петък, 11 юни 2010 г.

Торта с Дулсе де лече





Продукти за блата

3 яйца
150 г  захар
180 г смлени орехи
20 г галета
1 ванилия


Продукти за крема

1 консерва Дулсе де лече /394 г/
1 ч.ч.сладкарска неподсладена сметана
1 ванилия


Продукти за глазурата

100 г неподсладена сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

захаросани или карамелизирани цели ядки за украса
стафиди за украса








Приготвяне

*  За блата разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

*  За крема разбъркайте карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата много гъсто сметана и ванилията. При смесването не ползвайте миксер за да не се разводни крема. Опитайте  и ако е нужно добавете малко захар на вкус.

*  За глазурата загрейте заедно сметаната, шоколада и маслото. Разбъркайте докато всичко се стопи и получите гладък крем. Ако искате повече глазура увеличете количествата.

*  Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.След това го загладете  и залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросани ядки и стафиди. Да ви е сладко!







Това е изумително вкусна торта. Синът ми каза, че по-вкусно нещо не е ял никога, а и моето мнение е такова. Дулсе де лече можете да намерите в руските магазини "Берьозка" и "Гастроном".  Можете да си го направите и сами като сварите една консерва сладко кондензирано мляко за 3-4 часа. Аз варя по няколко консерви наведнъж, по-практично е. Сложете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода малко над  ръба на консервата. Периодично доливайте по малко гореща вода като започне да се изпарява. Когато отваряте консервата тя трябва да е напълно изстинала, затова по-добре си ги сварете един ден предварително. Има и други начини да карамелизирате мляко, но ... аз ви препоръчвам този като най-лесен, ако не може да намерите готово.








Много хора ме питат какво точно карамелизирано мляко да купят. Два вида е. Едното е много гъсто и точно това ви трябва за крем. А другото пак е така вкусно, но е по-рядко и ще втечни крема. Ето, погледнете на снимката колко гъсто трябва да е млякото!








.

276 коментара:

  1. Йоли, цяло вълшебство е това e Дулсе де лече!
    Тъкмо имам една кутия"изпотена от студ" в хладилника!
    Тук го продават в магазините за руска храна, казват се Берьозка.
    Разбрах, че и в София има магазин някъде на "Хр. Ботев", а продават и в този магазин за подправки на "Ив. Асен"9
    Прегръдки и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет Йоли!
    Супер е тортето!!!
    В къщи скоро хапнахме нещо подобно (Banoffie Pie)и така го харесаха, че искат пак да правя, този път за разнообразие ще им спретна тортичка!
    :)

    Хубава вечер и остави някое порченце и за мен - да не а изядете цялата! :)

    ОтговорИзтриване
  3. страхотия е тази торта!
    прекрасна, шоколадова и карамелена.
    Отиде ми съня тази вечер :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    прекрасно шоколадово изкушение. Само мога да предположа колко вкусно е било наистина.
    Виждала съм Дулче де лече в големите супермаркети - Hit, Пикадили и го продават до бурканчетата със сладко, но и аз предпочитам да си го сваря.
    Хубав и прохладен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно предложение! Съвсем на скоро прявих нещо подобно за РД на една позната и народа беше изпаднал във възторг!
    Ще пробвам и твоя вариант при първия удобен повод!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение,Йоли!
    Със шоколад,с карамел...фантастиш,както казват в някаква реклама! :))
    Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми хареса рецептата, но искам а попитам дали след като се сглоби се слага в хладилника да се стегне. Мерси

    ОтговорИзтриване
  8. Много благодаря на всички за хубавите отзиви.Повечето от вас познават великолепния вкус на Дулсе де лече,но на мен ми беше за първи път.Наистина изумително вкусно става.

    Анонимен,изивнявам се,че се обръщам така,но не сте оставили име.Тортата спокойно може да се съхранява и извън хладилника.Но имайки предвид температурите в момента,мисля,че ще е най-добре да е в хладилника.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, кондензираното мляко в запечатаните кутии ли да го варя??? или да го отворя и да го сложа на водна баня? Ще се опитам да намеря Дулсе де лече, но ако не успея, ще трябва да варя; просто не мога да устоя на изкушението. Мерси много! Мирона

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, още един въпрос - може би някъде си обяснявала, но не се сещам - как ги захаросваш ядките? (явно тортите не са ми сила, но ше се науча :))Мирона

    ОтговорИзтриване
  11. Мирона,кутийте с кондензирано подсладено мляко се варят без да се отварят.Както съм написала.Не слагай много вода,а само колкото да се покрият 1 пръст.Доливай гореща вода като се изпари.И така докато минат 3-4 часа.Някои ги варят в тенджера под налягане,но аз не смея.

    Захаросаните ядки са съвсем различно нещо от карамелизираните.За тях слагам на котлона в тефлонов съд захар с малко вода,колкото да я намокри. Като започне леко да карамелизира,но все пак да не е станала на готов светъл карамел,пускам навеснъж ядките вътре. От студените ядки неготовия карамел отново кристализира и кристалчетата облепят "рошаво" ядките.Остават бели на цвят,почти не жълтеят.Изваждам ги една по една върху хартия за печене и като се втвърдят и изстинат са готови за сладкиши.По-различно е от карамела и този път реших така да ги направя.

    И се сетих ...Дани каза,че в София на ул."Хр.Бтев" има магазин "Берьозка" с руски стоки. Там има от това мляко готово карамелизирано.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря много, Йоли! Ще отида до "Христо Ботев" и дано намеря! Това мляко го помня от детските си години - едни съседи руснаци го носеха на нашите, но честни казано не съм виждала! Мерси и за захаросаните ядки! Ще видим какво ще сътворя. Мирона

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли,
    изглежда много, много вкусно ...
    Чудесни вкусове, аромати и визия.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Ох, Йоли, явно съм много зле с тортите - купих карамелизизираното мляко от магазина на "Ботев" и тъкмо си мислех, че вече имам всичко и мога да започна и пак изпаднах в недоумение - кое е сладкарска сметана??? течната със захар или подквасената? Имам на Президент (тя е без захар, но мога да добавя на вкус) или пък по-добре подквасена???
    Извинявай за тормоза! Мирона

    ОтговорИзтриване
  15. Ах,Мирона,въобще не ме притесняваш,напротив,много ми е приятно даже.Та ти имаш възможно най-добрата сметана,от млечната сметана по-хубава няма.Тя се разбива малко по-бавно от растителната,но е незаменима на вкус.Давай с нея.И да,сладкиша задължително трябва да се направи с течна сметана,не става с квасена. Успех с приготвянето.Ще чакам с нетърпение да кажаш как е било на вкус.

    И да те питам ... колко струва млякото в Берьозка?Че да не си играя да варя,ако не е много скъпо.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, утре ще продължа с тортата, защото след работа смогнах само с блатчето и продължих с разходките на децата и вечерята. Млякото не е скъпо - 4,35лв кутия от 397г. Щях да те питам дали е достатъчна, но реших да мажа и да видя :) Приятна вечер и мерси за съдействието! Мирона

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за информацията,Мирона.Цената е повече от приемлива.Да,тази кутийка ще ти е напълно достатъчна.Като я смесиш с разбитата сметана ще получиш доста крем,не се притеснявай.Само си разбий много добре преди това сметаната,защото млечните сметани искат по-дълко разбиване от растителните.Успех днес с продължението.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, благодаря за невероятно вкусната торта! Вълшебно съчетание на шоколад, орехи и карамел! Ние не направихме точно торта, а нещо като индивидуални тортички в чаши, защото дъщеря ми (която не яде орехи) и синът ми вчера изядоха половината блат, та днес продължихме с останалото като го сложихме на дъното на чаши и си направихме мини тортички/кремчета. Станаха изумително вкусни и красиви! Мирона

    ОтговорИзтриване
  19. О,Мирона .... какво да кажа? Страшно много е радвам,че ви е харесала тортата.Благодаря ти скъпа.Идеята ти за десерт в чаши е великолепна.И аз ще се възползвам от нея.Да ви е сладко на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Да ви споделя, че вчера и аз купих от "Берьозка" вареното мляко - на практика нямат Дулсе де лече,на тяхното пише "Сгушеное молоко" и е нарисувана торта с карамел на консервата. 397 гр. е, както е посочила Мирона.
    Смятам утре да направя тортата за РД на брат ми. Йоли, исках да те питам, ако не намеря от въпросните захаросани ядки, мога ли да облепя тортата с филирани бадеми? Или ще е по-добре с натрошени орехи?

    ОтговорИзтриване
  21. Ани,със сигурност няма да сбъркаш,ако направиш тортата.Наистина е изумително вкусна според мен.

    Разбира се,че можеш да замениш захаросаните ядки.Можеш въобще да не слагаш ядки,ако решиш.Оформлението си е изцяло твоя фантазия.Но с бадеми или орехи също ще стане великолепно.

    И да те потам пък аз теб къде е тази "Берьозка"? Дай ми нещо наблизо като ориентир,че да не ходя по целия "Ботев"да я търся в тази жега ....

    Успех скъпа с тортата и ще чакам отзивите после.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти мила за бързия и изчерпателен отговор!
    Магазин "Берьозка" се намира на бул. Хр. Ботев, от дясната страна като идваш от бул. Тодор Александров, посока бул. Сливница. Магазинът е почти преди ъгъла с бул. Сливница. Ако си с кола не спирай на булеварда, защото са отменили синята зона там и вдигат. Мушни се в някоя от предишните преки. Аз завих надясно по Цар Симеон и спрях там. После повървях пеша няколко преки до магазина.
    В магазина си струва да се опитат разнообразните пелмени.

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, стана супер, въпреки леко не-търговския си вид :) Поздрави от шестия етаж! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Ани,благодаря за помощта! Ще го намеря обезателно!!!

