сряда, 25 април 2012 г.

Пролетна торта




 Продукти

Блат

4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер


Основен  крем

12 с.л. захар
9 с.л. брашно с  връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко

За ягодовия крем - добавка

1 ч.ч. пюре от  пресни ягоди
200 мл течна сладкарска сметана за разбиване
15 г  желатин, разтворен  на водна баня в малко вода  (1 и половина пакетче)

За лимоновия крем - добавка

сок  от 1 лимон
настъргана кора от  1 лимон
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар

Глазура

100 мл течна сметана - готварска или сладкарска
200 г бял  шоколад
1 с.л. масло






Приготвяне

* За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав  крем  заедно със захарта и ванилията докато побелеят, станат на гъст крем и  утроят  обема си. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с  бакпулвера и солта и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата.

* Загрейте фурната на 180*. Покрийте дъното на тортена форма с  хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. След  като се охлади добре го разрежете с нож за хляб  на три хоризонтални части.

* За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с  останалото мляко. Сварете гъст крем.

* Разделете крема на две части в  отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.

* Към  едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника преди да го използвате. За това количество крем  желатина не е достатъчен да желира крема, а само да го уплътни. Умишлено съм  избегнала желиращия ефект. В сезон, в който няма пресни ягоди може да ползвате замразени плодове или от компот.

* Към  останалия крем прибавете лимоновия сок  и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте добре маслото с  пудрата захар и го добавете към  крема като бъркате енергично с  телена бъркалка или миксер. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа.

* За глазурата кипнете сметаната, отстранете я от котлона и сипете в  нея маслото и шоколада, начупен  на парченца. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади.

* Сглобете тортата като върху един от  получените тънки блатове намажете част от  единия  крем, а върху него от  другия.Отново блат, двата вида крем  и така, докато подредите всички компоненти на тортата. Накрая залейте с  глазурата. Украсете по ваш  вкус. Да ви е сладко!









* Не препоръчвам сиропиране на блатовете. Тортата е украсена с различни цветни бонбонки. Отстрани е облечена в бял шоколад с шарка на пролетни цветчета. Калинките също са от  бял шоколад. Тортата е много приятна. Чудесно се съчетава лекия вкус и аромат  на ягодите със свежестта на лимона.







.

44 коментара:

  1. Най- ми харесва цветът на яйчицата! И на истинските, и на сладките за хрупане :))
    Нищо, какво пък. За догодина ще имаме идея :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, толкова пролетно настроение има в тортата!
    Вкусна и ароматна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Йоли! Блогът ти е страхотен! И идеите, и снимките...Като прекрасно кулинарно списание, което следя с голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,тортата е едно пролетно бижу...много е пъстра.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах Йоли, ах Йоли :)))
    Не ни даваш мира :)) Чудесно пролетно изкушение, не само за Великден, и с тези плодови кремове...ммм. А не мислиш ли, че вместо да пека блатове мога да нарежа един панетон на филийки и да използвам него за блатове. Тъкмо ще придаде допълнителен вкус?

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, разкошна е! Много красота на едно място! А снимките - нямам думи, прехласнах се...
    Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Йоли
    Страхотна торта.Внася слънчево настроение. Много е весела, а не се съмнявам и вкусна.
    Пиша за първи път, въпреки че следя блога ти повече от година.Искам да споделя, че си ми голямо вдъхновение. Пробвала съм много от твоите рецепти и то с добър резултат. Единствения ми проблем е украсата - не се получава така красива като твоята.
    Пожелавам ти, да си все така творчески и идейно настроена, за да ни радваш с още рецепти.
    Теменужка Мичева

    ОтговорИзтриване
  8. Много сочна и красива торта :) Точно по мой вкус! Много благодаря за споделената рецепта! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви приятелчета! Много сте мили. Тортичката наистина е много свежа, опитайте я.

    Ани,разбира се,че ще стане.С всичко става,само трябва да се сетиш навреме.Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
  10. Ciao, ti ho scoperto per caso, ho visto i tuoi meravigliosi dolci, sei davvero bravissima...complimenti!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих тортата, в момента "стяга" в хладилника, но пропуснах бележката, че не бива да се сиропират блатовете и ги сиропирах... Надявам се да не се разпадат после.
    Ягодовият крем ми стана доста повече от масления, явно не съм разпределила по равно млечния крем. По- късно ще направя и шоколадовата глазура...

