Бих искала да ви предложа една фокача с лук, която е повече от лесна. Не иска месене, а само разбъркване. Не подценявайте маста в рецептата, тъй като тя е най-важния продукт. Тестото става много въздушно, леко, крехко и ароматно. За гарниране съм избрала само лук, но вие може да сложите всичко, което обичате да хапвате.
Продукти за тестото:
320 мл хладка вода
1 пълна ч.л. суха мая
1 равна ч.л. сол
1 ч.л. захар
400 г брашно
80 г мека мас
Продукти за гарниране
3-4 глави стар лук
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. зехтин
сушени подправки по избор-мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган и др.
80 г мека мас
Продукти за гарниране
3-4 глави стар лук
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. зехтин
сушени подправки по избор-мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган и др.
Друго:
зехтин
* Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Сложете го в голяма купа и овкусете със сол и черен пипер. Мариновайте го със зехтина, сложете подправките и го оставете да се овкуси за 2-3 часа, за да стане мек и сладък.
* Трябва да получите лепкаво гъсто тесто. Оставете го в купата да втаса. За по-бързо загрейте до 50°C фурната и я изключете. Сложете купата вътре и оставете тестото да бухне и удвои обема си.
* Може да изпечете тестото наведнъж в голяма тава или да го разделите на части, като оформите малки персонални питки. Аз го направих цялото на една голяма фокача.
* Покрийте тавата с хартия за печене, обилно я поръсете с брашно и сипете отгоре тестото. Топнете пръстите си в зехтин и разстелете тестото на кора с дебелина около 2 см. Отгоре наредете от маринования лук.
* Загрейте фурната на 200°C и изпечете фокачата за около 25-30 минути. Да ви е сладко!
Приготвяне:
* Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Сложете го в голяма купа и овкусете със сол и черен пипер. Мариновайте го със зехтина, сложете подправките и го оставете да се овкуси за 2-3 часа, за да стане мек и сладък.
* В купа смесете пресятото брашно с маята, солта и захарта. Разбъркайте, налейте водата наведнъж и разбийте с миксер до получаване на гладка и гъста лепкава смес. Може да направите това на ръка или в кухненска машина. Прибавете меката мас и отново разбъркайте добре.
* Трябва да получите лепкаво гъсто тесто. Оставете го в купата да втаса. За по-бързо загрейте до 50°C фурната и я изключете. Сложете купата вътре и оставете тестото да бухне и удвои обема си.
* Може да изпечете тестото наведнъж в голяма тава или да го разделите на части, като оформите малки персонални питки. Аз го направих цялото на една голяма фокача.
* Покрийте тавата с хартия за печене, обилно я поръсете с брашно и сипете отгоре тестото. Топнете пръстите си в зехтин и разстелете тестото на кора с дебелина около 2 см. Отгоре наредете от маринования лук.
* Загрейте фурната на 200°C и изпечете фокачата за около 25-30 минути. Да ви е сладко!
йоли,тази рецепта я записах в тетрадката,и рулото е наред да се направи,нямах магданоз,днес взех,тия дни ще го направя и публикувам.А фогачината е чудесна ,и тя ще чака на ред . йоли,понякога искам набързо да пиша ,но с кирилица ..трябва да вляза във форума ,от съобщенията да намеря кирилица....ако понякога пиша на латиница може ли да се чете достатъчно за да бъда разбрана .приятна вечер мила йоли.
ОтговорИзтриванеsezamm
Чудна е фокачата ,Йоли!
ОтговорИзтриванеЩе бъде направена-пазя си масчица за такива рецепти,на които им трябва точно нея.
Поздрави и прегръдки!
Тъкмо навреме ми идва тази рецепта-преди няколко дни ми дадоха един буркан домашна мас и се чудех как да я оползотворя :))Благодаря за рецептата! Усмихната неделя! :))
ОтговорИзтриванеЙоли, с този лук фокачата е чудесна!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава неделя!
Una receta eliciosa ..me encanta esta focaccia de cebolla ..besos
ОтговорИзтриванеЛеле,как ще дочакам обяд ми е загадка!Направо запреглъщах,Йоли!Великолепна идея,непременно ще направя,но без мас,пък да видим какво ще излезе,но от сега знам,че ще е бижу!
ОтговорИзтриванеСтрахотна неделя,мила!
Ех, Йоли, последните ти предложения са страхотни:))))
ОтговорИзтриванеАз те чакам да избухнеш скоро с някоя лятна тортичка:)))
Уау, звучи супер вкусно! Поздравления!
ОтговорИзтриванеНеустоима фокача ,аромата чак се усеща през монитора.
ОтговорИзтриванеЙоли ,невероятна си, благодаря за прекрасните рецепти!
Хубава вечер!
Този блог ми стана още по-любим и вкусен откак те гледах в Казанлък с Теодоси Спасов и Небесни струни! Поздравления! - как намираш време и за готвене?...
