неделя, 28 август 2011 г.

Печена Аляска





Продукти за блата

4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени печени бадеми
1 ванилия

Пълнеж

сладолед по избор 

Глазура

по 1 белтък на порция, разбит с 60 г захар и ванилия








Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.

* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* След като блатът изстине го нарежете на кръгове с формичка или малка чашка. Големината преценете сами.

* Разбийте белтъците със захарта и ванилията на сняг.

* Поставете кръгчетата блат в отделни чинии. Върху тях сложете сладолед по ваш избор. Аз предпочетох малинов  и сметанов сладолед. Шприцовайте белтъците около десерта като внимателно покриете всички части.

* Загрейте фурната на 200*.  Сложете чиниите с десерта в горещата фурна и запечете до порозовяване на белтъка.

* Не се безпокойте. Дори и да са порцеланови, чиниите няма да се спукат от горещата фурна. Действйте съвсем смело и сигурно. Сервирайте десерта веднага. Уникалната комбинация между топло и студено ще удиви всички. Може да направите десерта като торта, както и да ползвате различни блатове.  Да ви е сладко!







* Може да направите и малки сладоледени тортички. Изрежете от блата кръгове с помощта на чашка или ринг. Слепете ги два по два като помежду им сложите пълнеж от леко размекнат сладолед. Загладете така, че да заприлича на тортичка. По цялата повърхност шприцовайте розички от бита сметана. Замразете. Сервирайте десерта поне 5 минути след като го извадите от фризера.





36 коментара:

  1. Ох, тия ти чинии ако знаеш колко ги харесвамммммм

    Пък сладкиша - може ли човек да не го хареса, поднесен така :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално!!!!!!!!!!
    Йоли, мила, този път наистина прекали!Какво да правя сега?Една въздишка само ми остана.
    Ненадмината си!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    толкова оригинално и вкусно :))))
    Както само ти си можеш!
    Прегръдки!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря момичета.Отдавна ми се щеше да направя тази Аляска.Наистина е много хубаво.Опитайте.На всичкото отгоре е и лесно.

    Пеп,ако знаеш на голко години са тия чинии... не ми се ще да си помислям пък аз на колко съм.Ама си ги харесвам.Е,не че имам други де ...

    ОтговорИзтриване
  5. Еее, Йоли.. от кога му се точа и аз на този сладкиш. Много е ефектен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Винаги съм си мислил, че перфектно красиво не може да бъде и топло, но ти си точно това изключение Йоли. Имаш си го и за това ти се възхищавам. И то от самото начало. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Звучи фантастично, Йоли....Ако имах сладолед в хадилника, веднага бих се захванала:)Още утре ще се изпробва.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, гледала съм / и съм преглъщала :)/ много пъти този десерт и все не се "слагам" да го приготвя...при теб изглежда възхитително, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ви благодаря приятели.Наистина ще се радвам,ако пробвате и още повече,ако ви хареса. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Поредният кулинарен шедьовър! Чудесно изпълнение, много красива и стилна презентация! Комплименти, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ефектно! Много красиво!

    Сърдечни поздрави и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  12. Ихааа,много яка хралупка се е отворила в разрез,Йоли!С тези 3-4 пласта-супер!Колкото гребеш с лъжичката-все по-вкусно,нали?!
    Излапвам мислено една порцийка и ти пожелавам хубава нова седмица!
    Имаш отново една награда при мен,заповядай!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, невероятно изглежда! Явно не е трудно, но признавам, мързи ме...
    По-лесно ще преглътна това предложение с един хубав бонбон... мляс!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти Гуинет.Много си мила.

    Еликсирче,благодаря ти за наградата.

    Леви,да ти е сладко!

    Илианка,защо лъжеш бе момиче?Теб да те мързи?И мислиш,че някой ще се хване на това?

    ОтговорИзтриване
  15. Поднасянето ме довърши!
    Невероятно е:-)

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, всичко, което представяш е вълшебно - все едно от приказна история.
    Всеки път се питам колко нетърпеливци чакат с вилички и лъжички около твоите блюда?!

