петък, 8 юли 2011 г.

Сладолед в целувчена кутийка



     Една идея как да оползотворите останали от някаккъв сладкиш белтъци. Ефектна при поднасяне, но и красив подарък за любими хора. Напълнена с бонбони, плодове или трюфели вкусната кутийка може да се превърне в едно истинско бижу. Аз реших да я поднеса със сметанов сладолед, примесен с шоколадов ганаш и шоколадови сезонни плодови. Дано ви се хареса!


Продукти

2 белтъка
170 г захар
1 ванилия
захарни перли за украса

сметанов сладолед
100 г натурален шоколад
70 мл течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л. бренди или друг подходящ алкохол

сезонни плодове
100 г стопен натурален шоколад



 

* Разбийте белтъците много добре на сняг и започнете да прибавяте постепенно захарта като продължавате да разбивате. Трябва да получите много гъста и гладка маса. Ароматизирайте с ванилия и сипете крема  в пош със звездовиден накрайник.

* Начертайте си шаблони върху хартия за печене. Стените на кутийката направете с големина по ваш избор. Шприцовайте една до друга малки звездички крем и ако желаете украсете с перли. Оставете 1 с.л. от крема за слепване на елементите.




* Изсушете във фурна, загрята на 50* за няколко часа или докато целувката се втвърди. Не печете на по-силна фурна. В противен случай повърхността на звездичките ще се напука и ще изгуби снежно белия си цвят и блякък.

* Слепете стените и оформете кутийка със стени и дъно като леко мажете краищата с белтък. Оставете за един ден всичко добре да изсъхне. Разбира се, вместо пресни белтъци можете да ползвате и готов айсинг на прах. Тогава не е нужно да печете и съхненето става много бързо. Но категорично - никак не е вкусно. Преценете сами.




* Оставете сладоледа да се размекне. През това време загрейте до кипване сметаната, сипете в нея шоколада и брендито и разбъркайте на гладък крем. Сипете го още топъл в сладоледа като се стараете да не е равномерно. Така при сервиране ще получите мраморен ефект. Замразете отново.


 

 * Топнете плодовете в стопения шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се втвърдят. Сервирайте целувчената кутийка с топка сладолед, гарниран с шоколадови плодове. Да ви е сладко!


36 коментара:

  1. Леле!
    Добре, че не нося шапка, щяф да ходя да я търся.
    Невероятна си, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, невероятна си :)
    Оставяш ме без дъх и без думи!!!!!
    Фантастично е!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникална си просто, това е!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах Йоли каква красота си сътворила!!!Изглежда толкова красива. Прекрасна идея, впечатлена съм. За съжаление не умея да правя целувки, все не се получава :(
    Но ти сега ме изкушаваш да опитам отново
    Поздравления и адмирации

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, за пореден път онемявам пред твоето майсторство.
    Само затаих дъх и гледах ли гледах...

    ОтговорИзтриване
  6. О! Не знам дали можа да кажа друго освен възклицание! Невероятно предложение - много красиво и ефектно! Благодаря за споделената красота! Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, това е невероятен шедьовър! И вкусен, и изящен, и с минимум калории. Както се казва - 3 в 1, перфектната комбинация :))

    ОтговорИзтриване
  8. Е, Йоли, то бива бива красота, ама това просто е уникално изящно и ....нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  9. Йолииииии, отново ме разби с това уникално творение. Поздрави за теб, уникална си.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, просто е прекрасна! Крехка и елегантна, приказна! :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Една кошничка пълна с неустоими вкусни желания!
    Сега ще си избера едно Йоли. :)

    ОтговорИзтриване
  12. О Йоли, о Йоли, ти си извор на свежи и оригинални идеи. Целувчената кошничка е невероятно идейна и красива. Прелест!!Поздравявам те, толкова красиво си подредила плодовете в шоколад и сладолед. Снимките светят:) Прегръщам те фейо:)

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, това кулинарно предложение е толкова изящно, че прилича на кутия за бижута. А като гледам съставките предполагам, че е и много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  14. Божеее, това е изумително!!! Страхотни идеи имаш, Йоли! Не знам какво друго да кажа. След всяко твое творение оставам просто безмълвна няколко минути.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, твоята фантазия е безгранична! Нямам думи!!! По-креативен блог от твоя не съм виждала!

