петък, 29 април 2011 г.

Солена торта




Продукти

За блатовете  от моркови и спанак


3 добре сварени моркова
1/4 ч.л. индийско орехче

200г спанак
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
по 2 с.л. нарязан магданоз и копър

4 с.л. брашно
3 разбити на сняг белтъка
сол и черен пипер на вкус

За основния блат

2 яйца
200г фина извара или рикота
200г квасена сметана
50 мл. олио
2 стръка пресен лук - само зелената част
1 с.л. нарязан пресен розмарин или 1 ч.л. сух
сол и черен пипер на вкус
1 1/2 до 2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

За крема

400 г квасена сметана
250 г рикота
250 г овче сирене
2 скилидки чесън
сол на вкус

За рулцата

тънко нарязана шунка
сирене за тост

5-6 с.л. майонеза
няколко накълцани черни маслини
1 сварено яйце

За гарниране

2 пакетчета крема сирене
магданоз
пресни зеленчуци по избор






Приготвяне

* Задушете в 1 с.л. олио спанака, чесъна, лука, копъра и магданоза. Ако е нужно добавете малко вода. Подправете със сол и пипер. Оставете сместа да изстине и я изстискайте добре в шепи от излишната вода. Пасирайте на гладко пюре.

* В друг съд пасирайте и морковите. Овкусете с индийско орехче, сол и пипер.

* Прибавете по 2 с.л. брашно към морковите и спанака. Накрая  сипете по равно и разбитите белтъци. Разбъркайте внимателно и сипете двете смеси в тави, покрити с хартия за печене. Оформете кръгове с размерите на стандартна форма - 22/24 см. Не е нужно да ползвате тортена форма или ринг, нито пък е нужна кой знае каква прецизност. Тестата са гъсти и пухкави от белтъка и не се разливат. А ако се наложи при сглобяването на тортата ще изрежете неравностите. Извпечете блатовете в предварително загрята на 180*фурна за около 20 минути.






* За основния блат пасирайте изварата до гладкост. Ако ползвате рикота нова не е нужно. Смесете я с яйцата и добавете олиото, сметаната, лука и розмарина. Овкусете със сол и пипер. Накрая прибавете брашното и примесения в него бакпулвер. Сипвайте брашното постепенно. Ако решите, че е достатъчно гъсто не слагайте 2 ч.ч., а по-малко. Аз затова не съм написала точно количество. Ако брашното е по-малко, блатът ще стане по- мек и обратното. Разделете тестото на две части и го изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути по отделно на два блата. И тук няма да ви е нужна форма.






* За основния крем пасирайте до гладкост рикотата заедно със сиренето и чесъна. Прибавете сметаната като бъркате само с лъжица и овкусете със сол.

* Разбъркайте майонезата с накълцаните маслини и яйце. Напълнете с нея шунката и листчетата сирене. Сами преценете колко рулца ще направите. Целта е да покриете един ред от тортата с пълнени рулца от шунка и сирене.






Сглобяване

* Върху единият изварен блат намажете от основния крем. Върху него подредете пълнените рулца. Ако желаете запълнете празнините с по-малки парчета от тях. Ако ви е останал от крема с майонеза също го сложете отгоре.




*  Покрийте рулцата с двата блата от моркови и спанак. Те ще останат в средата на тортата и ще придадат колорит и свежест.




* Сипете останалия крем и захлупете с втория изварен блат. Измажете цялата торта отстрани и отгоре с крема сирене. Налепете борда със ситно нарязан магданоз, а отгоре украсете по ваша фантазия.

* Тортата е изцяло измислена от мен. Получи се разкошно леко предястие. Може да импровизирате с различни пълнежи и зеленчуци. А защо не и с месо? Да ви е сладко! Надявам се да ви хареса.



59 коментара:

  1. Йоли, толкова вкусна приказка :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ужасна си! Ама ти обожавам измислиците пък!

    ОтговорИзтриване
  3. Без думи! 30мин. седя и гледам в монитора и се чудя дали е истина или не :)

    Браво Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехеееееееееееееееее!
    Пак ме остави зяпнала,Йоли!
    Еми това си е,Йоли си е Йоли!
    Дали ще е сладка или солена,тортата на Йоли винаги е невероятно красива и апетитна!И какви снимки,какви цветенца,съдчета,абе с една дума-майстор си!
    Наистина е удоволствие всеки път,когато посетя блога ти!

