - задължително трябва да я промениш!Нека си е твоя,от това по-хубаво няма!Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  15. И тук оставам безмълвна и без коментар :)))
    Който не я е направил тази погача досега, само може да съжалява! Запрятайте ръкави, кулинари! :)) Страхотия голяма е:)
    Аз вече я спретнах за Коледа, сега ще повторя и за Нова Година:))
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2669909118295&set=a.1333875998302.2045044.1573121730&type=3&theater

    Йоли, ако знаеш колко хора те благославят, че така ме зареждаш с желание за готвене...;-)

    Целувки,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, отново ще провя питката - мъжа ми само за нея говори, а и всичко друго по масата остава щом има от нея.Благодаря ти за страхотната рецепта! Пожелавам ти успешна и щастлива нова година и продължавай да ни радваш с твоите вкусотии!
    Марияна

    ОтговорИзтриване
  17. Вместо коледна баница с късмети, приготвих почата на Йоли с късмети. Стана невероятно вкусна но ще си призная, че нещо не ми се получиха съвсем добре нещата със втасването и не се вдигна много. Въпреки всичко съм доволна много от вкуса и определено ще повторя опита си до пълен успех! :-)) Весели празници и щастлива нова година на всички!

    ОтговорИзтриване
  18. Луда Кака .... ех,че готино!Да ви е сладко на всички и Честита Нова Година.Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  19. Еми,невероятно вкусно изглежда.Наистина е прекрасна.С този сусам и мак ... ката контрастно.Благодаря ти мила.Страхотно ме зарадва!

    Марианче,много си мила.От такъв коментар,по-хубав няма.Да зарадваш някой!Благодаря ти много.

    Момичета, .... прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, направих я - http://zornitsapizza.blogspot.com/2012/01/blog-post_08.html
    :))
    Много ми хареса рецептата! Благодаря :))

    ОтговорИзтриване
  21. Мила Йоли, страшно съм благодарна, че те има :)
    За първи път меся. Направих тази погача за прощапулника на малкия. Разбира се имаше и пробна, която успях да поигоря, но втората - гостите искаха допълнително :)
    За повода направих и Бърканата торта(всичко се омете), както и мъфини(които правяа през седмица).
    Поздрави и весели празници!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотно Зори!Винаги много ме радваш!Благодаря ти.

    Мария,да го цункаш мъничето утре от мен!Да има много късмет и радостен и щастлив път!Прощъпулника е важно нещо и ти благодаря,че си избрала моята погача за този важен ден.Весели празници и на вас!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти мила.Радвам се,че имаш желанието да готвиш и радваш любимите си хора с домашна и вкусна храна.Печенето във всяка фурна е различно.Аз по принцип пека на вентилатор в средата на фурната.Някои при печене на хлябове слагат във фурната купичка с вода за да не изсъхва печивото по време на печене.Аз не го правя.Става си чудно и без водата.Понякога пък самото тесто превтасва,ако е стояло дълго време и при печене спада някъде.Може и това да е станало.Успех следващият път.Няма да се отказваш,нали?

    ОтговорИзтриване
  24. Разбира се, че няма да се отказвам.Благодаря ти за изчерпателния отговор. Ще опитам пак и се надявам този път да стане вкусна и красива погача, като твоята :-)

    ОтговорИзтриване
  25. Само така! Изобщо не се съмнявам в добрия резултат!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Йоли!
    Днес отново направих погачата и стана ПРЕВЪЗХОДНА, направо идеална:-) Всички много я харесаха и се изяде за отрицателно време. Предишния път може би наистина тестото беше превтасало и затова посредата хлътна при печенето. Благодаря Ти от сърце за прекрасните рецепти!
    Поздрави,
    Лека и успешна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей,

    Направи ми впечатление, че в тази рецепта маята се разтваря в хладка вода само с брашно т.е. в кваса не се слага захар. Понеже в останалите твои рецепти винаги захарта се слага в началото при маята, се чудех дали е неволна грешка в писането на рецептата или и така също се получава. Иначе погачата е просто уникална!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Аз благодаря от сърце!Толкова ми е приятно да прочета това!Да ви е сладко на всички!

