Продукти
1 бр. свинско каре без кост
2 с.л. олио
1 пакет бутер тесто
1 яйце за намазване
Гъбен пласт
500 г пресни гъби по избор
2 с.л. масло
няколко стръкчета прясна мащерка или 1/4 ч.л. суха
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 стрък зелен лук
3 стръка магданоз
2 с.л. квасена сметана
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
Спаначен пласт
500 г пресен спанак или 1 пакет замразен
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 -3 щипки индийско орехче
сол на вкус
Приготвяне
* Подгответе първо двата зеленчукови пласта. За да направите гъбения пълнеж първо почистите гъбите и ги задушете в маслото до омекване. Подправете ги с мащерката, лимоновата кора и добавете сметаната. С пасатор пасирайте гъбите на гладко пюре. Нарежете на ситно магданоза и лука и ги прибавете към пюрето. Накрая сложете галетата и овкусете със сол и пипер. Ако сместа ви се стори рядка сложете още малко галета и обратно - ако е гъста разредете със сметана. Трябва да получите консистенцията на мек пастет.
* За спаначения пласт първо почистете и измийте спанака, а след това го задушете за кратко и отцедете от излишната вода. Нарежете го на ситно. Ако ползвате замразен спанак го оставете да се размрази в цедка за да отстраните водата от замразяването. Нарежете на ситно останалите продукти за пълнежа и ги смесете със спанака. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче. Не добавяйте мазнина.
* Подсушете месото и ако по него има жили ги отстранете с остър нож. Посолете и натрийте с черен пипер.
* Загрейте олиото и запържете месото от всички страни. Извадете го в чиния и го оставете да се охлади.
* Намажете карето от всички страни обилно с гъбения пласт.
* На кухненския плот постелете голямо парче найлоново фолио. Разнесете върху него спаначиния пласт като се стараете да е равномерно дебел навсякъде. Оформете правоъгълник от спанака. Големината му преценете сами спрямо големината на парчето месо. Зеленият пласт трябва да е достатъчно голям за да може да загърне месото отвсякъде.
* Внимателно сложете намазаното с гъбено пюре месо върху спанака.
* С помощтта на фолиото завийте спанака около месото на стегнато руло. Може да направите това дори един ден предварително и да съхраните рулото в хладилника, а да го изпечете преди сервиране. Ако направите така имайте предвид, че от спанака се отделя течност и трябва задължително да сложите рулото в подходящ съд за да не ви изцапа хладилника.
* Разточете леко бутер тестото. Сложете намазаното месо в единия му край и внимателно отстранете найлоновото фолио. Намажете краищата на тестото с разбито яйце и увийте всичко на стегнато руло. От тестото може да оформите фигурки, които да сложите върху горната кора за да изглежда по-красиво. Намажете всичко с яйце.
* Изпечете ястието в предварително загрята на 180* фурна за около 30 минути. Ако искате месото да остане леко розово и сочно печете по-малко време. Сервирайте със сос по избор и задушени зеленчуци. Наздраве с хубаво червено вино и да ви е сладко! Честит Трифон Зарезан!
.
Много, много апетитно и примамливо поднесено, а с чаша червено вино ще е кулминацията на всеки празник, Йоли!
ОтговорИзтриванеЧестити да са и двата днешни празника!
Йоли,прекрасно рулце си свила-много е апетитно...
ОтговорИзтриванеХубав празник ти желая!
Великолепно предложение, Йоли -
ОтговорИзтриванебогато на вкус и аромати, елегантно и много, много красиво!
Честит празник,
хубав, усмихнат и наздраве, Диана
Честит празник на любовта мила Йоли!
ОтговорИзтриванеТази вкусотия я опитах миналата седмица. Баща ми се беше развихрил в кухнята и беше спретнал тази вкусотия в бутер тесто с гъбена паста. Беше направил и винен сос. Ястието е страхотно! Комплименти!
Истинска фантазия от аромати, цветове и вкусове си приготвила, Йоли! Точно в твой стил - запомнящо се, вкусно и красиво! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно предложение! А снимките както винаги - невероятни! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеИзключително празнично ястие, Йоли!
