неделя, 9 май 2010 г.

Три бързи и вкусни разядки






   Искам да ви предложа няколко варианта за бързи и вкусни предястия. Приготвят се много лесно, изискват малко време, удобни са да се направят предварително и да се запекат в момента преди сервиране. Сами разбирате, че всеки от вас може да експериментира
с продуктите в зависимост от вкуса и най-вече от това, какво е останало в хладилника.....Вариантите са безкрайни. Просто дайте воля на въображението си и винаги ще имате отличен резултат.




ПРЕДЯСТИЕ С ГЪБИ И СИНЬО СИРЕНЕ






Продукти за 4 порции

1 малка главичка стар лук
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
4 пресни печурки
4 с.л.бяло вино
4 с.л.квасена сметана
4 с.л.натрошено синьо сирене
сол и бял пипер на вкус


Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и чесъна и го запържете в зехтина.Прибавете гъбите,нарязани на филийки и ги сотирайте за 2-3 мин.
Налейте виното и гответе на силен огън докато течността се изпари напълно.Подправете на вкус със сол и пипер.След като гъбите
изстинат прибавете сиренето и сметаната.Разбъркайте леко и внимателно и разпределете сместа в огнеупорни купички за крем карамел
или брюле,предварително намазани с масло и поръсени с галета.Запечете предястието в силна фурна за 8-10 мин.и сервирайте със сух или препечен хляб.





 КРЕМ-ПОЛЕНТА С ПИЛЕ И СУШЕНИ ДОМАТИ






Продукти за 4 порции

1 каф.ч. царевичен грис за качамак
2 ч.ч. прясно мляко
70 г масло
сол и черен пипер на вкус

4 с.л. накъсано бяло месо от варено или печено пиле
4 резенчета сушени домати
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. розмарин
2 с.л. зехтин

настърган пармезан



Приготвяне

* Кипнете млякото с маслото и солта. На тънка струйка прибавете постепенно качамака като бъркате непрекъснато. След като се сгъсти намалете огъня и варете няколко минути. Ако е необходимо разредете с още мляко докато получите каша с консистенцията на рядко кексово тесто. Всъщност гъстотата на полентата зависи изцяло от вашия вкус. Направете я така, както я обичате най-много.

* Накиснете доматите за 15 мин. във вряла вода, изцедете ги и ги нарежете. Запържете пилешкото в зехтина, добавете чесъна и розмарина, а накрая доматите. Подправете със сол и пипер.

* Намажете същите купички като в предната рецепта с масло, посипете с галета и сипете 2 с.л.от полентата. Върху нея сложетепо 1 с.л. от пилешкото и запечатайте до горе с полента. Посипете с пармезан и запечете купичките в гореща фурна за няколко минути до порозовяване.





ОБЛАЧЕТА







Продукти за 4 порции

4 яйца
4 ч.л. заквасена сметана
4 ч.л. настърган кашкавал







Приготвяне

* Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с малко сол. Намажете купичките с масло и ги поръсете с галета.

* Разпределете половината от белтъците в купичките и с малка лъжичка направете в средата им вдлъбнатина.





* Във всяка вдлъбнатина сипете по 1ч.л. сметана, върху нея сложете по един жълтък и покрийте с кашкавала.









* От останалите белтъци направете калпачета като внимавате да запечатате добре кашкавала и жълтъците.







* Сложете купичките в загрята фурна на най-ниското ниво. Печете 3-4 минути или докато белтъка придобие приятен загар.Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!



.

18 коментара:

  1. Йоли, тези пухкави облачета са толкова ефирни и много ефектен начин
    за поднасяне на любимите ми яйца :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. пу за мен онези със сиренцата :)))

    Ти това ли имаше предвид днес, като каза, че се занимаваш се нощ? Аааа, какво занимание само.
    Много идейни, Йоли, бързи и лесни, чудесни на вид, а за вкус - напълно ти вярвам.

    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат страхотно, а за вкуса не се е и съмнявам! Облачетата са страшно ефектни!