    Светле,така се радвам,че ти хареса тортата .... благодаря ти мила!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Йоли!
    Отдавна следя твоя блог, възхищавам се на нещата които правиш и вече охитах някои от тях. Сега съм решила да пробвам и тази торта. Точно щях да задам въпрос от къде да намеря млякото, но като прочетох коментарите съм наясно. Това което искам да попитам е - ще ми стигне ли 500 мл сметана или да си купя литрова опаковка. Тези чаши нищо не ми говорят. За мен ч.ч си е 250 мл, но може би ти имаш нещо друго предвид. Благодаря ти предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  26. Ина,абсолютно си права - 1ч.ч.винаги си е толкова ... 250мл.Това е количеството сметана,което ползвах за тортата.Но винаги можеш да сложиш повече,ако ти харесва с повече сметана.500мл.обаче е много,няма смисъл чак от толкова.Купи си 500мл.,но остави 1/3 от нея.Или пък половината,както си прецениш.Като сглобиш карамеленото мляко с разбитата сметана и ти се види малко крема винаги можеш да разбиеш още сметана и да я добавиш.Наистина е въпрос на лично предпочитание.

    Много ти благодаря за хубавите думи и успех с тортата.

    ОтговорИзтриване
  27. Винаги се зареждам позитивно, когато видя рецептите във Вашия блог.Искам да Ви поздравя за съвършените рецепти и прекрасните снимки. Само мога да Ви се възхищавам и да се вдъхновявам от прекрасните кулинарни изкушения.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей, Йоли!
    Вече имам консерва с мляко, но се опасявам, че не е същото. Сега прегледах предишните коментари и видях, чена опаковката е имало нарисувана тората с карамел. При мен има едно дебело кафяво мече - пише че карамела е 8%, но не смея да отворя консервата - ако не е това?
    Иначе купих всичко необходимо за тортата. Исках да попитам холандското кондензирано мляко дали върши същата работа? Мога ли да купя от него и да го сваря както си е в консервата?
    Ина

    ОтговорИзтриване
  29. Отворих консервата! Това си е! Не съм сбъркала. Сега се пече тортата и после ще се облизваме около нея. Благодаря!
    Ина

    ОтговорИзтриване
  30. Софико , ах .... толкова мило и приятно ми стана . Много,много благодаря за милите и хубави думи.Наистина ще съм щастлива,ако читателите ми усещат именно позитивното в рецептите и снимките ми.

    Инчеееееееее ............супеееееееееерррррр!!!!!
    Късно ти отговарям,но ме нямаше.И сега пък нямам търпение да кажеш какво е станало с тортата.Благодаря ти за доверието.Дано ви се хареса.

    ОтговорИзтриване
  31. Дали има нужда да пиша... Значи тортата стана....страхотна. Направих я и занесах няколко парчета да я опитат в службата ми. Искам да кажа на всички които ще я правят - изключително икономична торта - просто големи парчета не могат да се ядат наведнъж!!!
    Благодаря ти, Йоли още веднъж. От мен тортата тръгва за разпространение но "авторските ти права" са запазени.
    Имам идея за рождения си ден след 3 седмици да опитам една от другите ти торти. Още не съм решила коя да бъде. Но пак ще ти пиша. Видях, ме имаш една тората Естерхази - аз имам преди години записан един сладкиш с това име. Беше нещо фантастично - оригинална австрийска рецепта. Не съм го правила от много години и ми се струва, че нещо съм пропуснала при записването на рецептата. Решила съм пак да я проверя и ако те интересува ще ти я напиша.
    Ина

    ОтговорИзтриване
  32. Инче,наистина много се радвам ,наистина.Разпространявай тортата,не се тревожи за "авторските права" ... не съм човек,който ще се разсърди,ако не се спомене името му.Готвя единствено и само за удоволствие и всичко останало въобще не може да ме разтревожи.За Естерхази ... ако си решила ще помагам с най-голямо удоволствие.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей, Йоли!
    Нямам e-mail ти и за това продължавам да пиша в тази тема. Виж какво съм записала за сладкиша Естерхази.
    В тавата на печката се разтопява 1 пакетче масло на много слаба фурна. Изважда се и се оставя да се втвърди на стайна температура. Наръсва се плътно с галета. 6 бетъка се разбиват с миксер на сняг със 150 гр пудра захар на слаб котлон. Прибавят се 150гр смлени бадеми, настъргана кора от лимон и равна ч.л канела. Бие се упорито, докато белтъците станат много твърди и се получи гъста смес. Нанася се равномерно върху галетата и се пече в предваритено загрята фурна до 170 градуса да се зачерви. Разрязва се на 4 части. Отделно се приготвя кремът - 180 гр масло, 150 гр пудра захар, 2 жълтъка,1 ванилия и 3 с.л ром - всичко това на пухкав крем. Едното парче блат се намазва с крем, отгоре се слага второто, после третото. Последното "блатче" се намазва с мармалад от кайсии. Приготвя се глазура от 150 гр пудра захар добре разбита / с дървена лъжица/ и 1 белтък. Намазва се въху мармалада. После се слага в хладилника да се втвърди.
    Изключително фин и вкусен сладкиш. Надявам се някой път като имаш време да го направиш.
    Поздрави Ина

    ОтговорИзтриване
  34. О,да,Инче ... наистина страхотно "звучи" тази рацапта. Благодаря ти,че я сподели с мен. А като я приготвя ще я споделя и с останалите читатели,разбира се,подкрепена и със снимков материал.Стига да нямаш нищо против.Наистина много интересно нещо е този сладкиш.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  35. Вълшебна е тази тортичка! Май ни стана любим сладкиш, след като я повторихме за две седимици.... Много, много, мерси, Йоли, за идеята... и помощта! Мирона

    ОтговорИзтриване
  36. Миронче,знаеш,че радостта е изцяло моя.Да ви е сладко и благодаря от сърце.А латинките ми цъфтят като пощурели .... само за няколко дни,просто не мога да повярвам.Така има се радвам ...благодаря ти много и за тях.

    ОтговорИзтриване
  37. За латинките - не съм се и съмнявала, че в твоите ръце ще "разцъфтят като пощурели"! Мирона

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей Йоли!По това време на годината в нашето семейство има много рожденици и се приготвят много торти, коя от коя по-хубави! Миналата година "блеснах" пред всички с шоколадовата шарлота, там съм се похвалила :), а тази с тази торта. Отново всички бяха във възторг и не остана и парченце за следващия ден. Благодаря ти отново за чудесното описание, точен грамаж на продуктите (много важно за мен)и вкусната рецепта. Аз я украсих с бадеми и бонбони Джото, които чудесно се съчетаха с тортата, но не остана време за снимка, да видиш каква красота сътворих. Единственото затруднение беше при изпичането на блата, че не си дала точно време, но го пекох до порозовяване - около 10-12 мин. и мисля, че така и трябваше. Още веднъж благодаря и догодина пак ще ползвам твоя рецепта!

    ОтговорИзтриване
  39. Хриси,пак ме зарадва много.Благодаря ти за доверието и топлите думи.Страхотно е да прочета,че тортата е станала вкусна и се е харесала на всички.Миличка,ужасно съжалявам,но почти никога не уточнявам времето за печене.Всяка фурна е различна,всеки различно прави тестото и съответно то се изпича за различно време.Аз действам - докато се изпече.Проверявам периодично и това е.Пробвай и ти така ,не ти трябва точно време за печене.Сама ще усетиш кога е готово,както си направила и с блата на тортата.Благодаря ти още веднъж и весели празници в семейството.

    ОтговорИзтриване
  40. Невероятно вкусна торта, но е доста сладичка. Следващия път ще сложа по-малко захар. При нас има Dolche de Leche във всеки магазин, така че тази торта ще се прави честичко :))). Страхотна рецепта! Благодаря за рецептата! Deanna

    ОтговорИзтриване
  41. Много ти благодаря Диана.Страшно ми е приятно,че си направила тортата.И знаеш ли ... ще взема да променя количеството захар.И други са ми казвали,че става доста сладка.Благодаря,че ми обърна внимание.Да ви е сладко и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей, Йоли! Всички торти, които си публикувала са невероятни! Вече съм правила четири от тях и винаги се получават много вкусни, но за съжаление не толкова красиви като твоите... :) С една моя приятелка правихме тази торта две седмици подред, но и двата пъти имахме малък проблем. Когато изливаме глазурата върху крема, се смесват. Не можахме да разберем защо става така, но въпреки това всички я харесаха :) и беше много вкусна!
    Имаш ли някаква идея защо се получава така? Ще съм много благодарна, ако кажеш каква ни е грешката, за да можем другия път да я направим както трябва :)
    Благодаря отново за невероятните рецепти!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  43. Много ме радваш Мария.Благодаря ти за хубавите думи и доверието.Извини ме за закъснелия отговор,но не бях в София и нямах нет.

    Единственото,за което се сещам в момента защо се смесва глазурата с крема е,че крема първо трябва да се охлади в хладилника и да се стегне.И чак след това глазурата да се излее върху него.Тя също не трябва да бъде топла,а вече леко поизстинала.Ще погледна сега рецептата какво точно съм писала и ще добавя това,ако съм го пропуснала.Благодаря ти,че обърна внимание на това.Така бих могла да си поправя грешката.

    ОтговорИзтриване
  44. Благодаря ти, Йоли! Ще си поправя грешката и още другата седмица ще я направя и вярвам, че ще се получи като на снимката :) А сега се залавям с правенето на един от хлябовете от раздел Тестени :)


    Поздрав, Мария

    ОтговорИзтриване
  45. Е,не,такава красота-няма!Немога да спра да преглъщам-при все,че не обичам слако!Още утре ще се прави,то е ясно,но моля да ми кажете в какъв размер тавичка се прави?Ако е 22см,да правя направо двойна...

    ОтговорИзтриване
  46. Оооооооооо,благодаря много.Страшно ще се радвам,ако я направите.Много е вкусна наистина.Опитайте крема на вкус и съответно,ако Ви се стори по-сладък,отколкото обичате може да добавите още сметана.Само да предупредя - ако ползвате млечна сметана,то,тя се разбира по-трудно и бавно от растителната.Казвам го за да я разбиете добре преди да я смесите със сметаната.Иначе кремчето може да стане по-рядко.А тортената форма си е стандартна...ще излъжа,ама е 22 или 24 см.Успех и още веднъж благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  47. Благодаря за рецептата-не е само красива,но и ужасно вкусна.Пък и много лесна!Само дето неможах да я направя още на др.ден,че нямаше крема в Хит.И си сложих снимката за фон на лаптопа,за да ме амбицира да си го направя сама(правила съм го с домашно мляко),но...мързела прави чудеса!Искам да споделя,за други като мен,че си го поръчах по интернет-доставиха ми го след 1-2часа от магазина на Ботев!Та...стана-превъзхона...

