петък, 22 юни 2012 г.

Солен чийз кейк





Все още има местенца в  нашата красива страна, където храната е истинска, вкусна и пълна с  живителни съставки. Наскоро имах щастието да попадна в село Горна Бела речка. На един  фестивал, провеждан вече девет  години. Фестивал, рожба на млади хора, на които им  пука какво се случва в родината ни. Темата тази година беше "Забравеният северозапад на България". Тъжно, но вярвам, че всичко може да се възроди от пепелта точно като Феникс. Звиси само от нас. Заедно с мои колеги от  Софийска филхармония бяхме една малка частица от  фестивала. Квартет "Амара" изпълни обичани и популярни творби на едно необичайно място - изоставена каменна кариера в село Челюстница. Може да ги видите в сайта на фондация "Нова култура".  А аз  опитвах гозбите на Белоречките баби, изварата, кашкавала, сиренето, баници ... сладко ... какво ли не! Не напразно фестивала се казва "Козе мляко". То е така дъхаво, уханието му е на най-различни билки. Уникален български продукт, смело заявявам  това. С извара от козе мляко, с домашно козе сирене и билки от  поляните направих един чийз кейк, който днес искам да ви представя. Неповторим на вкус и аромати! Оформянето на зеленчуците отдавна  видях  ето тук  и много ми хареса. Оригиналната спирала буквално хипнотизира. Сигурна съм, че и на вас ще ви допадне. Рецептата е съчетана лично от  мен и не съм  ползвала никакъв  източник. Може да замените изварата от  козе мляко с извара от краве мляко или рикота. Сиренето също. Но ако имате възможност да си набавите от село истински продукти го направете и вкусът ще е неповторим. Наред с уоволствието да опитам тази качествена храна се върнах от  фестивала с най-ценното нещо. С прекрасни нови приятели. Щастливка съм, нали? Да ви е сладко!







Продукти за тестото

120 г меко масло
1 яйце
1 с.л. листенца от  прясна мащерка
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. бакпулвер
250 г брашно

Продукти за пълнежа

250 г извара от  козе мляко
250 г заквасена сметана
2 яйца
150 г натрошено козе сирене
сол  на вкус
1 с.л. листенца пресен  риган

Зеленчуци

тиквичка
морков
патладжан

Приготвяне

* Разбъркайте маслото с яйцето на крем. Прибавете мащерката.  Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Сипете го в  маслото и бързо омесете меко тесто. Ако тестото лепне добавете още малко брашно. Завийте го във  фолио и го приберете в хладилника докато подготвите останалите неща за чийз кейка.

* Нарежете зеленчуците на тънки и дълги ленти без да ги белите. Най-лесно ще направите това с белачка за зеленчуци или с ренде за рязане на чипс. Бланширайте ги за 1-2 минути в кипяща подсолена вода и веднага ги охладете в купа с ледена вода. Така ще останат сурови, ще запазят свежестта си, но ще са леко пластични. Може да ги оставите напълно сурови, но не го препоръчвам. Опитах и по този начин, но зеленчуците се изсушават  и стават твърди.

* В  купа разбъркайте всички продукти за пълнежа без сиренето, което прибавете накрая.

* Намажете леко с масло тавичка за пай. Разточете тестото върху хартия за печене, леко поръсена с  брашно. Диаметърът  на кръга трябва да е малко по-голям  от формата за да може да оформите ръб. Пренесете тестото вътре с помощтта на хартията, отстранете я и го надупчете с  вилица.

* Върху тестото излейте пълнежа. Наредете зеленчуковите ленти изправени като ги редувате и застъпвате. Започнете от края към  средата. Ще получите чудесна цветна спирала.







* Намажете зеленчуците с малко зехтин и изпечете ястието в загрята на 180* фурна за около 40 минути. Сервирайте чийз кейка леко топъл с чаша студено бяло вино. Наздраве!







.

36 коментара:

  1. Кой не би бил щастлив, щом има прекрасни приятели?Щастливка си Йоли!
    Това зеленчуково вълшебство с вкус на козе сирене и извара и аромат на прясна мащерка е точно по вкуса ми.
    Изглежда много апетитно и ще се хареса у дома,само дето не е възможно да открия толкова чисти и натурални продукти, но все пак ще се пробвам,може и да съм късметлийка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма красота, а вкуса сигурно е убийствен...И аз го гледах това изкушение тия дни из пространството и съм си го заплюла уж, ама като гледам бая майстролък и търпение си трЕбе-така изкусно едва ли ще ги навия....Палаво лято, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее, Йоли, толкова е красиво и ефектно! Изглежда ми много вкусно. Страхотна идея.

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, че на хубаво място си била, Йоли! Аз като един отявлен песимист не вярвам, че селата ще се възродят.... за съжаление. Колкото и ма си ми се иска.
    Тази тарта е чудна, много красиво наредена.
    Поздрав най-сърдечен, твой приятел вечен :))

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, това, което виждам на снимките ти е истинско вълшебство! Няма по-хубаво от чистите приятелски отношения! Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ей, Йоли, прекрасно оформено! Изглежда свръх вкусно!
    Убедена съм и преживяването в каменната кариера си е струвало.
    И наистина е жалко за Северозападна България- много е красиво, но много изоставено...

