понеделник, 12 декември 2011 г.

Шоколадови меденки





Като дете много обичах да се заровим с мама в разни дреболийки, да правим различни неща за Коледа .... украси, венчета, играчки за елхата и какво ли още не. Спомням си как забърквахме тесто от равни части сол, вода и брашно и правехме най-различни фигурки. Оставяхме ги да съхнат, а после ги оцветявахме и лакирахме. Цялата къща миришеше на лак, а аз ги изсушавах на един пластмасов жълт гевгир. От лака му бях запушила всички дупки и баща ми много ми мрънкаше. Той пък си го ползваше да си пресява слънчогледа ... какъв смях. Мислейки си скоро за това се сетих за снежните човечета, които правехме с мама. Тя още пази един и всяка година гордо си го слага на елхата. 


Днес моята мила майчица има рожден ден. Тя е нещо много специално в моя живот. Не само защото ми е майка. Защото е истински човек, най-добрият ми приятел и отдушник. Сега искам да я прегърна и да и кажа колко значима е за мен. Продължава да ме залива с добротата и любовта си, а всъщност на човек не му е нужно нищо повече. Можех да направя някаква торта, с която да я поздравя. Но съм сигурна, че тези мили спомени ще я стоплят и зарадват много повече.


Мила мамо, Честит Рожден Ден! Бъди здрава, все така всеотдайна и любяща. Бог да те закриля! Обичам те!







Продукти

250 г течен мед
130 г захар
1 яйце
100 г меко масло
100 г стопен черен шоколад
500 г бяло брашно
2 с.л. какао
1 с.л. нес кафе
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил
брашно за доизмесване











Приготвяне

* Смесете меда със захарта и маслото и леко ги загрейте. Разбъркайте ги добре. Добвете микс  от подправките. Общото му количество не трябва да е повече от  1 ч.л. Към сместа сипете шоколада, кафето и яйцето. Разбъркайте.

* Пресейте брашното с какаото, солта  и двата вида набухвател.Омесете тесто. Дори и да е лепкаво не добавяйте допълнително много брашно. Оставете го в хладилника поне за 2 часа за да се стегне и да се споят добре ароматите.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Ако лепне поръсете с малко брашно. Изрежете сладки с  формички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 180* до зачервяване. Бъдете внимателни, бисквитите бързо се изпичат. 8-10 минути са напълно достатъчни.

* Украсете сладките с разбит белтък с пудра захар. Може да го оцветите в различни цветове. Аз избрах да направя  снежни човечета и  различни звездички. Човечетата са покрити с белтък, главичките и шалчетата  са от фондан, а шапките от бадемов марципан потопен в разтопен шоколад. Да ви е сладко!


















.

61 коментара:

  1. Йоли, слагаш много сладко начало на седмицата! Снежковците веднага ми грабнаха сърцето, не бих и посмяла да ги захапя, честно казано... Благодаря ти за споделената рецепта! Аз лично слагам маргарин вместо масло, за да не стават твърди меденките :) Идеята ти за венец от сладки също много ми хареса :)
    Честит празник на милата ти майка и... прекрасна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден и от мен! Много щастливи моменти, безброй усмивки, здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  3. Е защо ги остави така на топло, та да са се разтопят миличките:)Всичко е страхотно и венеца и снежковиците... абе ти си знаеш:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,много здраве и дълголетие пожелавам на мама!И много слънчеви усмивки да озаряват лицето й!
    Меденките са страхотно сладурски и много сполучливи,а венеца-невероятен!
    Весел празник,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Йолинка,да е жива и здрава твоята майчица и да имате само радостни мигове заедно!Меденките са толкова цветни и празнични...Така ми се иска да се поиграя и аз с правене на такива,но фондана хич не ми е познат.
    Приятен ден и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снежковци!
    Поздравления за празника, пожелавам повече радостни мигове :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Йоли!
    От сърце желая крепко здраве и щастие на милата ти майчица, за да се радва на теб, усмивката и таланта ти!
    Великолепни са меденките и венеца, а снежковците - уникални /бяха хит и у нас/. Всичко е впечатляващо красиво и ефектно, умиляващо и затрогващо!
    Поздравления,
    голяма прегръдка и прекрасен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, честит празник и много здраве и щастие пожелавам на мама!
    А меденките са прекрасни, очарователни и вкусни, тези ще заместят предишните Йоли - меденки у дома:). Декорацията им е толкова весела, празнична, Поздравявам те и ти желая чудесна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Забавни, весели, креативни и вкусни! Чудесни са, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  10. Добър ден Йоли.Много отдавна съм твой фен и вече не пропускам и да те гледам.Меденките са страхотни.Искам обаче да те питам-дали ако сложа течен шоколад ще се получи или не.Понеже имам доста и се чудя как да го оползотворя вкусно-даже и шоколадовите филии омръзват понякога хаха