    ОтговорИзтриване
  48. Страхотноооооооооо !!!Много се радвам,че се е получила тортата добре.Да ви е сладко и още веднъж благодаря.А информацията за интернет доставката е много полезна.И аз ще се възползвам.

    ОтговорИзтриване
  49. Йоли, неподсладената сметана, тази която става и за солени ястия ли е или има и друга? Аз съм ползвала една, на която има снимани спагети, мисле че е Hopla, но не съм сигурна. Ти каква използваш?

    ОтговорИзтриване
  50. Трябва да е такава неподсладена сметана,която може добре да се разбива на сняг.Не всички стават и затова съм оставила избора на читателите.Много добре се ориентираш към Хоплата с нарисуваните спагети.Тя чудесно се разбива на твърд сняг.Аз използвам или нея,или Президент.Успех.

    ОтговорИзтриване
  51. Йоли, като чета рецептата, сметана има в крема и в глазурата.
    Означава ли това, че тя трябва да е 500 мл?
    Изглежда стахотно и скоро смятам да я правя.

    ОтговорИзтриване
  52. Много,много благодаря.Тортата наистина е много вкуса и ще се радвам,ако и на теб ти хареса.Да,сметаната може би излиза около 500мл,тъй като обикновено една чаена чаша е между 200 и 250мл.Не съм мерила точно колко излиза сметаната като милилитри,тъй като в тази рецепта абсолютните мерки просто не са нужни.Но ако ти е по-лесно просто раздели 500мл сметана на две части и готово.Това е,дано съм била ясна.Ще чакам после да кажеш дали е станала хубава тортата.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  53. Здравей мила, Йоли, направих тортата за Нова година.......Уникална, само това ще кажа:) Много лесно се приготвя,а е толкова вкусна....Най накрая намерих Дулче де Лече тук и веднага запретнах ръкави:) Благодаря мила:)

    ОтговорИзтриване
  54. Страхотно,Дали!Много се радвам и да ви е сладко.Щастлива съм ,че я опита!Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  55. Правя я в момента, но имам чувството, че кремът стана малко рядък. Сложих го в хладилника, дано се стегне, ако не сигурно още сметана ще разбия.
    Дулсе де лече има и във Фантастико, но струва 7 лева. Намира се при сладката на Бон Маман, Confiture de lait се казва. Дано стане, че е за подарък :)

    ОтговорИзтриване
  56. Много се радвам,че правиш тази торта.Много е хубава,ще видиш.Не се притеснявай за крема.Ако утре още ти се стори рядък,можеш да направиш 3 неща за да го сгъстиш.Избери си ти на вкус - 1. да разбиеш много добре още сметана, 2. да стопиш един бял шоколад и да го до добавиш. Веднага ще се сгъсти. и 3. да разбиеш на крем 125г с малко пудра захар.И с него ще стегне.А и с трите неща ще е супер.И да пишеш непременно какво е станало.Успех.

    ОтговорИзтриване
  57. Здравей Йоли, мисля да направя и тази твоя торта :) Ти какъв процент черен шоколад ползваш? Че веднъж правих ганаш със 70% и ми дойде малко в повече горчилката. Чудя се, дали ще стане с млечен?
    Весето

    ОтговорИзтриване
  58. Разбира се,че може,Весе.Много хора предпочитат млечния шоколад пред натуралния.Както ти е вкусно,така ще го направиш.Иначе аз ползвам 70% черен шоколад.Повече не бива,че наистина става горчиво.С млечен ще стане по-меко и нежно на вкус.

    ОтговорИзтриване
  59. Ето ме с готовата торта :) вече изядена, разбира се и невероятно вкусна! Толкова музика има в нея, както би казал мишокът от Рататуй :) Не знам защо обаче, кремът не ми се сгъсти, въпреки че разбих сметаната и млякото много добре. Млякото не се сгъсти обаче... а трябваше ли? След като смесих двете и престояха в хладилника, кремът си остана рядък. Принудих се да добавя желатин и бърках както си беше във формата върху блата. Прави ми впечатление, че моят блат е дебел колкото твоят, но дебелината на кремът ми е двойна. Нямам представа защо се получи така. Но докото я унищожавахме не и личеше че е имало засечка!
    Благодаря ти за прекрасната рецепта! Със сигурност ще се повтори!
    Весето

    ОтговорИзтриване
  60. Веси,първо да ти благодаря миличка. Супер много се радвам,че я направи и ,че ви хареса.Страхотна си!Сега ... за крема - наистина не знам защо се е разредило самото мляко.Та то е ужасно гъсто.Аз и точно затова съм написала да се разбие,за да може добре да се смеси със сметаната.Толкова е гъсто,че направо е невъзможно иначе да се смеси равномерно.А защо е станал много крема .. хич пък не знам.Виж,тези дни ще правя точно тази торта и пак ще видя какво става.Ако има нещо,което не е както трябва в рецептата веднага ще го коригирам.Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  61. Здравей, Йоли.
    Аз също направих тази торта и имах същия проблем като една от читателките-кремът ми се втечни и се наложи да прибегна до желатин. Според мен обаче проблемът дойде от сметаната. Преди тортата правих крем и като го добавих в крема той също се втечни, но той по принцип си бе с желатин и не се усети. След това започнах да правя и крема за тортата и на втората лъжица от сметаната крема бе вече редичък. Не зная защо се получи така, използвах сметана Президент, която по принцип е хубава сметана, а и не беше с изтекъл срок ан годност, но това се получи. Довечера ще разрежем тортата така че тогава ще пиша отзиви.
    П.С. синът ми, който е на 3, снощи докато заливах с шоколада, и се откъснах от масата вече я беше "изпробвал" и беше видимо доволен :)

    ОтговорИзтриване
  62. Ох,това мляко все създава ядове ... Дано ти се е получила добре тортата.Ще чакам да кажеш.

    ОтговорИзтриване
  63. Перфектна торта ми се получи! Много благодаря за рецептата,невероятно вкусно стана!
    Кремът стана гъст - сметаната,която ползвах бе Халта без захар,но добавих 2-3 лъж. захар за разбиването.Може да се ползва и сгъстител за сметана- продава се за стотинки в Кауфланд.

    ето я тортичката:
    http://cybercatbg.snimka.bg/cooking/torti-i-drugi-izkusheniya.472855.22864236


    Още веднъж горещо благодаря! Веднага ни стана любима рецепта!

    ОтговорИзтриване
  64. Ето на това му се казва торта! Страхотна е Тони,перфектна е. И е толкова красива! Благодаря ти много,зарадвах се от сърце.

    Значи нямаше никакви проблеми при теб с млякото,както виждам. Слава Богу,че на много хора им създава грижи.

    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  65. Направих блата, но се наду доста после спадна и сега е леко пукнат от едната страна. Така ли трябва да е или да го поизрежа отгоре за по-равно, преди да нанеса останалите слоеве?

    ОтговорИзтриване
  66. Тъй като предният път кремът ми остана течен (не, че някой се оплака де:) ) този път съм взела маскарпоне и смятам да сложа от него вместо сметана. Да видим дали ще стане по-добре ;)

    ОтговорИзтриване
  67. Алби, не се притеснявай никога от един блат за торта.Колкото и лошо да се е получил. Най-лесно можеш за дамаскираш положението именно в една торта. И на трохи да е станал,и да е начупен,крив,пукнат ... няма значение. Множеш винаги да го поизравниш с нож и после със слой крем.Никога не се притеснявай от някакъв фал с тортите. Да не мислиш,че на мен не ми се случва?Дано не ти отговарям много късно. Успех все пак с тортата.Надявам се да ви хареса на вкус.

    О,с маскарпоне просто ще е страхотно вкусно.Отсега го предусещам. Много,много добра идея и ти благодаря,че я сподели с мен. непременно ще се възползвам.

    ОтговорИзтриване
  68. Здравей Йоли!

    Вчера направих тортата и стана просто фантастична. Най-сетне разбрах и какъв е проблема на карамелизираното кондензирано мляко и защо се втечнява по някога(след два неуспехас Тофи тортата).
    Просто в Берьозка има два вида мляко. Едното, което вероятно и ти използваш (с кафяв етикет и Мече) е много гъсто и плътно и не може да бъде разбъркано на ръка. На него му трябва робот/миксер. Другото (на етикета има нарисувана тортичка) е също гъсто, но не е така плътно. Идеално се разбърква на ръка и се смесва със сметаната. Просто трябва да се прецени на момента как да се действа в зависимост от консистенцията на млякото.
    Между другото има и Берьозка в Младост 2 вече :)

    Благодаря ти за прекрасните рецепти и до нови срещи :)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  69. Ееееееееееее,Миленче .......... най-после някой да каже каква е тази работа с пустото му мляко. Много,много ти благодаря мила. И за обяснението и за това,че си така вярна на рецептите ми. Да ти е сладко. Страхотно ме зарадва пак!

    ОтговорИзтриване
  70. Здравей Йоли,

    От известно време чета рецептите ти. Меко казано съм впечатлена от таланта ти. Пробвала съм някои от тях и съм ти безкрайно благодарна за идеите и вкусните неща, които предлагаш.
    Да споделя и аз за тази торта. Бях и "вдигнала мерника" и след 2 месеца "подготовка" и самоубеждаване реших да пробвам тортата, но направих няколо "простотии" та не се получи желаният визуален резултат. Първо реших, че щом пека блата в тава с тефлоново покритие, няма нужда от хартия. Да ама не! Като обърнах блата и той се "разкости" в буквалния смисъл. Аз обаче не се отчаях. Взех по-дълбок съд тип дълбок-поднос, върнах обратно парчетата и трохите от блата, понатиснах ги леко и.... това е. Отгоре залях крема (и той се беше поразтекал) и накрая изсипах шоколада. Да си призная честно нанасянето на шоколада беше другата ми издънка, защото той се поразмеси с крема и стана доста нераномерен като слой.В крайна сметка да се отреже парче от "тотата" ми си беше "мисията невъзможна", обаче нямаше проблеми да се яде с лъжица.
    Честно казано тортата на вкус, ми прилича малко на тирамису, но по-тежка и сладка. Аз умирам за сладко, но тази торта ми се стори твърде сладка, дори за моя вкус. Обаче важното е, че пробвах и сега знам, кои глупости да не правя следващия път.