    Захарта ... хм,позамислих се даже.Ами знам ли защо така съм написала?Изобщо няма значение в предварителния квас дали ще се сложи захар или ще се прибави после към останалите продукти.Така или иначе захарта активира дрождите на маята.Дали ще ги направи при първото втасване или второто,май няма значение.Поне за мен.Всеки път различно го правя,но ако някой спец по хлебните неща каже,че е наистина задължително маята и захарта да са си заедно в кваса,веднага ще го поправя.Аз си карам както си знам,малко по усет,а кое е правилно или не май не мога да кажа. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте Йоли,
    За пореден път се забавлявам, като изпробвам Вашите рецепти, защото от година съм безработна и съм щастлива, че Ви открих. Искам да Ви кажа, че се възхищавам от предложенията, защото са зашеметяващи, както се възхищавам и от самата Вас.
    Бъдете здрава!
    М. Терзиева

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти, много си ми мила! Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей, Йоли! Вчера направих тази погача за прощапулника на дъщеря ми, за пръв път през живота си месих и се получи супер - много вкусно, красиво, а и приятно за приготвяне, благодарение на теб :) Поздрави от Варна, Екатерина

    ОтговорИзтриване
  32. Страхотен повод,Кате!Да ти е живо и здраво детенцето.Сега много да тича,да расте усмихнато,безгрижно и палаво!Благодаря ти много,така ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Йоли,

    погачата наистина изглежда страхотно:-) Може ли само да ми кажеш горе-долу в колко милилитра вода приблизително се разтваря маята? Благодаря Ти за всички чудесни идеи и рецепти, които споделяш с нас.

    Поздрави и приятна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, Йоли!

    Сега разглеждам твоите рецепти за тези вкусни погачи и хлябове и мога само да кажа, че съм възхитена колко вкусно и красиво изглеждат. Бих искала да Те попитам понеже освен в колко милитра хладка вода се разтваря маята също така и колко време трябва да втасва вече омесеното тесто т.е. преди да се разточи.

    Весела вечер Ти пожелавам :-)

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей мила.Много ти благода я за хубавите думи.Искрено се надявам да опиташ този хляб.Много е относително втасването.Зависи къде ще е тестото,на по-хладно или на по-топло място.Ако го сложиш да втасва във фурната като сънсем леко я загрееш може и за 20 мин.да втаса.Ако е на стайна температура може и за час,дори и в хладилника може да стане това,но ще е готово на другия ден.Затова го нааблъдавай.Като удвои обема си е готово.Не го дръж повече,че пък има опасност да превтаса.Което пък ще се отрази на качеството на погачата.Не е трудно,сама ще усетии момента.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  36. Забравих са отговоря за водата и маята.Не е нужно много вода, 1/2 кафяна чашка стига. Просто да се разтвори добре.

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря за подробните обяснения, Йоли! Ти наистина си виртуоз в кухнята и Ти се възхищавам от все сърце. Твоите ястия са истински произведения на изкуството. За мен е странно, че казваш, че си аматьор. Всичко изглежда напулно професионално пипнато.

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  38. О,много си мила.Наистина съм аматьор,изобщо нямам ни най-малка представа от професионално готвене и сладкарство.Та това се учи с години,както и всяка професия.Аз просто правя всичко с любов и желание,обичам красотата и може би затова се получава така.Нищо повече.И точно това се опитвам да вдъхна на всички - желание,вдъхновение и любов.И разбира се,много,много усмивки.Без тях сме заникъде.Благодаря ти още веднъж,мила.

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти Йоли,снощи обрах овациите с тази питка.

    ОтговорИзтриване
  40. Ехаааа, супер много се радвам! Да ви е сладко и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  41. току що направих тази погача за новогодишната вечеря. стана прекрасна, йоли! господ да ти дава здраве и вдъхновение! върху намаслената кора поръсих тиквени семки и филирани бадеми, а отгоре - сусам, мак и ленено семе! прелест! весела нова година!