ОтговорИзтриванеВесел двоен празник!
Ето това е вкусотия!
ОтговорИзтриванеСтрахотно, а и е толкова красиво :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Наздраве на всички!
ОтговорИзтриванеВеликолепно предложение и снимки,Йоли!Както винаги оригинално и ефектно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Прекрасно е това предложение.
ОтговорИзтриванеУкрасата е много красива.
И макар и със закъснение, наздраве и на теб, мила Йоли! Трифон Зарезан да ни помага в студените дни.
Изглежда толкова апетитно, но в същото време и трудно за приготвяне. Едва ли бих се справила, но това не пречи да пробвам поне веднъж. :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много момичета.Нинче, опитай!А най-хубаво е,ако пък решиш да промениш нещичко.Да вкараш нещо твое като идея в рецептата.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеОчарована съм от всичко , което приготвяте и от начина на представяне, за което ви поздравявам най-сърдечно! Имах проблем с тази рецепта, която изпълних дословно, но печенето ми отне 70 минути и пак месото беше сурово отвътре, а на 30-тата минута дори бутертестото не беше се запекло. Сигурна съм, че проблема не е в печката.
ОтговорИзтриванеО,много съжалявам,че така е станало.Искрено се надявам все пак са си спасила ястието и да сте го хапнали по друг начин.Сега да видим ... контра филе ли ползва?Защото то наистина може и сурово да се яде,толкова е крехко и иска малко обработка.Едното,за което се сещам е запържването.Аз го запечатвах доста време.Май трябва да упомена това по-конкретно в рецептата.А после наистина го готвих във фурната както съм написала.В моята фурна ако пека бутер тесно 70 минути ще стане на въглен.Каквото и да правя с бутер тесто то се изпича за 20 минутки.Аз даже го изсуших повече месото,отколкото ми се искаше.Просто незнам мила.Наистина много съжалявам,но ти благодаря от сърце,че опита.
ОтговорИзтриванеПри мен не се получи нищо от показаното на картинката.Изпълних всичко по указанията,но...месото пусна много вода въпреки първоначалното запечатване и 30 минути не са достатъчни.Не е проблемът и в печката ми-нова е и сполучливите рецепти се получават.Тук е наблегнато на визуалия ефект,мисля че указанията не са напълно правилни(или не са преведени правилно)С уважение към блогъра
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара.Много съжалявам,че не се е получило.Обещавам да го направя пак и да напиша съвсем точно стъпка по стъпка и минута по минута какво съм правила и съответно какво се е получило.Със сигурност грешката е в мен и в обясненията ми.А що се отнася до визуалния ефект ... ами просто това се получи.Виждате,че се опитах с работни снимки да обясня и нагледно.Наистина много съжалявам за затрудненията.Благодаря ви,че опитахте!
ОтговорИзтриванеПолучи се страхотна вечеря.Аз замених спаначения пласт с маслинова паста и се получи добре.
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Готвенето като страст и въображение..
http://magecreations.blogspot.com/
Марианка, Георги, наистина ли се получи? Много ви моля,кажете,защото имаше коментар в блога от читател,който беше срещнал доста ядове с тази рецепта.Изпече ли ви се добре филето? Много ми е важна вашата оценка.И още нещо, първо, ментовото ви чудо е повече от страхотно! Второ, искам да стана последовател в блога ви, но не намирам къде да направя това.Може би не сте си го прикачили като приложение.
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеПри нас се получи.Аз лично пекох месото около 40 мн и се получи.
Все още нямаме такова приложение за последователи, но ще сложим скоро.
Ментовото предястие е страхотно за лятото с чаша бяло вино.
Хубав ден!