    ОтговорИзтриване
  71. Здравей Ани.Много,много ти благодаря за хубавите думи и за това,че си опитала тортата,въпреки неволите с нея.Много добре си се справила с блата.Винаги съм казвала,че точно с тортите човек е най-лесно да замаскира положението,ако нещо не е станало както трябва.Понатискаш,позамазваш с крем и готово.Точно както ти си направила.За крема - оказа се,че има два вида кондензирано карамелизирано мляко.Миленка малко по горе написа това.И аз не знаех,че има полутечно и много твърдо.Това,което аз съм ползвала е ужасно твърдо и иска отделно да се разбие преди да се смеси със сметаната.При него няма абсолютно никакъв шанс крема да се втечни.И спокойно шоколадът се излива отгоре без да се смеси с крема.При теб е станало така защото явно си имала от по-течното мляко,но вината въобще не е твоя.И да,може да се каже,че тортата става малко по-сладко,но аз категорично използвам само неподсладена сметана и черен шоколад.Благодаря ти Ани,надявам се да пробваш и още нещо от рецептите ми.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  72. Оооо Йоли, аз обичам да чревоугоднича, така че вече имам твои рецепти, трайно навлезли в моята кухня. От тях номер едно са едни питки със сиренца с много сложното за мен име "Кхачмапури" (дано да не бъркам). Няма по-мързеливо и вкусно нещо направено буквално за 5 минути. Пробвала съм и патладжанениете рулца със сирене, само че във вариант тиквички - суперррр са!
    Така че благодаря ти за вкусотиите, дерзай, ние ще те следваме.
    Поздрави. Твой върл почитател Ани.

    ОтговорИзтриване
  73. Супер Ани.Радвам се,че си опитала и друга неща.Наистина много се надявам да ти харесват. Пък да ти кажа ... и аз съм чревоугодник!

    ОтговорИзтриване
  74. Адмирации Йоли !!!
    Аз обаче имам проблем, сварих онсерва Дъч Лейди - 3 часа, след като я отворих :о вътре течно... защо не се е поличило :(

    ОтговорИзтриване
  75. Нямам представа Рони.Никога не съм пробвала. Само знам,че така се прави,няма никакъв друг начин. Много съжалявам,че не се е получило.Може би не всяко кондензирано мляко е подходящо за това.Сетих се,че в магазините се продавало два вида готово карамелизирано - едното рядко,а другото,което е за сладкиши и мазане е много гъсто.Нищо чудно с нормалното конзензирано мляко да е същото.Най-добре е да си купиш следващият път готово.Благодаря ти и успех.

    ОтговорИзтриване
  76. Понеже получавам коментарите към поста... си позволявам да се включа отново във връзка с коментара на Rony!
    Кондензираното мляко е два вида: кондензирано не подсладено и кондензирано подсладено мляко. Ако длед 3 часово варене на консервата млякото в нея не е станало карамелено и е рядко то съм почти сигурна, че Рони е варила кондензирано не подсладено мляко!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  77. Марийче,ти си моето спасение.Винаги ми помагаш с някаква полезна информация.И аз не ги знам тези неща.Много,много ти благодаря,че го правиш винаги така сърцато.Със сигурност Рони ще се оправи вече с млякото от тук нататък.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  78. Даааа, точно неподсладено е :(
    Сложих желатин и сега чакам да стегне, няма да остане неизядена ;)
    Благодаря Ви момичета за бързата реакция, за следващия път ще знам!
    Направо ще си взема от руския магазин готово!!!

    ОтговорИзтриване
  79. zdraveite prekrasna recepta :)(:
    mn mi se 6te da opitam da q napr no nz otkude da namerq sladko mlqko v konserva , pone dosega ne sum vijdala takova :d molq za pomo6t ...

    ОтговорИзтриване
  80. Чудесно ще е ,ако опиташ тортата.Наистина е много хубава.Това мляко го купувам от руските магазини Берьозка в София.Има ги в доста градове в страната.Но внимавай,млякото е два вида.За тортата ти трябва ог гъстото иначе кремът ще стане рядък.Може да прочетеш коментарите по-горе.Много изписахме за това мляко.Може да ти помогнат с някоя идея.

    ОтговорИзтриване
  81. Мила, Йоли, в момента творя тази така хубаво изглоеждаща торта.Блатът вече се пече, сега ще приготвя и крема.
    Имам следния въпрос, трябва ли да е изстинал блата, преди на нанеса крема?
    Може ли да направя крема и да го съхранявам в хладилника, докато изстине блата?

    Поздрави
    Галя

    ОтговорИзтриване
  82. Да,Гале.Винаги блатът трябва да е студен преди да се намаже с крем.Ако случайно рецептата изисква топъл блат,непременн ще е отбелязано в описанието за приготвяне.Съхранявай си крема в хладилника,дори и един ден предварително.Много добре си решила нещата.Успех,дано стане хубава тортата и ви хареса.

    ОтговорИзтриване
  83. Мила, Йоли,
    тортата вече отдавна е изядена, а у мен и всички имали щастието да я опитат,е останал само чудесния спомен колко вкусна беше :)
    Кремът намазах на вече изстиналия блат. За пръв път правих такъв тип блат и имах малко притеснения относно печенето и спадането после. В крайна сметка след изпичането изключих фурната, отворих вратата и оставих блата вътре да изстива. Спадна, но малко.
    Има ли някакви тайни, как да се приготви хубав белтъчен/целувчен блат, който не се троши и спада?

    Благодаря още веднъж за чудесната рецепта, вече ме питат кога пак ще я направя тази вкусна торта :)

    Поздрави

    Галя

    ОтговорИзтриване
  84. Страшно се радвам,Гале! Не се и съмнявах,че ще направиш хубава торта.Благодаря ти за радостта мила.

    Няма кой знае какви тайни за целувчения блат.Ти си ги знаеш - добре разбити белтъци,внимателно разбъркване с останалите продукти и печене на по-ниска температура.Винаги спада малко,но не е беля,нормално си е. Ако искаш сух,ронлив блат,който да прилича на целувки трябва да го сушиш наистина много дълго време във фурната на много ниска температура.Но в този случай не трябва да слагаш жълтъците.Те омекотяват блата.Лично аз така предпочитам,иначе блата ми прилича повече на безе за торта Павлова,а аз не я харесвам.Въпрос на вкус е.

    Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  85. Здравей, Йоли ; ) Много хубава торта!!
    На мен нещо не ми се получава крема ; ( Варя подсладеното кондензирано мляко 4-5ч и става, но като сложа сметаната става много течно ; (
    Надявам се другия път да ми се получи!!!
    Благодаря за рецептите!!

    ОтговорИзтриване
  86. Ив,много се изписа тук за това прословуто мляко.Аз не съм варила,предпочитам си готовото и нямам проблеми.Само знам,че ако си вариш ти трябва млякото да е задължително подсладено кондензирано.Успех следващият път,но си купи готово,не рискувай.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  87. Йоли, привет!
    Чета от известно време блога и съм възхитена. Реших да правя тази торта за РД на съпруга си след няколко дни и съм на старта, но ми възникна следният въпрос: каква е разликата между сладкарската неподсладена сметана, която е съставка на крема, и течната неподсладена сметана - продукт за глазурата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  88. Ще се радвам да пробваш тази торта,наистина е много хубава.По принцип трябва да знаеш,че само сладкарската течна сметана може да се разбие добре на твърд сняг.Защото има и готварска такава,която е без захар,пак е течна и не става за разбиване.Тъй като в глазурата няма бита сметана затова така съм написала,т.е.,хората да не се тревожат,ако имат такава да я ползват.А за крема изрично съм написала да е неподсладена,защото имане става много сладко.Кондензираното мляко е доста сладко.Но специално съм написала да е сладкарска,защото,ако някой ползва обикновена неподсладена сметана няма да може да я разбие на сняг.Това е.Ама така го обясних,че май нищо не се разбра...

    ОтговорИзтриване
  89. Благодарности за бързия отговор...макар че ти писах и на имейл, мисля, че вече разбрах - като го прочете човек няколко пъти, и то след като са минали няколко часа от ставането от сън, нещата придобиват други цветове :-))) В глазурата може и несладкарска течна сметана, но за крема е задължително да бъде сладкарска (пак неподсладена), за да се разбие. Отивам да търся...

    ОтговорИзтриване
  90. Тази торта е невероятна наслада! Правих я за рож. ден на моя брат, бяхме около 13 души и всички останаха очаровани от вкуса.Забърках двойна доза блат за по голяма тава, и увеличих 1 1/2 крема но се получи добре.Нямах никакъв проблем с крема, дори ползвах обикновена подсладена сметана от Кауфланд за 2,80 лв ( такава ми бяха купили),може би има значение самото кондз. мляко.Моето ми го донесоха от Испания, но крема стана много гъст дори не сложих страничния ринг на тортата.Както каза една приятелка, която има удоволствието да опита" колко ядеш толкова повече ти се яде".Изумителен вкус!:)

    ОтговорИзтриване
  91. Ето и едно парче от моята торта http://www.facebook.com/photo.php?fbid=281301018577384&set=a.281300058577480.72276.100000924645717&type=1&thea

    ОтговорИзтриване
  92. Здравей, Йоли, благодаря че споделяш с нас интересните си рецепти. След няколко дни е рожденния ден на мъжа ми и ми се иска да опитам да направя тази торта. Карамелизираното мляко вече е готово, но имам няколко други въпроса, на които ще се радвам ако ми отговориш. Първо искам да попитам блатът става ли много ронлив? Ако го опека в обикновена тавичка, покрита с хартия за печене, а не в тортена форма (понеже не разполагам с такава), ще мога ли да го обърна после или има голяма опасност да се разпадне? Относно крема искам да попитам: става ли достатъчно плътен, така че ако реша да я направя с два блата един върху друг, крема да издържи тежестта на втория блат без да се разплиска отстрани? А относно сметаните - какви ще ми препоръчаш да използвам - растителни или на млечна основа? Благодаря
    Поздрави, Пепи

    ОтговорИзтриване
  93. Здравей Пепи.Много добър избор си направила за торта!Чудно вкусна е!