    ОтговорИзтриване
  42. Страхотно! Станала е много красива със семките,сусама и бадемите.Благодаря ти мила,да ви е сладко и Честита Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  43. само бих искала да добавя по отношение на сиренето в питката за тези, които мислят да сложат - да се внимава да не е водно, да е добре натрошено, да няма големи бучки, за да не стане клисаво около бучките. и да не се прекалява с плънките, за да може хубаво да бухне погачата.

    ОтговорИзтриване
  44. Абсолютно съм съгласна!Много правилни и полезни съвети.Благодаря от мое име,както и от името на читателите на този блог.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  45. Правих я вече два пъти. Един път със сирене и един път - без. И двата пъти стана невероятно вкусна и всички си облизаха пръстите. Мерси за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  46. Аз ти благодаря Тони.Много се радвам,че ви е харесала погачата.Да ви е сладко.Абе хляб ли е,голяма работа е.Това си е истината.

    ОтговорИзтриване
  47. Ами да, ама не винаги е вкусен. Просто тази рецепта наистина е много добра. Аз да ти кажа сложих мас и масло 50:50 първият път и само мас вторият път. Та ако не си пробвала с мас да знаеш, че става супер. Просто съм фен на маста и където мога да я ползвам го правя. Правих ти и кашкавалките, даже рецептата е и в моя блог, а днес смятам да правя и картофената торта или не помня как точно се казва..със сирената. Хубав ден и продължавай да ни радваш сетивата с тези чудесни снимки и вкусове. Успех.

    ОтговорИзтриване
  48. Е,най-после си намерих съмишленик относно маста.не разбирам защо хората се притесняват от нея.Заради холестерола?Че много по-лошо е да изядеш есна вафла,отколкото да ползваш малко мас в готвенето.Храната с мас става много вкусна,пръхкава и лека,колкото и да е странно на пръв поглед.Не се притеснявайте от този продукт,мили хора,не го ядете всеки ден.Но когато може да подобрите вкуса на нещо,което изисква мас,не я заменяйте с друга мазнина.Благодаря ти Тони,много се радвам,че мислиш като мен.

    ОтговорИзтриване
  49. И аз се радвам, че и ти мислиш като мен. Доколкото знам, маста е по-полезна от маслото, а за маргарина да не говорим. Много хора си мажат филиите с маргарин без да осъзнават, че е много по-здравословно да ползват мас. Чувала съм, че е много подходящата и за направата на бисквити и теста за пайове, но тъй като от скоро разбрах за положителните качества на маста все още не съм пробвала, обаче скоро ще го направя. Да не говорим за нещата, които правя с мас извън кухнята: маски за коса, лице, ръце и т.н. Та казано накратко, и аз се радвам, че в твое лице намерих съмишленик в любовта ми към маста :)

    ОтговорИзтриване
  50. Чудесна и лесна рецепта, лесна може би защото я направих с помощта на машината си за хляб и не месих. Вкусът е отличен! Мерси, Йоли! Много твърда ми стана коричката само. Сигурно от яйцето за намазване.

    ОтговорИзтриване
  51. Много се радвам,и аз обичам този хляб.Мисля,че коричката просто се е поизсушила в повече,не е от яйцето.Но,много се надявам това да не ви е попречило да му се насладите.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравей, Йоли! Много бих искала да приготвя тази питка, прочетох всички коментари и оставям с впечатление, че е много вкусна :) Та, въпросът ми е, мога ли да използвам машината за хляб за омесване на тестото? Поредността би трябвало да е първо мокрите и след това сухите съставки? И, ако можеш да ми споделиш диаметъра на тавичката, която ще е подходяща за това количество :) Благодаря ти предваврително, Йоли! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  53. Плами,непременно я опитай.Много ще се радвам,ако ти хареса.Разбира се,че можеш да направиш тестото в машината.Още по-добре.Правилно,първо слагаш всички течни съставки,яйцата ги разбий и тях,и накрая брашното със сухата мая.После вече караш по рецептата.Тавичката - направи я в тортена форма,ако имаш.Тя е с висок борд и питката също ще стане висока.Аз просто нямам висока тава и затова много често ползвам за питки тортената форма.Благодаря ти и приятно занимание.

