петък, 18 март 2011 г.

Toffifee торта





Продукти

За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

карамел

150 г захар
200 г течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л.масло
200 г печени белени безсолни лешници

нуга крем

200 г лешников нугат









100 мл течна неподсладена сладкарска сметана
100 г натурален шоколад

карамелено - сметанов крем

1 ч.ч.неподсладена течна сладкарска сметана
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко









Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте.Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно.Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка.Изпечете готовото тесто на два отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170*фурна.

* Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Намалете котлона. Загрейте сметаната до кипване.  Сипете я внимателно на малки части в карамела и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и лешниците.  Оставете крема да се охлади, след което го излейте върху единия блат.







* Кипнете сметаната, сложете в нея нугата и шоколада и отстранете от котлона. Бъркайте до получаване на гладък крем. Като се охлади леко го излейте върху карамеления пласт.

* Разбийте добре сметаната на твърд сняг .Отделно разбийте и кондензираното мляко. Смесете двата крема и нанесете върху пласта с нуга. Оставете малко от крема за да измажете тортата отстрани.











* Отгоре сложете втория блат и се опитайте да изравните тортата. Украсете по ваше желание. Аз исках тортата да изглежда като опакована в хартия. Ето как се прави това.

* Когато разрязвате торта с такова твърдо покритие, както е в случая, първо добре стоплете ножа под горещата струя на чешмата и го избършете с кърпа. След това го опрете до повърхността на шоколада и оставете леко да се стопи. Внимателно разрежете. В противен случай шоколадът ще се начупи на неравни парчета. Благодаря на Руми, че ми обърна внимане  на това. 


Получи се страхотна торта. Синът ми много обича  бонбоните Toffifee  и аз исках да му направя торта за рождения ден с подобен вкус. Мисля, че успях да се доближа до деликатното съчетание и отличен вкус между карамел, лешници и шоколад. Да ви е сладко и на вас!





123 коментара:

  1. без думи! наистина съм без думи

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна торта и снимки! Представила си я както всичко останало - великолепно!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепна торта!Йоли, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, извинявай - май написах много почти идентични хвалби - модерирай ги както сметнеш за добре:).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятна торта - красива, изкусителна, а розата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятно красива торта! Сигурна съм, че е невероятна на вкус!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Йоли, направо нямам думи! Тортата изглежда страхотна и както винаги си вложила толкова сърце и дух, за да я направиш произведение на изкуството! Поздравления, миличка, за таланта ти и желанието ти да радваш другите с него. Не зная кога ще мога да я направя, защото напоследък ми е останала само неделята за почивка, но не се съмнявай, че ще стане при първа възможност и ще събера четата приятели, които обожават да ги глезя с неща от твоя сайт. Иначе семейството ми редовно си похапва "това-онова" от рецептите ти и при всяко ново нещо на масата питат: "Това от Йоли ли е?"
    Още веднъж поздравления и много, много целувки от мен и всички, които те знаят и споменават на моята трапеза!

    ОтговорИзтриване
  9. Отново нещо забележително! Друго и не очакваме от теб. :)
    Изглежда превъзходно и отвън и вътре!
    Поздрави и все така да ни пълниш очите с произведенията си!

    ОтговорИзтриване
  10. Браво, Йоли! Пак ме заинтригува! Предстои рождения ден на дъщеря ми и сега ме хвърли в размисъл дали да поема риска да пробвам! Кажи само, моля те, този нугат къде да го търся -той ме притеснява! Благодаря ти! Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Една сладка фантазия опакована с толкова много любов която винаги блика от всичко което вкусничкото докосне.
    Благодаря ти Йоли такова!
    Гордея с теб и те прегръщам !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,направила си невероятна торта за порасналото ти момче :)
    Още един път му пожелавам да е жив и здрав и късметът да го следва навсякъде!

    ОтговорИзтриване
  13. Ауууу! Възхитително! Стилно и ефектно отвън и невероятно изкушаващо отвътре! Скоро имам повод и с удоволствие ще се възползвам от някои от твоите торти, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Винаги са ме впечатлявали твоите торти Йоли! Има нещо интесено в тях, различно, а не от типа крем блат, крем блат. Тази изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, моля те дай и малко информация за кондензираното мляко - каква е технологията при работа с него. Чета че консервата се вари 2-3 часа и като се охлади вече е на крем. Това достатъчно ли е! Отново ти благодаря. Съжалявам че само питам, но на твоите неща искам не само да им се възхищавам, а и да ги направя! Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, благородно завиждам на желанието и таланта ти да превръщаш живота на твоите любими хора в една сладка приказка!Благодаря и за новата мелодия - наистина понякога е необходимо да се сменя фона на който ние, твоите почитатели се обогатяваме.Нека твоят син те радва така, както ние изпитваме наслада от твоите творения! Радоста от децата е прекрасно изживяване, а гарнирано с една вкусотийка "Toffifee" е още по желано.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви мили приятели.Наистина много се радвам,чце ви хареса тортата.Да ви е сладко!

    Нугатът се намира малко трудничко ,да не кажем много трудно.Или може би аз не съм запозната с това,къде да го търся.Защото не може да няма,та нали и тук има сладкарници,които работят с него?Може би в Метро,Хит и Пикадили.Моят е донесен направо от Германия,винаги си купувам подобни неща като ида в чужбина и то точно заради трудното им намиране тук.Иначе може да се замени с Нутела,все пак нугата е основна съставка там.Но ще стане много сладко,а и само нугата е много по-ароматна,отколкото Нутелата.Може и в къщи да се направи на принципа на бадемовият марципан - много фино се смилат запечени лешници със захар.Трябва да станат на паста.После да се смесят със сметаната и шоколада.

    Кондензираното мляко - да,може да се направи и в домашни условия.Но не блих препоръчала,при условие,че то поне е вече по големите ни магазини,както и по руските.Няма смисъл от толкова варене и дебнене за една консерва.Е,да,ако се сварят поне 5 консерви наведнъж може да се каже,че ще оправдаят изразходения ток.Иначе млякото е уникално на вкус и наистина от него стават превъзходни кремове.

    Още веднъж благодаря на всички!

    ОтговорИзтриване
  18. Вълшебна торта, Йоли! Невероятна презентация!

    Весел уикенд, Йоли :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасен повод и прекрасна торта, Йоли!
    Кративност,красота, аромат и убедена съм, вкус!
    Здраве и много щастие за всички ви!, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Oh my gosh...this cake is so so so so so beautiful! and It's chocolate! and it has caramel nougat and all those great stuff inside!!! my gosh fantastic job! GREAT decoration too!

    ОтговорИзтриване
  21. Ами, чудя се какъв да бъде моят коментар...то има ли нужда изобщо от такъв? Направо онемях, а докато чета и разглеждам снимките само преглъщам....Голям виртуоз си, мила, Йоли, ГОЛЯМ!!!! А като добавим и консервата - "Дулче де лече", съвсем свършват думите....

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, Йоли,

    от известно време следя вашия блог искрено се възхищавам на всичко, което сътворявате в кухнята, особено тортите. От скоро и аз се захванах с тези изкушения - имам вече няколко вити торти, вдъхновени от блога на Димитрана.
    Toffifee тортата обаче за мен е връх в изкушението :) Още тази седмица ще пробвам да я направя, но ми се иска да е в умален вариант. За това, ако може да споделите какъв е размера на тавичката за печене на блат? Също ми се струва, че блатът върху който изливате карамела с лешници е някак вдлъбнат. Как постигате този ефект, а може би така ми се струва от снимката?

    За нуга крема ще споделя, че днес го намерих в Кауфланд - имаше два вида в стъклен буркан. Този, който аз купих е с 13% лешници и 7 % какао. Не съм го опитала още, но всъщност не знам какво точно трябва да очаквам като вкус. А кондензирано карамелизирано мляко не съм виждала по магазините. Вашето от къде е?
    Благодаря предварително и спорна седмица :)))
    Милена

    ОтговорИзтриване
  23. Забравих да питам за шоколада - нещо специално ли е? С колко процента какао трябва да е? МОга ли да си купя просто някакъв натурален от магазина - такъв на блокчета по 100 гр?
    Лека вечер
    Милена

    ОтговорИзтриване
  24. Милена,Диди,Карин,Далия,Милена,благодаря ви много.Наистина се радвам,че одобрихте експеримента ми за подобна торта.

    Миленче,винаги можеш да направиш малка торта.Всички продукти ги намаляш с 1/3 или 1/2.При мен тортата е със стандартни размери.Пекох я в тортена форма,каквато има във всеки магазин.Не съм мерила,но е около 22 или 24см.Ти прецени колко да я смалиш,но ми се струва,че ще е най-разумно да намали продуктите с 1/3,а не на половина.И тавичката ти ще трябва да е 18 или 20 см.Абсолютно си права за долния блат.Получи се нещо като борд.Ама и аз незнам защо.Просто сложих във фурната двата блата да се пекат едновременно и единия просто така се получи.Все пак,не е чудно това,като се има предвид,че в рецептата няма никакво брашно.Просто няма какво да "държи"блата.Пече се по-бавно от обикновените,именно заради многото влага в него.Но е феноменален.Просто е изключителен,бих казала.Самият блат прилича на крем - изключитело лек,фин и много шоколадов.Заслужава си да се пробва.Всъщност,това е блатът от тортата ми "Ривиера".Много благодаря за инфото за нугата.Наистина е полезно.По принцип нугата е от 34%лешници.Ако не ти е достатъчно ароматна на вкус винаги можеш да добавиш още фино смлени лешници.Кондензираното мляко е от София от руския магазин Берьозка на бул.Христо Ботев.Във всеки град,в който има руски магазин го има.Има го и в Пикадили,както и в едно малко магазинче за подправки на ул.Ив.Асен 12.Можеш да погледнеш коментарите на "Торта с дулсе де лече".Там много от читателите бяха написали откъде се снабдяват с него.А за шоколада - винаги е въпрос на личен вкус.Някои просто не обичат горчевината на натуралния шоколад и ползват млечен.Аз обикновено ползвам 70%белгийски шоколад,който купувам от магазина на ул"Кадемлия"6 в Редута.Можеш да си купиш просто блокчета шоколад от всеки магазин.А дали ще е млечен или натурален,според това какво обичате у вас.Това е.Дано съм помогнала с обясненията.Ако имаш въпроси,не се колебай да питаш.С радост ще ти отговоря.Благодаря за хубавите думи и ще чакам да споделиш резултата.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Йоли! От последната торта просто нямам думи. Имам един въпрос - в рецептата чета, че има два блата, а на снимката ми се струва, че и от страни за борд има блат. Поздрави: Ели

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли, пишеш че не си заслужава да се вари консервата с кондензираното мляко. А ако успея да се сдобия с една консерва, какво да я правя. Обработва ли се по някакъв начин. Аз останах с впечатление, че за да се получи крем, трябва да се вари. Има ли такива, които не се нуждаят от никаква обработка. Отново се извинявам и благодаря. Диана.

    ОтговорИзтриване
  27. Мммм, невероятно изкушение! Не знам обаче дали бих се справила съвсем сама (с приготвянето, но с опустошаването му :). Блогът ти е чудесен, а това е от мен - http://thegreeneyedgirl.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html

    ОтговорИзтриване
  28. УАУ!!!

    Чудесна е! Благодаря за невероятното представяне, определено мисля да се възползвам и вече знам каква торта ще направя за половинката за неговия РД :-)

    ОтговорИзтриване
  29. Ели,просто така се получи блата,като с борд отстрани.Вече обясних зда това,и други ме потаха.Знам ли го пък защо стана така ... Но няма значение.Всички кремове са гъсти и категорично не се разливат.

    Дианче,не миличка,нищо няма да му правиш на млякото.То си е напълно готово.Само отваряш консервата и я разбиваш с миксера,че е много гъсто.И после смесваш със сметана.Това мляко например в Русия си го ядат за закуска по пържени филийки и палачинки,както ние похапваме Нутелата.Много е вкусно и така,опитай.И нищо няма да вариш,затова е и много лесен и бърз този крем.

    Ели,Диди,Green-Eyed Girl,Mikiblue,благодаря ви момичета.Ще се радвам,ако пробвате тази торта!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Йоли,

    имам още един уточняващ въпрос преди да се заема с тортата. Приблизително колко време се пече блата? И двата блата могат ли едновремнно да се сложат във фурната, но един под друг? Фурната ми не побира двете тави на едно ниво, а аз няма много голям опит в печенето на две нива. Мерси :) Милена

    ОтговорИзтриване
  31. Миленче,правилно си решила.Пъхаш двете тави едновременно една под друга.Аз така направих.Май и затова единият блат се изпече по-бързо и стана малко като с борд.Него го извадих първи,той беше на по-горното ниво и още малко допекох другия.Ами какво да ти кажа ... искат повече печене от обикновено,защото няма брашно в тях и влагата е много.Поне 30 мин.май искат.Проверявай с клечка.Като спре да лепне тестото ги махай.Не се подлъгвай,че са много меки.Пак казвам,нямат брашно и консистенцията им е изключително нежна. В тортата са направо като крем.

