Изключително вкусна добавка към вашата пица, паста и салата. Може да съхранявате тези домати дълго време в хладилник, месеци наред. Лесно, бързо и много вкусно. Ще се радвам да опитате и вие!
Продукти
домати
розмарин
чесън
сол
зехтин
Приготвяне
* Подберете домати от месести сортове, например сорт Рома. Измийте ги, нарежете на четвъртини и отстранете семките. Подредете ги в тава, покрита с алуминиево фолио. Поръсете със сол, нарязан розмарин и леко поръсете със зехтин.
* Изпечете доматите в силна фурна докато се изсушат леко и придобият апетитен загар.
* Сипете доматите в буркан. Между тях поръсете с нарязан чесън и още малко пресен розмарин. Залейте със зехтин и съхранявайте в хладилник.
* Може да ползвате сух розмарин, както и да го замените с други подправки. Да ви е сладко!
Браво, такива ще си направя!
ОтговорИзтриванеКато не успях да изтърпя да суша домати във фурната, печени поне ще.
Колко време могат да се съхраняват в хладилник, Йоли?
Направи си Пеп,ще останеш доволна.Наистина издържат месеци наред в хладилника.Както като си купиш от магазина бурканче с готови мариновани.Няма разваляне,първо,че са печени,второ - зехтина ги запазва допълнително от кислорода,който всъщност е основния вредител в подобни моменти.
ОтговорИзтриванеИмам две щайги с домати:) Непременно ще си направя! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеКакая красота! Невероятное совпадение - я только что уложила в банку такие помидоры! Это очень вкусно!
ОтговорИзтриванеТраяна,непременно направи.Ще ти харесат,сигурна съм.
ОтговорИзтриванеKlik,бальшое спосибо дарагая мая!
Йоли,какви снимки самооо,направо ми проговориха тези домати,честно ти казвам!И докато пиша коментара си пицата ти ми се е фиксирала под прозорчето и ме кара да скролна надолу и да й се насладя отново!
ОтговорИзтриванеНе мога да не отбележа,че във всеки фотос освен отличното качество на фотоапарата ти ,и ти самата умееш да създадеш и предадеш красноречиво атмосферата на ястието,не само вида и вкуса му.
Комплименти и силна прегръдка,мила!:)
Ха,миличка,ти просто си нямаш представа какъв ми е фотоапарата.Съвсем,съвсем за домашно ползване - 5,1 мега пиксела.Нямам хубава техника,но се радвам,че ти харесват снимките ми.важното е да са вкусни,нали така?
ОтговорИзтриванеПриготвям ги по същия начин и стават невероятно вкусни, ароматни и са идеална добавка към салати, пици и т.н. Единствената разлика е, че печенето е на ниска температура за продължително време. :)
ОтговорИзтриванеТака е Еви.Няма голяма тайна за тези домати.Май всички ги правят като дойде есента.Аз не ги пека на слаба фурна продължително за да не изсъхват.Искам да са сочни,но с карамелен вкус.Пробвай някой път така,поне време и ток ще спестиш със сигурност.
ОтговорИзтриванеЕто такива вкусни неща ме привличат като магнит и ме карат да преглъщам:)
ОтговорИзтриванеЗнам си те Диди.Имаш изключително добър вкус и усет.Благодаря ти мила.
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря за чудесната рецепта. Вече я пробвах и я оценихме по достойнство- доматите са много ароматни и сочни, особено на другия ден - чудесна добавка към печени меса! Комплименти и поздрави!
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря миличка.Вече видях и снимките ти.Чудесни са.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеНаправени са вече, чудесни са! Толкова много слънце има в тях!Аз добавих и малко захар, преди да запека, защото така ги предпочитаме. Направила съм и сушени в зехтин, но тази рецепта определено е по-лесния вариант. Благодаря ти отново, Йоли :)
ОтговорИзтриванеХристина Ковачева
Благодаря ти Хриси.Много се радвам,че ги направи.А захарта е една чудесна идея.И аз ще се възползвам от нея.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, предложението ти е повече от изкусително! Исках да те попитам за изпитан вариант за мариноване на сирене. Да кажем нашенско, саламурено, ако е подходящо. Предварително благодаря
ОтговорИзтриванеК :)
Здравей Йоли, в момента пека тези чудни домати, но се оказа, че зехтина нямя да ми стигне. Ако ги залея с олио ще траят ли и колко време?
ОтговорИзтриванеО да,разбира се, че може и с олио.Кой каквото има. Ще ти харесат,ще видиш.
ОтговорИзтриванеЗа сиренето виж моята рецепта в предястията.Страхотно е.И в никакъв случай не подценявай рибата.Уникално става!