    ОтговорИзтриване
  12. Щом си любопитко,значи всичко е наред!И това само ще ти отваря нови емоции и пътища!Браво на теб! Що се отнася до тортата ... ама изобщо не и се връзвай! Каквато стане - такава.При мен всеки път различни се получават.Никакво значение няма,че блата е леко сиропиран или пък, че единият крем е повече от другия.Важното е,че си я направила с желание и е станало вкусно,нали?Изобщо не се съмнявам в това.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  13. Мила,Йоли, тази Пролетна тортичка ме грабна от пръв поглед. Реших и аз да я направя. Блата ми се получи повеоче от добре! Но при кремовете не беше така...! Сглобих я с помоща на ринга, и когато реших да го махна започна да ми се разтича. Кремчетата се бяха посгъстили, но явно не достатъчно!

    ОтговорИзтриване
  14. Много съжалявам мила. Осем супени лъжици брашно с връх са достатъчни за гъст крем.Сигурно е било от сметаната.Тя е втечнила може би нещата, но пък желатина е трябвало да помогне.20г са за 500мл течност, поне така пише на пакетчетата.А лимоновия крем пък трябва да се стегне в хладилника от самото масло.Знам ли?Много съжалявам наистина. Сигурно си я сипала после в чаши за да я хапнете.

    ОтговорИзтриване
  15. Привет,Йоли! Сложих тортичката в дълбоки чинии, за да приеме формата на бъркана торта ха-ха! Нищо! Следващия път ще опитам отново! Иначе е вкусна,а блата ми допадна повече от пандишпановия, който до сега предпочитах!
    Поздравления за интересните и разнообразни пецепти! Поли

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, тортата стана страхотно вкусна и лека. Когато я направих, нямах ринг (в последствие си купих такъв от Метро) и я стегнах с импровизиран ринг от картон. Когато махнах картона, за малко да събирам тортата от хладилника :)) Кремовете много ми харесаха, особено ягодовия, остана ми от него и сина ми каза, че имал вкус на Данонино. Пак ще направя тортата, но този път няма да сиропирам блатовете :)))

    П. С. И самите блатове са страхотно вкусни и ароматни. Тъй като нямах смелостта да разрежа блата на три, пък и бях убедена, че няма да се справя добре с тази задача, изпекох още половин доза от сместа и ми се получи трети блат.
    С две думи, доволна съм, въпреки неугледния вид на тортата :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Поли,страшна си скица. Прегръщам те.


    Любопитко,много,много благодаря.Щом на детенцето му е харесало кремчето значи всичко е наред.Ще взема да увелича малко грамажа на желатина в рецептата, че да си нямате ядове с разливането на кремовете.И други читатели се оплакаха.Явно си е моя грешката.Благодаря ти много миличка!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Йоли! Благодаря за чудесното ново предложение, от което незабавно се възползвах. Мисля, че няма нужда да коригираш рецептата. Спазих точно пропорциите и нито се разтече, нито се разкашка, нито пък въобще ми трябваше ринг при сглобяването. С една дума - перфекто се получиха кремовете, а и с блата нямах проблеми. Друга ми е мъката! Защо ягодовото кремче никак, ама никак нямаше аромат и вкус на ягоди? Дали една чаена чаша пюре му е малко или пък толкова са и ягоди това, дето го купуваме сега от пазара. На снимката твоето е и по-розово някак. Като узреят ще направя тортата и с градински ягоди (или малини) и пак ще докладвам. А междувременно дали не е добра идея към това кремче да добавяме по малко ягодово сладко, какво ще кажеш?
    Поздрави!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Миленка! Много се радвам, че се е получила тортата. Абсолютно си права за ягодите. С нетърпение чакам да почнат да излизат градинските, че да имат вкус.Наистина тези,които купуваме сега са като пластмаса.И адски безвкусни.Затова горещо прегръщам идеята ти за ягодово сладко.Ако са ароматни ягодите няма нужда от повече пюре,знаеш принципно какъв невероятен плод е това.Но ако се сложи повече пюре ще е по-хубаво,да.Единственото е да се увеличи желатина за крема, нищо друго.А моите ягоди бяха толкова тъмни, ама направо вишневи на цвят и може би затова се е получил по-наситен цвят.Не съм оцветявала с бои.Благодаря ти още веднъж мила.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Йоли, благодаря ти за страхотните рецепти, обясненията са отлични и всичко е много вкусно, рецептите за кроасаните и за торта династия са вече сред най любимите на моето семейство. Бих искала да направя тази торта за моя приятелка, но тя никак не обича лимов крем. Мога ли да сменя лимоновия сок с нещо друго? Благодаря ти предварително за помощта и ти желая всичко най хубаво. Ти си вдъхновение за всички нас.
    Поздрави
    Тони Атанасова

