вторник, 25 май 2010 г.

Сьомга с хрупкава картофена коричка





Продукти за 4 порции

4 котлета сьомга
2 средни картофа
мащерка, риган, салвия за поръсване
сол и черен пипер на вкус
2 с.л.зехтин

Сос

400 г заквасена сметана
1 с.л. масло
200 г пресни гъби
мащерка
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Поръсете парчетата риба със сол и пипер. Подправете ги с микса от мащерка,риган и салвия само от едната страна.






* Настържете картофите на ренде или ги нарежете на тънички пръчици. Сложете ги в купа с подсолена вода и ги оставете да 15 мин. в нея за да отстраните максимално количеството нишесте в тях. Изплакнете ги, отцедете ги в цедка и добре ги подсушете с кухненска кърпа.

* Разпределете по равно картофите върху рибата от страната, която сте поръсили с подправките. Притиснете добре с ръце за да могат картофите добре да се слепнат помежду си, както и върху самата риба.




* В тефлонов съд загрейте зехтина и с помощта на лопатка сложете парчетата сьомга с картофите надолу. Пържете до златисто на среден огън. Обърнете парчетата риба и от другата страна като си помогнете с две лопатки или чинийка. Гответе не повече от 2-3 мин.




* Запържете гъбите в маслото и сипете сметаната. Овкусете с мащерка, сол и пипер. Варете соса няколко минути докато се сгъсти.

* Сервирайте сьомгата топла, залята със сметановия сос. Да ви е сладко!











.

19 коментара:

  1. Страхотна, диетична рецепта, Йоли!
    Бърза и лесна за приготвяне!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рибка, Йоли!
    Мислиш ли,че ще се получи добре, ако вместо да я пържа, запека без мазнина във фурната ? Малко мазничка ми идва сьомгата, пък и пържена, съвсем.....
    Ведро настроение ти желая !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря момичета.Наистина е лесно,бързо и диетично.

    Мария,в никакъв случай не те съветвам да правиш това.Ако забелязваш , цялото количество мазнина за 4 порции е повече от минимално.А и тя отива в картофите,не в рибата.С толкова малко мазнина се получава по-скоро печене,отколкото пържене,повярвай ми.

    ОтговорИзтриване
  4. Чаровнице, как да устои човек на
    тази хрупкава коричка :))
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Колкото и да я гледам, не мога да и се нарадвам на тази вкусно хрупкава картофена прическа! :D

    Йолито е пълно с идеи!

    И то все такива, на които не се устоява. :))

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна е, Йоли! Както казва Драго: "...хрупкава картофена прическа!". И аз в първия момент направих такава асоциация :)

    Сърдечна прегръдка с пожелание за слънчев и усмихнат край на седмицата :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,Драго,Тони .... много сте ми сладки!!! Прегръщам ви.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, днес гледах, че представяш тази рецепта в Йолисима и се сетих, че съм я правила :) Страхотна е, много изтънчен вкус!
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2267073167648&set=a.1333875998302.2045044.1573121730&type=3&theater

    Благодаря за идеята! Препоръчвам я горещо на всички любители на рибата :)

    Ема

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Еми. Много си мила с мен!Да ти е сладко и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  10. Току-що дъщеря ми, която е на година и половина изяде почти цял котлет! Става ни любима! :))

    ОтговорИзтриване
  11. А така!Виж го ти малкото кулнарче!Да ти е жива и здрава.Знаеш ли как ме зарадва коментарът ти?Прегръщам ви и двечките.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Йоли! Благодарности за прекрасната рецепта! Получи се много вкусно и полезно! Ето и снимки..
    http://img838.imageshack.us/img838/7959/0476.jpg
    http://img822.imageshack.us/img822/3650/02024m.jpg
    Поздрави!
    семейство Цвяткови

    ОтговорИзтриване
  13. Ей,че сладурка рибка! Ама как си я докарала само. Великолепна е!Прегръдки на цялото семейство Цвяткови е благодаря.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте:-)Много впечатляваща рецепта! Като един начеващ и още неопитен готвач бих искала да попитам дали сьомгата би могла да се замени с друга риба?

    ОтговорИзтриване
  15. Да,разбира се!Правила съм рецептата дори с филе от шаран и толстолоб.Важно е рибата да е по-дебело парче,сочно и да няма много кости.А изборът и е изцяло въпрос на вкус.Много ще се радвам,ако опиташ.Благодаря ти и да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  16. Ще опитам!:-)Точно за Никулден планирам да слисам домашните с нещо ново и шаранът ще пасне чудесно:-)Благодаря от сърце за съвета и отзивчивостта!

    ОтговорИзтриване
  17. Много ще се радвам!Ползвай шаран-котлет и си го овкуси с подправките,които най-много обичате.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Zdraveite,Ioli!Predi 3godini gledah v nqkakvo tv shoy tazi retcepta i q prigotvih i mnogo mi haresa!Vchera slychaino popadnah na neq v tvoq blog i sega q prigotvqm !Ynikalna e blagodarim,che te ima!!!Izvinqvam se che pisha s latinski bykvi ,no nqmam bg klaviqtyra!

    ОтговорИзтриване
  19. Много ти благодаря,Вени.Да ви е сладко и наздраве!Рецептата е наистина лека,приятна и здравословна.Радвам се,че ви харесва и на вас.

    ОтговорИзтриване