петък, 21 май 2010 г.

Сос Грибих





Продукти

2 рохко сварени яйца
2 с.л.люта горчица
2 с.л.хрянова паста
1 ч.ч. зехтин
1 ч.л.естрагон (пресен или сух)
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.настъргана лимонова кора
3 ситно нарязани кисели краставички
2 с.л.каперси
2 с.л.маринован зелен пипер
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* Сварете яйцата 3-4 мин. и ги охладете под студена вода. Обелете ги и ги намачкайте добре с вилица като се стараете да ги разкъсате на малки парченца.





* Прибавете към яйцата горчицата и хряна и започнете да разбивате всичко с бъркалка като добавяте зехтина на тънка струйка.





* След като получите хомогенен крем сипете естрагона, краставичките, каперсите и зеления пипер. Разбъркайте и овкусете с лимон, сол и черен пипер. Съхранявайте соса в хладилник в затворен съд.





Това е един много популярен сос за риба, пиле и език. Аз малко го поизмених като му прибавих хрян и зелен пипер, но така хем се омекоти, хем стана по-пикантен от пипера. Не знам първоизточника на соса, затова не мога да посоча източник. Това просто е един класически сос, който се прави навсякъде по света. Да ви е сладко.





7 коментара:

  1. Йоли, соса звучи много интересно, много пикантно и много ароматно.
    Как ти даде сърце да го покажеш рано сутринта :)))

    Поздрави и много усмивки в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен сос Йоли,
    а и снимките са така изкушаващи.

    Честит и светъл 24 май!
    Поздрав и усмихнат празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво предложение! Много ми допадна идеята за тази комбинация:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета.Уверявам ви,че соса е великолепен.Нищо случайно няма във френската кулинария,знаете ,че е така и можете напълно да и се доверите.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  5. Mila Yoli, prigotvih sosa i veche nadali 6te se otkajem ot nego. Stra6no mnogo ni haresa. Zaedno s nego bqh prigotvila i tvoqt "Oktopod Karpacho". Unikalna si: )) pregradki,Simona

    ОтговорИзтриване
  6. Ееееееееее,ти ме разби!Любимият ми октопод и любимия ми сос!Как пък ме улучи.Благодаря ти Симонка.Весела Нова година и наздраве на всички у вас!

    ОтговорИзтриване
  7. :)) i na men veche sa mi liubimi.takova predlojenie ne biva da se propuska.mnogo veselo posreshtane na novata godina i jelaq mnogo zdrave za vsichki koito obichash, Simona

    ОтговорИзтриване