събота, 9 октомври 2010 г.

Медена торта




    Ще ви предложа една медена торта,която реших да направя от тестото,което знам от майка ми. Това си е най-обикновено тесто за медени сладки. Разбира се,не му сложих толкова много брашно,а по-малко за да станат корите по-меки. За да обогатя медения вкус на тортата добавих и мед в крема. Този вид торти стават сухи,приличат ми на бисквитните торти.Навлажних леко корите с малко студено прясно мляко и резултата беше чудесен.Ароматна , лека и вкусна торта.





Продукти за корите


2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела,индийско орехче,джинджифил,кардамон,карамфил и др.)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто









Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л.захар
3 с.л.мед
8 с.л.брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия

1 ч.ч.течна сладкарска сметана

Приготвяне

* В купа разбъркайте яйцата,меда,захарта,маслото,содата и подправките.

* Добавете толкова брашно,че да получите много лепкаво тежко тесто. Поставете купата в хладилника най-малко за 2-3 часа за да се втвърди тестото.

* Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 части.Набрашнете ръцете си и оформете топки. Отрежете 6 листа хартия за печене и очертайте върху тях с молив кръгове. Диаметърът да е между 20-24 см.





* Посипете добре хартията с брашно и разточете тестото на тънки кори като внимавате да спазвате очертанията.




*  Изпечете корите в предварително загрята на 180* до порозовяване.Аз пека корите направо върху скарите на фурната,без да ги слагам в тава.Пека ги на вентилатор по 4 наведнъж - две на скарата в средата на фурната и две върху другата скара на по-долното ниво.Изпичат се много бързо.




* Разбъркайте захарта заедно с брашното,лимоновата кора и ванилията. Сипете малко мляко и  направете кашичка.Добавете жълтъците , разбийте ги добре и разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.Малко преди да е напълно готов прибавете и меда.Свалете от огъня и оставете да изстине. След като крема се охлади напълно го смесете със сметаната,добре разбита на сняг.Отново разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като наредите корите една върху друга,слепени с крем помежду им. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по желание. Аз панирах тортата отстрани с орехи и натрошени чаени бисквити с мед.За украса направих фигурки на плодчета и листенца от захарно тесто и ги оцветих с хранителни бои.






* Ако желаете тортата да не е съвсем суха , напръскайте корите с малко студено прясно мляко.Не прекалявайте.Корите са точно като бисквити - много бързо се размекват и ще станат на каша.

* И една прекрасна идея от Мими - тя препоръчва тестото да се раздели на 8 части и съответно така корите ща станат по-тънички  няма да имат нужда от сиропиране. Опитайте по нейният начин,сигурна съм,че ще стане по-добре.Мими,много благодаря от името на всички ни.

* Можете да украсите тортата с пчелички от захарно тесто.Това е подходяща украса за деца и тематично отлично подхожда на рецептата.


55 коментара:

  1. Йоли, и тази ще я изпробвам непременно!
    Това лято се оказа че много си падам по медени торти :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Една красива идея окъпана в слънце и щедро залята с уют, и топлите цветове на сезона.
    Прекрасна е!
    И ти вкусно Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. ЙОЛИ Тортата с тези есенни листа направо е фантастична.Комплименти за дарбата ти да правиш такива красоти.

    ОтговорИзтриване
  4. Най-меденото изкушение, което съм виждала, оригинално и цветно аранжиране, просто фантазия....браво!
    Усмихната и медена неделя!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Ей Йоли,
    разби ме с тази красота. Доста трудоемка торта, но съм сигурна че е уникална на вкус. А декорацията я допълва страхотно. Хубава неделя и много емоции през новата седмица

    ОтговорИзтриване
  6. чудно почвам веднага

    ОтговорИзтриване
  7. Красива декорация-изпълва те с топлота.А тези бели топченца в средата напомнят ,че зимата не е далеч....