    ОтговорИзтриване
  4. И трите изглеждат чудесно и вкусно! У нас такива неща са на почит, така че ще побързам да направя някое още тази вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте. Днес ви гледах по бТВ, "Денят е прекрасен", и след това открих сайта ви. Всичко е просто уникално красиво... Поздравления. Вече ще го следя. :))) Дерзайте.

    ОтговорИзтриване
  6. о,Детелина,много се радвам,че ви харесват предложенията ми.Ще се радвам,ако ви е интересно и редовно четете блога ми.Благодаря ви за топлите думи.Прегръдка и от мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Йоли, може ли да се изпусне сметаната за облачетата или да се замени с кисело мляко?

    ОтговорИзтриване
  8. Винаги всичко може в готвенето.Само е въпрос на въображение и личен вкус.Давай с мляко,ще стане чудно.Ако е по-водно просто сложи по-малко готово.Благодаря да ти е сладко.Радвам се,че ще ги опиташ.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Йоли!

    Толкова са сладки и весели тези облачета, че нямам търпение да ги опитам. Искам само да те попитам на колко градуса да бъде загрята фурната?
    Поздрави за изключителните рецепти, с които ни радваш. Имаш невероятен блог :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Много ти благодаря,радвам се,че ти харесва блога.Облачетата наистина са голям майтап.Пека ги на нормално загрята фурна, около 180*.Те искат много малко време за готвене,колко му е да се стегне и зачерви белтъка.Да ти е сладко и отново благодаря.

    ОтговорИзтриване
  11. И аз Ти Благодаря за отговора :-)

    ОтговорИзтриване
  12. намерих случайно твоите рецепти и аз обичам да приготвям разни нещица и мисля ,че ще пробвам много от твоите произведения.Това, което приготвяше е изкуство

    ОтговорИзтриване
  13. О,това е чудесно.Много ще се радвам,ако опиташ нещо.Само да ти кажа,че тези така наречени "разядки" са рецепти "почисти хладилника".Най-обичани от мен.С други думи искам да кажа,че изобщо не трябва да се придържаш към точните рецепти.Напротив.Аз искам само насока и идея да дам,а после просто отраряш хладилника,виждаш какво има в него и фантазираш.Нали?Благодаря ти от сърце и Весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Йоли!
    Възхищавам се отдавна на блога ти и, благодаряние на него, преди седмица се сдобих и с прекрасната ти книга! Поздравления за оформлението и съдържанието, разбира се!

    Относно облачетата имам въпрос: Могат ли да се приготвят по-рано през деня? няма ли опасност да спадне белтъка?

    (подготвям си менюто за РД и съм се спряла още на кошничките от парено тесто, крушите с бутер-тесто и шоколадовите бонбони, пък ще видим...)

    Мира

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Мира,много си мила.Радвам се,че си избрала толкова неща от този блог за празника си.Всичко можеш да приготвиш предварително,но облачетата не.Белтъка няма да издържи и половин час дори.Ще се втечни веднага.Просто няма как да го направиш предварително.По принцип рецептата наистина е много бърза,става за секунди.Можеш да си приготвиш купичките предварително през деня,а докато ти се загрява фурната да разбиеш белтъците.С миксер ще ти отнеме не повече от една минута.И още толкова за печене.Ако не ти се занимава и идкаш всичко да ти е готово не ги прави.Друг път ще ги опиташ.Приятно готвене ти желая и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  16. Zdravei Yoli :) Edin vypros otnosno obla4etata. Kupi4kite, predi da sloja vyv furnata, v tava s voda li da gi naredq ili direktno na dolna re6etka? I sy6to taka kolko vreme e nujno za da pozlateqt otgore , bez da izgarqt, t.k. znae6 kolko lesno moje da se pregori bit beltyk, osobeno na 180 gradusa :) Blagodarq predvaritelno :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мила, не ти е нужна вода. Направо в средата на фурната ги сложи или по- нагоре. Трябват им няколко минутки, просто ги наблюдавай. Като ти харесат на загар ги махни. Не е нужно да засичаш време. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване