вторник, 15 март 2011 г.

Чеснов дип



  Предлагам на вашето внимание един изключително лесен и апетитен гъст чеснов сос. Рецептата ми я сподели моят колега Папи, който , както не веднъж съм казвала, е голям любител на добрата храна. Освен това е и арменец, което го качва с още едно стъпало в кулинарията. Благодаря Папи, прекрасна разядка е това!

Продукти

1 главичка обелен чесън
1 каф. чашка прясно мляко на стайна температура
2 каф. чашки олио
сол и оцет на вкус

Приготвяне

* Просто сложете всички съставки в дълбок и тесен съд. Може да ползвате и компотен буркан.




* С пасатор разбийте всичко на високи обороти като бавно изтегляте ножа от дъното към повърхността. Нужни са ви не повече от 30 секунди. Ами това е!

* Лесно, нали? Много чесново и разяждащо! Подходящо за колбаси, студени меса, както и като съставка за различни салатни дресинги. Опитайте! Аз го предпочетох с едно превъзходно студено месо, което приготвих по рецепта на приятелката ми Ели. Ако желаете да се запознаете с начина на приготвяне, може да го видите тук!


31 коментара:

  1. Вкусотия! Току що забърках от една друга разядка, но твоята ще направя в почивните дни :) когато съм планувала и месото по Ели!
    Благодаря за ароматното предложение, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, вие с Пепчо ме сбъркахте с вкусни разядки :)
    А арменците са "голяма работа " като кухня!
    Само месцето на Ели не мога да направя, че нямам зелева чорба!
    Но ще похапна от твоето!

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп,знам си аз,че си е точно по твой вкус това и съм сигурна,че ще го пробваш.

    Дани,нямам зеле вече,но чорба има още много.Няколко от глиганите на Мишо даже ще мога да сваря в нея.

    ОтговорИзтриване
  4. :) Гледам и се чудя как не съм знаела, че подобно нещо, толкова гладко и фино като домашна майонеза, може да се постигне без яйца, а с прясно мляко!!!Ама, че интересно..Ще се пробва в най-скоро време. Нямам засега точния уред, но все някога ще трябва да си взема.

    А, Боженци е моето любимо, красиво българско селце. Няма такава красота и чар...

    Между другото, там в едно малко кафене на един ъгъл предлагат "домашна" баница. Влязохме да я опитаме и да видим колко ще е домашна ;) Оказа се страхотно попадение. На вид е като тутманик - дебела, сочна, недоумявах как може баница да изглежда по този начин...А на вкус - прекрасна. Ако скоро имаш път натам, опитай я, Йоли, и сподели впечатления :) Освен това жената, която я прави с охота дава рецептата ( вече 3 пъти се опитвам да я измайсторя вкъщи, но при мен не се получава точно същата ;). И аз ще трябва пак да отида за разяснения :)) .

    Приятен ден, Йоли!

    Много хубава нова песен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,както винаги много вкусно предложение,но честно казано не предполагах,че от тези продукти може да стане такъв пухкав дип.Непременно ще пробвам и ще споделя резултата!Благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Стеф,Еликсир,благодаря ви момичета. Ще се радвам,ако пробвате!

    Марианче,аз непрекъснато ходя до Боженци.Там живее кумът ми и му гостувам много често.И така е от 20 години насам.Прекрасно кътче на българщината е това,изключителна атмосфера.Баницата,която си яла я прави Стоянка.Много ми е близка и непременно ще и предам личните ти впечатления и поздрави като я видя отново.Планувам за Великден отново да съм там тази година.Радвам се,че и ти си усетила като мен това фантастично кътче на България.

    ОтговорИзтриване
  7. Разкош на квадрат! И красота, която ти е присъща, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Супер рецепта! Аз отдавна използвам основа от мляко и олио за различни сосове! :) Без чесън и оцет, а с малко горчица и лимонов сок - става перфектна домашна майонеза без яйца! :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,идвам да споделя за дипа,както обещах.Вчера пробвах да го направя,но не ми се сгъсти изобщо.Вместо скилидки,сложих пресен чесън,но едва ли е от това.Пасатора ми е доста мощен,едва ли е и от него.
    Млякото ми беше точно на 1/2 от олиото.Не беше студено.Къде ли греша според теб?

    Спокойни почивни дни пожелавам Йолинка!

    ОтговорИзтриване
  10. Еви,благодаря ти мила.

    Ани,пък аз не бях опитвала.Права си,наистина става чудесна лека майонеза.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсир,според мен проблемът е определено в чесъна.Няма къде да е другаде.Не хвърляй това,което не се е сгъстило.Прибери го в хладилника и го ползвай за различни дресинги и за подправка към ястия.Чудесно е .А ти ако решиш,опитай пак.Сигурна съм,че ще стане.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,ще пробвам и със скилидки чесън,да видим какво ще се получи.А,другото не съм го хвърлила:)),то си е толкова ароматно от чесъна,ще си го ползвам за готвене:)).

    Поздрави сърдечни!!

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, ама, че изненада :)!!! Аз си мислех, да ти обясня по-точно къде се намира това кафененце с домашната баница, а то каква била работата :)) Ти си щастливка да имаш роднини на такова вълшебно място...Браво!! Аз не знам кога ще мога пак да отида, но ти ако имаш път натам ще попиташ ли пак за рецептата на вълшебната баница и наистина искрени поздрави на жената, която я приготвя :)

    И още една изненада :) Днес докато случайно се заслушах в изпълнението на Теодоси Спасов по БНТ ми се мерна някак си познато лице...За секунди реших, че това е една музикантка, която работи в Англия и свири със Стинг(която гледах в едно предаване) :) А 3 секунди по-късно :)))ама неее, това е нашата прекрасна Йолииииии :)
    Каква красива музика свирите!!!!
    Особено "Циганския танц" - прекрасно, толкова ми хареса, пркрасни сте всички!!!!!!!!!
    Да се надяваме, че ще направите концерти и извън София(примерно в Пловдив ;), ще бъде истинско, истинско удоволствие.
    Браво!
    Прекрасен ден ти пожелавам, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  14. Гениално! Не спирам да ти се възхищавам- и като музикант ( от време на време те слушам), и като кулинар, и на страхотния ти външен вид, и на вдъхновението ти. Ако има "благородна' завист- чак през ушите ми излиза:)))

    ОтговорИзтриване
  15. Марианче,радвам се,че си гледала предаването с Тео днес.Аз бях на записи в радиото и не можах.Дано се е получил добър звук.Мога веднага да те поканя на концерт на 24-ти в НДК в Студио 5 от 21.30. Стига да ти е удобно.Иначе миналата година имахме 2 концерта в Пловдив.Жалко,че не е ставало въпрос.Но пак ще имаме.Тео е шеф на джаз фестивала там и може да посвирим и на него.А за баницата ... нямаш проблем!Прегръдки от мен и благодаря!Заклет фен си ми ти!

    ОтговорИзтриване
  16. darkslayer, ей сега вече се изчервих.....олеле...Благодаря ти много за прекрасните думи.Страхотно е да чуеш нещо такова за себе си!

    ОтговорИзтриване
  17. Поздравления за вкусната рецепта , Йоли! Направих я и се получи много плътен и снежнобял дип. Изяде се от домашните точно за половин час , като непрекъснато ми се обясняваше , че това нещо могат да го ядят всеки ден. Даже имаше въпрос : "Защо досега не си ни правила?". Благодаря за чудесното предложение!

    ОтговорИзтриване
  18. Аз ти благодаря Ани.Радвам се,че ви хареса това "убийство на вампири".Да ви е сладко.

    Благодаря,Марине. Да ти е сладко и на теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте!Страхотен блог, много вдъхновяващ!
    Преди няколко месеца попаднах на рецептата за дипа и студеното месо, но не беше сезона на киселото зеле...:), сега съм решила да го приготвя, но се колебая за месото. Бихте ли споделили какво е месото, което вие сте приготвили! Прилича на свински гърди, но оформени допълнително...Ще бъда много задължена за отговора!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей и благодаря за хубавите думи.Чудесна идея,бях я забравила и аз като няма кисело зеле през годината.Веднага ще направя месце!Но категорично ти препоръчвам гърди!Най-сочно и вкусно става с тях.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря за бързия отговор, Йоланта, много мило!
    Ще приготвям месото и дипа в края на седмицата и непременно ще споделя за резултата!
    Приятно ми беше да се запознаем!
    Весели празници и на теб!
    Дима

    ОтговорИзтриване
  22. Скъпа, Йоли!

    Вчера приготвих този сос и стана ПРЕКРАСЕН и на вкус и на външен вид. Стана много гъст и бял, като кисело мляко и много благ на вкус. Преди няколко дни приготвих и другия чеснов сос по твоя рецепта, който е само с чесън, олио, сол и оцет. Той също много ни хареса, но е много по- лют от този. Ние в къщи много обичаме чесън, така че с радост си хапваме и от двата соса, които вече редовно приготвям. Благодаря Ти от сърце за всички твои чудесни рецепти. Аз съм голяма твоя фенка и много често приготвям ястия и печива по твоите указания.

    Желая Ти, прекрасна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Много,много ти благодаря.И ние почитаме чесъна като нещо много специално.радвам се,че харесахте и двата варианта на чеснов сос.Да,лютички са,но пък така разяждат ... ммм.Наздраве и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  24. Дойде сезонът на грипа и време за този страхотен дип...ако някой не го е опитвал, го препоръчвам много силно :)

    ОтговорИзтриване
  25. А така!Петя,напълно си права,как ме подсети и мен!Благодаря скъпа!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, дали с робошеф ще се получи?

    ОтговорИзтриване
  27. Мисля, че да.Всъщност ти трябва уред, който да е високо оборотен и да смила добре.Пасатор,блендер или друго,каквото имаш.Пробвай,няма друг начин да разбереш.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  28. Това се получи... акъловземателно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И досто "уханно", нали? Ама пък си е чусно вкусно! Благодаря ти, Калояне!Много се радвам, че ти хареса!

      Изтриване