неделя, 17 октомври 2010 г.

Праскови гратéн





Продукти за 4 порции


2 обелени праскови - пресни или от компот

4 твърди бисквити
2 яйца
40г захар
100г Рикота
1 ч.л.нишесте
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

масло за намазване


Приготвяне

*  Намажете четири малки плитки форми с масло. Натрошете в тях по една бисквита и сложете по половин праскова с разреза надолу.

*  С бъркалка разбийте жълтъците с половината захар , прибавете ванилията , портокаловата кора и рикотата. Разбийте всичко добре на хомогенна смес. Отделно разбийте белтъците на сняг.Добавете останалата захар и продължете да разбивате докато получите меки връхчета. Смесете внимателно двата крема,сипете нишестето и разбъркайте за кратко.

*  Разпределете сместа върху прасковите и изпечете в предварително загрята фурна до порозовяване.



10 коментара:

  1. Йоли, както винаги, много изкушаващо предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно предложение,Йоли!
    И чудесни снимки!
    Откъде са купичките?
    Успешна седмица и много усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
  3. O....Йоли....направо нямам думи! Толкова вкусно изглежда!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу,Стефи,Fuat,Краси,Ани ... благодаря ви,приятели.Радвам се,че ви хареса.

    Краси,чинийките са ми от Италия.И аз много си ги харесвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, може ли само да те попитам при такова разделяне на смесите, после при прибавянето, белтъците ли се прибавят към яйчената смес или нея добавям към белтъците? Питам, за да мога да си преценя коя смес да разбия в по-големия съд..

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се,че може да питаш. Винаги и всичко, а аз с радост ще отговоря.

    Сега запомни това,което ще ти кажа,защото е принцип. Винаги и при всякакви рецепти ... солени или сладки. Винаги се прибавят избитите белтъци последни към останалата смес.Много леко и внимателно се разбъркват с друото тесто като се прибавт на части. Никога не прибавяй тежката смес към белтъка Така ще спадне веднага и количеството въздух в него ще е минимално. А ние искаме да постигнем точно това - въздушна,лека и ефирна смес.Така че,като прочетеш някъде,че белтъците се разбиват отделно и след това се смесват вече ще знаеш - винаги те се прибавят последни. Дано съм била полезна.

    ОтговорИзтриване
  7. Винаги си много полезна! Благодаря ти!
    И аз така предположих, но в една рецепта четох, че след като жълтъците се смесят с белтъците се добавя брашното. По този начин няма ли да спаднат белтъците? Някой беше попитал дали не може брашното да се добави преди да са добавени белтъците, но казаха, че такава е рецептата и няма проблем, след като брашното беше 180 гр..

    ОтговорИзтриване
  8. Разбира се,че ще спаднат. Никога не добавяй каквото и да било след като вече си прибавила разбитите на сняг белтъци. Нека те винаги са последни.Толкова е логично ... как иначе да им запазим максимално въздуха? Може да има и такива рецепти,разбира се,не го отричам. Просто това е лично мое мнение. И наистина е принцип в кулинарията. Няма да имаш ядове,ако го спазваш.Благодаря ти за доверието мила.

    ОтговорИзтриване
  9. Аз благодаря, че винаги ми помагаш и най-вече, че представяш най най най-хубавите рецепти-истинска наслада за сърцето и душата!! :))

    ОтговорИзтриване