Марина и Георги
Готвенето като страст и въображение..
http://magecreations.blogspot.com/
Благодаря много Марианка. Беше важно да знам. Ще увелича с малко времето за печене в рецептата. Дано други да нямат ядове с нея.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, това ми е любимата кулинарна страница и вече опитах доста от нещата (предимно сладките:-)
ОтговорИзтриванепо повод тази рецепта имам въпрос - тъй като правих и сьомгата с бутер тестото - на мен долния пласт бутер тесто, който е под месото или сьомгата ми остава абсолютно клисав и мокър. За сьомгата всичко бях изстискала много добре, за да е възможно най-суха, а сега това се каня да бъде част от Новогодишната трапеза. И понеже не искам и при него да се получи този ефект, би ли ми казала как точно да процедирам. Течност винаги ще се отделя защото всяко нещо си има сокове, дали няма да е по-удачно да се направи с някакъв други вид тесто? Въпреки се бутер-а става по-въздушен и хрупкав отгоре. Благодаря предварително:-)))
Така е мила.Абсолютно си права.И при мен става така.За да го избегна донякъде пека по-дълго време,дори понякога го слагам само отдолу да се пече накрая.Но най-голямата истина в случая е да ти е максимално суха храната,която завиваш,пълнежите също да отделят много малко течности.Това е.Благодаря ти и весели празници.
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея, Йоли!
ОтговорИзтриванеДнес се вдъхнових от твоята рецепта и понеже не разполагах с всички продукти, направих малка интерпретация на плънката.Върху бутер тестото сложих тънки парченца сирене хаварти, задушени лапад,левурда и гъби и завих в тях свинското филе.
Пекох около 45 минути и резултатът беше наистина прекрасен! Благодаря ти отново!!!
Гергана
Аааааа,Гери.Какво е това сирене?Изобщо не го знам.Я дай малко инфо.Много се радвам мила,че е станало добре месцето.Все се притеснявам за него,че е или недоизпечено или преизсушено.Наистина много се радвам.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеПривет Йоли,
ОтговорИзтриванеТова сирене е с вкус подобен на българския кашкавал, но е шуплесто с по-мек и маслен вкус. Много често го добавям към сосове за спагети или меса и при загряване се разтваря напълно.
Пожелавам ти Весели празници!
Гергана
Здравейте. Получава ли се с пилешко месо, че е по-крехко?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеите,
Хубав ден!
Деси
Да,Деси,добра идея.Ще стане чудесно,пробвай.Благодаря ти много и приятно готвене.
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусна рецепта и става една от любимите ми! Искам да споделя, че я направих с месо от бут, което беше нарязано на пържоли. Всяка една от рях запечатах на тиган и после подредих във формата на руло. Пекох 40 минути и станаха невероятно крехки! Благодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеАма така се радвам,Ники!Мислех,ч никой не и обръща внимание на тази рецепта.Много,много ти благодаря!Да ви е сладко!Страхотно си го измислила това с пържолите от бут,браво!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово!
Днес реших да направя тази рецепта,но имам пържоли от врат и контрафиле.
Колко време да ги пека.Искам да ги нареда една до друга,а по-между им от гъбената и спаначената смес или всяка да направя по рецептата.Не знам кое ще е по-добре.Съвет ?
Благодаря и весели празници
Здравей и от мен. Честито Рождество и от мен, макар и с малко закъснение. Всъщност, май е голямо, сигурно вече си приготвила рецептата. Извини ме, но бях извън София няколко дена.
ИзтриванеВратните пържоли не са подходящи да ги готвиш сурови в тестото. Няма да се изпекат, а тестото ще изгори. Трябва им доста по-дълга топлинна обработка. Но пък са много по-вкусни и сочни от контрафилето. Да не говорим, че както си го замислила с гъби между тях ще стане супер! Направи следното, ако не си ги сготвила вече. Запържи ги в тиган, след това ги слепи с гъбите. Охлади ги добре преди да ги завиеш с тесто и печи 40-50 минути. Може да покриеш тестото с парче фолио за да не прегори бързо. Искам да кажа да си сготвиш предварително пържолите и след това да ги увиеш в тесто.
Ще се радвам, ако пишеш коментарите си занапред в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е трудно да отговарям и на двете места. Благодаря за разбирането. Весели празници!