    ОтговорИзтриване
  54. Направих я и аз... невероятна!
    Благодаря от сърце за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  55. Благодаря ти Танче.Много се радвам,че хареса погачата.Да ви е сладко и уютно у дома с домашен уханен хляб.

    ОтговорИзтриване
  56. Здрасти Йоли ,
    в момента правя тази прекрасна погача . Благодаря и весели празници

    ОтговорИзтриване
  57. Благодаря ти Вале.Ще се радвам,ако ви хареса погачата.Да ви е сладко.Весели празници и на теб.

    ОтговорИзтриване
  58. Йоли, здравей! :)
    Утре искам да направя твоята погача. Работата е там, че разполагам с много малко време. Никъде не видях да пише колко горе-долу е времето за приготовяне? Благодаря ти и Весело посрещане на Новата 2014 година! :)

    ОтговорИзтриване
  59. Здравей Мила.Ще се радвам да опиташ погачата.Никога не пиша точно време за приготвяне,защото всеки се справя различно бързо.Но ще ти кажа за колко време аз я правя.Щом нямаш време може да не правиш предварителен квас.Просто замесваш тесто с продуктите.Това ще ти отнеме около 10 минути.Ако имаш машина за хляб може да направиш тестото там на програма Месене.А докато меси си свърши някаква друга работа. След като ти е готово тестото го остави да втаса във фурната за по-бързо.Само леко я загрей на 50* и непременно я изключи.Да не я забравиш!Сложи купата с тестото в леко затоплената фурна и го наблюдавай от време на време.За 30 минути би трябвало да втаса.Ако и за това нямаш време,просто разточи на правоъгълник тестото без да е втасвало,намажи с масло,навий,нарежи и подреди парчетата в тавата. След това вече задължително ще трябва да го оставиш да втаса.Пак така във фурната.И накрая идва печенето.На 200* за около 45-40 минути.Какво стана сега, дай да изчислим.Ами би трябвало с печенето и всичко останало да си напълно готова за около 2 часа.Успех и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  60. Здравейте,реших да направя тази невероятна питка за Нова година. В момента се пече, излезе от тавата :-). Огромна и пухкава е, сигурна съм, че и вкуса ще отговаря на вида. Горещо препоръчвам рецептата.

    ОтговорИзтриване
  61. Много,много благодаря за хубавие коментар и доверието.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  62. Здавейте,Йоли! Благодарности за чудесния Ви блог. Вече направих няколко рецепти и се получиха перфектно! А тази погача присъстваше и на коледната ни, и на новогодишната ни трапеза. Втория път обаче направих кваса със захар прясно мляко и брашно,по съвет на баба ми и стана още по-хубава! Оказа се,че тя прави същата рецепта, но в "рулцето" от тестото ( намазано с мас) слага плънка от 4 яйца и сирене,след което го което усуква и навива на охлювче в тавата. Също е фантастична вариация! Днес приготвих погачата за трети път. Само дето поради неволна грешка сложих айрян вместо прясно мляко... Вече е изпечена и разкрасена с тиквени семки,ленено семе и слъчоглед само във вътрешната розета и сусам и слънчоглед във външната-стана много сполучливо накипрена:) Нямам търпение да видим какво се получи с този айрян,освен това използвах мас наместо масълцето, дали ще излезе нещо... Иначе за печенето ,ако ще бъде от помощ за някого- пека на 180 градуса с вентилатор за 30 минути точно и става точно идеално изпечена. Нито повече,нито по-малко. Ще пиша после как е станала. Сърдечни благодарности за вдъхновението, прилежните описания с красиви снимки и гурме рецептите! Проходих в кухнята с Вас! Също така искам да благодаря на всички дами, написали коментари. Много са полезни и окуражителни! Здрава и щастлива 2014 на всички! Сиси

    ОтговорИзтриване
  63. Мила ми Сиси,така ме зарадва!Много съм щастлива,че ми имаш такова доверие и харесваш рецептите ми.Бабите са голяма работа!Най-голямата,бих казала.Обожавам бабините рецепти,съвети,абе ... всичко!Няма как човек да сбърка,ако се опре на тях.Не си сбъркала с айряна,нито пък с маслото.Ще стане чудно,аз също от време на време правя с айрян.Благодаря ти още веднъж,щастлива 2014 г ти пожелавам и много,много любов.

