сряда, 10 ноември 2010 г.

Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем



   
Прекрасни ароматни български ябълки. Сега е момента да им се насладим и да приготвим нещо сладичко. Обичам ги печени, леко карамелизирани и сочни. Така уханието  им се разгръща още повече. Бях решила да направя някакъв крем с тях, а то се получи сладкиш. Много, много вкусен. Лек, с хрупкава коричка и сочен вътре. Опитайте го !



Продукти

тесто

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2 ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2 ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

1 пакетче ванилов инстантен крем
2 яйца
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
захар на вкус


Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка, посипете ги със захарта, сложете маслото и лимоновата кора, полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* Изсипете пакетчето крем в купа, сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната, а след това и млякото. Овкусете със захар според вкуса ви.

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!




30 коментара:

foodtravelandwine каза...

What a delicious recipe!!....excellent!!....wonderful pictures!!.....Abrazotes, Marcela

Dani каза...

Йоли, толкова хубав е станал :)
Апетитен разрез, да си отхапеш!
Прегръдки и хубава вечер!

Еoc каза...

Ще го направя, Йоли :) За момента твоят старонемски ябълков сладкиш води класацията на ябълковите десерти, пък да видим :)

Tony каза...

Йоли, страхотен се е получил сладкишът! А снимките са прекрасни!

Поздрави и много усмивки :)

Mira каза...

Йоли, пак предлагаш страхотен сладкиш! Изглежда прекрасно и примамващо! Записах си рецептата :).
Поздрави и хубава вечер!

Rummy каза...

Мммммммм! Звучи много вкусно!
Благодаря за рецептата!
Поздрави!

di_ani каза...

Йоли, чудесен е...
Комбинацията на ябълки, маслено тесто и крем ще е вълшебна.
Поздрав и хубав ден, Диана

малки неща каза...

Йоли, сладкишът изглежда много сочен и вкусен. Трябва да се пробва. Благодаря за рецептата! Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ви,мили дами.Наистина стана много вкусно.Съвсем различно е с печени ябълки.Опитайте някой път.

sonitasun каза...

Стана страхотен! С много лек и изискан вкус! Благодаря за чудесната рецепта!

Йоланта Делибозова каза...

sonitasun,наистина го направи? Ооооо....страшно много се радвам и благодаря.Да ви е сладко!!!

Madame Fiffi каза...

Олеле, не ми се мисли колко е нежна и мека,сочна и ароматна сърцевината му! Изглежда чудесно, скоро ще бъде опитан в моята кухня със сигурност! Благодаря за рецептата! :)

Йоланта Делибозова каза...

Фифи,ти най-правилно го описа - мека,сочна и ароматна сърцевина.Много ще се радвам,ако го пробваш.Благодаря ти много за хубавите думи.

Мариана каза...

Йоли, това е първият сладкиш, който правя от твоя блог. Макар, че не стана точно като на снимката(може би формата ми е по-голяма, или ти си вълшебница ) съм очарована. Превъзходен вкус. Благодаря за оригиналната рецепта. А каква му е историята, имаш ли идея? Пожелавам ти чудесен зимен ден!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти,Мариана.Страшно се радвам,че ти е харесал сладкиша.Да,имам идея за историята му,защото си е изцяло моя.Никъде не съм го видяла и прочела.Просто реших да съчетая добре известното ни маслено тесто с печени ябълки и крем,който да може да се пече.Това е.Още веднъж благодаря и да ви е сладко!

ELLA каза...

Yoli, sledq s interes neveroqtnite ti publikacii.Receptite, koito predlaga6 sa 4udesni, originalni, artisti4no podneseni i nai-ve4e garantirano VKUSNI.
Tozi sladki6 oba4e nadmina vsi4kite mi o4akvaniq.Prevuzhoden!!!
Staronemskiq su6to be6e mnogo spolu4liv, no celite qbulki mi ostanaha leko tvurdi.Moje bi ne sum slu4ila na podhodq6t sort qbulki?!Drugiqt put 6te opitam predvaritelno leko da gi zapeka.
Blagodarq ti ot surce za golemiq trud, koito polaga6, 6tedrostta, s koqto ni podarqva6 tezi vkusotiiki i ne na posledno mqsto, 4e raznoobrazi leko ednoobraznoto ni naposleduk menü!!!
PS: Izvinqvam se, 4e nqmam kirilica na klaviaturata si i dano ne sum ti dosadila s tazi latinica.:))

Йоланта Делибозова каза...

Мали Ели,благодаря ти от сърце за всички хубави думи. Наистина много ми е приятро,че приготвяш нещата,които предлагам и че са ви вкусни.Просто съм щастлива.

Нищо не си объркала с ябълките в сатонемския сладкиш.Точно така трябва да е.Ябълките си остават почти сурови и твърди.Там се залага на това,плода да остане максимално свеж,а не сготвен.Аз затова опитах нещо подобно с печени ябълки.Различно става и на всеки пък му харесва по различен начин.Но си права - зависи и от сорта.Нали знаеш,има "пръхки"ябълки,които пр задушаване веднага омекват и такива,които остават твърди.Дано улучиш другият път.

Благодаря ти отново и да ви е сладко на всички у вас!

Dari каза...

Йоли, направих сладкиша и събрах страхотни овации! Поздравления за теб!!!

Йоланта Делибозова каза...

Нищо подобно,Дари.Поздравленията са за теб! От мен и от всички,които са опитали сладкиша ти.Благодаря ти много,миличка.Да си ми жива и здрава!

Анонимен каза...

Пивет! Имам въпросче. Крема обикновен крем-нишесте ли е или Оле-които се разбъркват без да се варят?

Йоланта Делибозова каза...

Привет и от мен. Да,купувам пудинг без варене н др.Йоткер.Ванилия.Ама и тия с варене стават, няма значение май.Какъвто имаш или обичаш, такъв.И сложи повече крем,че сатава по-хубаво.

Анонимен каза...

Сега извадих сладкиша от фурната. направих го с ванилов пудинг, но този който е за печене и настана така както е при теб. За плънката мога да кажа, че е страхотна!
Надявам се да е вкусен. Поздрави!
Ина

Йоланта Делибозова каза...

Е как,Инче.Въобще не съм се и съмнявала,че ще го направиш добре.Много се радвам на коментара ти и ти благодаря от сърце.Да ти е сладко!

Анонимен каза...

Здравей, Йоли! Най-после открих идеалния сладкиш за съботно кафе с приятелки, които вечно са на диета. Хем с малко тесто, хем плодов, хем с кремче, хем може да ги излъжеш, че няма масло. Имам само една питанка - колко грама трябва да е пакетчето крем д-р Йоткер? Грамажите са различни при различните видове крем - било то с варене или без. Аз не намерих обикновен ванилов с варене и затова взех пудинг. Той обаче е 40 г в пакетче. А всички останали на д-р Йоткер - или 60, или 70, или 80. Затова сложих две пакетчета пудинг. Не че не се получи, страхотно даже стана, но кремът ми се видя на вкус една идея по-твърд, отколкото си представях. Бял кахър е това, разбира се, но нали преследваме съвършенството... Молбата ми е, ако не те затруднява, да уточниш грамажа на крема.
P.S. Докато се ровех из кремовете в супермаркета, доста подържах в ръка един пакет крем-карамел на прах, разсъждавайки как ли би се получило пък с него. Ще опитам някой ден.

Поздрави и благодарности за чудесната и вече моя любима рецепта!

Милена

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Миленче. Даваш ми много добра задача. Изобщо не съм и помислила, че пудингите са с различен грамаж.И честно да си кажа нямам представа колко съм сложила.Непременно ще погледна в магазина опаковките.Рядко ги купувам и ми е трудно да отговоря на секундата.Но ще коригирам рецептата.Много си права за всичко!И ти благодаря от сърце мила.Да ви е сладко на всички!

Tsvetelina Ivanova каза...

Здравейте, сладкиша изглежда превъзходен!!! :) А този крем дали ще е подходящ за тортичка, за м-у блатовете (стои ли стегнат или е по течен)? Благодаря :)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Цвети. Много е вкусен крема, но в този му вид е доста течен и не става за пълнеж на торта.Както съм дала пропорциите трябва да се изпече за да стегне.Ако искаш да го ползваш за торта трябва да си купиш 1 пакетче ванилов пудинг без варене и да го разбиеш със студено прясно мляко както пише на опаковката. Там количеството на млякото е повече.Не трябва да му слагай яйца.После можеш да го смесиш с бита сметана,а не със заквасена за да стане пухкав.Трябва и малко да го подсладиш допълнително.Ако държиш на заквасената сметана ще е нужно да сложеш 1 желатин,разтворен в малко вода на водна баня.Заквасената сметана ще го втечни леко и ще се разтече между блатовате и затова е нужен желатина.Това е.Не е трудно никак.Сама прцени и да ти е сладко!

Tsvetelina Ivanova каза...

Благодаря много за съветите, непременно ще опитам :)))

Bobinka каза...

Сладкиша е ВЕЛИКОЛЕПЕН!!!! Получи се страхотно...100% пак ще го направя...Благодаря ти Йоли,че правиш такива вкусотии да ни радваш и ние да радваме нашите семейства :)

Йоланта Делибозова каза...

Боби,Боби!Все ме радваш ти!Благодаря ти от сърце.Прекрасно е да чуеш,че се е получил такъв хубав сладкиш като краен резултат.Да ви е сладко!