    ОтговорИзтриване
  32. Йоли, привет отново!

    Аз се включвам за да докладвам за крайния резултат. Тортата е невероятно вкусна, за което нямах съмнения още преди да я приготвя :)
    Обаче накрая не ми се получи крема от сметана и кондензирано мляко. При първия опит сметана (неподсладена на мегле) изобщо не стана на сняг. Купих сметана Президент (пълномаслена, за сладкарски цели, неподладена), тя уж стана на сняг вече. Кондензираното мляко обаче тотално се втечни при опита ми да го разбия. Купих го от Берьозка, с карамел, всичко както си му е реда. Накрая се получи една течност, с която сиропирах горния блат. Малко се развали крайния вид на тортата, но въпреки това е много вкусна.

    Надявам се при следващия опит да стане още по-хубава.
    поздрави от мен :)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  33. http://www.facebook.com/album.php?id=100001130028504&aid=26406#!/photo.php?fbid=178664698847863&set=a.153073708073629.26406.100001130028504&theater
    Здравей Йоли, пиша с голямо въодушевление, защото пробвах и съм много доволна от резултата. Позволих си да покажа какво се получи. На всички, които само гледат, препоръчвам да пробват - страхотен вкус!
    Все пак ще те попитам за някои "слаби" моменти: блатовете станаха много крехти, единия даже лекичко се начупи - така ли трябваше да стане. И пак за кондензираното мляко - не посмях да го разбивам за да не се втечни. При разбиване с миксер разрежда ли се или се сгъстява. Благодаря ти! Всъщност задочни комплименти от всичките ми гости, които ликвидираха веднага произведението. Следващият път ще се постарая повече за декорацията - сега беше съвсем пробно :)) Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Дианче,тортата ти е повече от красива.Просто е великолепна.Моля всичките ми читатели непременно да я видят.От сърце ти благодаря и те поздравявам за майсторлъка.Спрахотна си!

    Да,блатовете са си точно такива.Много крехки и меки.Само помисли,в тях няма никакво брашно за да ги втвърди поне малко.Имат по-скоро кремообразна структура като ги хапнеш. И да се начупят не е беля.Винаги може да се оформи чудесна торта и с неравни и начупени блатове.

    Нямам представа какво се случва с пустото карамелизирано мляко.Това,което аз купувам е ужасно гъсто и трябва задължително първо да го разбия с миксер и чак тогава да го смеся със сметаната.Но и много хора казват,че им се втечнява.Но ти явно си го улучила,прекрасна ти е тортата наистина.Много ме зарадва.Прегръщам те!

    Миленче,просто не знам какво да ти кажа наистина.При мен никога не се е случвало да се втечни млякото.Та то е направо като пестил гъсто ... Меглето,което не е подсладено е готварска сметана и категорично не се разбива.На готварската Хопла например има нарисувана торта и спагети.Тя става и за двете неща.За сметаната имам обяснение,но за млякото,честно ... нямам никакво.Дано се получи другият път.Много ти благодаря,че я опита и се радвам,че въпреки неволите е било вкусно.

    ОтговорИзтриване
  35. Дам, и двете консерви, които купих бяха много гъсти, но после се втечниха. Нищо ... другия път вече ще знам и за сметаната и с кондензираното ще съм по-внимателна. Блатовете и другите кремове станаха идеални. Вкусовете преливат и става истинска фантазия :)

    Поздрави от мен :)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  36. И аз да допълня за млякото - купих две консерви, от различни места, на различни фирми - отворих и двете - млякото и на двете беше с гъстота на боза. не посмях да го разбивам, за да не се втечни. Аз не намерих друга сметана освен Хопла подсладена - добавих млякото така както си беше от консервата, в резултат на което се получи малко по-сладичко отколкото трябва. Но много се изненадвам като казваш че е гъсто като пестил. Аз нали не бях ползвала и не знаех какво трябва да очаквам. Наистина с този крем сметановия най-се затрудних. Диана

    ОтговорИзтриване
  37. Ох,Дианче ... звам ли го това мляко какво е? Пишеше "Сгущенка" на него май. И беше страшно гъсто,трудно го разбъркваш с лъжиза и затова задължително го бъркам с миксер.Дори след разбъркването му е като много гъскт и плътен крем.Нали виждаш и на двете торти,в които съм го ползвама колко е гъст вече готовия крем със сметаната? Направо не знам какво да кажа... Друг път ще го снимам,че да го видите.Ама явно млеката просто са различни.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей Йоли! Отново съм аз, Ели. Моля, за помощ! Много искам да направя тази торта за рожденния ден на мъжа ми, но не мога да намеря този лешников нугат. По-нагоре в коментариите прочетох, че го има в Кауфланд, но къде точно? Целия магазин избродих, питах и служителите, но никой не е чувал тавова нещо. Някакви идеи къде да го търся или да го заменя с нещо друго. И в Метро и го няма. Поздрави Ели

    ОтговорИзтриване
  39. Ели,нямам представа къде го има в Кауфланд.Не съм ходила,просто така ми казаха и затова го написах.Доколкото разбрах там нугата не е с достатъчно високо лешниково съдържание - само 13%,което просто не върши никаква работа. Препоръчвам ти да си направиш сама. Сега ще ти кажа как,макар това да е само мое предположение.Нямам идея как се прави нугат,но всъщност това,което гоним е силния наситен лешников вкус.Изпечи 200г лешници и ги смели максимално фино.След това загрей до кипване 150мл течна сметана,махни я от огъня и прибави 200г черен шоколад.Разбъркай на крем,а накрая сипи и лешниковото брашно.Ако стане много гъсто просто разреди с още сметана.За по-силен вкус може да сложиш и малко какао.Като се охлади го ползвай като крем за тортата без да разбиваш с миксер.Ще стане супер.Пиши писле дали си се спряла на този вариант.Поздрави и от мен.