    ОтговорИзтриване
  64. Скъпа, Йоли!

    Вече много пъти съм приготвяла твоята прекрасна маслена погача и всеки път става уникално красива и вкусна. Винаги всеки, който я опита остава очарован и получавам похвали благодарение на Теб. Това важи за всички твои рецепти, които съм приготвяла последната, от които е "Фалшив Гараш", (под която преди малко написах коментар) която обра овациите в дома ни :-)
    Скъпа Йоли, много бих искала да Те помоля, ако можеш да ми дадеш съвет или твоя рецепта за сладка погача, която бих могла да приготвя по случай предстоящата пита за 40-ият ден на моето бебе. Досега съм приготвяла само тази прекрасна маслена погача и много ми харесва, но ми казаха, че за питата за бебето погачата трябва да е сладка. Дали би могла тази рецепта да се промени малко и да се получи сладка погача? Много Ти, Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш с нас твоите почитатели.
    Честито Богоявление и бъди Благословена!

    ОтговорИзтриване
  65. Благодаря ти мила.Много се радвам,че ти харесва погачата, както сладкиша.Да ви е сладко!

    Чудесен повод имаш!Питка за малкото сладко бебче! Да го цункаш по краченцата от мен!

    Нямам сладка питка като рецепта,но да,така е.Питката за този повод трябва да е сладка.Да му е сладък живота после на човечето.

    Не е трудно да я направиш,няма нищо особено.Направи една богата погача като продукти.Сложи 2-3 яйца,а маята разтвори в прясно мляко.Всъщност може да си ползваш пропорциите на маслената погача,просто трябва да добавиш захар.Около 1/2 ч.ч.Не слагай повече,защото ако е много сладка няма да втаса добре.Погачата ти трябва да е леко сладникава.Намажи си я с яйце отгоре,а като се изпече може да я намажеш с течен мед и за вкус,и за вид.Това е.Хубав празник ви желая и да е късметлия мъничето!

    ОтговорИзтриване
  66. Здр :)))

    Правих погачата вече няколко пъти.Прекрасна е , направо божествена.
    Благодаря
    Поздрави
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  67. Скъпа, Йоли!

    Благодаря Ти, от сърце за прекрасните пожелания и за бързия отговор. Искам да Те попитам, дали съм разбрала правилно относно количеството на захарта, т.е. 1/2 ч.ч. да сложа на 20 гр. мая и 1/2 кг. брашно (както са пропорциите в твоята рецепта) и кога точно се прибавя захарта в тестото, защото смятам да спазя точно, както винаги твоята рецепта за "Маслена Погача", но да прибавя захар и да я намажа с мед, както ме посъветва. И последният ми въпрос е топла или изстинала да намажа питката с мед?
    Извинявай за допълнителните въпроси, но наистина няма кой друг да попитам, защото не живеем в България, а тук никой не прави пити и погачи.
    Желая Ти, хубав и усмихнат следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  68. Не се притеснявай и извинявай, няма за какво.Напротив,много ми е приятно.

    Захарта ти за 500 г брашно да е не-повече от 1/2ч.ч..Но сега се сещам,че можеш вместо нея да сложиш няколко лъжици мед.Разтвори го в част от млякото или го разбъркай с яйцата.Ще стане още по-хубаво.А погачата отгоре я намажи с мед след като поизстине малко,да не е гореща.Даже най-добре я намаже преди да се съберете и разчупите.Така ще има свежа глазура,иначе меда ще попие в кората. Успех и пиши после какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  69. Скъпа, Йоли!

    Благодаря Ти, за безценните съвети, които ми даваш всеки път, когато те попитам за някоя от твоите чудесни рецепти. За питата на детенцето ми реших да направя питката без да слагам допълнително захар или мед, а както си я правя всеки път по твоята рецепта за "Маслена погача". Всеки си отчупи парче и го потопи в мед, за да е сладък животът на детето ми. Направих погачата в двойна доза и се получи прекрасна голяма, висока и невероятно красива и вкусна погача. Всички бяха възхитени. Благодаря Ти, отново за прекрасните рецепти!
    Спокойна вечер, Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  70. Много се радвам,че си посрещнала празника с моята погача.Такъв важен момент е това,да е здраво мъничето,да радте много безгрижно,палаво и усмихнато.А другото ще дойде от самосебе си.Благодаря ти отново,голяма чест ми оказваш!

