събота, 2 юли 2011 г.

Медальони от патладжан



Продукти

1 патладжан
3-4 с.л. олио

2 домата
малка главичка лук
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. захар
листа босилек

печено пиле
кашкавал или друго твърдо сирене


Приготвяне

* Нарежете патладжана на по-дебели кръгчета и ако желаете го посолете и оставете за 15 мин. за да изтече горчивата вода от него. Лично аз не го правя, откакто в България патладжаните са Холандски сортове. Те са с ниско съдържание на соланин и не горчат, а и нямат почти никакви семки. Поставете кръгчетата в тава, покрита с хартия за печене и леко ги намажете с олиото. Изпечете ги за около 20 минути.

* Нарежете лука на ситно и го задушете в мазнината. Нарежете доматите на малки кубчета и ги сипете при лука. Ако желаете първо ги обелете. Гответе няколко минути, колкото да се посгъстят. Нека останат леко сурови. Към края на готвенето прибавете чесъна, нарязан на тънки филийки, овкусете със сол и пипер и балансирайте киселината на домата с малко захар. Махнете от огъня и поръсете с нарязан пресен босилек.

* Върху патладжанените медальони сложете малко от соса, гарнирайте с накъсани парченца печено пиле и поръсете с настърган кашкавал. Запечете до златисто и сервирайте ястието топло, но не горещо. Да ви е сладко!


7 коментара:

  1. Йоли, чудесна рецепта!Много обичам патладжани и винаги се радвам, когато видя нов начин, по който да ги приготвя:).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. СТрахотно предложение,Йоли!
    Обичам такива рецепти-лесни,без много продукти,а крайният резултат е наслада за небцето!
    Ще се възползвам от идеята ти обезателно,а неядящите патладжан у дома ще го хапнат във вариант с тиквичка!

    Хубава и успешна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Медальони обичам под всякаква форма :)Тези дни съм решила да започвам патладжанения период, непременно ще дегустираме твоите!

    ОтговорИзтриване
  4. Давайте милички.Сега му е времето на патладжана!Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно ястие!Нашите гости много го харесаха

    ОтговорИзтриване
  6. И ние в къщи ги обичаме.И да ти кажа,правя ги с каквото има в хладилника.Което ще рече,че всеки път са различни ... ха,ха.Благодаря ти много,наздраве на цялата компания.

    ОтговорИзтриване