    ОтговорИзтриване
  40. Христос Воскресе! Нека Бог да дари теб и семейството ти със здраве, любов и дълъг, пълноценен живот. Реших да направя тази торта за РД.Ще я правая в сряда, защото ми трябва за петък и след това ще пиша как е станал крема със смлените лешници, но имам още един въпрос за обличането на тортата - ориентировъчно колко шоколад отива и на колко дебел пласт да го мажа, за да не ми се напука после. Благодаря ти предварително :)) Ели

    ОтговорИзтриване
  41. Благодаря ти Ели. Нека Бог бди и над вас. Радвам се,че си решила да опиташ тази торта. С нетърпение чакам оценката ти. А за обличането ... със сигурност поне 200г шоколад ще ти трябва. И да сложиш повече, не е беля, но не и по-малко.Дебелината нека е около половин сантиметър.Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  42. Йоли, фантазия и тази торта! Направих я и стана страхотна! Толкова наситен шоколадов и лешников вкус! Много, много приятно. Не съм опитвала оригиналния лешников нугат, но така запечени и смлени лешниците /успях да ги смеля почти като брашно/ се получи страхотно. Само количеството на сметаната трябва да се величи, защото стана доста ама доста гаст крем. Дъщеря ми каза, че това е най-вкусната торта, която е опитвала при положение, че почти всички твои съм пробвала, а някои и по няколко пъти. Най-сърдечно ти благодаря и продължавай да ни радваш с вкусни и красиви неща! Ели:))

    ОтговорИзтриване
  43. Елинце, ти си моет щастие! Благодаря ти миличка. Винаги ме радваш страхотно много. Да ви е сладко и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, Йоли! Преди време се бях похвалила с добрия си резултат за тази торта. Затова реших да повторя. Ииии ... проблем! Карамеления крем се пресече. Първата доза я изхвърлих, повторих, за съжаление отново стана така. Сметаната стана като парцали в карамелен сос! Имаш ли идея каква може да е причината? Диана

    ОтговорИзтриване
  45. Дианче,много съжалявам мила.Предполагам,че е от сметаната.Не вярвам да е от млякото.Ох,много ме е яд....

    ОтговорИзтриване
  46. Йоли, а към шоколада, с който обличаме тортата може ли да се прибави малко сметана. Опитах различни хитринки при рязането, но шоколада е доста твърд и се чупи.

    ОтговорИзтриване
  47. Марги,може да се направи мека шоколадова глазура и просто да се залее тортата. Може да се направи и мек захарен фондан,с който да се облече.Но в случая,когато продукта е само чист шоколад към него не може да се пробавя сметана.Може съвсем малко кокосово или краве масло,но то не променя твърдостта,а по-скоро дава блясък на шоколада.Шоколадът няма да стегне,ако се сложи в него сметана или друго нещо.Разбира се,че ще се начупи. Аз съм рязала тортата с много горещ остър нож.Първо го задържам на повърхността с лек натиск докато усетя,че вече е стопил шоколада и го е прерязал. И тогава режа надолу.Това е единствения начин,за друг не се сещам.Благодаря ти,че опита това "обличане" на торта.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  48. Здравей, Йоли!
    Искам да те попитам дали може да използвам две от рецептите ти (и две от снимките ти) за почерпка, по случай рожденния ден на моя блог. Освен двете снимки съм сложила и линк към рецептите им в блога ти. Постът ще се публикува автоматично в 1:00 часа тази нощ. Едната е точно тази торта, която много харесвам.

    ОтговорИзтриване
  49. Разбира се,миличка.Удоволствието ще е изцяло мое!Честит рожден ден на блога ти.Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  50. Много ти благодаря! Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  51. zdravei Yoli tortata izglejda velikolepna i mnogo vkusna
    Za kondenziranoto mlqko mojeli da se zameni s obiknovenno ako ne kak moje da se prigotvi v domashni usloviq??
    Aleks xxx

    ОтговорИзтриване
  52. Благодаря ти Алекс.Кондензираното карамелизирано мляко не може да се замени с обикновено. Но можеш лесно да го направиш в къщи. Карамелизирай първо 140 г захар зъедно със 125 г масло.Първоначално сместа се пресича, но после се оправя.Бъркай на тих огън до светъл карамел.След това сипи 1 кутийка нормално кондензирано мляко и вари още няколко минутки.И имаш готово Дулсе де лече.

    ОтговорИзтриване
  53. Zdravei Yoli,

    Ot dosta vreme samo gledam i se vashistavam na magiosnicheskite ti kulinarni tvorenia, blagodaaria za udovolstvieto! Reshih se da napravia Toffiffee torta za rojdenia den na dasteria mi( ako se polichi ste ia snimam). Imam samo edin vapros- kak se pravi shokoladovata roza za ukrasa? Blagodaria ot sartse otse vednaj i doskoro! Martina

    ОтговорИзтриване
  54. Марти,много се радвам,че си избрала тази торта.Аз пък я правих за рождения ден на моето дедетце.... абе,какво ти детенце,то на 20 години стана вече.Но,ние сме си вечно млади!И така ... ето да погледнеш тук за розите.Надявам се,че ще ти стане ясно.Това е в блога,нищо,че снимките са стари и некачествени.

    http://yoli-www.blogspot.com/2009/04/blog-post_2021.html

    А тук можеш да видиш и нещо като клипче. Успех и весел празник!


    http://24kitchen.bg/video/rozi-ot-pareno-testo

    ОтговорИзтриване
  55. Zdravei Yoli!
    Tazi e lubimata mi torta ever,vsichki moi poznati iskat da im ia pravia i samo zaradi leshnikoviat nugat ne moga da se resha da ugodia na vseki.Taka i ne moga da go nameria.Probah da si go napravia sama,no sam sigurna ,che vkusat na istinskiat e korenno po-razlichen ot tova,koeto az satvorih:(No sam porachala na vsivhki da tarsiat,dano niakoi mi go donese,che v skoro vreme 100% shte triabva da ia napravia,tozi pat sam reshila v troina doza(predniat pat be6e dvoina i ne stigna za vseki:))Samo da ti kaja,che az ia pravia s natrosheni leshnici,ne s celi.Stori mi se che shte mi e po-vkusna,a i zaradi po-malkite dechica.Beshe neveroiatna,vapreki improvizaciite mi.Blagodaria ti za spodelenite recepti.Pozdravi!!!

    ОтговорИзтриване
  56. Много ти благодаря мила.Така се радвам,че ви харесва тортата.Тя е доста калорична, но пък е наистина много вкусна.С нугата наистина е проблем тук.Можеш да я замениш направо с Нутела.Тя се доближава най-много, все пак нугата е нейна основна съставка.А лешниците разбира се,че ще ги правиш както ти си прецениш.И колкото повече свои идеи вкарваш,толкова по-добре.Благодаря ти още веднъж мила.

