петък, 26 февруари 2010 г.

Бисквитки с карамелен топинг и кокос





Продукти

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
250 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер
1 ванилия

За топинга

1 ч.ч.захар
70 г масло
70 г квасена сметана или течна сметана
1 до 2 ч.ч.предварително запечен кокос (количеството му е спрямо желаната от вас гъстота)
лимонови и портокалови корички

100 до 200 г млечен шоколад








Приготвяне


* За тестото разбъркайте захарта с маслото на крем и прибавете яйцето. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслото. С ръце бързо направете маслени трохи и ги съберете на топка. Ако тестото все още лепне го поръсете с малко брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути. Разточете го на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно, и с малка кръгла форма изрежете бисквитки. Подредете ги в  тава, покрита с хартия за печене.  Изпечете бисквитките в предварително загрята фурна на 170*до порозовяване.

* Стопете на водна баня шоколада. Топнете дъното на всяка бисквитка и я поставете с него върху хартия. Оставете шоколада да се втвърди добре. Ако обичате повече шоколад  може да топнете в него целите бисквитики, затова не посочвам  точен  грамаж.







* За топинга карамелизирайте захарта. Прибавете маслото и дръпнете от котлона. Разбъркайте,сипете и сметаната и продължете да бъркате. В началото сместа изглежда като пресечена,защото се отделя маслото от захарта, но после става гладка и хомогенна. Ако започне да стяга и да разбърквате по-трудно върнете съда на котлона за да я затоплите. Накрая сипете кокосовите стърготини и цитрусовите корички. Върху всяка бисквитка сипете по една лъжичка от топинга докато още е леко топъл. Не го разнасяйте равномерно и не го заглаждайте прекомерно. Оставете бисквитките леко "рошави".

* Сипете малко разтопен  шоколад в хартиен конус, отрежете на връхчето му малко дупчица и гарнирайте бисквитите.

* Получиха се изключително вкусни бисквити. С мек карамел и вкус на запечен кокос са просто изкусително вкусни. Може да замените кокоса с най-различни ядки, отново предварително запечени. Да ви е сладко.










.

37 коментара:

  1. Йоли, чудесни са! А моето момиченце сто процента ще ги приготви....
    Слънчев уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Хахах, добре, вчера явно е бил ден на бисквити с кокос !

    Хубав ден и поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, страхотни са! С този карамелизиран кокос, ммм... Представям си и с карамелизирани ядки колко вкусно ще се получат :)

    Поздрави с пожелание за хубави почивни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусни "рошавелки", Йоли!
    Поздрави и усмихнат ден :))

    ОтговорИзтриване
  5. Няколко пъти вече влизам и все не стигам до коментар, а той е само две думи: много красиви!

    ОтговорИзтриване
  6. :) Да, не може да има по-вкусни!


    Един широко усмихнат празник и тука от мене!

    Щастлив рожден ден Йоли!

    Бъди все такава! :))

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,
    сладко изкушение -
    много нежни, ефирни и фини!
    Честит празник, вълшебнице!
    За теб:
    http://item.slide.com/r/1/0/i/KsU4njTv0D9ic95pkfvv-CkDWuaOhuOs/
    Целувам те, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са, Йоли! Прекрасно съчетание на вкусовете, в страхотни снимки и обяснения :-)

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Мили приятели,благодаря ви за хубавите думи.Бисквитките наистина са много вкусни и май ще правя вече двойно количество,че много бързо свършват.

    Честита Баба Марта на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Баба Марта днес разнася
    пълна кошница с цветя,
    и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
    С пожелание за здраве, радост
    и много сбъднати мечти!
    ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

    Разкошни бисквити, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. страхотни сладки,да попитам само задалжителна ли е тази хартия и с какво би могла да се замени?предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Даре. Да,хартията е задължителна.Така няма да имаш никакви проблеми нито при отлепването на шоколада,нито при печенето. Горещо ти я препоръчвам и за всичко останало,което печеш,независимо дали е сладко или солено.

    ОтговорИзтриване
  13. Това са най-вкусните сладки, които съм приготвяла!Комбинацията от всички продукти е истинска наслада!Благодаря, Йоли:)

    ОтговорИзтриване
  14. midnight_flame , толкова се радвам,че ти харесаха сладките.И на нас в къщи са ни любими.Много,много ти балгодаря за доверието и добрите отзиви.Весел Великдан.