Изглеждат страхотно! Аз ще ги правя за първи път /още се уча да се справям с готвенето/ и имам един въпрос.Буркана догоре ли го пълня със зехтин, в смисъл всички домати трябва да плуват в него?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много.Ще ти хапесат доматките,сигурна съм.Две неща - първо,обезателно си купи домати Рома или друг консервен тип.Аз съм пробвала със салатни домати,но са с много вода и нищо не става.И второ, за което питаш - хубаво си натъпчи доматите плътно в буркан и чак тогава залей със зехтин.Когато има много домати в буркана количеството на зехтина е съвсем малко, просто няма място за него. Трябва да покрива доматите за да нямат достъп до кислород,иначе ще почнат да мухлясват.Това е.Успех и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеВчера си купих домати Рома и тази сутрин се захващам, да направя тази вкусотия. :)
Поздрави и хубав ден!
Знам,че ще ти допаднат,Маринче!Притно готвене и благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеДоматите станаха много вкусни. Аз замених зехтина с босилково олио и аромата е невероятен. Тази класическа комбинация между домати и босилек е ...чудна :)
Хубав уикенд!
Знаех си аз,че ще ти допаднат.Благодаря ти много Маринка!Да ви е сладко с Жорето и наздраве!
ОтговорИзтриванеСкъпа Йоли, това е поредната ти рецепта в която се влюбих, два уикенда това правя - печени доматки :)) Вкъщи много ги обичаме, но до сега винаги готови съм купувала, е... тези са най-вкусните, които сме хапвали. Имам едно въпросче относно съхранението-малко си задръстих хладилника с тези симпатични бурканчета, идея относно съхранение в шкаф, дали мога да ги кипна за 5-10 мин или ще ги прецакам? Хиляди прегръдки, Симона
ОтговорИзтриванеСимонка,много се радвам,че хареса доматките.И аз много си ги обичам,лесни и вкусни са.Добра е идеята да ги кипнеш малко, а можеш да ги сложиш горещи в буркани с малко счукан аспирин.Мисля,че пак ще стане.Благодаря ти за хубавите думи и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеПреглъщам... уникално апетитно изглеждат...
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако ги пробваш, Янче. Благодаря ти.
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Търся съвет как от закупени от магазин сушени домати да приготвя такова в зехтин, но да омекнат след престояване. Пробвах с директно и продължително"киснене" в зехтин, но не омекнаха, което ги прави не особено подходящи за ползване в салати, паста и т.н. Дали краткотрайно бланширане във вряща вода и последващо подсушаване ще помогне преди самото заливане със зехтина?
ОтговорИзтриванеЗдрасти Ренка. Не, няма да ги киснеш в зехтин. Нищо не става така, остават твърди. Трябва да ги накиснеш в топла вода. За 20-30 минути са готови, но ти сама ще си прецениш колко меки искаш да са. После ги изцеди и подсуши леко. Залей със зехтин, подправки това е всичко.
ИзтриванеПривет, Йоли, дано да не е ставало дума и да се повтаряш, но имаш ли опит със съхранението на тези доматки в плик, камера или друг начин, освен в зехтин? Спомням си, че миналата година с голям ентусиазъм суших домати, напълних явно не много плътно един буркан, залях със зехтин, доста отиде и накрая не разбрах кога са хванали мухъл в хладилника. Като се извадят малко домати, останалите изплуват и става една..Благодаря :)
ОтговорИзтриванеМариана
Марианче, така става. Мухлясват след време. Трябва малко да ги стерилизираш или поне да ги насипеш горещи в буркана и да сложиш аспирин. Все пак тези домати не са сухи, много влага остава в тях и не издържат дълго. В хладилника най-много месец, два. Другият вариант е много добре да ги натъпчеш и залееш със зехтин, но така, че да има поне 2 пръста само мазнина отгоре. Така няма да има кислород, който допълнително да влезе в доматите. Но най-добре е да ги кипнеш 5 минути.
ИзтриванеБлагодаря, Йолинко, за изчерпателния отговор. Това е, че дори да стерилизирам буркана, като го отворя трябва да се изяде сравнително бързо, а не когато ми хрумне и съм на кеф :)) Или намирам мини, мини бурканчета и пълня тях. А бе, ще го измисля, така или иначе е по-лесно тези доматки да се направят отколкото лютеница, която изисква двор, цял екип помагачи и ден - два работа :)) за 30-40 буркана. Не че има нещо общо между двете рецепти, но понеже са есенни специалитети и двете..Хайде, хубав ден от мен :) !!!!!
ОтговорИзтриванеАз правя по подобен начин печени камби.Слагат се горещи в буркан и се затварят.Не се слага аспирин и въпреки това са много трайни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата идея, Мина. Толкова обичам камби! В момента съм в Германия, а тук камби няма. За съжаление .. Мислиш ли, че ще се получи добре с червени чушки?
Изтриване