    ОтговорИзтриване
  57. Йоли, относно рязането на твърдия шоколад. Освен със затоплен нож става и с макетно ношче...без натиск с леко притъркване. Готвя се да правя тази торта...2 пъти...хъм, хич не съм добра сладкарка - желание имам, опита ми е слаб, но ще се постарая. Вече направих розите от парено тесто и ги прибрах в хладилника. Само да вметна че краищата малко им се нащърбеха, но предполагам стана така заради пудрата захар. Направих и надписите от разтопен шоколад - те също отлежават в хладилника. Нугата естествено не го намерих - ще правя твоя вариант, както и карамеленото кондензирано мляко. Питането ми е следното: Мога ли и някои други неща да си ги приготвя от рано...примерно някой от кремовете или да направя предварително блатовете и да ги държа в хладилника за ден-два? Също и тортата като цяло колко по рано мога да приготвя? Питам защото менюто ми ще е доста голямо и за един ден няма да се справя, да си помогна от предните дни.
    Полина Панайотова

    ОтговорИзтриване
  58. Ама разбира се Поли! Че как да не може.даже ще е и по-добре. Давай смело! А за шоколада - супер дея. Много те благодаря мила.настина е много добро решение.Успех с тортата и весел купон.

    ОтговорИзтриване
  59. Zdravei,Yoli!
    Tazi torta mi e edna ot lubimite,ne mojah da nameria leshnikov nugat i go napravih po tvoiata recepta tuk v komentarite,no sega iskam pak da ia pravia i se chudeh dali moga da go zamenia s leshnikova pasta ili maslo ot leshnici?
    Blagodaria predvaritelno

    ОтговорИзтриване
  60. Благодаря ти много.Разбира се,че ще стане с лешникова паста.Даже мисля,че ще е страхотно.И ще чакам да кажеш после.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  61. Забелязвам че много хора бъркат при покупката на кондензирано мляко(Сгущенка)- в Берьозка то е на цена 4 и нещо. http://www.berezka.bg/produkti/kondenzirano-mlyako
    взема се това което е с торта на него или предлагат още един вид който на мен по ми допада с едно мече. Несгъстеното кондензирано мляко е на цена 2 и нещо. Просто трябва като търсите сгущенка да се ориентирате по цената. Надявам се да съм помогнала :)

    ОтговорИзтриване
  62. О,много добра е информацията и със сигурност ще помогне.Благодаря ти,че се сети вместо мен какво точно да кажеш на хората.Благодаря от името на всички ни.

    ОтговорИзтриване
  63. Страхотно! Тортата е невероятна! А ти си просто ....СУПЕР! Доста идейки съм вземала от тук.
    Ще пробвам тази торта... И на мен , като на синът ти , това са ми любимите бонбони....умирам за тях :)

    ОтговорИзтриване
  64. Супер! А помниш ли Карамел Му? Лелее .. колко ги обичах.Скоро си купих,но не са същите като едно време.Май ме е подхванала носталгията по детството.Благодаря ти за милите думи,много ще се радвам да опиташ тортата!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  65. Невероятна торта! Толкова елегантна. Евала! Имам въпрос относно нуга крема. Прочетох коментарите по-горе и видях, че си дала няколко варианта. Но се чудя какво да използвам.. Печени смлени лешници с сметана и шоколад или Нутела ? С кое ще се получи по-добре? А и трябва ли да се добави още нещо към тези кремове или направо така си мажем тортата? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  66. Здравей! Начиенаеща съм и понеже не ме бива много в правенето на блатове, а този ми изглежда сложничък (без брашно още повече.. каквато съм непохватна ще го счупя на поне 5 парчета :D) предполагам мога да го сменя с друг шоколадов блат? На няколко пъти съм правила ето този http://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-layer-cake/
    да не повярва човек винаги ми е ставал и е също почти като крем като го хапваш. Хубав и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  67. Винаги можеш да го замениш с нещо,което обичаш и вече си изпробвала.Но не в това е въпроса.Изобщо не му се плаши на блата.Именно това,че е без брашно го прави много лек,мек и кремообразен.Относто чупенето - най-лесно е да скриеш дефектите при една торта.И на 10 да го счупиш пак няма значение.Като ги налепиш парчетата едно до друго,като ги намашеш с крем,после и глазура и украса ... е,кой ще разбере?Да не мислиш,че на мен понякога не ми се чупят?Разбира се,че се чупят,но наистина няма страшно.Просто пробвай.Не се страхувай да експериментираш.В това се крие красотата на кулинарията,а не в написаните рецепти.И не забравяй,че викой не се е родил научен.Готова съм да отговоря на въпросите ти,ако имаш такива,само давай смело!Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  68. Здравей.Относто крема - наистина е въпрос на личен вкус.Ако аз нямам нуга бих направила един шоколадов ганаш и бих го смесила с много фино смлени печени лешници.По-добре ми се вижда отколкото само с нутела.Но пък като се замисля,към тази комбинация може да се прибави и малко нутела за подсилка,така да се каже.Ще е много вкусно.И да,направо си мажеш тортичката после.Няма друго.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  69. Здравей! Отново съм аз с въпроса за крема. Открих един магазин, в който продават лешников нугат, съдържанието му беше нещо от сорта на 13% лешници и 4% какао ако не се бъркам. Дали ще стане? Трябва ли да променя нещо в пропорциите на крема? Или да давам смело :Р

    ОтговорИзтриване
  70. Много е малко съдържанието на лешници. Най- добре е да го опиташ на вкус и ако не ти хареса да добавиш фино смлени печени лешници. Трябва крема да е с наситен лешников вкус.

    ОтговорИзтриване
  71. Йоли привет,може ли да ми кажеш коя марка предлагат течна неподсладена сладкарска сметана,защото аз не откривам,има или подсладена или готварска.Ти каква ползваш?

    ОтговорИзтриване
  72. Здравейте. Искам съвет относно блата. Направих всичко както трябва, но накрая при печенето не ми се получи борд както при вас и ме е страх да не се разтече карамела като го излея. Какво да правя? :(
    Габи

    ОтговорИзтриване
  73. Дени,сладкарска неподсладена сметана има на Хопла,Мегле,Май дей и на още някаи,ама не помня.Трябва изрично да пише,че става за разбиване и сладкиши,независимо,че няма захар в нея. Иначе само на Президент е млечна истинска сметана.Всички останали за съжаление са растителни.

