вторник, 6 септември 2011 г.

Моята пица



    Пица! Любима на всички! Няма кай знае какви изненади в приготвянето на това лакомство - една и съща основа и най-различно гарниране. Според вкуса и фантазията на всеки. И все пак ... предлагам ви моята пица. Опитайте я и ми кажете какво мислите!




Продукти за тестото

500 г брашно
300 мл хладка вода
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин

Продукти за гарниране

различни пресни подправки и билки

пресни домати
мариновани печени домати
прясна чушка
маслини
бекон
синьо сирене
кашкавал




 Приготвяне 


*  Разтворете маята във водата, добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло да втаса. Сипете кваса при останалото брашно, добавете солта и зехтина и омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно или още малко вода. Оставете готовото тесто за 10 мин. да отпочине.

*  Върху  лист хартия за печене наредете различни зелени подправки и пресни билки. Изборът им е изцяло ваш. Аз избрах средиземноморски аромати.






* Върху билките  поставете тънко разточен кръг тесто. Изпечете до леко порозовяване в предварително загрята на 200* фурна. Извадете основата от фурната и я обърнете така, че билките да дойдат от горната страна.




* Остава само да гарнирате пицата с любими за вас съставки. Ако ви харесват моите, опитайте с тях. Може да сервирате пицата незапечена като предястие.




* Или да я запечете докато сиренето апетитно се разтече и добие приятен загар. Ароматът на тази пица е неповторим и наистина много ще се радвам, ако  ви допадне и на вас! Да ви е сладко!


34 коментара:

  1. Skapa Yoli, prekrasen variant na pizza, tuka v Italia ia nari4at focaccia...koeto zna4i pitka, ama te sa malko vmania4eni s naimenovaniata...hahaha Sas sigurnost 6te ia probvavam! Prekrasni snimki kakto vinagi! Pozdravi i zeluvki Iva

    ОтговорИзтриване
  2. Това със запичането на билките от долу до хрупкава билкова коричка е Г-Е-Н-И-А-Л-Н-О! Моментално си открадвам идеята и дори няма да правя пица, а ще си го похапнем като просто билково хлебче. Пък синьото сиренце- отделно! Огромни благодарности и възхищение за идеята! darkslayer

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли, отново вкусно предложение от теб. Заинтригуваха ме маринованите печени домати. Ти ли си ги приготвяш и как? Стават ли за консервиране, тъй като съм потънала в домати и се чудя вече какво да измисля:) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    толкова е апетитна, че ми идва да я започна :)
    Ако ти липсва парченце, аз съм мишлето!!!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, Твоята пица изглежда неустоимо съблазнителна и предполагам е още повече вкусна.
    Идеята с подправките е много оригинална, ще пробвам съвсем скоро.
    Поздрави и хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Колко много билки и любими съставки. Бих казала, че това е и моята пица:)!
    Поздрави, Йоли, и хубав празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. merhabalar harika bir pizza olmuş taze otlar ve baharatlar...
    nefis ellerine sağlık
    sevgiler:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна е! Като всичко което приготвяте !:)Още тази вечер ще я спретна,тъкмо имам и прясно набрани подправки !:)

    ОтговорИзтриване
  9. Мила Йоли, каква оригинална идея поднасяш пак! :o Това с билките и блата наистина е гениално!!
    Ти си неизчерпаем източник на вдъхновение, благодаря ти!
    Най-сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пицата със зелениите е моята пица! Изглежда чудесно и ухае толкова апетитно дори и само от снимката!

    ОтговорИзтриване
  11. mnogo e hubava ıdejata, no moje lı malko prımer4e na bılkıte ı podpravkıte. ne moga da prevklu4a na drugı bukvı - ızvınete me

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички.Много сте мили.Ще с радвам,ако я опитате.