    Няма да имаш проблем и с обикновена тавичка.Това е орехов блат и наистина е фин,но тортените форми са си обикновени тави.Само,че имат подвижен пръстен за удобство.И в тавичка ще ти стане чудесно.Само не забравяй хартията за печене.И ако решиш да правиш 2 блато,непременно ги изпечи по отделно.Това тесто не е подходящо за разрязване хоризонтално.Винаги препоръчвам млечната сметана,разбира се.Вкусовите и качества нямат нищо общо с растителната.Но,ако ползваш млечна е добре да си купиш сух фиксатор за разбиване на сметана.Тази сметана не се разбива чак до такава твърдост като растителната.Може би,защото си е съвсем истинска.Ако не искаш да рискуваш е най-добре да купиш растително,но неподсладена.Карамелизираното кондензирано мляко е достатъчно сладко.Не би трябвало да имаш проблеми с гъстотата на крема,ако млякото ти наистина е много твърдо.Трябва да е толкова плътно,че самото мляко да се нуждае от предварително разбиване.Ако все пак кремът ти се види рядък,никога не забравяй,че на този свят има желатин.Слагаш малко в крема и чудото станало - крем без грешка!Успех и да кажеш после как се е получила тортата!

    ОтговорИзтриване
  94. Здравейте Йоли, не прочетох коментарите тук и първият път тортата ми имаше течен крем, заради неподходящата сметана-не бях взела такава за разбиване, но се се изяде до трохичка. Сега направих от дозата 2 по-малки тортички, крема стана толкова гъст, че трудно се разстилаше, явно и дулчето има значение, може битретият път ще ползвам ринг и тогава няма начин да не е перфектно...Та просто давам идея, иначе вкуса е много приятен, да не говорим, че толкова бърза торта едва ли има...продължавайте с музиката и с кулинарията, много приятна комбинация :) Теодора

    ОтговорИзтриване
  95. Благодаря ти Теди.Наистина доста се изписа за това пусто мляко.И аз не знаех,че е два вида,добре,че читателите ме светнаха и мен.Благодаря ти за идеята с ринга,всички ще се възползват,сигурна съм.Хубава вечер и целувки.

    ОтговорИзтриване
  96. Здрсвей, Йоли, благодаря за съветите! Тортата стана страхотна. Всички си облизаха пръстите.Направих двете блатчета - при обръщането и двете се счупиха, но после се сглобиха успешно :). Крема го направих с подсладена сметана на мегле (в района не намерих неподсладена и си казах "какво пък толкова - просто ще стане по-сладка") и действително стана убийствена сладка. Иначе като консистенция крема се получи доста добре. За украса ползвах карамелизирани орехи и обелени бадеми и шоколад. Следващия път бих сменила само сметаната с непосладена. Благодаря, Пепи

    ОтговорИзтриване
  97. Благодаря ти от сърце Пепи.Много се радвам,че се е получило добре.Да,наистина сметаната не трябва да е сладка,но пък ... има хора,които обичат по-сладичко.Никога не се притеснявай,ако нещо се развали по една торта.Това са много благодатни сладкиши за оправяне.Така добре се замазват и прикриват гафовете,че никой не може да разбере.Браво на теб и благодаря още веднъж.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  98. iskam da popitam smetanata za kreme i glazurata ednakva li e.

    ОтговорИзтриване
  99. Да,разбира се.Еднаква е.Умишлено съм написала при продуктите за крема сметаната да е сладкарска неподсладена.Ако не е сладкарска няма да може да се разбие на сняг.Тъй като е неподсладена,човек може да се обърка и да си купи такава готварска.Тя е същата на вкус,но няма да може да се разбие добре.Само затова съм уточнила относно крема.А глазурата,принципно става с всякаква сметана,каквато имате.Но не е нужно да купувате друга,ползвайте същата като за крема.

    ОтговорИзтриване
  100. Здравей Йоли! От известно време редовно използвам твоите рецепти, за да раздвам всички вкъщи и ефекта винаги е един и същ - всички питат за още! Със сестра ми сме решили да направим тази торта за Коледа, днес специално ходих до "Берьозка" (има и в Младост 2) за млякото. На моето също е нарисувано мече, а не торта, но продавачката каза, че е това...ще видим.
    На мен въпросът ми е за сметаната... Би ли могла да ми кажеш каква марка сметана да използваме, понеже мисля, че тези Хопла, Халта са подсладени и не съм сигурна дали съм виждала неподсладена. Благодаря предварително за отговора. Желая хубава и усмихната съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  101. Boo, благодаря ти, че избра тази торта.Искрено се надявам,че ще ти хареса.Ще чакам да кажеш после какво се е получило.Хоплата,за която споменаваш е подсладена и сладкарска.Има Хопла,която е без захар.На кутията са нарисувани спагети,но и някаква шоколадова торта, ако не се лъжа.Това търси!Има същата и на Мегле.Трябва да е неподсладена,но да става за разбиване.Ще се ориентираш наистина по рисунката на кутията.Ако няма нарисуван сладкиш на нея значи не става за разбиване, а е само готварска.Успех и да ви е сладко със сестра ти!

    ОтговорИзтриване
  102. Йоли, тортата стана феноменална! Имам поръчка да я направя пак за утре! Благодаря ти за прекрасната рецепта! Жесело посрещане на новата година!!

    ОтговорИзтриване
  103. Благодаря ти Ивана.Така ме зарадва с коментара си.Да ви е сладко и щастлива 2012 година.

    ОтговорИзтриване
  104. Привет, Йоли! Искам да попитам, ако правя блата във форма с диаметър 28 см, трябва ли да увелича продуктите и ако да - с колко? Предварително благодаря! ;)

    ОтговорИзтриване
  105. Здрасти мила.Ако искаш можеш да увеличиш продуктите,но с 1/3. Най-много с 1/2.А ако не,просто блатът ще стане малко по-тъничик, съответно и крема.Ще прилича повече на сладкиш,отколкото на висока торта.Както прецениш.Не е фатално.

    ОтговорИзтриване
  106. Йоолиииии и аз най-после се осмелих да направя тази тортичка (първата ми торта, като цяло... :D ) Та се зачетох в коментарите и след толкова много мнения, че е лесна, бърза и вкусна, реших и аз да се развихря в кухнята. Получи се!!! Беше много вкусна, всички я харесаха !! Само дето и аз имах проблем с млякото .. Чак сега, като се позачетох в коментарите, разбрах какъв е бил проблемът.. :D Взех си кутийката с тортичката, не с мечето :D И въпреки това всички си облизаха пръстите :))
    Ето я и тортата ми, украсата е в твоя чест ! :)))))
    http://www.prikachi.com/images.php?images/368/4312368U.jpg

    ОтговорИзтриване
  107. Нийка,такава си ми сладурка!И нотички и сол ключ си ми направила.Великолепна ти е тортата,мила.Благодаря ти наистина много,много,много!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  108. Имам въпрос относно блата..
    проблем ли ще е ако го направя с 1 жълтък по-малко? а и с какво мога да заменя галетата?

    ОтговорИзтриване
  109. Йоли ,благодаря ти за прекрасната рецепта:).Тортата наистина е впечатляваща ,а и коментарите ,които много внимателно ги изчетох ,ми помогнаха ...И все пак проблема ми беше докако извадя блата ,но може би защото е и мекичък и много нежен ,все пак се справих .Но като вкус тортата е великолепна и рожденика и гостите я оцениха и унищожиха..
    Благодаря ти !:)))А в тия студове много сладичко не се задържа и аз направих импровизация на портокаловия ти купол .Същият блат -много е сполучлив ,без да го режа ,сиропирах го и върху него сложих твоят крем,ванилия-мнооого вкусен ,стегнах с ринг и за два дена нямаше и следа ,лека ,лесна вкусотиййка се получи .
    Още веднъж ,благодаря ти !
    Геви

    ОтговорИзтриване
  110. Геви,голяма си ми сладурка! Благодаря ти миличка! Така ме зарадва коментарът ти! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  111. Здравей, Йоли! Да ти благодаря първо за чудесната рецепта, която започнах честичко да правя, тъй като в сравнение с някои други торти "с повишена трудност" не отнема кой знае колко време. Та, това, което ме занимава, е... Абе, аз ли си въобразявам или пълномаслените сметани по-бързо се "спихват" от растителните? В повечето случаи купувам "Хопла" (с ягодките и спагетите на картинката), която е растителна, и кремът си стои твърд и става много като количество. Щом обаче разбия животинска сметана, още при смесването с карамелизираното мляко започва стремително да намалява обема си, втечнява се и съм принудена да сложа желатин. Ето това питам - на кофти сметани ли попадам или си е закономерност, че да зная и за други рецепти. В случая (защото ще правя десерта за празника на моя приятелка и нали разбираш, да не се изложа) направо си взех една "Хопла" за крема и една пълномаслена за ганаша.
    Поздрави!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  112. Абсолютно си права,Миленка! Изобщо не си въобразяваш.Млечната сметана е много капризна и фина. Като се преразбие веднага се пресича, отделя и се водата от маслото.При смесването и с други продукти също така става понякога.Затова за нея се продават стабилизатори, фиксатори, които да я задържат и направят устойчива.А с Хоплата няма изобщо проблем.Като всяко изкуствено нещо и тя е непоклатима.Точно днес имах подобен коментар от друга читателка.Имала е същият проблем с млечна сметана но при Мока тортата.И на нея това и обясних.Поне аз така ги разбирам нещата. Благодаря ти мила за доверието и хубавия въпрос. Ще е от полза за всички!

