неделя, 12 юни 2011 г.

Кошнички от парено тесто



  Продукти

250 мл вода
80 г масло
150 г брашно
на върха на чаена лъжичка сол
на върха на чаена лъжичка захар
4 яйца




Приготвяне

* Кипнете в тенджерка водата, маслото, захарта и солта. Сипете наведнъж брашното и бъркайте енергично докато получите гладка и мека топка тесто. Оставете го за 15 минути да се охлади и прибавете едно по едно яйцата като бъркате с миксер (ползвайте само бъркалките за тежки теста) или кухненски робот.

* Намажете добре с масло леглата на тавичка за мъфини. Във всяко сипете по 1 лъжичка от тестото и размажете с пръст по дъното и стените на тънък слой.




* Загрейте фурната на 180* и изпечете кошничките до зачервяване. Ако сложите по-дебел слой тесто ще получите по-високи кошнички. Ето и готовият изпечен вариант.




* Напълнете ги с пълнежи по ваше желание - солени или сладки. Ако ползвате кошничките само за солен пълнеж може да замените водата в тестото с равни части бяло вино и вода. Тестото можете да съхранявате няколко дена в хладилника. Надявам се, че ви допадна идеята. Да ви е сладко!



32 коментара:

  1. Сладко ни е и още как!!!!
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Снощи не успях да дойда, за съжаление. Доста съм пропуснала... Благодаря ти, че сподели рецептата. Звучи невероятно изкушаваща и ще я пробвам в най- скоро време :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея , Йоли!Много ми харесва , че могат да се приготвят и в сладък, и в солен вариант:).

    ОтговорИзтриване
  4. Че ми допада идеята е малко да се каже,Йоли!Направо я приветствам!Кошничките са разкошни във всеки един вариант!И доста лесни изглеждат за правене!Благодаря за споделената рецепта!
    При мен има наградка за теб,мила!Заповядай,когато намериш временце!

    Спорна и усмихната нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм колко вкусно:)Ще я пробвам непременно! Благодарим ти Йоли за страхотното предложение;)

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпа, съжалявам, че не успяхме да присъстваме снощи, но съм сигурна, че си била неотразима, както винаги! Благодаря ти, че сподели за пареното тесто. Много интересно. Страшни снимки:)Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни!
    Вземам си от солените, сладки еклери и аз мога да правя, но с такава плънка, ммммммммммм

    ОтговорИзтриване
  8. Неустоими са! Особено солените в момента много ме изкушават!:)

    ОтговорИзтриване
  9. И още една малка вкусна фантазия полята със слънце!
    Снимките ти винаги ме усмихнат щастливо Йоли. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви на всички.Много сте мили.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Много креативно и същевременно лесно.Чудесно представяне!Невероятно "вкусни" снимки!Благодаря,че си споделила идеята си.

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления, чудесен блог. Поздрав от Румъния!
    Félicitations, super blog. Salutations de Roumanie!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво, Йоли!
    Чудесна идея и прекрасно аранжиране.
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Блгодаря ви отново.Щастлива съм,че така "прегърнахте"идеята.

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна идея! Ще се вкара в употреба!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Йоли! В края на рецептата пише така: "Ако ползвате кошничките само за солен пълнеж, може да замените МЛЯКОТО в тестото..." А никъде в продуктите и после в описанието на приготвянето не се споменява мляко. Аз правя еклерово тесто по две рецепти - едната е с мляко и вода равни части, другата само с вода - и все си стават. Така че по-скоро се боя нещо да не объркам количествата, ако е изпуснато млякото (макар водата да ми се струва ок спрямо брашното и яйцата), та затова питам. Благодаря ти предварително! Поздрави!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  17. Миленче,ми като съм загубена,така е!Де да знам защо съм го написала това мляко...Имала съм предвид водата.Благодаря ти много,че ми обърна внимание.Оправих го вече.

    ОтговорИзтриване
  18. Мила Йоли, би ли написала колко кошнички излизат от тази доза, благодаря предварително.Мария Добрикова

    ОтговорИзтриване
  19. Мария,доста излизат.Поне 20-24. Но не е нужно да правиш цялото тесто на кошнички.Направи толкова,колкото ти трябват,а останалото тесто може да изпечеш на еклерчета или банички.Имам публикувани тук едни банички от парено тесто,ако искаш ги погледни.Целувки.