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. harika görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта!!!
    Йоли, как ги измисляш тези разкошотии - не знам, това си е дарба:))).

    ОтговорИзтриване
  7. Уникална си, Йоли! Тортата е перфектна! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви милички. Пия си кафето сега и ви се радвам. Какво ли бих правила без вас?

    ОтговорИзтриване
  9. Утре моят син става на 18 години и аз вече цяла седмица не излизам от блога ти. Карам задочен курс при тебе:))) И не можах да реша коя от разкошните ти торти харесвам най-много, та за това реших- компилация от няколко, така че да поеме 1 килограм шоколад.То се е видяло, че дори и да я докарам красива, ще е много далеч от изяществото на твоите торти, ама поне с кило шоколад ще е вкусна:) Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  10. Фантастична идея, Йоли -
    празнично, колоритно, приказно,...

    ОтговорИзтриване
  11. Много, много красива торта! Интересна идея, предполагам и също така вкусна, но какво ще става с килограмите от всичките тези прекрасни тортички(независимо дали са сладки или солени :))- май ще трябва да сменяме номера на дрехите :). Благодаря ти Йоли за удоволствието , което ни доставяш! Хубави събота и неделя! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, дълбоко съм впечатлена. Всъщност за пореден път.

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна солена торта!:) Много обичам всякакви солени торти, а ти винаги предлагаш интересни и различни идеи за направата им. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ей, Йоли,
    толкова красота и свежест има в твоята кухня. Прекрасна торта и постъпкови снимки, благодаря ти. Изглежда навероятно. Поздрави за теб.

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, солените ти торти винаги са невероятни! Варианта с катъка и пушеното пиле досега ми беше любим и съм го приготвяла толкова много пъти, но сега мисля, че си намери достоен конкурент :) Новата торта е невероятно красиво и вкусно изкушение.
    Благодаря ти за споделената рецепта!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. За тази твоя така слънчева и по детски топла фантазия знаеш, обичам я и съм станал почти зависим от нея, а що се отнася за днес, нека ти върви като по шоколад! :)
    Успех Вкусничко! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви милички. Много ме зарадвахте пак.

    Благодаря Драго, знам, че ще ми стискаш палци днес. Гуш!

    ОтговорИзтриване
  18. ЙОЛИ останах без дъх като видях тази солена торта моя слабост разбира се.Ти си вълшебница да знаеш.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти миличка.Така се радвам,че ти хареса тортата. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Уау!!!
    Йоли, страхотна солена торта!
    Много ми харесва и смятам скоро да си поиграя и да я направя.
    Майстор си!

    Прегръдки с пожелание за спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  21. О,много ще ме зарадваш Тони. Благодаря ти за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, мога ли да направя тортата от вечерта, да стои в хладилника и да се сервира на следващия ден?

    ОтговорИзтриване
  23. Разбира се,Ирина.Още по-добре ще стане!Само бих те посъветвала да я украсиш преди да я сервираш за да са свежи зеленчуцине отгоре.Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Нещо не ми бухнаха блатовете и станаха сплескани.Не се получи

    ОтговорИзтриване
  25. Много,много съжалявам. Искрено! Незнам защо се е получило така.Всъщност,те не са много пухкави,защото тестото е тежко и влажно заради изварата.Не са фини като нормален солен кекс.Но все пак си бухват.Да не би нещо при печенето да се е объркало?Много ти благодаря,че въпреки провала опита.

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли, започнах да правя тортата и сега виждам, че никъде не е споменато на каква температура на фурната се пекат спаначения и морковения блат , а също и основния. Благодаря предварително за отговора.
    С преклон пред всичко, което сътворяваш Здравка Тодорова

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти Здравче.Много си мила.Права си,ужасно съм немарлива по отношение на точните мерки и подобни неща.Така и не се научих да меря,да засичам времето на печене и температура...Веднага ще допълня рецептата,благодаря ти.И да ти кажа - пече си се както си печеш кексовете. На 170 - 180*е добре.Весел празник утре.