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, тези карамелени бисквотки изглеждат чудесни, от дълго време им се каня и мисля, че вече им дойде реда с коледните вкусотии. Моля те сподели колко бройки излизат от една доза, за да преценя колко дози да направя :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти,Гале.Ти просто нямаш представа колко са вкусни ... мммм. Непременно ги опитай.Ами за бройките,какво да ти кажа ... голяма съм калпазанка.Така и не се научих да пиша приблизителната бройка.Наистина трябва да с взема бележка.Но така или иначе,ще излязат между 30 и 40 бисквити.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря Йоли, оххх ще се прави двойна доза, няма начин. Като ги гледам колко са апетитни няма да стигнат само за нас, пък планувах да направя малки кутийки или пликчета за подарък на приятели :) Весели празници и на теб Йоли. Ще пиша като ги направя!

    ОтговорИзтриване
  18. Няма толкова вкусни сладки...правя ги вече втори път и просто нямам думи...БЛАГОДАРЯ!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Ох,да.Наистина нямат наяждане.Като ги подхванеш докато не свършат не мирясваш.Благодаря ти Диди.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте Йоланта,
    В момента пека от тези сладки - е, не се получиха. Мисля, че брашното е малко за това масло. Правила съм и преди маслени сладки, но с доста повече захар и брашно, в съотношение 1:1,5. В момента имам едни ужасно грозни сладки и гости, които ще дойдат утре:( Разочарована съм и съм гневна, защото съм правила доста неща от блога Ви и са се получавали, а днес реших да направя тези сладки и лешниковото Ви руло - и двете са пълен провал. Може би в рецептите пропускате нещо да обясните и в двете рецепти? Мая

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Мая.Ужасно съжалявам, че не са се получили нещата и съм не по-малко разочарована от теб.Благодаря ти за това,че опита и най-вече за коментара.Разбира се,че ще се опитам да поправя грешката, ако я има.Обещавам да направя бисквитките следващата седмица и веднага ще пиша.Така като чета рецептата нещата ми се струват наред,но знам ли?Наистина ще ги направя.Прочетох коментарите на тези,които са ги правили и никой не се оплака,че не са станали.Ако е малко брашното ще го увелича в рецептата.За рулото - съвсем скоро го правих отново, даже смених старите си снимки с тези,които виждаш сега.Какво не се получи с него?Самият блат или пълнежа?За блата съм повече от категорична,че е напълно точен като пропорции.Може би не обяснявам досатъчно добре приготвянето му.Наистина бих се радвала да кажеш какво не е станало при рулото.А сега се усмихни,моля те,не искам да си гневна заради мен.Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте Йоланта, благодаря Ви за отговора - току що приключих с приготовленията на моите развалени бисквитки - пооправих ги малко на външен вид с едно друго. Що се отнася за рулото - за съжаление го изхвърлих и направих нов вариант. Разделих жълтъците от белтъците. Разбих ги поотделно и ги смесих внимателно. Вместо да рабивам какаото с вода, го добавих към полвината смес. Просто направих класически пандишпан и стана. Увеличих и температурата на 200 градуса при печене. След като го извадих от фурната, отлепих хартията за печене, поръсих с малко пудра захар, завих го с нова хартия за печене и след това го увих с влажна кърпа. Предишното ми руло, следвайки рецептата, се оказа доста по-ронливо. Що се отнася до крема - промених и него. Така че от рулото си вземам само външния вид:) Мая

    ОтговорИзтриване
  23. Правила съм точно тези бисквитки и потвърждавам, че пропорциите са абсолютно точни. Получиха се превъзходни, както всичко на Йоли :)))

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти Ани, но аз все пак малко увеличих количеството на брашното.Поне с 1 с.л. Абе въпросът е тестото да не лепне.Като лепне,значи иска още малко брашно.Много съжалявам,че Мая имаше такива неприятности с тях.Дано не се откаже да ги направи пак.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Йоли!
    Хайде и аз да се включа с отзиви за бисквитките. Страхотни са. При мен само, че топинга се получи малко по-течен, въпреки че сложих 2 ч.ч. кокос и 1/2ч.ч. орехови ядки. Вероятно захарта ми е много или пък квасената сметана. Следващия път ще правя топинга "на око". Вече имам представа и мисля, че ще се получи по-рошава глазура. На снимката изглеждат перфектни, а моята се поразтече. Но нищо - и така се харесаха.
    Йоли, дай ми съвет. Как да карамелизирам захарта, че да не прегаря? В кулинарни предавания съм виждала един такъв светъл, прозрачен карамел, а моят се получи тъмен и плътен /вероятно, защото периодично разбърквах захарта/. А и друго, не мога да се сетя към коя рецепта беше описала как правиш цитрусови корички. Ако ме насочиш ще ти бъда благодарна.
    Поздрави!
    Валентина

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Вале.И аз много ги обичам тези бисквитки.Честно да ти кажа,май все на око ги правя и аз.Нищо чудно да е в повече сметаната.В такъв случай трябва или да се редуцира или да се сложи още кокос.Сега ще я понамаля малко в рецептата.