    Габи,не на всеки се получава така блата както при мен.При мен даже предполагам,че по-скоро като грешка се е получил така.Не се притеснявай,просто можеш да сложиш от вътрешната страна на ринга една лента целофан.Успех и да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  74. Здравей, мила Йоли!пише ти снежана отново,този път да споделя относно лешниковата нуга, тъй като я има в доста твои рецепти. Вчера си купих от Делейз /пикадили/ тчен шоколад 200гр. в зелена опаковка, пише че е с пралине, в него има 60% лешникова пралина,от която 50% са лешници,т.е. 30% от цялото сьдьржание. Струва 5лв. Нутелата е с 12% лешници,проверих,когато се чудех какво да избера. Мисля,че чудесно може да замени нугата.😇Иначе,тортата изглежда великолепна и мисля скоро да я спретна. Колекциите с твои торти ми продължават с шоколадово-малиновата,която ще правя утре за именния ден на сина ми, и вдругиден тази с Дулсе де лече,която ще правя за именния ден на татко.😃 Между другото дулсе де лече е единствената торта,която повтарям,тъй като обичам да пробвам различни неща, но приятелите не ме оставят на мира и все ме питат за нея. Благодаря ти,че те има и да знаеш,че мъжа ми вече ме ревнува от тебе 😃. Успех,Йоли и ще чакаме с нетърпение всяко твое предложение.

    ОтговорИзтриване
  75. Снежка,нямаш си представа колко помагаш с тази информация.Много ти благодаря от името на всички митатели,които питат за нуга.Ще купя и аз да я опитам и ще споделя мнението си после.

    Много си мила с думите си.Благодаря ти.И все си избираш да правиш най-хубавите торти.Шоколадово малиновата ми е една от фаворитите.Страхотна торта е.А Дулсе де лече съм я захванала в момента,правя цели 3 наведнъж.И ние сме по празнуващи Антонии и Атанасовци тия дни и ще занеса по една тортичка за подарък.Много е хубава наистина, а е и много лесна.Весел празник Снежи и благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  76. Поздравления за тортата!Красива,а от това,което прочетох като продукти и вкусна.Изчетох внимателно всички коментари.Повод за моето включване ми дадоха въпросите и неяснотите относно дулсе де лече(карамелизираното сгъстено мляко),което се ползва при крема.Говоря за руските магазини "Берьозка": класическото подсладено кондензирано мляко е гъсто и течно (като гъста боза) и се нарича "Сгусчонка" - 397 гр. в метална кутийка,етикет бяло и синьо.Когато същата тази кутийка с мляко се постави в съд с вода (да облее кутийката),вари се 3 часа на умерен огън и после се оставя да изстине във водата,се получава гъст кафяв карамелен крем,който дори трудно се бърка с лъжица.За по-бързо и лесно аз го разреждам с 1/3 от друга кутийка несварено мляко "Сгусчонка".От доста време продават и готово сварено мляко в кутийка със същия грамаж и кафяв етикет нарича се "Варьонка".Обикновено вземам 2бр."Варьонка" и 1 бр."Сгусчонка" за разреждане.Преди 2 месеца ми предложиха готово разредено във вакумирана опаковка,но не беше добро,имаше вида,но не и вкуса на карамел.Най-точни си остават металните кутийки.Съвет: за да не харчите ток за 1 кутийка,сварете си няколко и при необходимост ги ползвайте.Надявам се да не съм ви досадила и да съм била полезна.

    ОтговорИзтриване
  77. Пропуснах към обяснението за крема да добавя и един въпрос.След като няма лешников нугат,няма ли да е по-добре вместо смляни лешници да се ползва ЛЕШНИКОВ ТАХАН.При него лешниковия вкус е гарантиран 100%.

    ОтговорИзтриване
  78. Много,много ти благодаря от името на всички ни тук!Много полезна информация ни даваш,както и чудесни иде и съвети.Наистина много ти благодаря!Радвам се,че има хора като теб.

    Нямам идея какъв е вкуса на лешниковия тахан и става ли добре за крем.Това също е страхотна идея,благодаря ти и за нея.Непременно ще пробвам,много ми е интересно какво ще се получи.А лешникова нуга имало в Пикадили,така писа друг читател наскоро.

    Да ти е сладко и хубав ден.Жалко,че не си оставила име,извини ме,че се обръщам така безлично към теб.

    ОтговорИзтриване
  79. Здравей,правя за втори път тортата и е чудесна ,но все не ми се получава карамела и сметаната,искам да попитам разтапям захарта,и слагам сметаната,която е затоплена или не,първият път не беше затоплена и карамела се втвърди,а втория път я затоплих ,но май се пресече,и незная сега как трябва да се смесят двете за да стане крема?

    ОтговорИзтриване
  80. Мисля,че ползваш растителна сметана,нали?Все така става с нея.Сега,да ти кажа първо,че е добре сметаната винаги да е гореща като я наливаш при вече карамелизираната захар.това е нужно за да избегнеш ужасно опасното кипене.наистина човек може много лошо да се изгори.С растителна сметана сместа наистина е като пресечена в началото.просто се отделя водата от мазнината и става на парцали.Бъди търпелива,нужно е по-дълго готвене на среден огън докато се хомогенизира.За друго не мога да се сетя.Това е класическата основа на карамеления сос,на заливката на ореховия пай и на много други неща.Така се прави,лично аз май незнам да има друг начин.Но може и да има,не съм професионалист все пак.Успех третият път и да пишеш какво е станало.Благодаря ти,че опитваш.

    ОтговорИзтриване
  81. да с растителна я правя,следващият път
    ще ползвам млечна,благодаря за съвета,но и иначе тортата е уникат

    ОтговорИзтриване
  82. Zdravei, Yoli!
    Iskam samo da popitam, ako napravia improviziranata nuga po nachina opisan ot teb v komentarite, triabva li da pribavia drugite neobhodimi produkti za nuga kremat( smetanata I oshte shokolad).Spored men niama nujda, prosto mislia da di polzvam polu4enata smes taka, no da popitam vse pak po-znaeshtite:-)
    Blagodaria mnogo!

    ОтговорИзтриване
  83. Права си мила,нищо не добавяй.Пробвай се да направиш домашна нуга, дано ти хареса.Аз винаги дъм ползвала готова.Успех и пиши после какво се е получило.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  84. Здравей, Йоли. Тортата е невероятна, двете със сестра ми я направихме за рождения ден на майка ни. Всеки път с еопитваме да направим нещо ново и различно. Всички останаха очаровани, персоналът в заведението каза че не са опитвали по вкусна торта.
    Не успяхме да намерим нугат затова използвахме нутела. Блата на тортата е страхотен лек и много вкусен. Отгоре шоколадът ни обачр побеля, ние зиползвахме обикновен млечен, защото в нашия град нямаме много голям избор. Интересуваме как твоя е станал толкова лъскав.
    Скоро ще опитаме и някоя друга твоя рецепта. Явно разбираш много от сладкарство. И ние със сестра ми обичаме да готвим особено торти. Продължавай все така да ни радваш със невероятните си рецепти. :)

    ОтговорИзтриване
  85. Много, много, много се радвам! Благодаря ти от сърце мила. Са сте ми живи и здрави и света със сестра ти!