    ОтговорИзтриване
  28. Тортата е страхотна, днес я направих за рожденият ден на мъжът ми- той направо онемя, гостите също! Благодаря за идеята- страхотна си, радвам се, че те открих!!!! :)

    ОтговорИзтриване
  29. И ти се захвана с тази пипкава торта?Страхотна си просто!Много ме зарадва,Злате.Рядко някой я прави,защото е по-завъртяна,но мисля,че за празник наистина си заслужава.Благодаря ти много,много!Да ти е жив и здрав съпруга.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей, Йоли,

    отдавна следим твоите кулинарни творения - гениални са.
    От време на време правим "римейк" и за един рожден ден на нашето 5 членно семейство я направихме. Стана Страаа-хот-на! Всички приятели онемяха и се дивяха. За съжаление няма как да изпратим снимка, която имаме.

    всичките Борисови

    ОтговорИзтриване
  31. Много,много благодаря!така се радвам,малко хора се заиграват с тази торта.Да ви е сладко на всичките борисови.Много ме зарадвахте!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей, Йоли!
    Току-що привърших с приготвянето на тортата - отне ми около 4 часа. Като се има предвид, че съм новак в печенето на блатове искам да споделя, че всички блатове се получиха прекрасно, с изключение на морковения - мисля, че не го доизчаках достатъчно и отвътре остана малко лепкав. Оставих го обаче така, свършиха ми яйцата и не успях да направя друг. Иначе всичко друго се получи прекрасно - остава утре да я украся и най-важното - да я опитам:) Рецептите ти са повече от страхотни! Продължавай да правиш това, което ти се отдава и така да радваш и нас! А на тези, на които тортата им се струва трудна - да не се притесняват, с желание и любов всичко се получава!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Мая.Новак,а да се захване с тази сложна торта?Просто си страхотна,браво.Ето такива неща ме радват страшно много.Ти си доказателството,че иска ли човек да направи нещо,има ли вдъхновение и желание - всичко се получава.Благодаря ти от сърце!Права си за морковения блат,тежък е и доста влажен от морковите.Иска повече печене,може би по-скоро сушене.Но това са си моркови все пак,нека си останат меки и малко лепкави.Тъкмо ще стане хубав пласт в тортата.С нетърпение очаквам да кажеш дали ви е харесала.Много се надявам да е така.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, Йоли! Правих тази прекрасна торта през април за рождения ден на сина ми - наистина неповторим и неустоим вкус! Сега искам да я направя отново за Коледа, но ми е нужен съвет от тебе. Тъй като по Коледа в кухнята е много 'натоварено', мисля да я направя поетапно - един ден блатовете, на следващия сглобявам, а на третия - украсявам и сервирам. Смяташ ли, че е удачна такава организация, има ли риск да изсъхнат блатовете или да се промени консистенцията на тортата при това изчакване? Предния път я направих в един ден и се изяде толкова бързо, че не мога да преценя как ще й се отразят 1-2 дена. Благодаря ти от сърце за чудесните рецепти! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  35. Светле,дано не съм закъсняла с отговора,но не съм в София.Нищо им няма на блатовете и два,и три дни предварително да ги направиш.Само ги увий в найлоново фолио.Съшо и пълнежите.Давай смело!Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  36. Йоли, Честита Нова Година! Да е здрава и спорна за тебе! И през тази година да не секва кулинарното ти вдъхновение! Моята солена бяла торта за втори път стана чудесна на вид и на вкус. Но си правя извода, че е по-удачно да я приготвям извън празнични дни за да може да получи заслужаващо внимание. Защото, макар и да обра овациите, малко се поизгуби сред разнообразието от коледни и новогодишни блюда.