    Относто билките и подправките - всичките са от моя балкон.Не мога да не ви се похваля с това,много съм горда!Има салвия,риган,мащерка,босилек,див лук,цветове от див лук,розмарин и няколко свежи листа спанак.Това е което аз имах,то можете наистина да сложите ваши любими аромати.Въпросът е да ви е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  13. Забравих да напиша за печените домати.Да,сама си ги правя.Даже скоро смятах да напиша и как точно ги приготвям.Ако имаш малко търпение ще ги видиш и с работни снимки.Но е лесно.Месести сортове се режат на парчета,махат се семките и се нареждат в това,покрита с фолио.Посоляват се,поръсват се с подправки и се пекат.После се слагат в буркани.Не ги стерилизирам,а ги държа в хладилник.Издържат много дълго време.

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,пак хрупка,и то каква!Никога не /их се сетила на такава процедура с тези билки!В главицата ти идеите просто извират!Много ми харесва и новото ти слайдшоу!Пожелавам пълна зала в отговор на новата ти музикална покана!

    Прегръдка от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Обичам вашите артистични имена .... Еликсир и Мъх!Страшно ме кефят. Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  16. Разкош, разкош, много аромат, колорит и вкус...

    ОтговорИзтриване
  17. Holaaaaa ... след дълга почивка отново съм посетите блога си .. красива торта, че сте направили ... Обичам ... Аз ви каня да видя паеля ... bssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  18. Еви,Marimi,благодаря ви момичета.Радвам се,че я одобрихте!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, привет. Каня те на рожден ден в кулата.
    Имам награда за теб. Надявам се да те зарадвам.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Е,Марианка,супер!Много се радвам,че ти хареса.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Ето това се казва пица на която не може да се устои. Снимките и пицата са наистина уникални. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти Вики.Много си мила.Можеш да сложиш всякакви треволяци,сега поне ги има в изобилие.Каквито обичаш,такива!

    ОтговорИзтриване
  23. Исках да намеря нещо ново в областта на пиците, четох доста,нооо това което видях от теб Йоли е знаменито:) Много, много ти благодаря! Възхитена съм също от снимката на билките :) Целувам ти ръка!

    ОтговорИзтриване
  24. Много ти благодаря. Радвам се, че ти харесва. А билките са ми много любими, защото всички са от балкончето откъснати и са засяти и отгледани лично от мен. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Мила Йоли, тази пица е ГЕНИАЛНА!
    Сред приятелите ми съм популярна като майстор на пиците, но това откритие, което си направила ще направи революция :) Още когато го видях по 24 kitchen бях възхитена!Изпичането на блата и аромата на билките са незаменими!
    П.П.: Няма как да не спомена, че съм изпробвала голяма част от печивата ти и никога не съм съжалявала... съпругът ми ти благодари задочно! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Така ме зарадва,Ани!Благодаря ти,че я опита.Да ви е сладко на всички у дома!Отново ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  27. Йолинце, приказна пица. Направо си облизахме пръстите! Ароматът наистина е неповторим, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  28. Йоли, това тесто подходящо ли е за мекици? Не мога да открия своята рецепта за мекици, като уличните, мекички, пръхкави...Ако имаш такава би ли споделила? Благодаря ти предварително, невероятна си и следя ежедневно твоят блог!
    Меги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меги, и това тесто става за мекици, но не е същото, което ти искаш. Тестото за улични мекици е съвсем друго. И то е такова простичко само от вода, мая и брашно, но е много лепкаво. Не трябва да е трърдо като хлебното тесто. Трябва да ти лепне по ръцете, да е еластично. Направо жилаво. Късаш с мокри ръце и пържиш. Това е. Опитай, просто не слагай много брашно.

      Изтриване
  29. Пицата е невероятно хубава. Откакто я направих за първи път, правя само такава. Всъщност едно и също е само тестото. Подправките са всеки път различни. Последно сложих листа от глухарче, листа от коприва, сибирски лук и магданоз. За гарнирането също използвам различни продукти и винаги резултата е прекрасен! Много благодаря, за уникалната рецепта и за свободата, която дава! Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, колко ме зарадва този коментар, Виолина! Мислех, че никой няма да направи тази пица. Много, много ти благодаря за доверието и думите! Поздрави за теб!

      Изтриване