    ОтговорИзтриване
  86. Здравей, Йоли. И аз да се похваля с успех при направата на тортата. Направих я за рождения ден на свекървата и много се хареса. Нугат и карамелено мляко не намерих, но си ги направих в къщи и се получиха без проблем. Към карамеления крем добавих малко мед и се получи страхотно. С облицовката малко не ми се получи много, не можах много добре цялата да я обгърна, но дефектите от празните места без шоколад ги покрих с карамеления крем оцветен с малко боя и се получи като течна лава :-) Благодаря ти за страхотните рецепти и украси! Ренета

    ОтговорИзтриване
  87. Браво Рени!Така се радвам да чуя това.Много си мила,страхотно!Да ви е сладко на всички.Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  88. Дали бих могла да покрия тази торта с фондан?Изглежда страхотно и невероятно вкусно.Със сигурност ще я пробвам

    ОтговорИзтриване
  89. О,да,може разбира се.Но е добре преди фондановото покритие да я измажеш и изравниш с маслен крем.Непременно го направи.Ще се радвам да опиташ тази торта,много се харесва у нас, а надявам се и на теб.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  90. Здравейте на всички и да ни е честита новата 2014г. :) Да кажа сега и аз за тази торта защото я правя вече 3-4 пъти и за мъжа ми и не само за него това е най-жестоката торта :) В началото и аз като всички се затрудних с това карамелизирано кондензирано мляко , но до преди 2 месеца :) Най неочаквано намерих в Лидл тубичка(като от паста за зъби :)) точно такова нещо - намира се при течните сладкарски сметани. Освен карамелизирано има и с какао и класическо. Гъсти са колкото паста за зъби и за това аз разбивам сметаната добре и просто изтисквам тубичката вътре и след това пак разбивам :) Надявам се да съм била полезна ... а ми се ще и снимки да ви покажа от снощната торта, но нещо не се ориентирам как :) А за теб Йоли какво да кажа освен Благодаря! Продължавай все така .. удивлява ме твоята отдаденост .

    ОтговорИзтриване
  91. О,Вале,чудено е,че го споделяш с нас.В България вече има доста магазини на Лидл,а с руските магазини въпроса не стои точно така.Хората трудно намират това мляко.Благодаря ти и за хубавите думи и доверието.Щастлива и успешна 2014г за теб и близките ти!

    ОтговорИзтриване
  92. Здравей Йоли! Тортата е невероятна. Правя я за втори път, но в момента правя две за РД на дъщеря ми. Едната е Сахер, а другата Тофифии.Сахера отгоре е с ганаш, а не ми се иска и Тофифиито да е с ганаш. Някаква идея с какво да я украся отгоре, за да са различни. Поздрави Ели

    ОтговорИзтриване
  93. Здравей, Йоли! Това е трета твоя торта, която готвя, и се получи много вкусна. Бях я приготвил за едно новогодишно парти и всички много я харесаха :)

    Искам обаче да те попитам за едно-две неща, защото нямам много опит с тортите. При мен карамелено-сметановия крем не се получи много гъст и малко се разтече. Сметаната се разби добре и стана гъста, но кондензираното мляко не успях да го сгъстя изобщо. Имаш ли някаква идея какво друго мога да сложа към този крем, за да го направя по-гъст?

    Мартин

    ОтговорИзтриване
  94. Здрасти Марти.Верен последовател си ми ти!Благодаря ти от сърце!

    Сега ще тикажа.Карамеловият пласт просто е трябвало да го подържиш на огъня още малко.Но не много,че бързо става много гъст и после като изстине с нищо не можеш да го отрежеш.

    Крема - не си виновен,причината е само и единствено в млякото.Има два вида,едното е много гъсто,а другото не е.Който е купил от по-рядкото си има ядове с кремовете.Налага се да се сложи малко желатин,което не е особено добре,но да,спасява положението.Доста хора имаха ядове с това мляко.Ако купиш от много гъстото няма никакъв начин да се разводни,уверявам те.Благодаря ти още веднъж и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  95. Здравей, Йоли! Ние сме големи твои почитатели. Синът ни стана на 2 годинки и за рожденият му ден приготвихме торта "Династия". Беше много вкусна. Всички гости я харесаха. Даже направих една и за подарък на една приятелка. Сега ни предстои годишнина от сватбата и искам да изненадам любимия с тази торта. Той много обича лешници и шоколад и се надявам да му хареса. Прочетох коментарите и се чудя с какво да заместя лешниковия нугат? Има доста предложения, но не знам на кое да се спра? Ти кое би избрала? Кое се доближава най-много до истинския вкус на нугата? Твоето предложение със смлените лешници или...? Съвсем се обърках :)
    Жана

    ОтговорИзтриване
  96. Благодаря ти Жане,много се радвам,че харесваш рецептите ми.Да са ви сладки на всички!

    Лично аз бих ти препоръчала просто да си купиш бурканче Нутела.Това е истинския вкус на нугата,Няма да имаш никакви ядове.Благодаря ти още веднъж за доверието и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  97. Честита Нова Година!
    Искам да ти благодаря за вкусната торта.
    Направих я за Ивановден на малката ми внучка,но я украсих малко по детски.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=780702405317478&set=a.613244442063276.1073741825.100001331769826&type=1&theater
    Благодаря ти за всички рецепти-много са сполучливи .
    Давай нови,защото съм на път да ги свърша :-)
    С поздрав от Бургас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз на теб ти благодаря! Много се радвам, че опита тази торта. Като детско украсена ще е още по-симпатична! Не мога да я видя за съжаление. Не ме допуска страницата ти във фб. Надявам се, че внучката ти е била щастлива. Да е жива и здрава!

      Ще се радвам, ако занапред пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти, а и ми е трудно да се справям едновременно и на двете места. Благодаря за разбирането!