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е жива и здрава майчицата, Йоли! Да се радвате на тази топлота, близост и обич помежду ви още дълги, дълги години!
    Чудесен дар за нейния рожден ден си приготвила! Сигурна съм, че за майчиното сърце по-голям подарък от този е само твието здраве и щастие.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, честит празник на майчицата ти! Да ти е жива и здрава!
    Страхотни са меденките!

    ОтговорИзтриване
  13. Много здраве на мама и продължавайте като някога заедно в кухнята:-)
    Снежковците са страхотни, не бих ги хапвала:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,
    Честит рожден ден на мама! Прекрасно произведение си й направила. Поздравления

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова сте мили всички.Благодаря ви за поздравите и хубавите думи.Обичам ви.

    Да,разбира се, и с течен шоколад ще е чудесно.Успех!

    ОтговорИзтриване
  16. Честито Празник Йоли!
    Да ти е жива и здрава майчицата- най- важния човек на света:)
    Всичко е много красиво и истинско-направено с мисъл и сърце!

    ОтговорИзтриване
  17. Човек отстрани се разтапя от красотата и финеса, с които говориш за майка си-чувство на уют и спокойствие ме изпълва... Разбирам ги твоите снецковци :)
    С най-добри пожелания и към двете ви!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  18. Здраве, дълголетие и безброй мигове на щастие желая и на двете! Прекрасни са снежковците, а венецът е самото съвършенство! Прегръдки, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, чудесен венец си направила за подарък на майчето ти! Желая и всичко добро за рожденния ден! А......снежните човечета и сладките са уникални! Прекрасно си моделирала и украсила всичко! Обичам ярките цветове!Истинско изкуство! Снимките са невероятно красиви!!! Браво!
    Желая ти приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Честита ти рожденичка, Йоли! Да е жива и здрава и много обичана!:)

    Снежковците са убийствено сладки и закачливи:)
    Венецът от сладки е много красив:)

    ОтговорИзтриване
  21. много обичам меденки, много хубава рецепта, мерси че я споделяш, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  22. Жива, здрава и все покрай тебе да е мамчето, Йоли!

    Ама, тез снежковци като живи бе! :) Ти докато ги правеше, не им ли слагаше имена,а? ;) Всяко с различно изражение и характер. Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  23. Ей,благодаря ви пак и пак и пак .... Много сте мили,радвате ме безкрайно и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли... тази Коледа отново ще правя коледни сладки с теб :) Благодаря за прекрасните идеи!

    ОтговорИзтриване
  25. Венецът от звездички и снежинки изглежда прекрасен! А снежковците са приказни! С тези ушанки са като истински, да ти е жал да ги опиташ. По сладки сладки не съм виждала :)

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти много.Супер смешни са,нали?Просто така се получиха снежковците.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте аз сам нова и знам една много хубава рецепта за ролца

    ОтговорИзтриване
  28. Чудесно!Добре си ми дошла и да ти е сладко тук!Може да споделиш с нас рецептата си за ролцата.Ще я опитаме с най-голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли ,

    страхотни рецепти и невероятна презентация. Наскоро правих опит да си направя фондан, не мисля че беше успешен. И във тади връзка и също така с предстоящите Коледни празници бих искала да те помоля за публикация в която да ни разясниш по подробно как успяваш да направиш такива красиви украси. Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти Диди.Радвам се,че ти харесват нещата ми.Лично аз не съм фен на фондана.Рядко го ползвам,само в случаи,в които правя нещо за подарък.В тези меденки фондан има съвсем малко,само главичките на човечетата и шалчетата.Колкото да е красиво,но вкусът му да не разваля бисквитката.Така че,за украса с фондан май няма да съм ви много полезна.С удоволствие ще пиша за украса с белтък,каквато обикновено правя,но май тя е ясна,нали?Незнам дали има нужда.