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря Тони.Много си мила с мен!Няма проблем да не е лимонов крема.Можеш да направиш друг плодов крем, например с пасирани кайсии или праскови и желатин да ги стегне.Но ако ще правиш ягодовия крем по-добре го комбинирай с ванилия.Ягодата е достатъчно ароматна и ако сложиш друг плод ще се изгубят вкусовете.Просто пропусни лимоновия сок и кора.Сложи само ванилия.

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, благодаря много за бързия отговор, точно така ще направя. Сърдечни поздрави
    Тони Атанасова

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, Йоли :)
    Реших да си припомня пролетта с тази чудна тортичка :). Исках да те питам, дали е уместно да добавя ягодов пудинг към ягодовият крем, за да го ароматизирам, защото ягодките нещо изобщо не са хубави? Благодаря ти предварително :)))

    ОтговорИзтриване
  24. Разбира се,Малина.Можеш да добавиш всичко,което ти харесва на вкус.Само имай предвид,че в пудинга има нишесте.Съответно ще трябва да намалиш брашното за крема и готово.Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Йоли. Сега и аз обмислям да направя тази торта за РД на моята дъщеря. Искам да попитам борда от бял шоколад на цветчета как е постигнат? Готов купен от някъде ли е така? А калинките? Тъй като тя става на 4 години искам да постигна същото весело настроение с тази украса, но ми изглежда много сложна. Моля сподели. Ася

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Асе. Ако живееш в София ще ми е много лесно да ти обясня откъде купувам тези неща. Магазина е в Редута на ул. Кадемлия 6. Това е трансферно фолио, намазваш стопен шоколад върху него и като се стегне го отлепяш. Остава само шарката, която е от захар и боя. Калинките са също трансферни , леко вдлъбнати форми, които също пълня с шоколад. Има много интересни неща в магазина. Дано съм ти помогнала .

      Изтриване
  26. Йоли, здравей! Направих тортата, много сполучлива стана, изпълних всичко както си описала. Поводът беше рождения ден на сина ми, гостите бяха очаровани. Благодаря ти!


    Весела

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти Веси. Много се радвам, че ви е харесала тортата. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте Йоли,
    много ми хареса тази торта и съм впечатлена от борда на тортата. Бихте ли споделили как е направен? Това трансферно фолио ли е и откъде да намеря точно този.
    благодаря Ви предварително

    ОтговорИзтриване
  29. Да,точно така.Това е трансферно фолио и много лесно се работи с него.Има най-различни.Цената на един лист е 4.50. Купувам ги от магазина на ул.Кадемлия 6 в кв.Редута в София.Благодаря много за милия коментар.

    ОтговорИзтриване
  30. Мила Йоли, а би ли обяснила как точно се прикрепя борда от трансферно фолио към тортата? Ше го правя за пръв път и не съм много наясно с технологията.

    ОтговорИзтриване
  31. Много е лесно,не се притеснявай. Вместо да ти обяснявам,по-добре е да погледнеш нагледно. Ето ти линк към темата ми "Украси". Намери "Как да облечем борда на торта с шоколад". Има снимки. Принципът е абсолютно същия.Дали шоколада е излят върху хартия или трансферно фолио няма значение.Само да ти напомня - преди да го залепиш на тортата го остави леко да се стегне.Да не е течен,че като изправиш фолиото за да го залепиш ще ти се разтече шоколада.И после не бързай да го отлепяш.Остави го тази нощ в хладилника и после го отлепи. Това е .Успех и да ми пишеш после какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей Йоли,би ли споделила колко шоколад ми е необходим за борда и какъв да бъде.Ще се постарая да я направя поне на половина хубава като твоята ,защото е за рожденият ден на моята племенничка Мелиса.Това ще е третата торта по твоя рецепта и използвам случая да ти благодаря за трудът и прекрасните моменти подарени от теб.Благодаря!!!!

