Пица! Любима на всички! Няма кай знае какви изненади в приготвянето на това лакомство - една и съща основа и най-различно гарниране. Според вкуса и фантазията на всеки. И все пак ... предлагам ви моята пица. Опитайте я и ми кажете какво мислите!
Продукти за тестото
500 г брашно
300 мл хладка вода
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
Продукти за гарниране
различни пресни подправки и билки
пресни домати
мариновани печени домати
прясна чушка
маслини
бекон
синьо сирене
кашкавал
Приготвяне
* Разтворете маята във водата, добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло да втаса. Сипете кваса при останалото брашно, добавете солта и зехтина и омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно или още малко вода. Оставете готовото тесто за 10 мин. да отпочине.
* Върху лист хартия за печене наредете различни зелени подправки и пресни билки. Изборът им е изцяло ваш. Аз избрах средиземноморски аромати.
* Върху билките поставете тънко разточен кръг тесто. Изпечете до леко порозовяване в предварително загрята на 200* фурна. Извадете основата от фурната и я обърнете така, че билките да дойдат от горната страна.
* Остава само да гарнирате пицата с любими за вас съставки. Ако ви харесват моите, опитайте с тях. Може да сервирате пицата незапечена като предястие.
* Или да я запечете докато сиренето апетитно се разтече и добие приятен загар. Ароматът на тази пица е неповторим и наистина много ще се радвам, ако ви допадне и на вас! Да ви е сладко!
Skapa Yoli, prekrasen variant na pizza, tuka v Italia ia nari4at focaccia...koeto zna4i pitka, ama te sa malko vmania4eni s naimenovaniata...hahaha Sas sigurnost 6te ia probvavam! Prekrasni snimki kakto vinagi! Pozdravi i zeluvki Iva
ОтговорИзтриванеТова със запичането на билките от долу до хрупкава билкова коричка е Г-Е-Н-И-А-Л-Н-О! Моментално си открадвам идеята и дори няма да правя пица, а ще си го похапнем като просто билково хлебче. Пък синьото сиренце- отделно! Огромни благодарности и възхищение за идеята! darkslayer
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли, отново вкусно предложение от теб. Заинтригуваха ме маринованите печени домати. Ти ли си ги приготвяш и как? Стават ли за консервиране, тъй като съм потънала в домати и се чудя вече какво да измисля:) Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванетолкова е апетитна, че ми идва да я започна :)
Ако ти липсва парченце, аз съм мишлето!!!
Прегръдки, мила!
Йоли, Твоята пица изглежда неустоимо съблазнителна и предполагам е още повече вкусна.
ОтговорИзтриванеИдеята с подправките е много оригинална, ще пробвам съвсем скоро.
Поздрави и хубава празнична вечер!
Колко много билки и любими съставки. Бих казала, че това е и моята пица:)!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Йоли, и хубав празничен ден!
merhabalar harika bir pizza olmuş taze otlar ve baharatlar...
ОтговорИзтриванеnefis ellerine sağlık
sevgiler:)))
Страхотна е! Като всичко което приготвяте !:)Още тази вечер ще я спретна,тъкмо имам и прясно набрани подправки !:)
ОтговорИзтриванеМного интересна идея! Браво!
ОтговорИзтриванеМила Йоли, каква оригинална идея поднасяш пак! :o Това с билките и блата наистина е гениално!!
ОтговорИзтриванеТи си неизчерпаем източник на вдъхновение, благодаря ти!
Най-сърдечни поздрави! :)
Пицата със зелениите е моята пица! Изглежда чудесно и ухае толкова апетитно дори и само от снимката!
ОтговорИзтриванеmnogo e hubava ıdejata, no moje lı malko prımer4e na bılkıte ı podpravkıte. ne moga da prevklu4a na drugı bukvı - ızvınete me
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички.Много сте мили.Ще с радвам,ако я опитате.
ОтговорИзтриванеОтносто билките и подправките - всичките са от моя балкон.Не мога да не ви се похваля с това,много съм горда!Има салвия,риган,мащерка,босилек,див лук,цветове от див лук,розмарин и няколко свежи листа спанак.Това е което аз имах,то можете наистина да сложите ваши любими аромати.Въпросът е да ви е вкусно.