    ОтговорИзтриване
  8. Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  9. Знам аз, че трябва да стоя по-далеч от тук, ама...
    Прекрасна е, вълшебнице!
    Прегръщам те силно и се надявам скоро да се видим!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви за хубавите думи,мили приятели.Понякога ми се заиграва с такива торти ...не е трудно,но е много приятно.Спирам да мисля за всичко и се отморявам така.Е, .... всеки си е башка луд....

    Хубав ден на всички.

    ОтговорИзтриване
  11. И мен ме грабна есенната декорация на тази торта! Това оранжево и зеленото на листата така блести... Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, за пореден път от нещо обикновено на вид, си създала вълщебство!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна торта си приготвила, Йоли! И с тази декорация... Страхотна е!

    Сърдечни поздрави с пожелание за цветни и усмихнати есенни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Много ми допада и тази версия на медена торта, ще си я запазя. Интересна е и идеята за паниране на тортата плюс семплата есенна украса. Супер е!

    ОтговорИзтриване
  15. Топло слънчева, колоритно есенна и много красива -
    Прекрасна торта, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  16. Нещо с първия коментар не се получи.
    Много есенна, много красива и колоритна - прекрасна торта, Йоли!
    Поздрав и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви момичета.Радвам се,че ви харесва тортата.Поздрав и от мен за вас.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, ще ми позволиш ли да добавя нещо относно медената торта.Според мен можеш да разделиш тестото не на 6 топки,а на 8.Така ще станат по-тънки блатовете и не е нужно да ги сиропираш,а от крема те ще омекнат.Иначе идеята ми харесва.Има настроение.











    и

    ОтговорИзтриване
  19. Мими,чудесна ти е идеята.Даже,ако ми разрешиш ще я добавя и към рецептата.Много,много ти благодаря.Винаги съм била благодарна за допълнителните идеи и забележки на читателите си.Винаги имам какво да науча от вас.

    ОтговорИзтриване
  20. yoli pozdravlwniia za bloga i talanta ti! Bih iskala da pitam kak se napraweni listata i drugata ukrasa ot medenata torta, kakwa e receptata za zaharnota testo. Ako ne e taina bi li spodelila s nas. izvini me za lat. no niamam kirilica.
    dnes otkrih saita ti i sam o4arovana, 6te probvam dosta recepti.

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти мила.Не си си оставила името,но няма значение,с радост ще ти кажа това,което знам за захарните тста.Благодаря ти за хубавите думи.Наистина много ще се радвам,ако пробваш някои от рецептите ми.

    Честно да си кажа,не съм фен на захарното тесто.Според мен е направо отвратително за ядене и категорично разваля вкуса тортите.Като ми се налага да го ям винаги го махам от парчето,а и доколкото знам така правят и повечето хора.Е,има такива,които го харесват ... все пак си е въпрос на вкус.Не мога да отрека,че е красиво и много благодатно за всякакви украси.Листенцата и плодчетата на тортата са направени от бързо съхнеща захарна маса,която е готова.Тя е на Уилтън,продава се в кутия,прахообразна е и е за по-фини неща,не е за покриване на тортите.За цялостно покритие на торта ти трябва бавносъхнеща захарна маса.И двете могат да се намерят в магазина на ул.Кадемлия6 в София.Може би ги има и на други места,но аз не знам.Миналата година правих две коледни торти за подаръци.Погледни ги в темата за тортите.Там захарното тесто си го правих сама.Сега ще ти пусна един адрес,на който можеш да поразгледаш и други варианти за обличане на торти,както и за захарни цветя.А в темичката ми за украси съм обяснила как се прави въпросното парено тесто "Варна",което също става и за двете неща.Ето,поразгледай тук сега ... аз правих захарно покритие като това от втория вид.Остана ми доста тесто и си го прибрах във фризера,нищо му няма после ... размразяваш и малко доизмесваш с пудра захар.

    http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,6.msg11.html#msg11

    Разгледай и тортите на Дими

    http://dimitranas.blogspot.com/

    Те са много красиви и тя подробно има описание за работа със захарно тесто.Истината е,че аз не го харесвам и много рядко работя с него,само като правя нещо за подарък.Винаги съм предпочитала по-изчистената и семпла визия на тортите.Дано съм успяла някак си да помогна.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за прекрасната рецепта. Направих я за рождения ден на сина ми и всички останаха очаровани. Освен че е доста лесна за приготвяне, тя се оказа и доста икономична.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря Sisku. Да ви е сладко на всички.Много се радвам,че опита тортата.

