събота, 23 януари 2010 г.

Фокача с печен чесън,сушени домати и лук





Продукти за тестото

500 г брашно
150 г квасена сметана
100 мл хладка вода
1 яйце
20 г прясна мая
2 с.л.зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Продукти за гарниране

чеснова салца
1 глава кромид лук
розмарин, мащерка
зехтин




Приготвяне

* Натрошете маята я размийте с водата. Прибавете захарта и толкова брашно,че да получите гладка каша. Покрийте съда с кърпа и останете да кваса шупне.

* Сипете във втасалият квас яйцето,сметаната,зехтина и солта и разбъркайте. Започнете постепенно да прибавяте брашното и омесете гладко и еластично тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Оставете тестото покрито с кърпа да удвои обема си.

* Намажете със зехтин дъното на тава и грубо разстелете тестото в нея на правоъгълна кора,дебела около 2-3 см. С нож тук там направете разрези в тестото. Намажете го със зехтина от чесновата салца. Нарежете лука на полумесеци и го сложете върху тестото. По същият начин наредете и сушените домати от салцата, както и скилидки от чесъна. Поръсете с подправките и изпечете фокачата в предварително загрята на 180*фурна.




Това е любим хляб в къщи. Става изключително ароматен и пикантен. Да ви е сладко!

.

5 коментара:

  1. Изкусителко, стопли ми душата с тази прекрасна фокача. Топла прегръдка от мразовития Бургас :))

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Йоли, фокачата е страхотна! Вчера, неделя, за обяд я направих. Ще сложа снимки на страничката ми
    Ела погледни, когато имаш възможност. Изпълних точно рецептата...единствено нямах розмарин...заместих с риган. Благодаря ти, миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош!!!! Направо ме накара да огладнея втори път след закуската!!!

    ОтговорИзтриване
  4. I love this kind of Focacia with garlic and onion...delicious!
    compliments!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета. Да ви е сладко.

    Дани,Илина,Ани,Nina ... прегръдка за вас!

    ОтговорИзтриване