    ОтговорИзтриване
  37. Блрагодаря ти Светле.Радвам се,че си разнообразила празничното меню с тази торта.Щастлива и успешна да е 2014г за теб и близките ти.Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей,
    от много време разглеждам вкусотиите, които правиш и искам искрено да ти благодаря за опита и съветите, които ни даваш.
    По повод тази солена торта имам следния въпрос - може ли да измислим някакъв друг зелен блат, например с грах...? Първо мислех да го пропусна, но ефекта няма да е същия...Би ли ми помогнала? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти много за милите думи.Ще се радвам, ако опиташ тази торта.Не мисля, че ще стане активно зелено с грах.Разбира се, винаги може да опиташ.Имай предвид,че граха е силен въглехидрат,ще има ефекта все едно си сложила брашно.Трябва да му улучиш пропорциите добре.Опитай с 1/2 ч.ч.пасиран фино грах, 2 белтъка, разбити на сняг и малко брашно.Около 2 с.л. най-много.А не обичаш ли например магданоз?Много активно зелено ще стане с него, както и ароматно.Може да го ползваш вместо спанак.Има и други зелении в момента,лапад,киселец,левурда,копър.Но едно е сигурно,ако не опиташ няма как да разбереш.Аз бих го направила,любопитна съм.Ако и ти го направиш бих те помолила после да споделиш с мен и читателите ми какво се е получило.Благодаря ти отново и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря Ти Йоли за бързия отговор ;)
    аз обичам всякакви зелении, но половинката ми не си пада изобщо по тях и предполагам ме разбираш...мисля да я направя за Великден и ще опитам с грах да видим какво ще се получи....а ако не стане винаги мога да го пропусна зеления блат и пак ще си хапнем вкусна тортичка,нали ;)
    А в момента заредих фурната със твоя сладкиш с печени ябълки и нямам търпение да го опитам....
    отново то благодаря за отделеното време и всичко което правиш и споделяш...невероятна си...и от такъв човек като теб няма как да не излезят такива неустоими лакомства за малки и големи...пожелавам ти хубави празници и много здраве и вдъхновение...
    а аз като направя тортата непременно ще споделя опита си с вас :)
    Прегръдки Елена

    ОтговорИзтриване
  41. Ще стане чудна,Ели.Давай без зеленилки.Ще се радвам да я приготвиш за Великден.Светли и весели празници ви желая и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  42. здравейте :)
    с малко закъснение искам да споделя опита си - направих зеления блат от броколи и стана...взех замразени броколи, пуснах ги във вряща вода за около 3мин, после пасирах, прибавих сол и бял пипер(повече го използвам от черния),брашно и разбит белтък и оттам нататък както си е по рецептата :)
    Благодаря Йоли за помощта....
    Поздрави Ели

    ОтговорИзтриване
  43. Супер! Благодаря ти Ели, идеята ти за броколи е чудна! И аз ще опитам. Радвам се, че ви е харесала тортата!

    ОтговорИзтриване
  44. Es rico y vistoso, eres muy original con la comida.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря София. Радвам се, че ти харесват рецептите тук! Да ти е сладко!

      Изтриване
  45. Аз се чудех, ако искам да направя червен блат от цвекло например, колко грама ще ми трябва от него в сурово състояние? Да го сваря ли или изпека във фолио? Когато го пасирам колко брашно и белтъци да му прибавя? Много искам да има и червеничко в тази чудна торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Вили. Изобщо нямаш проблем с червения блат. Малка главичка цвекло колкото детски юмрук ще ти стигне предостатъчно. Свари го и пасирай. Нищо повече. Ако след пасирането е много водно го отцеди. Добави 1 или 2 разбити на стяг белтъка като ги редуваш с 2 с.л. брашно. Разбира се, преди това си овкуси пюрето от цвекло със сол и подправки, които ти искаш. Бъркай леко и внимателно. Това е всичко. Печенето - по-дълго и на по-слаба температура от обикновено. да се поизсуши, че ще е доста водно и тежко. Ще стане супер. Ще се радвам да опиташ тортата, Вили.

      Ако искаш да следиш нови рецепти, заповядай в сайта ми yoli.bg. Тук в блога няма да публикувам повече. Благодаря ти.

      Изтриване
  46. Опитах се да вляза там в (сайта yoli.bg), но има проблем. Тортата я правих за НГ и се хареса много, затова ще се повтори пак :) Редовно си те следя, защото вкусовите ни са еднакви. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, защо така, Вили? Надявам се, че вече всичко е наред. Ще опиташ пак, нали? Благодаря ти.

      Изтриване
  47. Здравейте,Йоли!Правила съм много от рецептите Ви-винаги с голям успех,а едно от първите неща беше именно тази солена торта-става страхотна,а съм я правила и с вариетети на съставките.С пожелание за много нови успехи и успешна нова година-поздрави-Анета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отсърце, Ани за хубавите думи! Много съм щастлива, че ти харесват рецептите ми. Наистина благодаря сърдечно! Бъди ми здрава!

      Изтриване
  48. Страхотни идеи, много благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за хубавия коментар! Много се радвам, че ти харесват рецептите ми! Светли Великденски празници!

      Изтриване