Продукти за блата
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени печени бадеми
1 ванилия
Пълнеж
сладолед по избор
Глазура
по 1 белтък на порция, разбит с 60 г захар и ванилия
* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.
* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.
* След като блатът изстине го нарежете на кръгове с формичка или малка чашка. Големината преценете сами.
* Разбийте белтъците със захарта и ванилията на сняг.
* Поставете кръгчетата блат в отделни чинии. Върху тях сложете сладолед по ваш избор. Аз предпочетох малинов и сметанов сладолед. Шприцовайте белтъците около десерта като внимателно покриете всички части.
* Загрейте фурната на 200*. Сложете чиниите с десерта в горещата фурна и запечете до порозовяване на белтъка.
* Не се безпокойте. Дори и да са порцеланови, чиниите няма да се спукат от горещата фурна. Действйте съвсем смело и сигурно. Сервирайте десерта веднага. Уникалната комбинация между топло и студено ще удиви всички. Може да направите десерта като торта, както и да ползвате различни блатове. Да ви е сладко!
Ох, тия ти чинии ако знаеш колко ги харесвамммммм
ОтговорИзтриванеПък сладкиша - може ли човек да не го хареса, поднесен така :)))
Уникално!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеЙоли, мила, този път наистина прекали!Какво да правя сега?Една въздишка само ми остана.
Ненадмината си!
Йоли,
ОтговорИзтриванетолкова оригинално и вкусно :))))
Както само ти си можеш!
Прегръдки!!!!
Перфектно, както винаги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета.Отдавна ми се щеше да направя тази Аляска.Наистина е много хубаво.Опитайте.На всичкото отгоре е и лесно.
ОтговорИзтриванеПеп,ако знаеш на голко години са тия чинии... не ми се ще да си помислям пък аз на колко съм.Ама си ги харесвам.Е,не че имам други де ...
Еее, Йоли.. от кога му се точа и аз на този сладкиш. Много е ефектен :)
ОтговорИзтриванеВинаги съм си мислил, че перфектно красиво не може да бъде и топло, но ти си точно това изключение Йоли. Имаш си го и за това ти се възхищавам. И то от самото начало. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Звучи фантастично, Йоли....Ако имах сладолед в хадилника, веднага бих се захванала:)Още утре ще се изпробва.
ОтговорИзтриванеЙоли, гледала съм / и съм преглъщала :)/ много пъти този десерт и все не се "слагам" да го приготвя...при теб изглежда възхитително, поздравления!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря приятели.Наистина ще се радвам,ако пробвате и още повече,ако ви хареса. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеПоредният кулинарен шедьовър! Чудесно изпълнение, много красива и стилна презентация! Комплименти, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного ефектно! Много красиво!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и слънчево настроение!
Ихааа,много яка хралупка се е отворила в разрез,Йоли!С тези 3-4 пласта-супер!Колкото гребеш с лъжичката-все по-вкусно,нали?!
ОтговорИзтриванеИзлапвам мислено една порцийка и ти пожелавам хубава нова седмица!
Имаш отново една награда при мен,заповядай!
Прегръдки!
Йоли, невероятно изглежда! Явно не е трудно, но признавам, мързи ме...
ОтговорИзтриванеПо-лесно ще преглътна това предложение с един хубав бонбон... мляс!
Благодаря ти Гуинет.Много си мила.
ОтговорИзтриванеЕликсирче,благодаря ти за наградата.
Леви,да ти е сладко!
Илианка,защо лъжеш бе момиче?Теб да те мързи?И мислиш,че някой ще се хване на това?
Поднасянето ме довърши!
ОтговорИзтриванеНевероятно е:-)
Йоли, всичко, което представяш е вълшебно - все едно от приказна история.
ОтговорИзтриванеВсеки път се питам колко нетърпеливци чакат с вилички и лъжички около твоите блюда?!
Йолиииииии, уникално е!!!
ОтговорИзтриване:O
За първи път пробвах печена Аляска,по рецепта на Гордън Рамзи.
ОтговорИзтриванеЙоли,твоята е възхитителна и по нищо не отстъпва на именитият готвач!
