петък, 19 ноември 2010 г.

Два кестенови сладкиша

  Любимо лакомство са печените кестени. Навяват ми детските спомени в Бургас, когато в студените зимни дни циганите печаха в мангалите кестени на Тройката. Умирах баща ми да ми купи фунийка с кестени, а те да  горят  пръстите ми  от нетърпението  да ги обеля и хапна... Боже, колко беше хубаво ... Никога няма да забравя уханието ми.

  Днес искам да ви предложа два варианта на сладкиши с кестени. Рецептите са френски, а аз на свой ред ги знам от мой приятел и колега, който е вълшебен кулинар. Благодаря Ники, мисля, че и на читателите ми ще допаднат тези сладки изкушения с кестени.

   Преди да видите рецептите искам да ви кажа как аз приготвям пресните кестени на пюре. Разрязвам измитите кестени с остър нож в средата доста дълбоко. Слагам ги в силна загрята фурна за 10мин. докато се отворят. Кестените просто "разцъфват", както виждате на снимката.





  След това ги обелвам. Запомнете, че кестените се белят лесно само, ако са топли. Като изстинат става по-трудно.






  Обелените кестени сварявам във вода до пълното им омекване. Изцеждам ги и пасирам на гладко пюре с пасатор още докато са горещи. Ако са студени непременно ги затоплете отново преди да ги пасирате. За да стане гладко пюрето добавете в него малко масло, сметана или прясно мляко за да олекотите сместа и да може по-лесно да се пасира. Можете и направо да сварите кестените, след това да ги разрежете и извадите вътрешността с лъжичка, но аз предпочитам първият начин. А ако въобще не ви се занимава, просто си купете готово кестеново пюре от по-големите хранителни магазини. Лично аз не го харесвам, тъмно е на цвят и е доста блудкаво според моя вкус. Затова предпочитам свежото ароматно прясно кестеново пюре. От 1кг кестени се получава приблизително 700г пюре.  Ако ви се заиграва и на вас ... ето и моите две предложения ...





КЕСТЕНИ ПО ЛИОНСКИ








Продукти

500г кестеново пюре
150г захар
90г масло
3 яйца
2 с.л.ром или ромова есенция
2 ванилии

Глазура

100г черен шоколад
200г течна сметана
50г бял шоколад

Приготвяне

* Пасирайте до гладкост топлите кестени с маслото и 100г от захарта. Прибавете жълтъците и ароматите. Оставете крема да изстине. Разбийте белтъците на сняг,добавете постепенно останалата захар и доразбийте докато тя се стопи. Прибавете белтъците с внимателно бъркане към кестеновата смес. Намажете кръгла форма 22-24см с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете в загрята слаба фурна на 140* за около 40 мин.






* Оставете изпеченият сладкиш добре да се охлади.







* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца.Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади. На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект.









* Може да сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед. Да ви е сладко!





КЕСТЕНОВ СЛАДКИШ С ШОКОЛАД







Продукти

500г кестеново пюре
100г натурален шоколад
100г захар
1 каф.ч.силно еспресо
60г масло
2 ванилии

Глазура

100г натурален шоколад
150 г печени безсолни лешници
 2 с.л.светли стафиди

квасена сметана

Приготвяне

* В малка тенджерка сипете кафето, захарта, маслото и шоколада. Стопете всичко като бъркате постоянно. Веднага изсипете сместа при топлото кестеново пюре и добавете ванилията. С пасатор пюрирайте на хубав гладък крем. Оставете го да изстине и го сипете в малка тавичка, намазана с масло.







* Загладете крема и го оставете за 1 час в хладилника да стегне. След това го поръсете с ядките и стафидите и залейте със стопения на водна баня шоколад. Охладете сладкиша много добре преди да го разрежете поне за 4-5 часа. Сервирайте с малко неподсладена квасена сметана. Да ви е сладко!







.