    ОтговорИзтриване
  113. Йоли, извинявай, че пак се включвам, но мисля, че е с полезна информация. Като си купувах консервата карамелизирано мляко от Руския гастроном на "Ботев", ми направи впечатление, че има прилично разнообразие от сметани - квасени, течни, готварски, сладкарски, със захар, без захар, с какао, плодови и т.н. Следвала съм в Москва и знам, че руснак компромис със сметана не прави, луди са по нея, не сядат на масата, ако няма сметана. Та, сигурно са качествени, а цените им са абсолютно приемливи, далеч по-евтини от "Президент", да речем. "Течна сметана" на руски език е "сливки". Помислих си, че на гостенките на блога ти, а и на теб самата, инфото може да свърши работа.
    Поздрави!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  114. Златна си ми Миленка.невероятно е полезно всичко това.Руснаците имат уникална сметана,както и извара.Благодаря ти за всичко!

    ОтговорИзтриване
  115. Приятели, стискайте палци! Прочетох рецептата. Взех консерва и я варя вече 2 часа. Ще потрая още 2 щом трябва. В петък имам рожден ден и ще направя всичко възможно да почерпя приятелите си с тази фантастична торта. Благодаря за рецептата на Йоли и за помощта за Златка.
    Александра

    ОтговорИзтриване
  116. Мила Йоли,
    няма думи с които да изразя възхищението си за всичко, което правиш... не мога да му се наситя. Цялото ми същество се наслаждава на красотата, която създаваш :о) Благодаря ти от сърце, че го споделяш с нас! Благодаря ти, че те има!

    ОтговорИзтриване
  117. Благодаря,че ви има вас да ме радвате толкова много!така си мила с мен!Благодаря ти наистина от сърце!

    ОтговорИзтриване
  118. Йоли правя тортата в мом ента и се чудя защо на мен кремът ми стана двойно повече от твоя.при положение че спазвам точно указанията,не че има такова значение но все пак.....И още понеже я правя в ринг колко време да изчакам да стегне крема с дулсето и после как се отлепя се чудя най вече,дали няма да остане по стените.Още леко топлият ганаш изливам след като махна ринга нали?и тъй като заради крема тортата стана по височка кажи ми моляте как измазваш стените с ганаш?Сладкарски нож ли да ползвам за заглаждане?съжалявам за лаишките си въпроси,но много искам да се получи като хората на вид и на вкус>

    ОтговорИзтриване
  119. Тъкмо ще стане по-вкусна с повечко кремче. Отдели леко крема от стените на формата с нож след като се стегне. А ганаша си го остави да се стече небрежно отстрани. Разбира се, ако искаш да е съвсем равномерно, а не артистично измажи борда с нож или шпатулка.А може и да го облепиш с някакви ядки направо по крема, а не по ганаша.И да кажеш после какво е станало.Ще чакам.Дано ви хареса.Много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  120. пак аз,моята работа стана да се прецакаш за 60 секунди!всичко вървеше перфектно,докато незнайно защо реших да махна ринга и така да нанеса ганаша.......първоначално не беше зле,но явно натежа и започна да се свлича с дулсе крема.С някакъв супер късмет успях да вкарам тортата в ринга като отгоре се позамаза малко и като стегне ще се чудя как да я изкусуря,че да има вид.мислех си да направя борд върху хартия с бял шоколад и да облепа утре след като всичко е стегнало добре,какво мислиш дали ще се впише или да не рискувам......

    ОтговорИзтриване
  121. ометохме по едно доооооооста голямо парче преди лягане,без да съобразим,че ще ни стане много тежко и сладко.....но тортата е великолепна дулсе крема е толкова ефирен и самият разрез на тортата изключително красив.Тъй като сега я правих за нас за проба се отказах да я украсявам и изкусурявам,но за следващият път ще знам как точно да процедирам.Какво да кажа освен отново едно голяяяяяяяяямо благодаря за споделеното удоволствие.Вече трети ден правя твои рецепти и фал няма,всичко се получава като по книга.Радвам се че те познавам макар и виртуално и мога да черпя идеи и предизвикателства.Благодаря ти още веднъж!!!

    ОтговорИзтриване
  122. Ти си такава голяма сладурана, такава скица, че не мога нищо друго да направя, одвен да те прегърна топло.Най-голямата ми усмивка сега се е разляла по лицето ми и си лягам радостна и щастлива.Благодаря ти милчка!

    ОтговорИзтриване
  123. Здравей,Йоли!
    Понеже и аз се вълнувах много по въпроса за сметаната исках да попитам,след изчетените коментари,означава ли това,че трябва задължително да е растителна,за да стане както трябва.

    ОтговорИзтриване
  124. Разбира се,че не.Винаги млечната е за предпочитане. За сигурност можеш към нея да прибавиш едно прахче от стабилизаторите за сметана.Те затова са направени.И предполагам,че няма да имаш ядове.И да кажа - рядък крем веднага се оправя с малко желатин,изобщо не се притеснявай.

    ОтговорИзтриване
  125. Йоли , благодаря ти за хубавата рецепта. Да си жива и здрава. Една седмица предварително четох и препрочитах рецептата и коментарите след рецептата и за Велик ден направих не една , ами 2 торти. Станаха перфектни. Занесох на нашите и у свекърва ми. останаха много доволни. Благодаря

    Галл

    ОтговорИзтриване
  126. Аз ти благодаря Гале! Да ви е слазко на всички! Много се радвам, че са станали хубави тортичките!

    ОтговорИзтриване
  127. Здравейте! Искам само да ви кажа, че в руския магазин на Ботев има не само от видовете с мечето и с тортата, а и готов крем, като на картинката в описанието на Йоли.
    Аз лично за мече бях тръгнала, ама като видях готово сварено, направо от него си взех.

    ОтговорИзтриване
  128. Много полезна информация ни даваш на всички!Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  129. Здравей,Йоли!
    Да се отчета и аз:).Направих тортата за рожденния ден на мъжа ми.Не можаха да повярват,че аз съм я правила:))).Естествено,крема ми се втечни,когато смесих сметаната и млякото,нооо... бях подготвена и сложих желатин,макар че обиколих всички хипер,супер и други маркети в Бургас в търсене на фиксатор за сметана...безуспешно.Както и да е,с желатих стана перфектна!!!Благодаря,че те има!!!
    Поздрави от морето
    Галя
    Забравих да те питам,когато пишеш градусите на печене във всички рецепти, това с или без вентилатор е?Защото имам спомени,че си казвала,че печеш само с вентилатор.

    ОтговорИзтриване
  130. Мерси Галче! Много се радвам, че е станала хубава тортичката. Да ви е сладко.

    Да,пека с вентилатор май всичко.Знам, че тестените неща и пандишпана например е по-добре да са без, ама... на мен и на вентилатор ми стават екстра.За фурната не давам много акъл. Все пак всеки си е свикнал да си пече на неговата си, а те всичките са различни.

    ОтговорИзтриване
  131. Здравей Йоли,

    Тортата много ме грабна и реших да я направя. Купих си кондензирано мляко и снощи го варих 3 часа. Днес го климбуцам, но ми стои още течно, а не трябва, нали?
    Какво да правя? Май ще обикалям да си купувам истинско дулсе :(
    Поздрави! Вили

    ОтговорИзтриване
  132. Вили, ако е течно го сипи в тефлонов съд и го повари малко докато се сгъсти.Ще стане.Даже има опасност да го превариш и да стане на Карамел Му. Като потъмнее и почне да става на мехур го махай.Не се занимавай сега да търсиш.Пробвай така и кажи какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  133. Четох из нета, че кондензираното мляко трябва да е подсладено, а мойто не е и затова нищо не е станало:(. Да пробвам ли това, което казваш пак?
    Вили
    ПС: Много ти се възхищавам, една жена с много стил и усет.

    ОтговорИзтриване
  134. Вили,точно така.Трябва да е сладко млякото.Захарта е тази,която го карамелизира.Сега ще ти кажа още нещо и съм убедена,че ще ти хареса дори повече от консервата Дулсе де лече.Сложи в тефлонов съд 150г захар и 80г масло.Карамелизирай всичко заедно.В началото ще ти се стори,че сместа се пресича.Така е,просто се отделя маслото от водата в него.Бъркай докато получиш карамелен крем.След това сипи вътре кондензираното мляко и вари още няколко минутки.Докато се получат мехури.Но наистина не много,че както казах ще стане на дъвчащи бонбони.Това е много вкусен крем,можеш и само него да намажеш на тортата си и да не смесваш със сметана.Успех и благодаря отново за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  135. И последно питане: Като няма да ползвам неподсладена сметана за крема, тази за глазурата може ли да ми е течна подсладена?
    Вили

    ОтговорИзтриване
  136. Току що направих това, което ми каза. Сместта си остана редичка като водичка. Явно млякото е много скапано :(

    ОтговорИзтриване
  137. Вили,в консервни кутии се продава и мляко за кафе и чай.Ти да не си купила такова?Много съжалявам,че така стана.За да не го хвърляш може да го сгъстиш с брашно или нишесте и ще стане един варен карамелен крем.А за сметаната - както си решиш,изобщо няма значение.

    ОтговорИзтриване
  138. Здравейте, Йоли,
    Тофи кремът е един от любимите ми вкусове. Понеже обичам да импровизирам, малко промених рецептата - направих торта с пандишпанов блат на три нива - след първия сложих шоколадов ганаш, след втория - ванилов сладкарски крем, а след третия най-отгоре намазах тофи-крема (същия като на Вашата снимка, купих го в руски магазин в Пловдив). Стана много интересна богата торта, леко тежичка, но мноооого вкусна:) А миналия ден правих чаения плодов сладкиш, и той стана страхотен. Поздрави! Вероника

    ОтговорИзтриване
  139. Вероника, ти си направила една превъзходна нова торта! Браво! Непрекъснато това приказвам, опитвам се да кажа на хората,че няма нищо по-хубаво от това да променят рецептите и да влагат собствен вкус и въображение.Това е истинската кулинария! Тогава вече се превръща в творчество. Благодаря ти много,мила.Страшно ме зарадва.И аз ще опитам твоята торта,звучи невероятно вкусно.