    ОтговорИзтриване
  31. Йоли, имаш страхотни рецепти! Тестото в момента престоява в хладилника :) За пръв път правя коледни меденки и реших да замеся една доза сега за проба и ако не се справя, да имам време за подобрение до Коледа :)

    P.S.: Благодаря ти за идеята с брюлето!

    Didina

    ОтговорИзтриване
  32. Много добре, Диди. Точно така трябва.Направо отсега ги почвай меденките.Наистина колкото повече престоят, толкова по-вкусни стават.Благодаря ти и дано ти харесат!

    ОтговорИзтриване
  33. Да дам отчет - получиха се страхотно! Мекички са, изядох 2-3 :) Половината украсих с глазура - пудра захар и вода. Ще ги прибера в затворена купа с няколко парчета ябълки и ще ги скрия :) Иначе ще ги изядем още днес...

    Didina

    ОтговорИзтриване
  34. Скривай ги,че отидоха,винаги така става.Ама май е по-добре да ги излапате тези и да направиш други.... ха ха.Много се радвам,че са станали хубави.Ако наистина престоят ще станат още по-меки.Така или иначе това са трайни и твърди бисквити.Благодаря ти,че сподели резултата.Давай нататък.

    ОтговорИзтриване
  35. Йоли,здравей!
    Молбата ми към теб е -искам обяснението ти за белтъка как е приготвен за снежните човеци?Предв.ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  36. Роси,това е разбит белтък на твърд сняг с пудра захар захар и ванилия.Съотношението на захарта спрямо 1 белтък е 70г. След това отделяш една част от него и го сипваш в пош с тънък накрайник.Ако нямаш такъв можеш да ползваш хартиена фунийка или найлоново пликче,на което с ножица да направиш малък отвор в едното крайче.С този белтък очертаваш контурите на бисквитите.С останалия белтък правиш следното - слагаш го в купичка и постепенно,капка по капка добавяш вода за да се разреди до степен,че като капнеш от него капка тя да се разлива.С тази полутечна маса запълваш вътрешността на бисквитите и оставяш няколко дни да съхнат на открито.Това е.Не е трудно,ще се радвам,ако опиташ.Благодаря ти много .

    ОтговорИзтриване
  37. О,Йоли,мерси за бързия отговор и напътствия.С сигурност ще ги правя,
    за благотворителен Коледен базар,искам да е всичко както трябва.
    За оцветяване на зах.тесто какви боѝ ползваш?Знам ги нещата,но човек винаги е готов за още и нова инфо.Желая ти здраве и все така да ни радваш.Дай идея за сладко тесто от което искам да направя елхички,трябва да не бяхме много.

    ОтговорИзтриване
  38. Роси,за захарно тесто е добре да ползваш течни бои или първо да разтвориш сухите,ако имаш такива.Сухата боя тръдно се абсорбира,ще се измъчиш с нея.Сега в магазина на Кадемлия 6 има много хубави гелообразни бои,става супер с тях.А за елхичките - изрежи си от маслено или медено тесто различни големини звезди.Като ги натрупаш една върху друга стават чудни елхи.Или направи кексчета.След като ги изпечеш ги поизрежи да станат малко триъгълни и със зелен крем можеш да оформиш елхи.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  39. Мерси ,Йоли!
    Здраве и късмет ти желая.

    ОтговорИзтриване
  40. Привет Йоли,тук око що приключих с меденките в различни формички,направих си и квадрати за къщичка,но сега не знам с какво да я сглобя ?

    ОтговорИзтриване
  41. Събче,само с белтък.Това е готварското лепило.Разбиваш един белтък с пудра захар като за целувки.Сипваш го в шприц или найлоново пликче с отрязано ъгълче и слепваш стени,покрив,комин и т.н.Можеш да лепиш и с разстопен шоколад.Избери си едно от двете.Успех и приятни занимания.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей,Йоли!
    Да ти покажа какво сътворих днес по твоя идея.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  43. О,Роси,къде са?Много искам да ги видя.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли,нещо не се справям да ги кача тук,но на профила ми ги има,ако решиш виж ги там и ми пиши мнението си .

      Изтриване
  44. О,Роси,страхотни са!Много ти благодаря,така ме радваш като пробваш рецептите тук.Светли празници ти желая.

    ОтговорИзтриване
  45. Йоли,мерси беше ми забавно да ги приготвя.Има какво да се желае,но при правенето за Коледа ще съм уверена,все пак ги правя за първи път.
    Много често готвя твои неща и допадат на всички ни у дома.Мерси за идеите и. красотата която твориш.Желая ти здраве и хубави Коледни празници.