    ОтговорИзтриване
  71. Йоли,
    Питката стана страхотна!Мерси много за рецептата,а и за начина по които си обяснила всичко!Начинаеща съм в кухнята и съм ти много благодарна,че те има:)с твоите рецепти обирам овациите в къщи!Искам да попитам,тази питка може ли да се замеси с безглутеново брашно?
    Пожелавам ти един прекрасен ден,Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  72. Еха!Ама така ме зарадва!Много,много ти благодаря за доверието.Да ви е сладко и прекрасен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  73. Ето я и питката!Правя я вече няколко пъти.Утре ще изпробвам рецептата и в машина за хляб,дано се получи.Вече няколко рецепти от твоите правя и винаги са чудесни!Маслените кифлички са любимите на сина ми.
    Мерси!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201406753990394&set=pb.1220936965.-2207520000.1393182429.&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
  74. Изключително много ти благодаря!Страхотно ме зарадва,особено пък това,че кифличките са любими на сина ти.Не мога да отворя снимките,пише ми,че съдържанието не е достъпно в момента.Да ви е сладко на всички и пак ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  75. Здравей Йоли,
    От толкова гледане на рецепти за питки се спрях на твоята, просто ме грабна като я прочетох. Искам да я направя за прощъпулника за на сина ми и имам следните въпроси: дали мога да удвоя рецептата тъй като ще сме около 8-10 човека ; а ако спазя тази пропорция за колко голяма тава става въпрос ; и дали ако удвоя мога да използвам същата плетка,дали ще се получи?
    Предварително благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  76. Разбира се,Сирма.Ще стане чудесна.И плетката ще се получи добре.Само ползвай съд за печене с висок борд,трябва ти хубава височина за да стои добре.И да щипнеш бебчо по бузките от мен.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  77. Йоли, невероятна питка стана :) Направих я за прощъпулника на моята дъщеричка. И аз си мислех да удвоявам дозата, но не посмях и се получи нормална на големина питка и имаше за всички. Гостите много я харесаха. От сега нататък - това е моята питка :)
    Благодаря за хубавата рецепта, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  78. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  79. Много ще се радвам да опиташ, Диди. Вкусна става погачата.

    Ще се радвам, ако пишеш в сайта ми оттук нататък, тъй като тук повече няма да има нови рецепти, а и ми е трудно да отговарям и на двете места. Заповядай в www.yoli.bg. Благодаря за разбирането и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  80. dnes napravih tazi pogacha i stana velikolepna blagodarq na yolanta

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диди. Много се радвам, че е станала хубава погачата! Да ви е сладка!

      Ще се радвам вече да пишеш в сайта www.yoli.bg , тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането и весели празници!

      Изтриване
    2. Йорданка Шопова24 декември 2015 г. в 19:31

      Досега съм правила няколко опита и винаги пълен провал.С вашата рецепта стана.Много съм щастлива.Благодаря Ви много.Весели празници!

      Изтриване
    3. Изключиткелно много ме зарадва, Дани! Благодаря ти от сърце за доверието! Светли и уютни празници ти желая!

      Изтриване
  81. Става страхотна, мила!!! Браво!

    ОтговорИзтриване
  82. Здравейте. Аз съм ваш огромен почитател. Харесвам всичко което правите :) Относно погачата бих искала да попитам, може ли тестото да престои една нощ в хладилник и на следващоя ден да се изпече? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария. Благодаря ти за милите думи! Много есе радвам, че харесваш рецептите ми. Да, можеш да направиш тестото предварително и да го сложиш в хладилника. След това каго го оформиш го остави да втаса добре и изпечи. Но имай предвид, че нито едно тесто, което престоява в хладилника не дава такова добро качество като това, което е прясно и стояло на топло. Но пак става. И аз понякога като нямам време така правя. Благодаря ти отново и светли празници.