    ОтговорИзтриване
  140. Здравей! Много ми хареса тортата и смятам пак да я направя, но имам въпрос относно блата.. понеже нямам в наличност, мога ли да заменя галетата с нещо друго (брашно, нишесте..)? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  141. Благодаря много. Ще се радвам да я опиташ. Разбира се,че можеш да замениш галетата със сухар, брашно или нишесте.Никакъв проблем няма.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  142. Здравей, Йоли! Правила съм тортата два пъти и стана страшно вкусна, но не много голяма. Предполагам, че няма да има проблем да удвоя продуктите и да направя един голям блат или два, но по-малки. Дали крема ще може да издържи тежестта на още един блат отгоре? Благодаря ти!
    Ивелина

    ОтговорИзтриване
  143. Благодаря ти Ивче.Няма проблем,никакъв.Удвои си количествата.Не се тревожи,ще издържи долният блат и крем,и още един отгоре.Благодаря ти и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  144. И аз я правих тази торта, всички които я опитаха бяха меко казано пленени от вкуса й! Скоро имам рожден ден и пак си мисля да я приготвя, ама този път в двойна доза, за да стигне за всички, защото със сигурност ще искат допълнително :). Много благодаря, Йоли, за прекрасните снимки, вдъхновението и вкусните рецепти - смея да го твърдя, защото съм приготвяла доста от тях, като например пролетен венец, чесновия сос (всички полудяха по него!), рогчета с пушен кашкавал и сирене, ароматния хляб, има и още, но за тези се сещам в момента! А колко много други искам да опитам...:)
    Възхищавам се на търпението и таланта Ви! Весели празници!!!
    Силвия

    ОтговорИзтриване
  145. Ехе,Силве!Че ти всичко си сготвила!Благодаря ти много,мила.Да ви е сладко на всички и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  146. Йоли, тази торта е фантастична! Правих я няколко пъти по различни поводи и всеки път се превръщаше в Звездата на вечерта. Благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  147. Аз ти благодаря миличка!Няма по-голямо удоволствие от това да прочета,че някоя от рецептите ми се е получила добре и се харесва!Тортата наистина е хубава,просто така си се получи от самосебе си.Не е по конкретна рецепта,но наистина се получи добре.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  148. Здравей Йоли,
    Благодаря за страхотната рецепта за торта Дулче де лече, но имам един въпрос, след като направих тортата, се получи малко суха, това може ли да е от факта,че сложих желатин в крема, той се получи малко течен, можеби от животинската сметана,и сега имам отново повод и искам отново да я направя, но се притеснявам да не се получи отново малко суха, дали да не сиропирам малко блата. Какво ще ме посъветваш?
    Благодаря ти предварително и продължавай да правиш такива страхотни неща!

    ОтговорИзтриване
  149. Здравей и ти.Много се радвам,че харесваш тази торта.Точно в момента правя цели 3 от нея.Има много имени дни сега и ще отидат за подаръци.Да,крема се е втечнил зарази млечната сметана,но много добре си решила да го спасиш с желатин.Другият път ползвай растителна,ако искаш да не слагаш желатин.Аз така направих и в момента крема ми е много лек и пухкав.Разбий я много гъсто,просто да се отделя от стените на купата.Направо като сирене става,толкова гъсто.След това разбъркай млякото само с бъркалка,не ползвай миксер,ако не е адски гъсто.И смеси със сметаната също на ръка.Аз в момента правя глазурата и да ти кажа честно,май ми се вижда много като количество.Ще поправя в рецептата да е по 150г шоколада и сметаната.Но както си решиш,ако искаш повече,сложи по 200г. За блата - в никакъв случай не го сиропирай.Ще стане на пълна каша.Това е само орехи и яйца.Като една голяма ореховка е,няма брашно в него.Ако крема ти стане пухкав лек няма как тортата да е суха,никак не и подхожда да се сиропира.Успех и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  150. Благодар ти Йоли за съвета, ще го спазвам :)

    ОтговорИзтриване
  151. Аз съм и хвърлила око на тази торта да я направя за Свети Валентин,нямам търпения да я опитам ;)))))))))

    ОтговорИзтриване
  152. Ще се радвам и ти да я опиташ.И още повече ще се радвам,ако ти хареса.Да ти е сладко!Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  153. Neveroqtna torta.4esto q pravq.Vsi4ki q obojavat

    ОтговорИзтриване
  154. Много се радвам и благодаря.Да им е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  155. Здравейте! Толкова много коментари, всички са се справили добре и аз май се срамувам да си призная, че нещо не ми се получи с блата. Уж се придържах стриктно към рецептата, но блата беше напукан още като го извадих от фурната, а при отлепването на хартията стана на парчета. Никой не разбра този "фал", защото подредих парчетата, но ми иска да знам защо се получи така. Тортата е невероятна, всички бяха очаровани, много ми се иска да си открия грешката. Имате ли идея каква е причината? Диана.

    ОтговорИзтриване
  156. Здравей Диди.Няма нищо тревожно и срамно в това,че ти се е напукал блата.Много пък важно!Ти сама си открила това,което аз винаги казвам -най-лесно е да се прикрият гафовете именно при тортите.И да не мислиш,че на мен не ми се случва?Разбира се,че не винаги всичко става идеално.И ако някой ти каже,че при него фал няма,не му вярвай в никакъв случай.Първо искам да ти благодаря за това,че опита тортата и за милите думи.Много се радвам,че ви е харесала.А като второ да видим сега защо така се е получило.Според мен проблема е бил в печенето.Това е блат чисто орехов,няма брашно,което да го спои и стегне.Но именно затова е така лек и ефирен.Мисля,че му е било по-малко печенето.Ако фурната е била по-силна просто го е "грабнала"изведнъж.Бързо се изпича,но в него остава много влага.Всъщност,точно влагата трябва да излезе при този тип блатове.По-скоро да се суши отколкото да се пече.Така мисля,но ще опиташ пак,нали?Благодаря ти отново и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  157. Здравей Йоли!
    Скоро ще се събираме с приятели и искат от мен да им приготвя отново 'Онази хубавата торта ':) Естествено имат предвид торта с Дулсе де лече!
    Купих си замразени малини и много ми се иска да ги използвам за нещо. Въпросът ми е дали ще се получи добре, ако направя малиновото желе(от една друга твоя торта с шоколадов мус ) и го прибавя някъде между слоевете? Благодаря ти предварително! Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  158. Радвам се,че ще направиш наново тортата.Тя наистина е лесна и вкусна.Да ти кажа честно,мисля,че вкуса на карамела не подхожда много с малините.Но какво пък,ако не опиташ няма как да разбереш дали е хубаво или не.В това се състои красотата на кулинарията - непрекъснатите експерименти.Дерзай!

    ОтговорИзтриване
  159. Благодаря за бързия отговор! Няма да експериментирам този път. Струваме си че ще се струпат много вкусове на едно място. Исках съвет, защото много се двоумях. Ще си запазя малинките за другата ти торта. Благодаря!
    Полина Кирилова

    ОтговорИзтриване
  160. Здравейте. Приготвих тортата в събота и я поднесох в неделя за рождения ден на съпруга ми. Не импровизирах, направих я точно по рецептата. Стана чудесна и на вкус и на вид. И наистина е много лесна.
    Благодаря за рецептата Йоли.
    Поздрави, Мариана Кочевска

    ОтговорИзтриване
  161. Страшно се радвам,Марианка!Много,много ти багодаря!Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  162. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  163. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  164. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  165. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  166. Момичета,не ми е ден днес.Изтрих всички коментари по погрешка и туй то.Моля да ме извините,ама много моля...

    ОтговорИзтриване
  167. Направих тортата днес. Никога не бях правила десерт с дулсе де лече и не намерих по маркетите тук...прочетох рецепта как да си направя от кондензирано мляко на водна баня и представете си какво търпение положих 4 часа, докато стане. Резултатът беше удивителен...а тортата ми се получи без проблеми! Благодарности на Йиоли за рецептата, гостите ми бяха възхитени!:)

    ОтговорИзтриване
  168. Ау,Дианка,наистина си проявила голямо търпение.Дано поне си си сварила няколко консерви,че да имаш и за друг път.Много ти благодаря за доверието,страшно се радвам,че се е получила хубава и вкусна торта.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  169. Изчетох всички коментари, набавих необходимите продукти и направих тази повече от разкошна торта за рождения ден на свекърва ми. Чудесна рецепта, както всичко тук сътворено от Йоли!

    ОтговорИзтриване
  170. Благодаря ти Любче,много ме зарадва.Да е жив и здрав рожденика и благодаря от сърце.

    ОтговорИзтриване
  171. Zdraveite,pozdravlenia za strahotnite torti,izob6to za vsi4ko.Bih iskala da popitam ,dali moga da napravia dva blata i da ia sglobia kato standartna torta,i sa6to taka dali moga da ia obleka s fondant...mnogo blagodaria.Hubav den

    ОтговорИзтриване
  172. Здравей,благодаря ти за хубавите думи.Разбира се,че можеш да изпечеш 2 блата,та даже и три,ако искаш.Всяка торта може да се направи по стондортния начин.Аз така реших,защото ми се щеше да има повече крем,само заради това.За фондана - може,но имай все пак предвид,че този крем е нежен,много по-мек от маслените кремове,които се слагат във фондановите торти.И блата е крехък,не е като пандишпана,който също най-често се ползва за фонданово обличане.Трябва да слагаш по-малко крем между блатовете,да направиш тортата достатъчно стегната за да ти издържи фондана и като тежест,и като консистенция.Знаеш,ако фондана се сложи върху по-влажен крем ще се разтече и той много скоро.Това го реши сама.Благодаря ти отново и успех.Надявам се да ви хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  173. Здрасти, Йоли. Искам да попитам за глазурата - ще ми се получи ли ако използвам обикновен натурален шоколад (Милка, Своге и пр.) или трябва да взема някакъв по-специален? Мерси, мила. Цвети

    ОтговорИзтриване
  174. О,не Цвети,няма проблем.Нищо специално не ти трябва за тази глазура.Чудно ще стане!Дава със Своге.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  175. Здравей, Йоли!Отдавна исках да направя сладкиш с Дулсе де лече. Избрах си твоята торта и я направих за рож.ден на мъжа ми днес.Стана сполучлива, но се сблъсках с 3 проблема и съответно имам въпроси - 1-во блатът ми беше влажен след изпичането, така ли трябва да е;2-ро кремът ми стана рядък, но ползвах идея от коментарите по-горе и с желатин го сгъстих и 3-то: глазурата направих от втория опит без маслото, т.к.първия път като сложих в нея краве масло, то се отдели от разтопения шоколад със сметаната, защо се получи така, идея нямам! В крайна сметка резултатът беше повече от добър :) Получих комплименти с целувка от рожденника дори ;)Благодаря за идеята и рецептата!