    ОтговорИзтриване
  46. Та значи първата доза вече я няма дори не се стига до украсяване :),днес ще по втория и ще ги скрия на далече и дълбоко :)

    ОтговорИзтриване
  47. Голяма си скица,Събче.Давай ги на малчуганите да ги излапат.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  48. Привет Йоли,
    току що изпробвах тази рецепта - СТРАХОТНИ СА! Не знам ще сколасам ли изобщо да ги украся :-) от облизващи се муцунки покрай мен, но наистина резултата е много сполучлив. Много благодаря за рецептата и съветите!
    Успех и весели празици
    Ели

    ОтговорИзтриване
  49. Благодаря ти Ели.Много ме зарадва!Щастливи и радостни празници на всички весели муцунки у вас!

    ОтговорИзтриване
  50. Доста време сте отделили за да направите всичките тези меденки с подобна украса,но определено си е заслужавало, дори можете да ги занесете да ги продавате някъде сигурна съм че ще бъдат доста търсени и купувани,особено там където има голям наплив от деца,които като видят снежният човек или снежинките ще искат да ги хапнат бързо бързо.Благодаря за статията и за рецептите, любопитно ми е за една доза колко време отделяте, и предварително ли си правите декоративните неща като с нослетата или очите?Така снимани са достойни за някое известно списание,което е за кулинарията.

    ОтговорИзтриване
  51. Благодаря ти Анелия,много си мила.Честно да си кажа,обичам да правя всякакви неща, които да усещам с ръцете си.Не само в готвенето,приложните изкуства също са ми много приятни.Бисквитките си искат време,но наистина ми е приятно.Първо ги изпичам,това може да се направи доста дни предварително,трайни са.След това първо ги очертавам с тънък борд белтъчна глазура.Тя позасъхва за 10митути,лепкава е още,но позволява да напълниш бисквитите с по-течна. А по-течна става като разредя малко белтъка с вода.Като капна от него трябва да се разлива.Запълвам бисквитите и ги оставям поне 1 ден добре да изсъхнат.Ако ползвам айсинг на прах става много по-бързо,той стяга наистина светкавично.Но така или иначе винаги ги оставям 1 ден.И после започвам да ги украсявам.Дали ще е пак с оцветен белтък или ще ги рисувам ... както ми дойде вдъхновението.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравей Йоли :) Искам да попитам две неща, понеже съм съвсем начинаеща в приготвянето на меденки :) 250 грама течен мед равнява ли се на една чаена чаша? Каква е технологията на омесване на тестото - трябва постепенно с бъркане да добавя течните към прахообразните продукти ли? Много благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не се тревожи, всички сме начинаещи за неща, които не сме правили. Но винаги има първи път, нали? Ще се радвам да опиташ беденките и се надявам да ти харесат.

      Не мога да ти кажа с точност колко е 250г течен мед. В нинкакъв случай не е една чаена чаша. Това е много тежък продукт, който е по-малко като обем от масло, олио, захар и т.н. Затова е най-добре да претеглиш. А иначе е лесно, спазвай това, което съм обяснила в рецептата. Като си смесиш всички течни съставки и ги подправиш с ароматите, прибави към тях сухите и омеси тесто. Нищо по-различно от обикновените бисквити. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  53. Здравей Йоли! Аз съм Боби. Много ти благодаря за великолепните рецепти. Всичко което съм пробвала става разкошно. За меденките искам да попитам може ли да ги направя на топченца с малко парченце шоколад вътре и така да ги изпека? Дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Боби. Да, разбира се, че можеш. Ще станат страхотни! Не ги препичай много, ще са по-хубави. Благодаря ти много, надявам се да ти харесат!

      Изтриване
  54. Здравей, Йоли. Тази събота направихме вкъщи меденките. Станаха много, много вкусни. Е, украсата ни не стана перфетктна, но вярвам, че с времето ще ставаме все по-добри (все пак това беше първи опит). Затова пък трите ми деца се забвляваха страшно много, а къщата замириса на Коледа :) Весели празници от нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това искам да чуя! Децата да са щастливи и у дома да замирише на уют! Много, много ме зарадваха думите ти, Дани! Благодаря от сърце и весели празници на всички ви!

      Изтриване