    ОтговорИзтриване
  24. Много благодаря за вкусната рецепта! Направих я по семеен повод и страхотно много ми хареса! Аромата на мед е невероятен! Стана ми любима торта, сега чакам само повод за да я направя отново :)) Имам и един въпрос, пише лепкаво тесто, май при мен стана твърде лепкаво (въпреки че пак стана), горе долу колко брашно влиза? И корите ми станаха доста тънки като ги разточих на 23-24 диаметър (нямах по-малка форма) с какъв диаметър е твоята форма? И още един въпрос - с какво е покрита тортичката на снимката, че е толкова бяла? О много ми станаха въпросите, приятен ден и още веднъж благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  25. Много се радвам,че се е получила добре тортата и ти е харесала.Да ви е сладко на всички! Въобще нямам представа колко брашно отива за това тесто.Много съм зле с мерките .. все на око си я карам.Но тестото трябва все пак да може да се разточва с помощта на малко брашно,не да е съвсем лепкаво.То е такова отначало,но като се стегне в хладилника се втвърдява.Това си е тесто за меденки.Мисля,че кръговете,които направих бяха около 22 - 24 см.Но големината има наистина си зависи от теб.Не е важно това.Всъщност,аз въобще не съм ги пекла в тортена форма,а на отделни листи направо върху скарите на фурната.Отгоре съм измазала тортата с бита сметана и я наръсих с бяла едра декоративна захар.Няма никакво друго покритие.Благодаря още веднъж за доверието!

    ОтговорИзтриване
  26. Много благодаря за отговора :) Явно при мен наистина е трябвало още малко брашно, но нищо за следващия път. И така станаха тънки корички с фантастичен крем :) И при нарязване е много красива! Приятна, спокойна и уютна вечер :) Извинявам се, че забравих да се подпиша. Извинявам се, че забравих да се подпиша под предния пост. Таня

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Йоли много те харесвам и гледам с интерес.Обожавам тази торта но.....без сироп и крем само от заквасена сметана и пудра захар.Ако не се лъжа това трябва да е Френска селска торта която правя от многоооо години ! Все в тоя дух мила, прекрасна си

    ОтговорИзтриване
  28. Ами тя тази твоята звучи далеч по-интересно и свежо от моята.Давай рецептата и да я правим.Благодаря ти много мила.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли, Поздравления !
    Пристрастих се към твоите рецепти,а от години не съм правила десерти.
    Намерих те , докато търсех рецепта за шоколадово суфле и всички препоръчваха твоята "шоколадова лава"
    Правила съм я вече много пъти , защото веднага става любима за който я опита.Тортите ти са невероятни и вече направих доста от тях , такъв релакс си е. Вчера правих "Медената торта" и сега семейството и роднините нямат търпение да я опитат .
    Искам да те питам за крема , при мен проблема винаги е в крема , или ще ми остане рядък или ,ако се вари както този от медената ще ми загори отдолу , а бъркам постоянно .Същото се получи и при Династия пак загорих крема. Ще съм благодарна да ми кажеш къде Бъркам.

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти Марианче,много си мила.Радвам се,че ти харесват рецептите ми и ги опитваш.Лавата наистина е великолепен десерт.

    Виж,няма да имаш никакви ядове с кремовете повече,ако ги вариш на водна баня.Дори и в тефлонов съд да ги правиш,пак има опасност от загаряне.Което напълно проваля вкуса на крема.Аз си ги правя в един стар млековар от едно време.Ако нямаш,просто сложи тенджерката с крема в друга,по-голяма,в която си наляла вода.Не е нужно водата да кипи,поддържай я преди завиране.И кремовете ти ще са перфектни винаги.Това е.Успех следващият път.

