вторник, 21 юни 2011 г.

Ягодова торта с бял шоколад

Продукти за блатовете

200 г бял шоколад
готов пандишпанов блат

Продукти за крема

300 г ягоди
100 г захар
2 пакетчета желатин (20г)

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 ванилия
щипка сол

200 мл течна подсладена сладкарска сметана за разбиване 

Глазура

300 г ягоди
100 г захар
1 пакетче желатин (10 г)






Приготвяне

*  За крема сварете за няколко минути ягодите със захарта, след което ги пасирайте. Докато пюрето е още горещо сипете вътре желатина и добре разбъркайте докато се стопи напълно.

*  Сварете гъст крем от млякото, жълтъците, захарта, брашното, ванилията и солта. Към крема  добавете ягодовото пюре. Разбъркайте добре и оставете да се охлади напълно.

*   Към студеният крем прибавете разбитата на сняг сметана.

*   Покрийте дъното и стените на купа с найлоново фолио. Големината и размера на купата зависят от предпочитанията ви. На дъното сипете част от ягодовия крем.

*  За блатовете стопете шоколада на водна баня, а пандишпана нарежете на малки хапки или го натрошете с ръце. Начертайте 3 или 4  кръга върху хартия за печене с различна големина и нанесете шоколада върху тях на тънък слой. Посипете с хапки пандишпан и оставете блатовете да се втвърдят. За по-бързо може да ги сложите във фризер или хладилник. Разбира се, добре е кръговете да са с различен диаметър за да може да наредите блатовете в прогресия от по.малък  към по-голям спрямо размерите на купата. 






*  Върху първият пласт крем поставете най-малкия блат, отново крем, блат ... и така докато свърши крема. Завършете с шоколадов блат. Оставете тортата в  хладилника поне за 8 часа за да се стегне добре. 

*  За глазурата кипнете ягодите със захарта за няколко минути и ги пасирайте на пюре. Сипете желатина  и разбъркайте докато е още горещо. Прецедете пюрето през цедка за да отстраните семките и оставете да изстине и да започне леко да се стяга.

*  Извадете тортата от хладилника и я обърнете върху подходяща чиния. Махнете купата и отстранете фолиото. Залейте я на няколко пъти с глазурата. Тъй като тортата е студена, а глазурата е почнала леко да желира, покритието става лесно, бързо и веднага стяга. Приберете тортата в хладилника за още 2 часа. Украсете по желание. Да ви е сладко!





    Ако желаете може да ползвате готов блат, който да си купите от магазина. Лично аз го правя сама. Ето и пропорциите и начина на приготвяне :

 2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
щипка сол
на върха на лъжичката бакпулвер
по желание - настъргана лимонова кора

*  Разбийте яйцата със захарта на пухкав гъст крем докато побелеят и отроят обема си. Пресейте брашното заедно със солта, бакпулвера и ванилията и с много внимателно бъркане го прибавете към яйцата. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. 

От тези продукти ще получите малък пандишпанов блат, а само половината от него е достатъчна за тази торта. Приберете другата половина във фризера. Така ще имате под ръка готов пандишпан за някакъв друг десерт. 

Получи се една страхотна торта. Много лека и ароматна, а същевременно кремът е плътен и страхотно вкусен. Невероятно нежно е съчетанието на ягоди с бял шоколад. Избрах да я украся с няколко цели ягоди, топнати в малко стопен шоколад. Дано ви допадне и на вас!




19 коментара:

  1. Йоли, всичките ти ягодови торти са просто божествени!

    ОтговорИзтриване
  2. И отново тази топла нежно вкусна фантазия! Обичам я Йоли! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах,Йоли,какъв прекрасен свеж десерт!Направо ми напълни очите!
    Фантазията ти на тема десерти определено клони към безкрайност :)!

    Хубав и усмихнат ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна сладка фантазия, Йоли! Голяма си изкусителка :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Много оригинална и много красива ягодова торта, Йоли! Прекрасна е!
    Впечатляващи снимки,
    поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Мила,Йоли!Невероятна си!За пореден път ни предлагаш радост и за очите, и за душите!Чудна красота!Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви приятели.Много сте мили всички.Страшно се радвам,че ви допадна идеята ми за тази торта.

    ОтговорИзтриване
  8. Вили Варна
    Йоли ,безумно изкушение..
    Това ще е моята лятна торта с разнообразни плодове.
    Благодаря ти ,мила !

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Йоли за прекрасната торта!
    Да ,това ще бъде моята лятна торта с
    разнообразните плодове.
    Лека ,ефектна и вкусна ,така както само ти можеш да сътвориш..
    Възхищавам ти се..

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, Йоли, страхотна е тортата - размечтах се направо!Има ягоди, има и бял шоколад - какво повече му трябва на човек....
    Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви мили момичета.Да ви е сладко.Много ще се радвам,ако импровизирате с други плодове!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,
    само ме изкушаваш с неустоими предложения. Звучи много вкусно. Поздравления за теб, за труда и таланта с които твориш и ни радваш

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна тортичка мила Йоли!мисля да я опитам. на скоро правих Тофи фи и Ореховата торта. Вички бяха безмълвни от вкуса и вида и на двете торти, но при мен се появи проблем при рязането.Шоколадът от горе се чупеше и вместо да стават красиви парченца се получаваха едни такива рошави и без форма /за сметка на вкуса - той беше великолепие/. Моля Те сподели, ако може как така твоите торти са винаги перфектно разрязани. Благодаря ти за всичките вкусотии,които предлагаш!Много целувки и силни прегръдки! Прекрасни и слънчеви дни ти желая!
    Руми

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, това е направо умопомрачително!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани,Руми,Лулу,много ви благодаря момичета.Да вие сладко!

    Румка,ми хич пък не съм се и сетила да напиша.Благодаря ти,че ме подсещаш за това,ще го добавя към поста веднага.При тортите с твърди покрития,както е с шоколада,винаги първо обливам на чешмата ножа с гореща вода,избърсвам го и то опирам до повърхността на шоколада.Като се стопи лекичко внимателно разрязвам.А при меките торти намокрям ножа със студена вода без да го бърша.Наистина много ти благодаря.А така се радвам,че опитваш тортите ми... страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  16. ЗДравей мила Йоли! Гледам те и по телевизията. Реших да направя тортата.Както винагиреших да изменя малко и я направих със тънки цели блатове. Крема е фантастичен. Прекрасен...като го видя и ми се дояжда. Много хубаво стана. Направо ще ме вдъхновиш да направя профил за торти. Намерих едни приспособления за украсяване на торти-които се притискат до тортата, отгоре се маже захарното тесто и така като печати става...мн красиви. Ще пробвам скоро с тях.Също така става да наръсиш пудра захар или какао и става бижу. Приятно изкарване на осми март!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Марианка.Ще се радвам да ми покажеш после профила за торти.Радвам се,че ти допадна тази.Да ви е сладко и весел празник.

    ОтговорИзтриване