    Карамел правя само в тефлонов съд.Просто не залепва и си нямам ядове,а и става много равномерен.Капни в захарта много малко вода и не го бъркай в началото.Ще стане по-светъл,ще видиш.И наистина пробвай в тефлон и не на много силен огън за да не го грабне изведнъж температурата.

    ОтговорИзтриване
  27. Вале,забравих да ти кажа за цитрусовите корички.Ще ги намериш при тортите в рецептата "Портокалов купол".

    ОтговорИзтриване
  28. Скъпа, Йоли!

    Тези бисквитки изглеждат неустоимо вкусни, а да не говорим колко са красиви. Направо се чудя как съм ги пропуснала досега...редовно разглеждам страхотния ти блог и често приготвям вкуснотии по твоите рецепти. Винаги всичко се получава на 100% идеално. Бих искала да те попитам за тази рецепта как точно да запека кокоса, защото досега никога не съм запичала кокос и ядки и също така цитрусовите корички сурови настъргани ли трябва да бъдат или захаросани?
    Моите уважения за невераятните ти кулинарни творения :-)

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ти мила.Много се радвма,че харесваш рецептите ми.Тези бисквитки са наистина страхотно вкусни,непременно ги опитай.Като провиш топинга си го направи на око като гъстота,както на теб ти харесва,не е нужно да спазваш точните пропорции,които съм дала.Кокоса е най-лесно да го сложиш в един тиган и на котлона леко да го позапечеш като го бъркаш непрестанно.Бързо прегаря,внимавай.Можеш и в MW да го запечеш,и в нормална фурна,но ми се струва,че на котлона е най-лесно.Позапечи го до цвят,който на теб ще ти хареса.Същото е и с ядкте.И те могат на трите места,които изброих да се позапекат малко.не е нужно много,само колкото да изпъкнат ароматните масла в тях като вкус.Коричките може да са и сурови, и кандирани.Каквито имаш,такива.Не е задължително нищо в нито една рецепта.Въпросът е да ви харесва на вас.Така че,смело изменяй.От това по-хубаво няма. Благодаря ти още веднъж за топлите думи.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей, Йоли. Най-после и аз ги направих тези страхотни бисквитки. Постоянно ми "бодяха" очите като влизах в блога ти. Много съм доволна от резултата. Толкова много ни харесаха. Благодаря ти!
    http://neliyonevakitchen.blogspot.com/2015/04/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фантастично изпълнение, Нелка! Много се радвам, че ти харесаха бисквитите и ги пробва. Наистина си ги направила страхотно! Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  31. Това ми е любимата рецепта в блога. Винаги стават перфектни и почти никой не ми вярва, че сама съм ги приготвила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладурана! Рано рано в неделя ме усмихна! Благодаря ти, Биби! Много се радвам, че така добре се получават бисквитите! Сладки да са ви на всички!

      Изтриване
  32. За мен беше добър опит, по избор на детето :) Хубавите страни - на вид станаха главозамайващи, пропорциите за тестото бяха идеални, останалото не беше толкова трудно, колкото си мислех и отметнах едно изпълнено желание! Предизвикателствата за следващ път са по отношение на вкус и консистенция. Представих ги като "Шоколадови бисквити с карамелен топинг", оле! и последния във фантазията да затвори вратата! Какво ли не си представяха вкъщи докато ме гледаха какво правя, но накрая си останаха "Лимонките на мама" ;-)))) Топингът остана рядък малко, шоколадът не стегна след разтопяването добре, и не беше ясно дали корички означава нещо по-специално или настърган лимон. Сложих кората на един лимон и една чаша кокосови стърготини + люспи, толкова имах, но не стана съвсем. Трябваше да седят в хладилник непосредствено до изяждането и миришат толкова на лимон, че не се усети никъде кокос. Как се запича кокоса? Аз го сложих просто във фурната на хартия между печенето на двете тави за няколко минути? И цитрусовите корички колко да са - лъжичка само, или? Научено: Готварският шоколад от Лидъл не стяга след разтапяне. Един лимон е много. Кокосовите корички от пакчетчето отворено преди неизвестно колко време вече не миришат така на кокос, дори и да е затворено горе долу добре ;) И май са по-походящи за зимни условия, още е лято.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че опита, Еми! Благодаря ти за доверието! Благодаря ти и за подробния коментар. Ще е полезен за читателите. Кокосът се запича или във фурна или в сух тиган. Само докато леко порозовее.

      Изтриване