    ОтговорИзтриване
  33. Мелиса!Какво хубаво име!Много се радвам,че отново си избрала моя торта за предстоящия празник.Благодаря ти.За голям,шорик борд два шокола да са напълно достатъчни.Тоест,около 200г.Успех и весел купон!

    ОтговорИзтриване
  34. Привет, Йоли!
    Мисля да изненадам моя малък Гого с тази тортичка за имения ден:) Хем свежа, хем пролетно-великденска ;)
    Да ме ориентираш в размера й? Диаметър, брой парчета? Имам 2 форми - 24 и 28 см. С тия продукти в коя ще се впиша най-добре. Трябва да изкарам минимум 12 парчета, ако може 14 още по-добре :)
    Благодаря ти, мила!
    Светли и топли празници ти желая!

    Ема

    ОтговорИзтриване
  35. Еми,и от двете размера може да получиш 14 парчета,просто едната торта ще е по-висока от другата.Препоръчвам ти 28 см.Тортата е много лека,сочна и креместа.По-добре е да е по-ниска за да нямаш проблеми при рязането.Но както решиш,няма кой знае какво значение освен височината на тортата.Весел празник ви желая на всички,особено на Гого.

    ОтговорИзтриване
  36. О, ЙОЛИ, толкова е прекрасна тази торта! Благодаря ти, че те има. Но тук се подсещам нещо, гледайки тортичката - защо нямаш детски торти? Или просто аз не съм ги виждала? Аз лично нямам деца все още, но тези торти просто като ги видя и ми пълнят душата, и бих си направила дори и за самата мен някоя шарена, детска тортичка,за да си спомня младините :) А съм сигурна, че и доста от мамите в този сайт ще са много щастливи да ни дадеш и някакъв такъв пример :) Благодаря ти за всичко и успешна почивка :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  37. Страхотни калинки!!! И аз си имам такива!!! :) Даже отляти и чакат да бъдат вкарани в някой кадър. Благодаря ти, мила, за тези симпатични калинки!

    Обаче и тортата ти е страхотна! Красива и стилна! Дали е вкусна, не се съмнявам, като гледам рецептата :)

    Усмивка и прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей, Йоли! Мисля да направя тортата за рождения ден на мъжа ми, убедена съм, че ще остане много приятно изненадан! :) Рождения ден се пада в събота, а доколкото разбирам тортата трябва да престои, за да може да се стегне. Добре ли ще е, ако си приготвя блатовете и кремовете в четвъртък, а в петък сглобя тортата? Надявам се, че на кремовете няма да им стане нищо, ако престоят един ден в хладилник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани. Супер се радвам, че си избрала тази торта. Надявам се да ви хареса. Разбира се, че можеш да направиш предварително всичко. Нищо им няма на кремовете, давай смело. Весел празник ви желая.

      Изтриване
  39. Йоли, помагай! Искам да направя тортата за подарък на една млада кърмеща мама, та понеже ягодите са силен алерген с какво мога да ги заменя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност късно идва отговорът ми. Извини ме, Мигленче, но бях в отпуск. Да, ягодите са алерген, при това силен. Малините също. Не са за бебета и кърмещи майки. С боровинки може да ги замениш, сега им е сезон. Или обелени праскови.Извини ме още веднъж.

      Изтриване
    2. Супер! Много ти благодаря. Всъщност, първоначалната ни среща се отложи и ще правя тортата в края на седмицата, така че съдбата си знае работата. Мисля, че ще допадне и на двете ни, само мъжете може да са малко разочаровани, че ако зависи от тях трябва да е шоколад, полят с шоколад и поръсен с много захар, но техните предпочитания ще ги задоволяваме по други поводи :)
      Усмихната седмица ти пожелавам и ще докладвам за резултата ;)

      Изтриване