    ОтговорИзтриване
  20. Мила Йоли, може ли кошничките да се направят от предния ден и на следващея да се напълнят и поднесат. На първата снимка с какво си ги напълнила. Предварително благодаря и хиляди поздрави. Ели

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Ели.Много се радвам,че си решила да направиш кошничките.Лесни са,ефекти и много вкусни.Разбира се,че можеш да ги направиш ден предварително.Както съхраняваш все още ненапълнени еклери,така и кошничките.Едно и също е.Сложи ги в кутия или найлонов плик и готово.Можеш и на открито да ги оставиш,така пък няма да омекват и ще са хрупкави.Да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Йоли! Честита Коледа! Току що направих злощастен опит да направя тези разкошни кошнички и единственото което ми се получи беше някакво подобие на омлет! нищо не се получи от картинката, въпреки изричното и дословно спазване на рецептата. Може ли да погледнеш пак рецептата и да споделиш дали яйцата не идват повечко на малкото брашно. Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  23. Да му се невиди!Така ме е яд,а представям си теб как те е яд!Много съжалявам,че не са се получили.Видях какво съм написала.Ами така ги правя,това ми е дозата за еклери,но на половина.Като правя еклера слагам на 500мл вода 125г масло и 300г брашно.Всичко това го смесвам после със 7-8 яйца в зависимост от големината им.Ако са малки слагам 8.Да не се е объркало нещо при печенето?Няма никакъв проблем да се намалят яйцата.И с 2 ще стане.Въпросът е тестото да се попари.Именно в него се крие тайната на надуването.Парата,която е в него се освобождава по време на печене и надува печивото от вътре.Намали яйцата,не е проблем.Може и аз да ги намаля са едно,наистина не е от значение чак толкота.Тестото трябва да е много меко и да се маже лесно.Благодаря ти,че опита.Желая ти една щастлива нова година.

    ОтговорИзтриване
  24. Тези кошнички съм ги гледала как ги правиш ! И съм им хвърлила око ! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте първо да кажа, че много ми харесва всичко поместено на страницата ви. Като нова домакиня избирам любими рецепти в които да стана добра, но май съм още малко плашлива и трудно се захващам с експеримента от страх да не се изложа. Сега като новатор в кухнята харесах тази рецепта и искам да я направя в солен вариант като разядка с винце преди вечеря, само че още нямам фантазияи ако е възможно да ми дадете 1-2 идейки как да ги напълня ще бъда безкрайно благодарна. Поздрави Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Ели. Много се радвам, че ти харесват рецептите ми. Тук вариантите за пълнеж наистина са най-различни. Върви плънката да е студена, а не топла. Можеш да ги напълниш с най-различни салати тип "руска". С риба тон също е супер. С варени яйца и пилешко, с колбас, кисели краставички и царевица, с различни сирена. Хубаво е само да уплтниш плънката малко с 1-2 с.л. заквасена сметана, крем сирене или майонеза. Овкусявай ги с подправки, каквито обичаш най-много. И не забравяй да експериментираш. Смело! Това е истинската красота на готвенето.

      Изтриване
  26. Здравейте и тук! :) Изпробвах тези кошнички и също съм доволна! Благодаря, Йоли отново! Само първата партида започнаха леко да се надигат в средата, но бързо поправих грешката си, като натиснах дъното надолу, те бяха още полу-сурови. Дори не знам защо така се надигаха, възможно е повече тесто да съм сложила във формичката...
    Едната част от кошничките ги напълних с крема сирене, а другата с пастет от риба тон, който аз си приготвям. Мисля скоро да ги пробвам и в сладък вариант. Честно казано, все не ми изникват идеи за други солени варианти освен тези, които направих.
    Ето и снимка на това, което сътворих: https://www.photobox.co.uk/my/photo?album_id=3938032635&photo_id=21015942407#21015942407
    Поздрави!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ти харесали, Вале. И аз така правя като теб, натискам ги като се надигнат, но след като се изпекат. Това е парено тесто, нормално е така са става, не се претеснявай. Продължавай с експериментите! Отварям ти линка, но ми показва една обща страница. Незнам къде да търся снимката. Както и да е, благодаря ти от сърце. Много ме радваш ти!

      Изтриване
  27. С тези продукти колко броя кошнички се получават? Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Много се радвам, че са ти харесали кошничките. Честно казано, забравила съм колко точно излизат, но със сигурност са повече от 15. Ще се радвам, ако ти харесат и на вкус.

      Изтриване