    ОтговорИзтриване
  176. Благодаря ти Дани.Радвам се,че опита тортата и се е харесала въпреки несполуките ти.Блатът е без брашно,на практика е орехов.Съвсем нормално е да е влажен,но може би е искал все пак малко повече печене,по-скоро сушене.Това си е една голяма ореховка,нищо повече.Кремът - и на други се е втечнявал след прибавянето на сметаната.Явно си зависи и от млякото,и от самата сметана.Но много правилно си направила с желатина.Понякога е незаменим помощник,направо спасител.За глазурата се учудвам.Никога не ми се е случвало такова нещо,а я ползвам от години за какво ли не.И трюфели като правя,пак по същият начин.В крайна сметка може и без масло.Тук единствената му функция е да даде лъскавина на глазурата.Не променя по никакъв начин вкуса и.Не я подобрява или пък разваля.Така че,може и без него.Благодаря ти отново,много ме зарадва.

    ОтговорИзтриване
  177. Здравей,Йоли!
    Направих тортата - стана прекрасна и вече е в историята...не остана и троха!Единственното,което си позволих да променя беше украсата - вместо захаросани ядки,отстрани залепих борд от назъбена шоколадова лента,парчета от нея закрепих и отгоре,като назъбени гребенчета,а всяко парче маркирах с онези карамелизирани лешници,от една друга твоя торта...мисля ,че стана добре.:)Много бих искала да видиш снимка и да изкажеш мнение,но не зная как да го направя тук.Затова си позволих да ти изпратя покана във ФБ - там съм качила снимки в профила си.
    Благодаря ти за това,което правиш!Продължавай да го правиш,моля те!

    ОтговорИзтриване
  178. Вълшебна,вълшебва,вълшебна!Нямам какво друго да кажа!Така ме зарадва с тази чиста визия на тортата!Благодаря ти!За мен е истинско удоволствие и наслада като видя някой,който прави нещата с въображение и според вкуса си.Благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  179. Много вкусно изглежда тази торта, направо ще ми стане нещо от гледане само хахахха благодаря рецептата тъкмо щях да питам от къде мога да си намеря дулсе, понеже не съм ползвала до сега и видях, че..." Можете да си го направите и сами като сварите една консерва сладко кондензирано мляко за 3-4 часа. Аз варя по няколко консерви наведнъж, по-практично е. Сложете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода малко над ръба на консервата. Периодично доливайте по малко гореща вода като започне да се изпарява. ...." не знаех че така се прави,дори не ми е попадала такава рецепта и сега ще се пробвам сама да постигна този резултат който видях на снимките.

    ОтговорИзтриване
  180. Много ще се радвам да опиташ тортата.Ако не намериш такова готово карамелено мляко наистсна можеш да си го направиш сама.Само като купуваш внимаваи да е подсладено,иначе нямс дс стане,ако няма захар в него.Благодаря ти и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  181. Здравейте,
    Мисля да направя тортата за Коледа и се чудех дали мога да използвам само белтъци за блата. Дали ще се получи? Иска ми се блата да е още по-въздушен, но се страхувам да не стане твърде трошлив (има ли изобщо такава дума?) Ще се радвам ако ме посъветвате как да действам. :)
    Алекс

    ОтговорИзтриване
  182. Най-вкусната торта която съм ял! За втори път я правя, само че този път не ми се получи и крема и блата. Блата се напука много понеже нямах хартия за печене и го сложих на по-долната решетка без хартия, а крема не разбрах защо стана толкова течен. Все пак е най-вкусната торта! :)

    ОтговорИзтриване
  183. Дано не съм закъсняла с отговорите,но не съм в София.

    Алекс,може.Няма никакъв проблем да ползваш само белтъци в блата.Виж тортата ми Династия.Там,ако не се лъжа е така,само количествата са големи.Ще получиш блат,който ще прилича на голяма ореховка.Но няма как да е много въздушен,защото е без брашно и набухвател.Но е адски вкусвн и лек.Сама прецени.Благодаря ти

    Анонимен,защо така без име?Извини ме,че се обръщам така към теб.Много ти благодаря,радвам се,че правиш тази торта и ти харесва толкова,независимо от ядовете последния път.

    Весели празници,момичета.

    ОтговорИзтриване
  184. Йоли, тази торта е страхотна. Всички вкъщи я харесахме. Само ми се иска блата да го сиропирам следващия път. Дали ще стане или ще се срине? Благодаря!
    Светла

    ОтговорИзтриване
  185. О,не,Светле.Нищо няма да му стане.Направи си го сочен,е,не го удавяй за да не му се притесняваш.Давай смело.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  186. Здравей Йоли правих тортата два пъти страхотна е просто нямам думи. При печенето блата много се надигна и в момента на изкарване по средата се начупи и пропадна. Като гледам снимката ти твоята не е толкова надигната.

    ОтговорИзтриване
  187. Радвам се,че ти харесва,Миглена.Наистина това е много вкусна торта.Според мен блатът ти е трябвало да се пече по-дълго време.В тестото няма никакво брашно,нито пък набухвател.Тази работа я вършат орехите,малкото галета и разбитите белтъци.Влажен е и изисква по-дълго печене,отколкото при блатове с брашно.Даже бих казала да се поизсуши добре и да заприлича на една голяма ореховка,но мека и ефирна.Блатът се надува при печене и после спада малко,това е напълно нормално.Но ако много е спаднал си мисля,че му е трябвало още мъничко печене.Това е.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  188. Здравей Йоли,

    Правих тортата вече няколко пъти и винаги е фантастична. Последния път обаче стана малко тънка /сметаната не се надигна или нещо друго/, но се чудя ако направя 1,5 доза блата дали ще се опече добре. По принцип режа блата на 2 и слагам крем по средата. Става много добре и не е сухо. Сега мисля да направя 3 блата, за да вдигна малко височината. Дали ще се получи?

    Стела

    ОтговорИзтриване
  189. Разбира се,Стели.Ще се изпече чудесно блата,в него няма нищо кой знае какво особено и различно.Той е без брашно и затова става по-тънък.За да не се притесняваш може да изпечеш тестото на 3 части отделно.Така няма да се наложи да разрязваш.Крехък е блата,може да се счупи.Но това не е беля,нали знаеш?Винаги казвам,че тортите са единствените сладкиши,които търпят грешки.Винаги могат да се замаскират.Благодаря и да ви е сладко у дома.

    ОтговорИзтриване
  190. Здравей, Йоли! Извинявай за глупавия въпрос, но какво означава сладкарска неподсладена сметана? Мислех, че течната сметана е два вида - сладкарска и неподсладена... Явно съм бъркала :)

    ОтговорИзтриване
  191. Не,има разлика.Сладкарската сметана е само тази,която може да се разбива на сняг.Ако не може,значи става готварска неподсладена.Затова ти казвам да внимаваш какво купуваш.Течната сметана не винаги означава,че може да се разбира на сняг.

    ОтговорИзтриване
  192. Привет! Да споделя и аз мнение... Тортата е върховна. Правя я вече няколко пъти. На всички вкъши е любима. Особено крема! Обаче разликата е огромна в зависимост от това каква сметана слагам. Моето мнение е, че в крема трябва да се използва "Президент". С други сметани не е същото. Благодаря за страхотната рецепта, Йоли! Светла

    ОтговорИзтриване
  193. Светле,да!Благодаря ти за коментара,толкова да си права,че няма накъде.Изобщо не е тайна за вкуса и качествата на млечната сметана.То всъщност друга няма,не можем да наричаме сметана нещо,което не е от мляко.Жалко,че ни идва скъпа.И аз апелирам като Светла,ако имате възможност,винаги купувайте млечна сметана,за всичко,не само за тази торта.Това е.Благодаря Светле,много се радвам,че ти харесва тортата.

    ОтговорИзтриване
  194. Здравей Йоли,
    С блата се справих като изпекох 3 /за 2 торти/ и така всяка получи по 1/2 допълнителен блат. Режа ги с едно приспособление за рязане на блатове /от метро, не знам как се казва/. Тортите станаха фантастични. По-горе в коментарите прочетох, че крема станал течен. И при мен се получи така, но поне разбрах каква е причината, за да не допускам грешката отново. В старанието си да разбия сметаната много гъста, в един момент тя се пресича на масло и течност и така крема става течен. Дано съм била полезна.
    Стела

    ОтговорИзтриване
  195. Полезна си, Стели, много си полезна даже.Така е,млечната сметана като се пребие започва да отделя маслото от водата и се пресича.Благодаря ти,много се радвам,че ви е харесала тортата.

    ОтговорИзтриване
  196. и при мен сметаната не се разби добре, уж започна да става гъста, но в един момент се втечни. смесих с млякото, но ми се вижда много водно, дали в хладилника ще стегне, или да добавя нещо да го сгъстя :((

    ОтговорИзтриване
  197. Ради,ако си ползвала млечна сметана,предполагам,че си я преразбила малко и се е отделило маслото от водата.Сложи малко желатин в крема,ако ти се вижда течен.Надявам се да се получи хубава торта все пак,благодаря ти за доверието!

    ОтговорИзтриване
  198. Здравейте Йоли. Четох коментарите и със страх правих крема. Имало защо. Стана течен / използвах спрей Президент/. После му сложих желатин, но той промени вкуса. Въпреки това смятам да опитам и друг път. Поздрави. Ива

    ОтговорИзтриване