    ОтговорИзтриване
  31. Йоли,
    благодаря за бързия отговор , ето , че си има чалъм.А медената торта след цяла нощ в хладилника , сутринта като тръгнах да я разрязвам, защото бях обещала на роднини и приятели да им нося, ми тя цялата се разтече. Опаковах я с фолио и сега имам гости които вече са опитвали твоите вълшебства и чакат с нетърпение десерта, дано се е стегнала. Защо ми се получава така с кремовете с Династия беше същото с крема (въпреки че слагам лъжиците брашно с връх ), както казваш ?



    Лека и спокойна вечер , Вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  32. Tortata e strahotna. Napravihme q s 8 kori bez siropirane. Smetanata se preseche i kum krema pribavihme margarin i zahar. Pak se poluchi super. Sega otnovo ni predstoi da q napravim za idvashtiqt praznik Dimitrovden. Pravihme veche dosta ot tvoite torti i stanaha mn hubavi. Osobeno ni haresva torta Tofefeee. Mn e hubava. Pozdravleniq!!!

    ОтговорИзтриване
  33. о,така се радвам.Малко хора я правят и харесват,защото все пак е малко суха торта.Радвам се,че ти е по вкуса.А Тофифи е хубава торта наистина,любима на сина ми е.Ше се радвам,ако опиташ и нея.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте и аз направих тази торта,
    спазих точно рецептата. Тортата стана супер, много сочна и мека. Само, че вкуса и не беше меден, а лимонен. Може би, ако лимоновата кора се сложи след варенето на крема ще е по-добре, аз я сложих в началото и се получи, млечен лимонов крем. Очаквах меден вкус, но пак беше много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря,че опита,Калина.Радвам се,че ви е харесала тортата,въпреки силно лимонения вкус.Може би си права за кората да се сложи след варенето.Аз все така го правя,свикнала съм някак си по този начин.Ще опитам както ти ме съветваш,благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте , искам да попитам тези бели топчици върху тортата от къде мога да си купя, и дали това е така наречената едра захар за декорация ! Много красива торта. Благодаря предварително за отговора !!

    ОтговорИзтриване
  37. Да,това е точно цветна декоративна захар.Има я в магазините за сладкарски материали, както и в по-големите хранителни вериги.

    ОтговорИзтриване
  38. Много добра рецепта!Направих я точно по нея /само дето сложих 1 яйце повече / но разточих 7 кори на 3 мм дебелина,от които използвах 6.Не съм сиропирала,пекла съм ги точно 4 мин. всеки. Яйчения крем става много вкусен.
    Благодаря за идеята с пчеличките!

    ОтговорИзтриване
  39. Много се радвам,че сте харесали тортата.Да ви е сладко и медено!Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  40. Начинаеща
    Прекрасна торта, обожавам я. Обикновено я правя обаче с крем от заквасена сметана, защото е по-лесен, а и по-лек за лятото. Един съвет от мен, ако позволите - блатовете ги разточвам тънки, без да ги оформям, пека ги на скарата на фурната върху хартия за печене и докато са още горещи, ги изрязвам с обръча на формата за торти. Много лесно става и кръговете са идеални. Изрезките ги ползвам после за "панирането"

    ОтговорИзтриване
  41. Изключително добър съвет! Страшно много ти благодаря!Наистина си страхотна!Със сигурнос ще е полезно не само за мен,а и за всички читатели тук.Още веднъж много,много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте!
    Имам питане относно крема - как да разберем кога е готов? Написали сте "когато е почти готов..."? Благодаря предварително! Утре започвам направата на тортата, ще пиша резултат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много се радвам, че реши да опиташ тортата. Надявам се да ви хареса. Късничко отговарям сигурно, но не съм в България и нямам винаги нет на разположение. Извини ме за неудобството.