34 коментара:

  1. Йоли, наистина ароматът им беше прекрасен :)
    И в студентските ми години купувахме много кестени по "Графа" и за мен есента е свързана с техния аромат!
    А предложенията ти са и лесно изпълними!
    Прегръдки с ухание на кестени!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам кестени и то много!
    Лошото е, че ако не се сети човек навреме да си ги купи, изчезват от пазара. Сега вече не ги виждам, ще трябва да потърся дали още не се намират в накоя верига големи маркети.
    Предложенията са страхотни, особено ми легна на сърце второто!
    Благодаря за хубавите рецепти!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Точно вчера си мислех, че е време за коледни сладкиши с кестени :)
    И двата изглеждат прелестно и изкушаващо, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, леле какви вкуснотийки си направила Йоли - коя от коя по примамващи!!!
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. И двата сладкиша изглеждат невероятно вкусни, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, Йоли,
    много вкусно изглеждат тия кестенови сладкиши...и с този шоколад, да си оближеш пръстите.
    Обичам кестени, вярно че си е занивамка, но пък какво по-приятно от това да пиеш следобедното си капучино и да чоплиш кестенчета?!

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, Йоли, чак тук замириса на печени кестени! Гледайки предложенията ти явно ще тръгвам да диря кестени!

    ОтговорИзтриване
  8. Ау, изумителни предложения...направо искам да грабна и двете съдинки и да си изям сама тез вкусотии....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятни сладкиши, Йоли! Чудесни рецепти и снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз отново оставам без думи, мила Йоли! Утре още мисля да изпробвам някой от двата. Обичаме много кестени и ти благодаря за чудесната зимна вкусна идея:) Ще пиша после как са станали......

    ОтговорИзтриване
  11. Скъпа Йоли,

    първо поздравления за статията в сп. Бакхус за "Вкусно с Йоли"!:)
    А за ароматните кестенови изкушения какво да кажа, освен, че на човек му се иска да ти е дете :)))
    Обожавам кестени. Технологията ти на приготвяне на пюрето е много интересна. Аз наскоро правих палачинки с кестеново пюре и първо ги сварих в тенджера под налягане за 15 минути и после ги обелих още топли. Не съм ги пекла. Но преди да ги сваря ги цепнах и аз откъм острана страна, за да "цъфнат" хубаво. Пюрето приготвих по същия начин като теб - пасирах кестените с масло и сметана и добавих малко пудра захар и ванилия. Получи се много пухкаво и сладко пюре.
    Непременно ще пробвам първият сладкиш, много ми допадна :)
    Целувки и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви момичета.Май позакъснях с рецептите и кестените взеха да изчезват от пазара,ама докато се наканя ... Нищо,за до година ще ги оставим. Благодаря ви още веднъж,много сте ми мили.

    Аничко,аз пък ще пробвам по твоя начин.Може и да ми е по-лесно.Благодаря слънчево момиче такова.

    ОтговорИзтриване
  13. Всичко изглежда страшно вкусно, ще се възползвам от предложенията ти.:))
    Както винаги, при теб всичко е много вкусно и на ниво.
    Благодаря за рецептите!:)))

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, мерси за прекрасното есенно-зимно, та дори и Коледно предложение! Пак мъничък въпрос - аз май се включвам само като го закъсам - та, сигурна ли си, че тавичката за "Лионските кестени" е с диаметър 22-24см???? Стана отчайващо дебело, а твоето сладкишче е толкова фино и нежно! Благодаря! Мирона

    ОтговорИзтриване
  15. Изключително вкусен е, Йоли, този кестенов сладкиш! Всички у дома са очаровани! Благодаря! Мирона

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли днес правих първия и страшно ми хареса! Малко съкратих процедурата, като използвах готово неподсладено пюре от кестени:)

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу,ама наистина ли?О,миличка,така ме зарадва.Да ти е сладко и много,много благодаря.От сърце.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, привет мила!
    Откога чета, чета и все се каня да пиша, но явно е трявало да направиш тез кестенови чудесии, че да се осмеля :)
    Много, ама много ми допадат и двата сладкиша - не мога да реша кой повече. И както си припадам по шоколада, няма начин да не ги пробвам. Да, да - само кестени да се намерят...
    А ти внимавай сега какво ще е следващото предложение, да не чакаме за някой продукт до лятото :), че може и бременни да те четат ;)

    Целувки и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Ах,миличка,какви хубави новини ... урааааааа!!!! Няма,обещавам,че поече няма така да се бавя.Ама знаеш като се замота чивек ...

