вторник, 14 септември 2010 г.

Шоколадово руло





Продукти

125 г меко масло
200 г пудра захар
4 яйца
100 г настърган шоколад
200 мл прясно мляко
280 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао
2 ванилии

За крема

300 г течна сметана без захар
200 г натурален шоколад
1 ванилия







Приготвяне

*  Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците , настърганият шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с набухвателите,ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци.

*  Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170* фурна. Тестото е доста като количество. За да не се надува и разпуква много като традиционен кекс бих ви посъветвала да го разделите в две форми или част от него да изпечете на кексчета. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно просто му придайте нужната форма като изрежете кривите части. Целта е максимално да заприлича на руло. Аз направих две рула от това количество тесто,но моите форми са малки и плитки.Преценете сами.

*  След като сладкишът изстине го нарежете на филийки.






*  За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад и ванилията. Разбъркайте докато получите гладък дрем. Ако обичате по-сладко ползвайте подсладена сметана или добавете малко захар на вкус.

*  След като кремът леко поизстине слепете с него шоколадовите филийки като отново ги нареждате в кексовата форма, в която сте пекли.




*  Наредете ги плътно във формата като се стараете да са равни отгоре.Оставете за 30 мин. формата в хладилника за да се стегне крема.




*  Извадете рулото от формата в подходяща чиния. Леко затоплете остатъка от крема и топъл го излейте върху рулото. Гарнирайте по ваш вкус.




*  Като се разреже рулото изглежда като напълнено с крем.





*  А когато срежете парчето напречно се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст може да намажете филийките с бял маслен крем. Да ви е сладко.






.

43 коментара:

Daniela Dineva каза...

Йоли,
отдавна не беше писала, но се завръщаш с гръм и трясък :) Честита нова визия на блога, честит и нов фотоапарат, ако има такъв, но снимките са много добри.
А за рулото, какво да кажа...прелестно и много шоколадово. Изглежда невероятно.
Поздравления!

Maria Miteva-Christou каза...

Хей, какво интересно и мноого шоколадово руло!
Новият вид на блога ми харесва много!
Хубава, вкусна и безгрижна есен Йоли!

Lety каза...

Такава прелест е това руло!
Страхотна рецепта, изпълнение и снимки, Йоли!
Не съм по сладкото, а ми се хапва, но съм на диетаааа. Ще се задоволя засега с гледане, но по някой повод непременно ще го направя.
Благодаря ти, за тази прелест!
Сърдечни поздрави и пожелание за цветни дни от мен!

Dani каза...

Миличка, какво да ти кажа : голямо преглъщане падна :)
Страхотно щоколадово изкушение!
Прегръдки и хубав ден!

Tony каза...

Чудесно шоколадово изкушение, Йоли!
Страхотна е и новата визия на блога!

Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат ден :-)

di_ani каза...

Прекрасно предложение, Йоли!
Rадвам се да видя, че пишеш отново /може би вече в BG/.
Впечатляваща нова визия на блога, както и изключително изразителни снимки.
Поздрав и много усмивки, Диана

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря от сърце момичета.Радвам се,че ви хареса рулото.Хубав ден на всички.

siskus каза...

Мале,малеее,че вкусноооо,мммм,страхотна си!!!!

leostrog каза...

Потрясающе красиво и вкусно! Замечательное исполнение и фотография!
Я тоже так сделаю!

Йоланта Делибозова каза...

Siskus,радвам се,че ти допада рулото.Благодаря ти много мила.

leostrog,большое спосибо!

Ани каза...

Страшно идейно както винаги, много шоколадово и невероятно красиво! :)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Ани.Май наистина стана много шоколадово.Наистина може да се смени крема с бял....ще стане контраднто и вкусно!

Анонимен каза...

Днес направих рулото , и мъжа ми каза че е достойно за 5 звезден хотел. Сервирах го със сладко от диви ягоди и топка сметанов сладолед.
Благодаря за рецептата.

Йоланта Делибозова каза...

Е това е вече коментар за изчервяване ... Много,много благодаря и да ви е сладко.А сладко от диви ягоди просто обожавам.Хапни една лъжичка за мен,мммм.....

