вторник, 2 март 2010 г.

Джинджифилови миди в темпура





Продукти

200 г сварени миди
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л.ситно нарязан пресен джинджифил
1 скилидка пресован чесън
сол и черен пипер на вкус
листа бланширан пресен спанак

Темпура

равни части оризово брашно и пшеничено нишесте (количеството е по желание)
вода
сол на вкус

Приготвяне

* Подправете мидите с джиндифила, чесъна, лимоновата кора, солта и пипера. Увийте ядките в бланшираните листа спанак. Ако мидите са дребни може да слагате по две ядки в листо. Направете малки сармички колкото за една хапка.





* В купа смесете оризовото брашно и нишестето. Разредете с много студена вода докато получите каша с гъстотата на палачинково тесто. Най-добре е водата да е ледена, даже може да сложите бучки лед. Колкото е по-студена водата, толкова по-хрупката и лека става панировката. Посолете на вкус.

* Топнете мидените "сармички" в темпурата и фритирайте за кратко в маслена баня. Да ви е сладко!





.

11 коментара:

  1. Леле, какви са сладурчета пустите му миди :)))

    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно звучи и изглежда просто фантастично:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Йоли, чудесни мидички !
    както съм я подкарала на рибни храни, ще взема да пробвам и твоята. Рядко купувам миди- не са с гарантиран произход, като твоите.
    Прегръдка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Mila Yoli! Idvam s edin ogromen poklon za tazi recepta. Az se ozovah s edni rapani, neznaeiki kakvo da gi pravia, a na tazi recepta sam i hvurlila oko otdavna... i taka experimentirah! Stanaha ujasno vkusni! Niama dumi s koito da gi opisha!!! Obache iskam da mi obiasnish s poveche podrobnosti za tova fritirane i tempura??? kolko vreme gi fritirash... ne mojah da gi dokaram na vid i za tova se chudia koe ne sam napravila kakto triabva, a i imam oshte rapani i mislia da zashemetia tazi sedmica gostite koito ochakvam!!! Blagodaria ti ot vse sarce che spodeliash s nas strahonite si recepti!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря момичета.Много сте мили.

    О,Дианка,нямаш си представа колко ме зарадва.Не мислех,че някой ще се захване с тези миди.Определено са си врътня.

    Рапаните са ми една от любимата морска храна.Цяла зима имам във фризера рапани,а последните две години ги консервирам в буркани.Има страшно много начини за приготвяне,но панирани наистина стават чудесни.Обикновино ги панирам в паста "Патафри",но винаги прибавям белтъка в панировката отделно,предварително разбит на сняг.Като консистенция крайният вариант на панировката трябва да е доста гъст .... като смес за блини,американски палачинки или по-просто казано като малко по-рядко кексово тесто.При темпурата нещата са различни.Тук целта е тя да е "рошава",много хрупкава и тънка.Затова се ползва нишесте и оризово брашно,както и се слагат бучки лед в нея преди да се потопи продукта.А и е доста по-рядка от обикновената панировка.Фритирането е много кратко,просто за 20-30 секунди.Да ти кажа нещо .... правила съм рапани със сосовете от рецептите ми "Калмари в сос Монреал" и "Скариди в авокадо по португалски".Стават страхотни с тези сосове.Някой път ,ако не ти се панира може да ги пробваш.Ако имаш въпроси,не се колебай да ме питаш,с радост ще ти отговоря.И още веднъж .... страшно много ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. Mnogo blagodaria za ideiata! Sas sigurnost shte opitam i po tezi recepti! A tazi ia preporuchvam na vsichki!!! Naistina niama da sajeliavat!

    ОтговорИзтриване
  7. Йолиии, здравей!!!

    Обожавам темпура и докато търсех рецепта, попаднах на твоя блог. Голяма фенка съм ти и реших да те попитам защо си решила да използваш пшенично нишесте вместо брашно, тъй като правя вече няколко опити за темпура и все не стават както трябва. Мисля да пробвам твоята рецепта, пък дано стане толкова хрупкаво и вкусно, колкото темпурата, която съм яла в суши ресторантите.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Мери.Благодаря ти за хубавите думи.Ще се радвам,ако опиташ моят вариант.Доколкото аз знам,темпура се прави само от нишесте и оризово брашно.Дори и да има нормално брашно,то пак задължително се слага и нишесте.С него всичко е по-нежно,леко и въздушно.Другото много важно нещо е ледената вода,с която разтваряш нишестето.Няма начин да не стане.Пробвай,ако искаш и кажи как се е получило после.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти за отзивчивостта, мила Йоли! За ледената вода знам аз, но като че ли проблемът не ми е толкова технологичен, колкото в съдържанието. Веднага ще се снабдя с нишесте в такъв случай. Твоята рецепта си я бива, в списъка ми е вече! Хубаво поплакнах очи в нещата, които си сътворила! Много се радвам на ентусиазма и вдъхновението ти. Такива сме ние, хората на изкуството:)

    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Аааааааа,Мери!Веднага казвай за изкуството!Наострих уши моментално!

    ОтговорИзтриване
  11. Хи-хи, ами аз съм от твоята партия, пея от малка и композирам песни разни.И други работи, свързани с изкуството правя,ама музиката ми е най-присърце от мъничка.

    ОтговорИзтриване