ОтговорИзтриванеСупер си, Йоли! Сутринта видях фокачата, а на обяд вече отидох да купя риган и зехтин. Довечера мисля да я правя. Предполагам, че ще е много вкусна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви приятели.Лично аз много харесвам тази бърза питка и често я правя с какво ли не ... Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеА време за готвене, хм, май между нотите стават нещата, какво да се прави.А ти защо не ми се обади в Казанлък? Много се радвам, че си била на концерта.Надявам се, да ти е харесал.
Прясна паста, риба, руло, фокача и още, и още ....
ОтговорИзтриванеПриказна кулинарна феерия, Йоли -
много красиви, апетитни и впечатляващи предложения!
Благодаря за удоволствието,
сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана
В отпуск съм! Залавям се да я правя;)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами! Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли. Това е първия ми неуспешен опит с твоите прекрасни рецепти. Получи се тиклаво подобие на фокача ... а спазих всичко. Възможно ли е мазнината да е в повече...
ОтговорИзтриванеЩе се радвам ако получа отговор
trifonova21@abv.bg
Дида
Фантастичен беше концерта!!! А и ти не ме познаваш- аз исках да си взема даже диск, но вие толкова бързо, скромно и некомерсиално "избягахте" след аплаузите, че нямах шанс да ви настигна... казвам се Франциска и наистина съм почитател и на музиката и на кухнята ти. Успехи и в двете!
ОтговорИзтриванеЕх,че хубаво име! Трябваше да ме намериш Франциска и да се запознаем.Нищо, другият път! Много се радвам, че обичаш музиката.Напоследък все по-рядко срещам такива хора.Благодаря ти отново за милите думи и вниманието.
ОтговорИзтриванеДиди,много съжалявам да чуя това.А аз най-прецизно претеглих този път продуктите. Като никой път де... че все на око си я карам. Я погледни работните ми снимки да се ориентираш чисто визуално с количеството на маста спрямо тестото в купата.Незнам защо се е получило така.Ще опиташ ли пак? Моля те, заради мен мила.И сложи по-малко мазнина, ако те притеснява. Благодаря ти много,че опита.
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли!
ОтговорИзтриванеРецептите които предлагаш са прекрасни.Но точно за тази фокача сигурно ли е количеството на водата?Защото, при смесването на продуктите посочени в рецептата съвсем не се получава тесто със структура като на снимките.Доста по течно е.
Здрасти мила.Абе какво да ти кажа ... нарочно този път премерих всичко преди да го напиша,само защото все ме питат хората, а аз съм си калпазанка и на око я карам.Почти никога нищо не меря.Виж сега - обещавам да я направя тези дни пак и то съвсем внимателно с мерките.Имам едно кантарче от преди ..20 години.Не е електронна, а съвсем простичка везна.Може и то да не мери точно,знам ли? За всеки случай ще напиша мерките и в чаени чаши.Пък да видим.Какво стана с фокачата ти след като я изпече?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора,Йоли!
ОтговорИзтриванеФокачата ми стана чудесна,защото когато видях, че тестото е течно,просто добавих още брашно.Пое още около 100 грама,или малко повече.Въпроса ми имаше уточняващ характер.За да се знае точно от кой продукт по колко се слага.
Ох,отдъхнах си малко.Но непременно ще я направя скоро и пак ще пиша.Сега заминаваме с филхармонията за Скопие,но като се върна ще я направя обезателно.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеАз отново опитах, но с 3 с.л. мас и се получи. Диди
Много се радвам Диди! А водата добре ли е като количество или тестото стана много радко? Благодаря ти, че не се отказа и опита отново!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието, Йоли! Промених само количеството мас, а тестото беше нормално. Рецептата е вече в семейната тетрадка с изпитаните такива. Благодаря и продължавам да следя твоите вълшебства!!! Диди
ОтговорИзтриванеБраво Диди.Сега и аз ще взема да променя количеството на маста.Може би е по-добре с по-малко. Да ви е сладко на всички!Златна си ми!Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли. Преди малко направих за закуска твоята фокача. Стана наистина невероятна, благодаря ти за рецептата. Учудих се на коментарите според, които тестото става течно. Аз сложих две чаени чаши брашно и една чаена чаша вода, а от маста добавих само чаена лъжичка. Гарнирах тестото с лук и шунка и поръсих с малко босилек- вкусът е невероятен.Записвам и тази рецепта сред любимите от твоя блог. Габи.
ОтговорИзтриванеМного се радвам,Габи.Благодаря ти.Лично аз си я харесвам с повечко мас,но кой както си реши.Иначе тестото трябва да си е редичко,така е.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли,здравей. Тази рецепта я правя вече много пъти и всеки път е наслада за сетивата на всички. Благодаря ти за нея и за други изпитани с "удоволствие" рецепти от блога ти, които са ми вече любими- различни, стилни , прекрасни. Много те харесвам и ти благодаря за твоя начин - на представяне , на общуване и т.н. Желая ти всичко най-хубаво -успех и попътен вятър в платната.. Продължавай да бъдеш вдъхновение. С Уважение- Гергана / от Плевен/ :)
ОтговорИзтриванеМного си мила, Гери! Благодаря ти от сърце за милите думи и доверието! Много се радвам, че ти харесват рецептите ми.
Изтриване