      Изтриване
  83. Privet Yoli, maiata suha li e ili priasna na kubcheta? Ima li znachenie kakva maia se izplozva? Blagodari!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Няма никакво значение. Кой с каквато мая предпочита. Но ти ми обръщаш внимание с въпроса си, че не съм написала точно за каква става въпрос. Благодаря ти. Написала съм 20г, което ще рече, че е прясна мая. Няма как този грамаж да е за суха. Веднага ще поправя нещата. Много ти благодаря. А ти както прецениш, наистина няма значение. Ще се радвам да опиташ погачата.

      Изтриване
  84. Трета година подред правя тази погача и днес ще я правя отново! Просто СТРАХОТНА!!! Благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верен човек си ми ти! Благодаря ти приятелю! Да ви е сладка и весели празници!

      Изтриване
  85. Бих искала да разбера, колко време ориентировъчно отнема приготвянето и изпичането на Маслената погача!Благодаря предварително и пожелавам Весело посрещ
    ане на новата година! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би ти отговарям късно, извини ме. Погачата си изисква около 3 часа, няма как да стане по-бързо. Ако не днес, надявам се да я опиташ по-нататък. Благодаря и весело празнуване довечера!

      Изтриване
  86. Здраве Йоли,смятам да приготвя твоята погача,но исках да попитам във форма с какъв диаметър печеш това количество тесто?
    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани. Погачата не е от най-големите. Брашното е 500г. Ако искаш голям хляб, увеличи продуктите с 1/2. Но за мен този размер е идеален. Обикновено я пека в тортената форма, че има висок борд. Или използвам подвижния рирг за торти като ограничител. Трябва формата ти да е висока за да може и погачата да стане по-височка. Тортената ми форва е стандартна, може би е 26 или 28 см. Ако имаш подвижен ринг, ползвай него. Става супер. Така ще можеш сама да си избереш диаметъра на погачата. Благодаря ти, ще се радвам да я пробваш!

      Изтриване
    2. Йоли,исках да ти благодаря много за бързия отговор!Приготвих я още на следващия ден за прощъпулника на дъщеричката ми☺Украсих я с изрязано от тесто(брашно,вода и сол) краче и стана много красива☺Следващия път може би бих я пекла на по-ниска температура,защото доста бързо се запече отгоре заради яйцето,нооо беше страшно вкусна😛😛😛
      Хубав ден ти желая

      Изтриване
    3. Благодаря ти, мила Дани! Много съм щастлива, че направи погачата за такъв важен ден! Да е жива и здрава малката фея и пожелавам много пъргави крачета да има!

      Изтриване
  87. Йоли, благодаря за рецептата! На Коледа направих погачата точно както си описала и се получи страхотна и много вкусна. Днес я приготвих за новогодишната трапеза и отново се получи изключително вкусна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастлива съм да чуя това, мила Ели! Много се радвам, че ви е харесала погачата! Щастлива 2017 година! Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  88. Добър ден.
    Успешна и добра 2017г.
    Има в нужда от помощ.
    Не успях да направя ганаш за и.торта.Опитах с 3 вида сметана от Лидер и Кауфланд.Провал.
    Бихте ли споделила каква сметана използвате.
    Благодаря.
    Топъл ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Цвети. За много години и на теб. Много съжалявам да чуя това. Аз купувам сметана само от Лидл за момента и понякога на Президент. Или каквато друга истинска нормална сметана намеря. Имам предвид, млечна. Но остави сметаната. Разкажи ми как точно правиш ганаш и какво се получава като дефект. Надявам се да мога след това да ти помогна. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
    2. Добър ден.
      Писах веднага,но сигурно съм объркала нещо.
      Ще опитам пак.
      Купих сметана от Лидер.Ок.
      Сложих да се загрее.Изключих и прибавих шоколада.Сметаната не беше замряла.Това е.
      Стана като суха,пресечена.
      После прочетох,че липсва мазнина.
      Благодаря предварително за отделен ото време.
      Поздрави.

