събота, 21 май 2011 г.
Хлебчета със сусам
Няма нищо необичайно в тази рецепта. Всеки прави малки такива малки и вкусни хлебчета. Но въпреки това все пак реших да ви представя тези. Само поради една причина - дори и на следващият ден хлебчетата вътре са меки и жилави, а не ронливи и сухи както обикновено се случва при домашните хлябове. Тъй като не ползваме стабилизатори, овлажнители и подобрители нашите печива като останат няколко дена ( ако не се излапат на мига), стават именно такива - трошат се и изсъхват. Моите хлебчета са с малко пшеничен грис и това определено предотвратява това. Иначе друго интересно няма. Ако искате пробвайте ги и вие - много хрупкава коричка и мека и еластична вътрешност.
Продукти
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. сол
250 мл хладка вода
70 г пшеничен грис
около 500 г бяло пшеничено брашно
сусам
Приготвяне
* Разтворете маята във водата и прибавете захарта, мазнината и солта. Не е нужно да правите предварителен квас. Сипете пшеничиният грис и омесете меко и еластично тесто с брашното. Прибавяйте брашното на части. Не мога да кажа дали 500 г брашно точната мярка за 250 мл течност. Може да се наложи да го намалите или увеличите малко, но така или иначе съвсем точни мерки не са нужни. Сами ще разберете кога тестото е готово щом спре да лепне по ръцете ви. Оставете го да втаса. Аз много бързо се справям с това и сега ще ви кажа как - просто затоплям малко фурната и слагам купата с тестото в нея. За 20 минути имам прекрасно бухнало тесто, готово за печене.
* Накъсайте тестото на еднакви части и с длани оформете топчета. Леко намокрете ръцете си с вода и ги навлажнете. Оваляйте ги целите в сусам и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
* Оставете хлебчетата за десет минути да втасат отново. Изпечете ги до зачервяване във фурна, предварително загрята на 180*. Това е всичко. Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
haika süper daha ne denir bilmem ellerine sağlık blogunda muhteşem
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Йоли!!!
ОтговорИзтриванеЕ, как да не са уникабни бе Йоли! Само фактът че не се трошат на следващият ден ги прави униклални.
ОтговорИзтриванеМного са симпатични,Йоли!Като едни топчици рошавки!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам печива с добавка на грис,текстурата става някак по-финна!
Благодаря ви приятелчета. Радвам се,че ви харесаха топчестите ми хлебчета.
ОтговорИзтриванеЧудни хлебчета! Толкова пухкави и съблазнителни! Непременно ще ги пробвам! Поздрави за чудесния блог и прекрасните рецепти!
ОтговорИзтриванеВИДИМО СА ЧУДЕСНИ.МНОГО МИЛО ОТНОШЕНИЕ.ПОЗДРАВЛЕНИЯ
ОтговорИзтриванеГуинет,Гале,благодаря ви момичета.Пробвайте ги и кажете после какво мислите.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеВчера ги приготвих! СТанаха много вкусни! ♥
ОтговорИзтриванеСтрахотно Бети!Благодаря ти от сърце.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриване
ОтговорИзтриванеРеших да пробвам рецептата за приготвяне на питка за Бъдни вечер.
Получи се чудесно и всички много я харесаха!
Благодаря за това страхотно предложение!
Поздравления за целия ти блог!
Виолета
Благодаря ти Вили. Много се радвам, че избра тази рецепта за празника и че се е харесала. Да ви е сладко и весели празници на всички!
ОтговорИзтриванеПоздравления Йоли!
ОтговорИзтриванеСтрахотни бротчета се получиха.
с Приятелски поздрав от Нанси
Много се радвам,Нанси.Благодаря ти,че ги опита и да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеЙоли,от една седмица съм само в този блог :)
ОтговорИзтриванеПърво спаначеното руло,а вчера и тези прелестни хлебчета!Много ,много вкусни!
Хрупкава коричка с топяща се вътрешност!
Благодаря,
Бягам да правя бисквитите с ябълка и мюсли!
Хубав ден!!!!
:)))
о,наистина ли?! така се радвам!Благодаря ти от сърце и тук.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеВредни хлебчета.Токсична е маята. И бързото втасване е вредно. Моите хлябове са с квас и втасват дълго .
ОтговорИзтриванеТогава ще се радвам да ги опитате с квас. Много са хубави, препоръчвам! Благодаря за коментара и съвета!
Изтриване