неделя, 15 май 2011 г.

Пиле с кафе и шоколад



  Искам да ви предложа една изключителна смес от различни семена и подправки. Ароматът и е просто уникален и е подходяща за много гозби от различни видове меса. Подправката е Южно африканска и се казва Coffee Rub. Продава се в готов вариант и може да намерите информация за нея, както и за много други интересни продукти тук. Продуктите Nomu наистина са уникални и си заслужава да ги опитате. Благодаря на моята приятелка Мила. Тя ми достави невероятно удоволствие като ми подари няколко от тях.

  Подправката Coffee Rub всеки може да си направи сам в къщи. Единственото нещо, което може би ще ви затрудни е пушената сушена чушка. Вкусът на барбекю се придава точно от нея и е много важен компонент. Пушени сухи чушки са продават в Западна Европа, но тук не знам дали ги има. Може би трябва да потърся някаква информация в нета. Всъщност не представлява никаква трудност човек да си направи това в домашни условия. Както пушите месо и риба, така може да опушите и сухите чушки и да ги съхранявате в затворен съд. Опитайте, няма да съжалявате.




Продукти за подправката

1 равна ч.л. синапено семе
1 равна ч.л.кориандър на зърна
1/2 ч.л.семена от кимион
1 ч.л.смляно кафе за еспресо

1 ч.л.сух розмарин
1 ч.л.суха мащерка
1/2 ч.л. сух чесън
1 ч.л.сушен лук
1 ч.л.суха пушена червена чушка
1 суха чили чушка
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.захар 
* Семената се запичат на сух тиган за да изпъкне по-добре ароматът им. Прибавят се останалите продукти без захарта. Разбъркват се на котлона още минута. Всичко се счуква в хаванче. Прибавя се захарта.

Това е готова суха смес за 4 порции месо. Заслужава си да се направи в по-голямо количество и да се съхранява в затворен съд. Да преминем към самото ястие ....
Продукти за 4 порции

800 г бяло пилешко месо
брашно
сол на вкус
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
20 г черен шоколад - съдържание на какаото не по-малко от 70%
вода
Приготвяне

* Нарежете месото на филета и го посолете. Оваляйте филетата в брашно и ги изпържете за кратко в загрятата мазнина. Извадете ги в чиния.

* В останалата мазнина сипете 1 пълна чаена лъжичка от готовата подправка и натрошете бульона. Налейте малко вода и кипнете всичко. Прибавете шоколада и разбъркайте. Добавяйте вода според ваша преценка за гъстотата на соса. Не ползвайте вино, нека ароматите на подправката и шоколада си останат натурални. Посолете на вкус и сервирайте месото полято с малко от соса. 
* Преди да залеете месото опитайте соса на вкус. Винаги може да прибавите още малко от подправката или пък от шоколада. Ако сте разредили повече, сгъстете соса с малко нишесте, разтворено в малко студена вода. Шоколадът се съчетава великолепно с останалите аромати. Не се тревожете, няма нищо сладко в този сос. Опитайте и ще видите. Да ви е сладко! 


13 коментара:

  1. Ох, представям си вкуса и аромата :)
    Божествено е :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,както винаги си новатор и невероятен естет в представянето!Поздравления отново!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    сигурна съм, че ястието ще е съчетание между аромати и вкусове :)Изглежда великолепно. А за подправката пише, че е предимно за агнешки меса, но предполагам може да се ползва за всякакви. Ще пробвам това твое ястие.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Йоли!
    Аз съм твой дългогодишен почитател, но никога не съм коментирала.
    Приеми моите поздравления за ВСИЧКО, което правиш!!! Невероятна си!!!

    Не веднъж съм правила неща от твоите шедьоври, и винаги съм обирала овациите.

    Искам да те питам, коя точно подправка от линка използваш? Coffe Rup, аз не виждам сред продуктите.

    поздрави Елена

    ОтговорИзтриване
  5. Това непременно ще го пробвам....
    Не знам дали на домашните ще им допадне,ама ще трябва да го преглътнат! :-))

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатляващо е... сякаш усещам аромата. Изкушаващо и много красиво блюдо, Йоли!
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Милички,просто нямате представа за каква подправка става въпрос.Лично аз бях изумена от аромата и.Познавам много подправки,източни,средиземноморски,индийски ... какви ли не. Но това определено не прилича на нищо друго ,което съм срещала.Заслужава си да опитате.Ако можете посетене магазините им,ако не просто си купете Coffe Rup от нета.Елена,май си права,няма го в този линк.Но потърси,има го със сигурност в някой друг.Между другото,ако изпишете името на фирмата се отварят най-различни страници в западна Европа.Очевидно хората знаят тези подправки.Благодаря ви за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  8. Е, Йоли! Страхотно е!
    Пълна си с идеи и си невероятен кулинар!:)))
    Както винаги интересна и слюнкоотделяща рецепта и снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Виждал съм да продават пушени чушки пасиля в Хит. Вероятно залежават, защото са с доста необичаен външен вид - черни и съсухрени, но мисля, че ще свършат работа.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря приятели.Много сте мили.

    Люси,това е страхотна информация. Добре,че ни я написа.Тъкмо се канех сама да се пробвам да опуша сухи чушки.Благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  11. http://www.vinoidrugi.com/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-Nomu/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Йоли,
    Моля, приеми, моите адмирации за прекрасното вълшебство, което струи от твоя блог! Твоя вярна почитателка съм, но за първи път пиша тук, въпреки, че редовно влизам,не преставам да се изумявам от таланта и въображението ти, както и да се възхищавам на естета в теб! Позволих си да приложа линк към подправката, защото силно ме заинтригува,нищо. че е публикувана отдавна, просто сега попадам на нея! И определено ще се пробва! Моите най-топли привети към теб и останалите ти почитателки, продължавай да ни радваш! Сърдечни поздрави от Марта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марте. Много мили думи! Да, подправката наистина е прекрасна, лично аз бях много впечатлена. Знаеш ли, след това я търсих да я купя за подарък на приятели и ми казаха, че точно за нея няма внос. Пак ще провера, магазинът им е близо до нас. Иначе имам други подправки от същата фирма, всички са прекрасни! Още веднъж ти благодаря сърдечно.

      Изтриване