      Написала съм това с една единствена цел - да не се огтви меда. Всички знаем, че когато мине през термична обработка губи ценните си свойства. Когато крема се сгъсти тогава слагам меда. Но няма значение иначе за самото правене, може и в началото да се сложи. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  43. Здравейте и на нас ни е любима тази торта.Йоли колко време мога да съхраня самите блатове?Мисля да пробвам във фризера, но се притеснявам да не омекнат много.Но трябва да се опита.Ще пиша за резултата.Лека вечер :) Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гале. Много се радвам, че ви харесва тортата. Благодаря ти за хубавите думи.

      Много добре си решила, това за фризера е чудесна идея! Няма да омекнат кой знае колко, а и да омекнат няма да е лошо. И без това тортата е малко суха. Чудесно идея да ги замразиш, чудесна!

      Изтриване
  44. Здравейте, Йоли! Страхотен блог имате <3!За пореден път си взимам идейки от тук, за което сърдечни благодаря! Търсих варианти на медена торта, която да направя за рождения ден на баща ми и видях, че вашият е много улеснен и приятен. Мисля да пропусна лимоновата кора, но се чудя дали ще е добре, ако сложа в крема пресни ягоди. Или е по-подходящо те да са в съчетание с някакъв йогурт-крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Танче. Много ти благодаря за доверието и хубавите думи. Ще се радвам, ако тортата се хареса на всички.

      Винаги слагай това, което харесвате у дома. Няма задължителни неща в кулинарията, всичко е въпрос на вкус. Пропусни лимоновата кора и сложи ягоди, шом ги харесваш. Йогурт-крем също е добре, но за да не попие в блатовете и да не изчезне в тях ще трябва да го желираш малко. Пак ти казвам, направи си я така, както ще ви се услади. Само бих те посъветвала да си я направиш 2 дена предварително за да може медените кори да омекнат и добре да се споят с останалите вкусове. Те са твърди, просто са си едни големи меденки и действително стават по-хубави, ако тортата престои малко. Благодаря ти още веднъж и приятно майсторене.

      Изтриване
  45. Танчето пак :-)24 януари 2017 г. в 22:12

    Йоли, благодаря ви много! Тортата стана чудесна! Разточих на осем блата и сложих от вашия кокосов крем с ягоди.*Блатовете ги изрязох преди да ги сложа да се пекат по тортения ринг, наистина са като големи меденки :-) Получи се страхотно сладко и нежно съчетание на вкусове, баща ми я хареса много, и въобще цялата фамилия :-) Благодаря от сърце и до скоро! :-*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, Танче! Да сте живи и здрави всички и да ви е сладко! Благодаря ти отново!

      Изтриване
  46. Здравейте, поздравявам ви за чудесната рецепта.
    Аз направих тестото като първо загрях на котлона меда, захарта, маслото и добавих 50мл.пр.мляко.След като се разтопи захарта махнах от котлона и добавих содата. Оставих да изстине за 10мин и добавих канелата, яйцата,брашното.Омесих меко тесто, което сложих в хладилника. Блатовете се получиха чудесни. Без забележки.
    Крема също стана перфектен.
    Благодаря за рецептата.
    Митка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за коментара, добрите думи и доверието, Мите! Много се радвам, че ти е харесала тортата.

      Изтриване
  47. Ще я направя на мъжът ми за рожденния му ден!Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  48. Много ще се радвам да сехареса на всички! Аз благодаря и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  49. Преди две седмици направих тортата Ви с Дулсе де лече.Обрах всички овации🤗 Сега направих и тази медената. Как ще се трае до утре да я опитам...😊 Вие сте добър човек и пръскате радост по света с вкусните си рецепти. Продължавай те все така😀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да кажеш на някой, че е добър човек може би е най-скъпото нещо. Безценно е да получиш тези думи! Не знам как да ти благодаря! Само ще кажа, че съм много, много щастлива и сега съм с най-широката си възможна усмивка на лицето! Благодаря наистина от сърце и щастлива да е за теб и близките ти 2019 година!

      Изтриване