    ОтговорИзтриване
  16. Оооо,това е божествено!!! Прекрасна идея :) и само си представям колко вкусна!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Привет Йоли!

    Има моменти, в които човек остава без дъх. Така се почивствах когато открих твоя неповторим блог!
    А тази кошничка... съвършена е!!!

    Прекланям се пред твоето творчество!!!!

    Адмирации и прекраден юлски ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Възхитително предложение, Йоли,
    идея, изпълнение и снимки - впечатляващо!
    Поздрави, усмивки и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. ооооооооооооооо! Просто нямам думи! Чудя се как така винаги имаш изумително красиви предложения!
    Великолепна идея! Целувки и усмихнат уикенд! Руми

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятна си , както винаги! Непременно ще се възползвам от идеята!

    ОтговорИзтриване
  21. Ей,ей,ей ... стига де.Изчервихте ме.Мили дами,мнението ви е изключително важно за мен.Благодаря на всички от сърце.

    ОтговорИзтриване
  22. Zdraveite ,pak zapo4vam da si mislq ,4e imate darba za koqto ysporvate po kategori4en na4in. Tova za notite be6e acki tapooo. Ako bqx muzikant 6tqx da doida i da vi smenq notite i pak 6tqxte da svirite muzika i to ne lo6a }}}. Vseki moje da bade polezen na 4ovek nezavisimo da li e profesionalist v taq svera. Tova sa temi koito za 6te vi gi dokazvam postoqno prosto mi trqbva o6te malko vreme .

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли,не знам вече какви думи на възхищение да търся,че да не се повтарям!За пореден път разглеждах с интерес и задоволство-красиво,цветно,изкусително!

    Поздрави,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  24. Кутийката безспорно е уникално красива!Поздравления!Може ли само някакви размери за тази доза.

    ОтговорИзтриване
  25. Невероятна си, Йоли! Изискана, ефирна, красива и несъмнено вкусна лятна целувка си приготвила!

    ОтговорИзтриване
  26. Отново благодаря на всички.Много сте мили.

    Не,няма определени размери.Всичко е по желание.Моята кутийка излезе горе долу 12/8 см. като стени.Не съм мерила.Просто гледам да ми хареса.И разбира се,този разбит белтък е много за една кутийка.Може да се направят рингове,мини Павлова или целувки.Или пък повече кутийки,пък докъдето стигне крема.

    ОтговорИзтриване
  27. Привет Йоли!Направо ме разби отвсякъде с този си шедьовър!!Не ми се вижда трудно и следващата седмица задължително ще го направя!Снощи като го видях и...цяла нощ ми е бил в главата,честно.Много харесвам такива хем изискани,хем лесни неща!Сърдечни поздрави и благодарности за споделената рецепта.
    А,един върос-защо не мога точно нея да я публикувам във FACEBOOK ?

    ОтговорИзтриване
  28. Здрасти Бейби.Много ти благодаря,радвам се,че ти хареса.Не знам защо не можеш да публикуваш във ФС.Пробвай пак,няма причина.Нищо не съм правила,че да не може.

    ОтговорИзтриване
  29. Ей,какво нещо...изглежда невероятно,но и аз се бях спряла на тези рзмери.Благодаря от сърце за отговора!

    ОтговорИзтриване
  30. Остнах с отворена уста пред тази красота. А идеята е повече от чудесна, защото другата седмица в семейството ни има двама рожденика в един и същи ден, а десерта ще бъде поднесен точно в такива целувчени кутийки.Благодаря, че Ви има.
    Марияна

    ОтговорИзтриване
  31. Като кутийка за бижута е! Красота!

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ви за топлите отзиви мили момичета и... щастливи празници Мариана! Да са живи и здрави! :)

    ОтговорИзтриване
  33. Много,много красиво и страшно идейно !

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря ти Нелка. Радвам се,че ти хареса. Закачка си е, да.

    ОтговорИзтриване
  35. Това със сигурност е най-вкусната кутийка! Според мен трябва доста голямо търпение, за да я направиш!

    ОтговорИзтриване
  36. Много ти благодаря,радвам се,че ти хареса.Ами какво да ти кажа,бяха ми останали белтъци и просто се заиграх.Като ти и добре разбит белтъка всичко после е лесно.Шприцваш набързо по шаблон стените и като се изсушат и залепяш отново с белтък.Не е чак толкова пипкаво,ще се радвам да опиташ.

    ОтговорИзтриване