Продукти
500 г смокини
200 г бяло саламурено сирене
100 г сурови ядки по избор
2-3 с.л.зехтин
балсамова редукция за поръсване
Марината
1 ч.ч.сухо червено вино
2 зрънца карамфил
1 малка пръчка канела
1 с.л.смесен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
кора от 1/2 лимон
сол, оцет балсамико и мед на вкус
Приготвяне
* В малка тенджерка смесете всички продукти за маринатата. Опитайте я на вкус, трябва да ви хареса. Не съм написала точните пропорции на солта, оцета и меда, защото това е много индивидуално. Просто я подправете така, че да е леко кисело-сладка, а същевременно приятна на сол. Кипнете всичко.
* Нарежете смокините на половинки, сложете ги в плитък съд и ги залейте с врялата марината. Оставете ги да преседят в нея 2-3 часа.
* Изцедете смокините от маринатата и ги сложете в тавичка за печене. Нарежете сиренето на кубчета и го разпределете върху тях. Поръсете с ядките, полейте със зехтина и запечете ястието в силна фурна за половин час или докато вие прецените.
* При сервиране поръсете с малко балсамова редукция. Да ви е сладко!
.
Здравейте, Йоли,
ОтговорИзтриванеМисля, че за първи път пиша коментар в блога Ви, но в действителност го следя много отдавна.
Та тази великолепна рецепта ме провокира да не си трая повече, а да Ви споделя колко се възхищавам на всичко, което правите. Рецептите са изключителни, а представянето ... за него просто нямам думи.
Всичко е направено с толкова усет и умение... Невероятно! Почти се усещат вкусът и ароматът през екрана, ;-)))
Пожелавам Ви вдъхновение и неспирни кулинарни пътешествия.
Йоли, любимите ми смокини, поднесени от теб много апетитно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Това е нечовешка рецепта! Обожавам смокини а в тази комбинация... просто невероятно усещане за сетивата :) Страхотна си ! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеПак ще кажа, че са чудесни, апетитни и си умирам от яд, че на нашия пазар вече няма!
ОтговорИзтриванеВкусно, Йоли :)
Ех,момичета,благодаря ви! Без вас съм заникъде...
ОтговорИзтриванеХубав ден на всички.
Аз дори вече ги направих и станаха чудесни :)
ОтговорИзтриванеСложих и малко зърна грозде и козе сирене :)
Поздравления отново, Йоли!
Уааааау Дани !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти скъпа приятелко.Много ме зарадва.С козето сирене нещата придобиват съвсем други измерения.Разбираш ги ти тези неща,страхотна си.Благодаря ти още веднъж.
Миличка, и аз ти благодаря :))))
ОтговорИзтриванеЙоли, само да попитам, балсамовата редукция как точно да я направя? Нещо не ми се получи преди време и от тогава не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеИна
Инче,за да не се мъчиш е най-добре да си я купиш готова.Ако си в София я продават в горлемите супер маркети,в един специализиран италиански магазин за деликатеси на Аксаков и в едно малко магазинче за подправки на Иван Асен.Сигурно я има и на други места.
ОтговорИзтриванеА иначе просто трябва да извариш оцета докато намали обема си на половина,даже и по-малко трябва да остане и да заприлича на сос.Аз го овкусявам с малко мед,който го прави по-мек и апетитен.Това е .
Ще пробвам твоята рецепта за редукцията. Тези смокини ме плениха. Искрено се надявам другата седмица все още да има, за да мога да ги направя. А ако не ми мине котка път утре ще пробвам сладкиша с медените круши. после ще докладвам какво стана...
ОтговорИзтриванеИна
Страхотно, страхотно, страхотно!!!
ОтговорИзтриванеИнче,чакам отзиви! Дано ти хареса,но вкусът на смокините е наистина фин и нежен с комбинацията на вино и подправки.Благодаря ти за доверието.
ОтговорИзтриванеАни ... ти си страхотното,знаеш го,нали? Благодаря ти миличка!
magnifica combination . maravilloso blog yoli
ОтговорИзтриванеsaludos desde españa .