Пламена каза...

Прекрасна рецепта! Веднага я открадвам за коледното парти в офиса :)) Само да питам - каква е украсата на рулото на снимката? :)

Eli каза...

Zdravei Yoli, Parvo da te pozdravq za hubaviq blok koito si napravila, chudesen e,a receptata shte q probvam izglejda mnogo vkusno obujavam shokoladovi deserti :)) i ako nqmash nishto protiv da q poblikuvam v moq blog, koito e savsem nov.

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти за хубавите думи,Ели.Разбира се,че можеш да публикуваш всичко,което ти харесва.Рецептите ми затова са публични - за да се ползват от всеки,кой както намери за добре.Дано ти хареса рулото.

Emma каза...

Йоли, моите поздравления и за тази рецепта! Уникално е това шоколадово руло:) Получи се много добре, използвах актуалните за сезона портокали и мандарини за украса;)

Благодаря ти още веднъж, че те има и че ни поднасяш страхотните си идеи с толкова професионализъм и изтънченост!

Прегръдки!

Ема

Emma каза...

А ето и линк към снимка на това руло :) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2562379110112&set=a.1333875998302.2045044.1573121730&type=3&theater

Йоланта Делибозова каза...

Чудно ти е станало рулото,Еми! И снимките са невероятни ... леле,какъв колаж! С портокали е сатнало още по-слънчево.Благодаря ти мила моя!Да ви е сладко и весели празници!

more каза...

Йоли, рулото спечели цялото ми семейство!Божествено шоколадово е!

Йоланта Делибозова каза...

Нали?И аз обичам божествено шоколадовите сладкиши.Благодаря ти от сърце мила.Да ви е сладко на всички!

zucker Eichhörnchen каза...

zdraвей йоли,били ми обяснила разликата между използваните сметани за ганаш,защото срещам различно,подсладена или неподсладена сладкарска,за готвене и т.н имам в предвид има ли значение каква точно трябва да се използва,тази която се разбива или тази за готвене,че се обърквам и се чудя каква трябва да си купя....

Йоланта Делибозова каза...

Разбира се,че ще ти обясня.с най-голямо удоволствие.От сметаните,които продават за ганаш не стават само квасената и тази,която е за кафе.Всички течни сметани в кутии са идеални,независимо дали са растителни или млечни.Е,много ясно,с млечни е къде къде по-хубаво.Няма значение и дали е подсладени или не.Винаги можеш да добавиш малко захар в топлия ганаш, ако не ти се стори достатъчно сладък.Давай смело,чудно ще стане!Това е най-лесния и вкусен крем на света!

MENTA E ROZMARINO......... каза...

много много благодаря,ганашът стана великолепен,шприцовах го върху девилс фууд къпкейкчета и се комбинира страхотно.обожавам да гледам и чета с какво вдъхновение работиш,поолзвам доста от твоите неща и досега нямам провал.Страхотна си!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Дени.Радвам се,че се получават вкусни нещата,които опитваш от блога ми.Да ти е сладко.Много си мила!

idochka каза...

Ну какая прелесть неописуемая,что ни рецепт,то шедевр .....

Йоланта Делибозова каза...

Большое спосибо!Желаю Вам доброво апетита.

Анонимен каза...

Йоли, мисля днес зя този светъл празник да приготвя това твое шоколадово изкушение. Реших между парчетата да редувам шоколадов ганаш и фъстъчено масло, а отгоре вместо плодове, да покрия с бонбонки М&М`s, за да се хареса повече на децата... От както те следя тук и по ТВ ми действаш като наркотик, не минава ден без да проверя страничката ти в facebook и блога ти :))) Не знам има ли нужда да казвам и аз, колко си страхотна, положителна, усмихната... продължавай все така да ни зареждаш :Р Поздрави!!! Краси Желязкова

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти мила Краси! Толкова ме зарадва коментарът ти! Весел празник ви желая. С тези слънчеви бонбонки сладкишът направо ще блесне!Браво за идеята!

Анонимен каза...