    Благодаря ти за хубавите думи.Винаги така ме радваш.Знаеш ли,Лулу е направила един от сладкишите с готово кестеново пюре.Може така да опиташ,ако ти се хапва.Отново много благодаря и те целувам мила.Страхотно се радвам за теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, приготвих кестените по лионски, очарована съм......Чудесен сладкиш. Аз обаче доста бързах и използвах готова млечна глазура на Lindt, но предполагам, че с домашно приготвена е още по-вкусно. Целувки от мен и чакам следващото предизвикателство:)

    ОтговорИзтриване
  21. О,Дали.... урааааа !!! Страхотна си миличка. Пак ме усмихна. А за глазурата,ммм ... не бих заменила Линд с нищо друго,стига да го имах. Обожавам всичко,което е Линд.Благодаря ти мила.Наистина страшно много.

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, правя за първи път сладкиш от кестени, божествен е и си струва целия труд по печене, белене, приготвяне на кестеновото пюре...
    Ако имах още кестени щях да направя и втория сладкиши :))
    Лек ден от мен,
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  23. Теди ... ама ти наистина се хвана да белиш кестени? О,миличка ... нямаш си представа колко ме зарадва.Страхотна си направо.Да ви е сладко в къщи на всички!

    ОтговорИзтриване
  24. Привет, Йоли! Просто нямам думи. В петък направих първия сладкиш - печене, белене пасиране (и през ум не мина да посегна към буркана с готовите кестени в "Карфур"). След леки перипетии - обелката на един от последните кестени реши, че трябва да ми остави траен спомен от този сладкиш и се заби под нокъта ми, а въпреки приличното количество прясно мляко, на финала пасаторът ми беше доста топъл, НО... аз не се предадох. А моите критици - една приятелка и мъжът ми - и двамата пристрастени към всичко сладко, но истински ценители - го оцениха по достойнство. Не знам какво се разбира в сладкарството под тъмен шоколад. За мен тъмен може да се нарече над 70%. В случая ползвах 80%. Много съм доволна от резултата и още веднъж благодаря за идеята и вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  25. Ах,Теди,Теди ... чак ми е съвестно сега за твоите неволи. Миличката ми...Но пък радостта ми да прочета,че ви е харесало е наистина голяма.Отново ти благодаря мила.И да,точно така,тъмния шоколад задължително започна от 70%какао нагоре.Точно това е .

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли, да не би рецептата да е с 150гр лешници? Не искам да търся грешки, но просто си правя списък с необходимите продукти за магазина. И тавичката има ли значение дали е тефлонова, керамична и какви размери трябва да е?
    Благодаря и весели празници!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  27. Че как!Грешка и то каква!Много ти благодаря Мими.В бързината съм пропуснала нулата.Оправих го вече.Весели празници и на теб и наздраве.

    ОтговорИзтриване
  28. Hello, i think that i ѕaw уоu
    visited my ωeblοg thus i camе to “гeturn the favor”.
    Ӏ am trуing tο finԁ thіngs to enhаnce my web sіte!
    I ѕupρosе itѕ ok to use some of youг ideas!
    !

    Here is my ѕite - sfgate.com

    ОтговорИзтриване
  29. Very gοoԁ artіcle. I am ехpеriеnсіng manу of thеse issues as well.
    .

    mу ωebрagе - wikisf.ro

    ОтговорИзтриване
  30. Йоли, благодаря за рецептичките. Пробвах първия сладкиш, като добавих разтопен шоколад в сметана и в тестото и стана чудесно. Толкова лек и приятен. По твоите указания резултата е вкусна хапка удоволствие :) Росица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Роси. Малко хора се захващат с тези сладкиши. Трудоемко е чистенето на кестените. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
    2. Нищо работа си беше, когато разрезите са по-големи, чистенето е по-лесно. А пък аз обичам истинските неща и не пих ползвала готово пюре. Пак си поръчах кестени и си ги чакам с нетърпение от Хранкоопа, по магазините никак не са добри и са вносни. Йоли, и аз ти благодаря за всичко прекрасно, което споделяш!

      Изтриване
  31. Направих кестеновия сладкиш с шоколад, но с малко изменение :сложиш лешниците вътре,а отгоре нарязани ягоди понеже не обичам стафиди.Стана повече от чудесно.Всички много го харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Венета. Много се радвам, че ви хареса сладкиша. Да ви е сладко!

      Изтриване