Почти нямам рецепта от превъзходния ти блог,която да не харесвам!
Всъщност не се изразих правилно-
всички рецепти ми харесват,просто има някои продукти,които не обичам,но проблема си е мой:)
Пожелавам ти страхотен ден!
Много добра идея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСладурки такива! Благодаря и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеТова е не само красиво ,но и много идейно ,изненадващо и страшо вкусно !
ОтговорИзтриванеТова не можеше и да си го представя ,ти си едно прекрасно чудо :)
Благодаря ти !
Невероятна красота, Йоли! Не съм приготвяла, съблазни ме!
ОтговорИзтриванеНелка,Еви,благодаря ви момичета.Да ви е сладко и пак заповядайте!
ОтговорИзтриванеЙоли, Аляската ти е страхотна! Изглежда зашеметяващо! Отдавно се каня да я пробвам, но все не ми достига кураж :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубани празнични дни!
Ауу, това е уникално!!!!
ОтговорИзтриванеМира,Ивче ... вие си знаете.Благодаря ви милички!
ОтговорИзтриванеТакааа... и аз да се наредя на опашката с благодарности за идеята и рецептата! :)
ОтговорИзтриванеГледах я Йоли, гледах я Аляската ти, и нали съм ти казвала колко съм повтенлива - направих я. Обаче, ми се спусна лееекичко купола надолу и оголи един нокът процеп, колкото да се види, че има друго под него. Уж внимавах, навивах внимателно един красив охлюв нагоре, дупки нямаше, но стана малък гаф.
Иначе обра овациите :)
Поздрави и целувки за теб! :)
Ти пак,гаф! Глупости.Няма такова нещо.Какво като се е пропукало.Още по-артистично е станало.Нали знаеш,че никак не си падам по чак толко съвършените неща?Благодаря ти мила.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеПечена Аляска -
ОтговорИзтриваневпечатляващо, изкушаващо предложение и естествено с прекрасно изпълнение, Йоли!
Сърдечни поздрави и много усмихнати септемврийски дни, Диана
Çok güzel bir blog.
ОтговорИзтриванеSizi takip ediyorum.
Tarifler birbirinden güzel. Süslemelere bayıldım, süper...
Много ти благодаря, Lezzetli.Много мило.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеМога ли да подредя Аляските в тава с хартия за печене, защото нямам подходящи малки чинийки, в които да ги изпека. Ако ги изпека заедно, ще е възможно ли после да ги пренеса в чинии за поднасяне без да ги съсипя?
Цветомира
П.С. Пана котата стана много вкусна. Само кошничките от шоколад трудно ми се отлепиха -явноса били по-тънки от нужното и се топяха още в ръцете. Замислям да направя експеримент по идея на майка ми първо да сложа карамелен слой и после шоколадовия. Ако успея ще пиша при Пана Котата. Поздрави
Цвети,благодаря ти мила.Радвам се,че ти хареса пана котата.Кошничките ти са се стопили най-вече заради това,че е лято.Страшно трудно се работи с шоколад в топло време.непременно ми пиши какво е станало с новия ти експеримент,звучи много интересно.Поздрави майка си от мен за идеята.
ОтговорИзтриванеНедей да печеш така Аляските.Много ще ти е трудно да ги сервираш без да ги развалиш.Не забравяй,че белтъка облича напълно сладоледа,трябва да стигне съвсем до чинията.Наистина ще развалиш формата при прехвърлянето им в чиния.Виж,сложи си ги в най-нормални порцеланови чинии,няма да се спукат.Не ти трябват специални огнеопорни.Успех и да ви е сладко.
Направих я, Йоли! Абсолютен фурор! Само за нашия вкус белтъчената смес идва малко твърде сладка. Дали ако се намали захарта да речем дори наполовина все още ще е достатъчно плътна, за да може да се шприцова?
ОтговорИзтриванеНе можахме да си ги изядем наведнъж - заради сладостта - и ги прибрахме във фризер. След изваждане, и в замразения вариант бяха страхотно вкусни!
Цвети
Браво Цвети!Много,много се радвам,миличка!Благодаря ти от сърце1страхотна си!
ОтговорИзтриване