      Изтриване
  98. Йоли, искам да те попитам какво ще стане ако използвам подсладена сметана, голяма грешка ли ще е, понеже не разбирам защо точно трябва да е неподсладена, в моя магазин в който работя нямаше (а е голям колкото Била) и затова взех подсладена,както и нямаше карамелизирано мляко, взех обикновено, но ще видя ако е гъсто, ще си го направя сама карамелизирано, ако не ще ходя до Берьозката(за мое щастие има в моя град). Нугата утре ще го търся ако няма с по висок процент лешници, тогава ще взема Нутела, понеже няма с какво да натроша лешниците като на брашно. Та утре имам рожден ден и ще си направя тортата :) Анди

    ОтговорИзтриване
  99. Росица Ценкова18 май 2015 г. в 23:35

    Здравей Йоли , напраих тортата без трудност блатове ,карамелен крем ,но провала дойде от към белия крем пълен провал .Наложи се да спасявам положението пак съа сметана.Но и други торти сам правила и белите сметанови кремове като твоя изглеждат плътни и стегнати ,но не е така.Но другите компоненти нямаше никакви трудности,подобен проблем беше и с торта на люси пак с белия крем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой крем, Роси? Този с карамелизираното кондензирано мляко ли? Ако млякото ти е било достатъчно гъсто няма никакъв начин да ти се разводни крема. Наистина става много гъст. Има два вида от него, едното е доста по-рядко. Незнам от кое си купила. както и да е, ти си оправила положението. Благодаря ти много, мила. Надявам се, че ви хареса тортата въпреси ядовете с белия крем.

      Изтриване
  100. Йоли и на мен много ми харесва. Поздравления - справила си се страхотно и тортата е прекрасна. Искам само да те попитам мога ли да използвам обикновен шоколад Своге за обвивката на тортата и какво количество ще ми е нужно за целта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че можеш. Купи си два шоколада за да си сигурна, че ще ти стигте. Дори и да остане шоколад, по-добре. Винаги можеш да го ползваш за друго. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса тортата.

      Изтриване
  101. Здравей, прекрасна Йоли. Казвам се Костадин Литов, и по професия съм фризьор, но обичам сладкарството, но повече от всичко искам да изкажа своето възхещиние от невероятните рецепти в твоя блог. Благодаря ти, че винаги успявам да зарадвам и изненадам моите приятели с някой от твоите сладки изкушения. Аз съм твой почитател и всеки път когато искам да направя нещо вкусно,красиво и добре съчетано като вкус, никога не се чудя, от къде ще взема рецепта. Благодаря ти, че споделяш тези шедьоври с нас. Искам да се похваля, че направих тази уникално вкусна Tofifi-торта, за рождения ден на нашият фризьорски салон, и е излишно да казвам, че обрах овациите. Да така е, когато те има. Поклон и благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубав и мил коментар! И така се радвам, че ти харесват рецептите ми и ги опитваш! И ти си човек на изкуството, фризьорството е наистина страхотно изкуство! Благодаря ти от сърце за доверието! Наистина много, много ме зарадва!

      Изтриване
  102. Здрасти ,Йоли!
    Тортата изглежда невероятна и ми се иска да се пробвам да я сътворя. Само един въпрос - Колко сантиметра е тавата , в която си я направила?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако опиташ. Благодаря ти. Това е стандартна торта, мисля, че е 26 см. Но може и в по-малка или по-голяма. Не е от голямо значение. Просто в единия случай става по-ниска и обратното.

      Изтриване
  103. От къде да си купим лешниковия нугат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление не знам. Ако не намерите може да заместите нугата с нутела. А натурален лешников нугат се продава в магазините за био храни. Той е в съвсем чист вид и може да се прибави към шоколад, а най-добре към грем-ганаш.

      Изтриване
  104. Йоли, поздравления за ентусиазма, креативността и прекрасните торти, които сътворяваш!👏👏👏 Винаги, когато искам да впечатля с торта, избирам такава от твоите. Тази торта ми е една от любимите. Имам само едно въпросче. Как точно смесваш разбитата сметана с кондензираното мляко. 2 пъти досега правя тази торта и ми се втечнява сметаната при самото смесване. Иначе и двете смеси ми стават добре преди да ги смеся. Втечнява се чак след като започна да ги смесвам. Благодаря предварително!
    Поздрави и успех!💖

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за доверието! Така се радвам, че харесваш рецептите ми!Тази торта и на мен ми е любима. Много обичам карамел във всякакви варианти.
      Да, напълно разбирам проблема. Много често се случва, особено, ако се използва истинска млечна сметана. При растителната този проблем не съществува - тя се разбива така твърдо, че направо става като сирене. Но пък си е жив маргарин! Ами какво да ти кажа..., сметаната я разбивам до твърдо. Млякото само леко го разбърквам с лъжица и добавям сметаната. Бъркам внимателно с лопатка, колкото да се смесят. Ако все пак е много тебен крема, добави малко стопен желатин. Не да желира, а само да стегне крема. Друго не се сещам като помощ в случая. Благодаря ти отново, че се отби при мен.

      Изтриване
  105. Здравей Йоли. Поредната твоя торта която ще присъства на наш празник.Повода е 12 рожден ден на малката ми дъщеря - фен на тофифи. След изчетените коментари не мога да преценя с млечна сметана или заместител. Твоя крем от снимките ми изглежда доста гъст. Та... съвет с каква сметана??? Благодаря за труда и споделянето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса, Кате! И то на такъв празник! Всъщност, тортата беше направена преди години за рождения дан на сина ми. И той е голям фен на карамела.
      Винаги препоръчвам млечна сметана. Знаеш, просто заместителите са си чист маргарин. Но не мога да отрека, че растителната е по-гъста и не спада. Ще те оставя ти да прецениш. Би могла да ползваш растителна за да си по-сигурна. Весел празник ви желая и поздрави рожденичката!

      Изтриване
  106. Благодаря, и аз съм фен на млечната и ще се пробвам с нея. Сигурна съм че дори и по "сиропирана" ще вкусна. Лека и спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване
  107. Йоли, невероятен вкус. Който се чуди още дали да я пробва да запретва ръкави. Ще цитирам едно от децата "аз не обичам шоколадови торти но това е любимата ми торта". За мен оценката на децата е най - показателна ,а те не оставиха и трошица по чиниите, което се случва рядко.БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
  108. Забравих да добавя, че нуга крем направих по рецептата която си споделила по-нагоре в коментарите и се получи многооооо вкусно! Още веднъж БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Катенцеее! Ама как ме радваш само! Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Да ви е сладка тортата на всички и отново благодаря от сърце!

      Изтриване
    2. Здравейте с риск да съм досадна да споделя че при поредното правене на тази прекрасна торта която стана любима, реших да пробвам и сметана от руския магазин Берьозка. Сметаната е много хубава и крема се получава страхотен без да се разлива. На дневен ред е торта Мохито. Йоли ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Кате! Лично за мен информацията е безценна! Руснаците имат страхотна сметана, при това няколко вида. Благодаря, че написа това като информация за всички ни.

      Изтриване