      Изтриване
  89. Отново съм аз.
    Извинявам се за грешните думи.
    Сметаната е от Лидл и не я оставих да заври.
    Ако ми дадете съвет,ще съм благодарна.
    Топла вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Цвети. Сметаната от Лидл си е чудесен вариант. Аз само от там купувам. Но наистина ти е нужна 30% сметана или поне 20%. Без мазнина си е чиста вода. Може да опиташ и с друга сметана, ако искаш. Дори с растителна става. Загрей си я до кипване, трябва да е много гореща. Залей с нея шоколада, начупен на парченца. Важно е и какъв шоколад ще вземеш. За съжаление повечето от тази, които се продават за ядене са с примеси на нишесте и т.н. Особено по-евтините. Най-добре е в сладкарството да се ползва кувертур. В Лидл има, мисля, че е по 200 грама сато разфасовка. Вземи от него, не купувай Нестле или Милка. Или пък Своге. Това е другата причина ганашът да не се получи. И след като си залееш шоколада или пък го сложиш него в сметаната го разбъркваш добре докато се стопи и стане на гладък и лъскав крем. Ти какъв ганаш искаш да направиш? За глазура, за крем или за трюфели? Питам, тъй като пропорциите за трите неща са различни. Успех ти желая, дано съм успяла да помогна.

      Изтриване
  90. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  91. Здравей, Йоли! Погачата изглежда чудесно и смятам да я направя за прощъпулника на дъщеря ми, но тъй като гледам май ще се наложи да увелича количество на продуктите, и в тази връзка искам да попитам с какви размери е тавата, в която си я пека, та да си направя долу горе сметка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Петя. Надявам се да ви хареса погачата. Увеличи продуктите с 1/3 и си я изпечи в стандартна кръгла тава. Лично аз я пека в тортена форма за да използвам височината на страниците. Така погачата става висока и изглежда по-добре. Ако имаш подвижен ринг може да ползваш и него. мисля, че формата ми е 26 или 28 см.

      Изтриване
  92. Благодаря ти Йоланта,за Нова година направих питката,стана чудесна.Благодаря ти за подробната рецепта!От питката е остана нищо!Две дози направих!Превъзходна стана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехааа!Благодаря ти от сърце, Раче! Много съм радостна от коментара ти! Щастлива Нова година!

      Изтриване
  93. Привет, Йоли! Тъй като до момента не съм приготвяла подобни изделия, ще може ли да споделиш проблем ли ще е, ако последното втасване трае по-дълго от 30 минути. Идеята ми е да приготвя погачата предварително, а печенето да е почти преди сервиране. Благодаря ти предварително! До момента всички изпробванитвои рецепти (а те са доста) са ми се получавали перфектно и ми се ще и с тази да е така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, отговорих ти в сайта на въпроса. Много ще се радвам да се получи хубава погача. Всъщност, убедена съм, че ще е така. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  94. За много години, Йоли! Бъди жива, здрава и много щастлива!
    В крайна сметка спретнах погачата в последния момент и се получи добре, макар и с пълнозърнесто брашно. В менюто ми нямаше симбиоза, но беше много вкусно и изцяло по твои рецепти: Салата Българан, брюле от гъши дроб, погачата, друга баница и торта Фантазия. Само пържолките бяха по маминка рецепта. Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години и от мен! Желая ти една здрава година, пълна само със слънчеви дни!
      Не можеш да си представиш колко много ме зарадваха думите ти! От това по-голямо признание не може да има! На празника да приготвиш мои рецепти. От душа ти благодаря! Усмихна ме наистина до уши!

      Изтриване
  95. Здравейте,дали може да се добави сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Разбира се, със сиренце винаги е така вкусно! Колкото повече, толкова по-вкусно. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  96. Значиии, където и да отида с тази погача става фаворит! Правих я вече много пъти, питали са ме рецептата също толкова пъти. Невероятно вкусна, лесна и сполучлива. Правила съм я със сирене, поръсена със семена - всякак е уникално вкусна. Благодаря! ааа, и да не сте месили (като мен) ще ви се получи професионално :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам и ти благодаря от сърце, Даниела! Да ви е сладко на всички!

      Изтриване