    ОтговорИзтриване
  17. За първи път пробвах печена Аляска,по рецепта на Гордън Рамзи.
    Йоли,твоята е възхитителна и по нищо не отстъпва на именитият готвач!
    Почти нямам рецепта от превъзходния ти блог,която да не харесвам!
    Всъщност не се изразих правилно-
    всички рецепти ми харесват,просто има някои продукти,които не обичам,но проблема си е мой:)
    Пожелавам ти страхотен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Сладурки такива! Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Това е не само красиво ,но и много идейно ,изненадващо и страшо вкусно !
    Това не можеше и да си го представя ,ти си едно прекрасно чудо :)
    Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятна красота, Йоли! Не съм приготвяла, съблазни ме!

    ОтговорИзтриване
  21. Нелка,Еви,благодаря ви момичета.Да ви е сладко и пак заповядайте!

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, Аляската ти е страхотна! Изглежда зашеметяващо! Отдавно се каня да я пробвам, но все не ми достига кураж :)
    Сърдечни поздрави и хубани празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Мира,Ивче ... вие си знаете.Благодаря ви милички!

    ОтговорИзтриване
  24. Такааа... и аз да се наредя на опашката с благодарности за идеята и рецептата! :)

    Гледах я Йоли, гледах я Аляската ти, и нали съм ти казвала колко съм повтенлива - направих я. Обаче, ми се спусна лееекичко купола надолу и оголи един нокът процеп, колкото да се види, че има друго под него. Уж внимавах, навивах внимателно един красив охлюв нагоре, дупки нямаше, но стана малък гаф.
    Иначе обра овациите :)

    Поздрави и целувки за теб! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Ти пак,гаф! Глупости.Няма такова нещо.Какво като се е пропукало.Още по-артистично е станало.Нали знаеш,че никак не си падам по чак толко съвършените неща?Благодаря ти мила.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  26. Печена Аляска -
    впечатляващо, изкушаващо предложение и естествено с прекрасно изпълнение, Йоли!
    Сърдечни поздрави и много усмихнати септемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  27. Çok güzel bir blog.
    Sizi takip ediyorum.
    Tarifler birbirinden güzel. Süslemelere bayıldım, süper...

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей, Йоли!
    Мога ли да подредя Аляските в тава с хартия за печене, защото нямам подходящи малки чинийки, в които да ги изпека. Ако ги изпека заедно, ще е възможно ли после да ги пренеса в чинии за поднасяне без да ги съсипя?
    Цветомира
    П.С. Пана котата стана много вкусна. Само кошничките от шоколад трудно ми се отлепиха -явноса били по-тънки от нужното и се топяха още в ръцете. Замислям да направя експеримент по идея на майка ми първо да сложа карамелен слой и после шоколадовия. Ако успея ще пиша при Пана Котата. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  29. Цвети,благодаря ти мила.Радвам се,че ти хареса пана котата.Кошничките ти са се стопили най-вече заради това,че е лято.Страшно трудно се работи с шоколад в топло време.непременно ми пиши какво е станало с новия ти експеримент,звучи много интересно.Поздрави майка си от мен за идеята.

    Недей да печеш така Аляските.Много ще ти е трудно да ги сервираш без да ги развалиш.Не забравяй,че белтъка облича напълно сладоледа,трябва да стигне съвсем до чинията.Наистина ще развалиш формата при прехвърлянето им в чиния.Виж,сложи си ги в най-нормални порцеланови чинии,няма да се спукат.Не ти трябват специални огнеопорни.Успех и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  30. Направих я, Йоли! Абсолютен фурор! Само за нашия вкус белтъчената смес идва малко твърде сладка. Дали ако се намали захарта да речем дори наполовина все още ще е достатъчно плътна, за да може да се шприцова?
    Не можахме да си ги изядем наведнъж - заради сладостта - и ги прибрахме във фризер. След изваждане, и в замразения вариант бяха страхотно вкусни!
    Цвети

    ОтговорИзтриване
  31. Браво Цвети!Много,много се радвам,миличка!Благодаря ти от сърце1страхотна си!

    ОтговорИзтриване