Забравих да напиша за печените домати.Да,сама си ги правя.Даже скоро смятах да напиша и как точно ги приготвям.Ако имаш малко търпение ще ги видиш и с работни снимки.Но е лесно.Месести сортове се режат на парчета,махат се семките и се нареждат в това,покрита с фолио.Посоляват се,поръсват се с подправки и се пекат.После се слагат в буркани.Не ги стерилизирам,а ги държа в хладилник.Издържат много дълго време.
ОтговорИзтриванеЙоли,пак хрупка,и то каква!Никога не /их се сетила на такава процедура с тези билки!В главицата ти идеите просто извират!Много ми харесва и новото ти слайдшоу!Пожелавам пълна зала в отговор на новата ти музикална покана!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен!:)
Твоята пица е чудесна!
ОтговорИзтриванеОбичам вашите артистични имена .... Еликсир и Мъх!Страшно ме кефят. Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеРазкош, разкош, много аромат, колорит и вкус...
ОтговорИзтриванеHolaaaaa ... след дълга почивка отново съм посетите блога си .. красива торта, че сте направили ... Обичам ... Аз ви каня да видя паеля ... bssMARIMI
ОтговорИзтриванеЕви,Marimi,благодаря ви момичета.Радвам се,че я одобрихте!
ОтговорИзтриванеЙоли, привет. Каня те на рожден ден в кулата.
ОтговорИзтриванеИмам награда за теб. Надявам се да те зарадвам.
Успешна нова седмица!
Това вече е и моята пица :)
ОтговорИзтриванеЕ,Марианка,супер!Много се радвам,че ти хареса.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЕто това се казва пица на която не може да се устои. Снимките и пицата са наистина уникални. Поздравления.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Вики.Много си мила.Можеш да сложиш всякакви треволяци,сега поне ги има в изобилие.Каквито обичаш,такива!
ОтговорИзтриванеИсках да намеря нещо ново в областта на пиците, четох доста,нооо това което видях от теб Йоли е знаменито:) Много, много ти благодаря! Възхитена съм също от снимката на билките :) Целувам ти ръка!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря. Радвам се, че ти харесва. А билките са ми много любими, защото всички са от балкончето откъснати и са засяти и отгледани лично от мен. Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеМила Йоли, тази пица е ГЕНИАЛНА!
ОтговорИзтриванеСред приятелите ми съм популярна като майстор на пиците, но това откритие, което си направила ще направи революция :) Още когато го видях по 24 kitchen бях възхитена!Изпичането на блата и аромата на билките са незаменими!
П.П.: Няма как да не спомена, че съм изпробвала голяма част от печивата ти и никога не съм съжалявала... съпругът ми ти благодари задочно! :)
Така ме зарадва,Ани!Благодаря ти,че я опита.Да ви е сладко на всички у дома!Отново ти благодаря!
ОтговорИзтриванеЙолинце, приказна пица. Направо си облизахме пръстите! Ароматът наистина е неповторим, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеЙоли, това тесто подходящо ли е за мекици? Не мога да открия своята рецепта за мекици, като уличните, мекички, пръхкави...Ако имаш такава би ли споделила? Благодаря ти предварително, невероятна си и следя ежедневно твоят блог!
ОтговорИзтриванеМеги
Меги, и това тесто става за мекици, но не е същото, което ти искаш. Тестото за улични мекици е съвсем друго. И то е такова простичко само от вода, мая и брашно, но е много лепкаво. Не трябва да е трърдо като хлебното тесто. Трябва да ти лепне по ръцете, да е еластично. Направо жилаво. Късаш с мокри ръце и пържиш. Това е. Опитай, просто не слагай много брашно.
ИзтриванеПицата е невероятно хубава. Откакто я направих за първи път, правя само такава. Всъщност едно и също е само тестото. Подправките са всеки път различни. Последно сложих листа от глухарче, листа от коприва, сибирски лук и магданоз. За гарнирането също използвам различни продукти и винаги резултата е прекрасен! Много благодаря, за уникалната рецепта и за свободата, която дава! Поздрави, Йоли!
ОтговорИзтриванеАх, колко ме зарадва този коментар, Виолина! Мислех, че никой няма да направи тази пица. Много, много ти благодаря за доверието и думите! Поздрави за теб!
Изтриване