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, толкова оптимистично ми прозвуча написаното!
    За разлика от Пепи съм оптимист и си мисля за тези млади хора, които създават изкуство и искат да запазват традициите!
    Никога не съм имала връзка със селото, но отдавна съм сигурна, че истината е там !
    С това, което хората създават с ръцете си!
    Чудесна е тази цветна спирала, красива и уханна !
    Прегръдка,мила и прохлада от морето!

    ОтговорИзтриване
  8. Mм, апетитно изглежда, Йоли! Струва си да отиде човек високо в планината, пък било то и за едното мляко и билки! ;)
    Село Горна Бела Речка е на много красиво място, пътят до там предлага уникални картини, а балканските хора с голяма душа и усмивка, си струва човек да има за приятели.
    Минах от там преди 20 дни на път за Вършец, Йоли, но явно не съм улучила момента. Жалко!
    Благодаря за рецептата, ще я опитаме непременно!
    Слънчеви усмивки на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,прекрасно изглежда тартата и в твое изпълнение!Казвам и в твое,защото наскоро Ванчето показа същото оформление,но залято с бешамел.При теб тартата е намерила също отлично решение с тази вкусна чийз заливка!И аз като Пепеляшка няма да имам нерви и търпение да нареждам спирали,но пък ще се полюбувам на твоята с охота,много красиво си я снимала както винаги!
    Козе сирене,слава богу,от как станах селянка :),имам шанса да си купувам съвсем,ама съвсем прясно,домашно и разкошно!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички. Много сте мили.Не е чак толкова пипкаво подреждането, имайте малко търпетие. Красотата ще спаси света, нали помните?Роси, чийз кейка е абсолютно съчетан от мен.Подреждането на зеленчуковата спирала е чужда идея и просто много ми хареса.Предполагам,че и Ванчето от там го е видяла.

    ОтговорИзтриване
  11. che delizia, complimenti! Una ricettina davvero golosa! Buon weekend, un bacio :)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно предложение! Както винаги оригинално и много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  13. Уникално подобно на "Пая с Рози"
    определено ще се пробва .Благодаря ти, Йоли:) Диди Радева

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви още веднъж. Много вкустно стана наистина, но пак искам да повторя, че визията не е моя идея. Просто я взаимствах и реших да ви я покажа.

    ОтговорИзтриване
  15. Еее, Йоли, страшно ефектно и красиво. Картинка направо :)

    ОтговорИзтриване
  16. Sorry this is in English: this is another delicious creation and I'm featuring this in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I always love dropping by to see what you've created...

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти мила. Да ти е сладко!

    Javelin, you are welcome ussing my recipies.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей мила Йоли,

    Снощи приготвих това и е толкова вкусно, колкото и красиво! Невероятна рецепта, която честичко мисля да правя. Тестото с мащерка е със страхотен аромат и мисля и за кошнички да го ползвам.

    Много се радвам, че открих блога ти и сериозно се заемам със задачата да изпробвам голяма част от разкошните рецепти, които споделяш!

    Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  19. Много,много благодаря.Да ви е сладко!

    Мони,радвам се,че ти допада това тесто.Наистина е универсално и става за много неща.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, пиле шарено, първо-честита книга! Чудесна си и заслужаваш реализирането и увековечаването на труда ти!

    Относно чийз кейка-в момента се пече, макар и малко видоизменен-реших да не правя основа от тесто, защото се пече хляб в машината в момента и мисля, че пак ще пасне. Наложи се и да добавя и бекон към съставките, тъй като мъжете в къщата не биха му обърнали внимание иначе (за съжаление)...Добавих и сирене крема, овкусено с маслинова паста и подправки. Малко шантаво стана, но нямам търпение да пробвам получилото се! :))

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти мила Мери.Дано да се хареса книгата. А за твоят чийз кейк, нямам търпение да кажеш после дали ти е харесал.

    ОтговорИзтриване
  22. Вкусотийка стана, пълнежът от сиренето и маслиновата паста придаofха много мек вкус на всичко останало... Ти ме вдъхновяваш! Продължавай все така, мила Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Ей,супер! Много ти благодаря.И най-вече,че си разбрала посланието ми - променяй нещата според собствената си фантазия и вкус. Не робувай на писаните рецепти, не са само една основа,която можеш да доразвиеш. Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Йоли, тази красота я правих и аз в къщи, но моите хора обичат да има и нещо месно. И така аз реших да попроменя продуктите. Тестото сама си омесих, на дъното в тавата върху тестото сложих сос бешамел с настърган кашкавал, зеленчуците малко жарнах на тефлонов тиган, и след като ги наредих в тавата, между тях разпределих пакетче кайма, тук-там малко чесънче, и запекох. Стана идеално, много се хареса на семейството.

    ОтговорИзтриване
  25. Хак ще повторя за кой ли път - ето това е творчество! Това го обичам най-много и винаги ме усмихва широко. Благодаря ти Гале,страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  26. Възхитителна рецепта! Предисловието към нея също!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти Ели.Много ме радва коментара ти.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  28. Браво, Йоли! Отново даваш чудесна идея! Правих тази рецепта, но зеленчуците ми се получиха малко сурови. Следващия път бих ги опекла леко на скара или грил тиган, посолени и намазани леко със зехтин. Чак след това бих ги сложила въерху чийз кейка. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  29. Много ти благодаря! Радвам се, че опита ястието. Да, заленчуците са си направо сурови, така е. Може би трябва да предупредя за това в поста. Не всеки ще ги хареса чак толкова хрупкави. Благодаря ти отново, чудна е идеята ти за грила! Нали може да я споделя с останалите?

    ОтговорИзтриване