Ioli zdr :) mn mi haresva bloga ti vseki den go razglejdam. Dori Sam pravila nqkoi ot receptite ti I vinagi sa mi se poluchavali. Iskam da te popitam s technata smetana Na hopla shte stane li ? Aa ako iskam da e bql ganaja bql shokolad li da sloja ??? Celuvki. Viktoria

Йоланта Делибозова каза...

Много си мила,Вики.Благодаря ти.Да,няма проблем да използваш Хопла в рецептата.И разбира се,ще получиш бул ганаш,ако сложиш бял шоколад.Само имай предвид,че ще ти е нужно по-голямо количество бял шоколад отколкото черен.Иначе няма да стегне.Почти с 1/2 трябва да го увеличиш.Ще стане много сладко обаче,не ползвай подсладена сметана.

Анонимен каза...

Здравей, Йоли! Излишно е да казвам колко прекрасно изглежда рулото. Още повече като се има предвид, че моето семейство е фен на мнооого шоколадовите сладкиши. Искам да изпълня рецептата във вид на торта, та затова искам да те попитам количеството за блата ще бъде ли достатъчно, за да направя два блата за торта. За ганаша мога да се ориентирам, защото и друг път съм правила. Благодаря предварително

Анонимен каза...

Йоли, искам да направя тази рецепта във формата на торта. Можеш ли да ми кажеш, ще стигне ли количеството на сместа за два блата за торта. За ганаша мога да се ориентирам, защото и друг път съм го правила. Благодаря

Йоланта Делибозова каза...

О,да.Това си е кексово тесто.От него тъкмо ще излязат 2 прекрасни тънки блата.За торта не трябва да са много дебели.Много добра идея!Благодаря и да ти е сладко.

Анонимен каза...

Здравей :)))
искам твоя съвет :)
Смятам да направя това прекрасно руло за рождение ден на приятелка, но ден денят е в работна вечер и следователно аз трябва да се потрудя над него от предния ден да го съхранявам в хладилник . Въпросът ми е дали ако го направя сглобя и залея с остатъка от ганаша , това забележително руло ще издържи в хладилник и съответно дали вкусът му ще е добър :)
Благодаря ти :))))))))

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,че си решила да го опиташ.Изобщо няма проблем,можеш да го приготвиш изцяло и няколко дена предварително,не само един.Трайна е тази рецепта и наистина подходяща да се направи предварително.Да ви е сладко на всички.

Анонимен каза...

Благодаря ти, Йоли! Направих рулото във формата на торта. Стана превъзходна. Всичките гости много я харесаха. Единственото, което добавих е леко сиропиране на блатовете с карамелизирано мляко.

Йоланта Делибозова каза...

Ах, че ми хареса това с карамелизираното малко! Браво, страхотна идея! Поздравявам те от сърце и още повече благодаря ! Бъди ми здрава!

Анонимен каза...

Йоланта Делибозова каза...

Здравей,радвам се,че харесваш рецептата,а още повече ще се радвам,ако я опиташ.Тестото е като кексово,достатъчно е плътно и търпи захарно покритие.От тази доза ще излязат 2 блата.Направи още една за втория етаж и готово.Благодаря ти за хубавите думи и доверието и приятно готвене.

Анонимен каза...

Скъпа, Йоли!

Аз съм тази, която редовно опитва твои рецепти и всеки път съм очарована от резултата. Приготвих рулото преди няколко седмици, но съм забравила да ти напиша отзив и сега, когато седнах да ти напиша за карамеления ябълков сладкиш се сетих, че не съм Ти Благодарила за тази превъзходна рецепта. Рулото се получи невероятно вкусно и красиво. Всички си мислят, че е напълнено с крем. Със сигурност ще го приготвям още много пъти. Благодаря Ти от сърце и се прекланям пред талантите и фантазията, които притежаваш :-) С радост бих присъствала на кулинарните Ти изяви, които правиш на живо, но за съжаление не живея в България.
Желая Ти, хубава вечер и още много кулинарни и музикални успехи :-)

Йоланта Делибозова каза...

Ах,че хубаво!Благодаря ти много,мила.Много ме зарадва!Да ви е сладко на всички,благодаря ти!