Продукти
Тесто
300 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
хладка вода за меко тесто
Пълнеж
500 г чери домати
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 - 3 с.л. зехтин
листа пресен босилек, розмарин
Сос бешамел
25 г масло
25 г брашно
300 мл горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус
100 г настъргано ароматно твърдо сирене
Приготвяне
* Смесете брашното със солта и двата вида набухвател. Постепенно добавете хладката вода докато омесите гладко, меко тесто. Тестото трябва да е еластично и да не лепне. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да се отпусне за 15 минути.
* Намажете форма за пай или малка тавичка с масло и поръсете с брашно. Разточете тестото на кръг, малко по-голям от формата. Поставете го вътре и оформете ръб по стените на формата. Надупчете с вилица и изпечете основата до бледо розово в загрята на 180* фурна за около 10 минути.
* Загрейте зехтина. Нарежете доматчетата на половинки, а по-малките оставете цели. Запържете ги за няколко минути, добавете нарязания чесън, и овкусете със сол и черен пипер.
* За бешамела запържете брашното в маслото и наведнъж излейте горещото мляко. Разбъркайте енергично и подправете със сол и индийско орехче. Накрая прибавете настърганото сирене.
* Изсипете доматите върху леко изпечената подложка. Накъсайте листата на босилека и розмарина и ги поръсете отгоре. Може да ползвате други подправки по ваш вкус.
* Излейте бешамела върху доматите и го разнесете равномерно с лъжица. Изпечете тартата отново в загрята на 180* фурна за още 15 - 20 минути или докато стане с апетитна златиста коричка. Сервирайте леко топла със студено бяло вино. Наздраве!
.
Йоли, нямам думи за това, което си ни поднесла отново... Прекрасно е, изглежда много вкусно и красиво! Благодаря! Прекрасна слънчева седмица! :)
ОтговорИзтриванеНаздраве, миличка!
ОтговорИзтриванеФантастична е!!!!
Морска прегръдка!
Йоли,много красиво, апетитно и вкусно изглежда! А триъгълната чиния сложи достоен финал на това кулинарно произведение!Много изкушаващо е винаги при теб.Лека и прохладна вечер!
ОтговорИзтриванеАх, Йоли, страхотна рецепта! Вече знам, че ще е любима в къщи.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Абсолютно зашеметяващо, усещам ли аромата или какво...! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВкусно и ароматно!Прекрасна тарта ,Йоли!
ОтговорИзтриванеПриятен ден-прегръдки!
Йоли,чудесна тарта си приготвила,съвсем по мой вкус!
ОтговорИзтриванеИ билковата ти градинка на заден план е великолепна!
Прегръдки и усмихнат ден!
Благодаря ви момичета. Постничка е, но е свежа.Разбира се,може да си я разнообразите по свой вкус. Наздраве!
ОтговорИзтриванеПостна но изглежда много апетитна тази тарта Йоли!И какви снимки само!
ОтговорИзтриванеА и всички знаем лятната класика -сиренце и домат!Моят син още щом мерна снимките ти и каза че иска тази тарта.Ще я пробваме май!
Ще се еадвам да я опитате и у вас. Благодаря и да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеНаправих я за вечеря и се получи много добре, а и е много бърза и лесна рецептата! Благодаря ти Йоли!
ОтговорИзтриванеМария Димова
О, Мими! Благодаря ти от сърце мила! Страшно ме зарадва!
ОтговорИзтриванеESPECTACULAR TARTA DE TOMATE !!
ОтговорИзтриванеYUMY RICO RICO .
Мила, Йоли, направих тартата - чудесна се получи, а и толкова лесна рецепта. Съречни благодарности :)
ОтговорИзтриванеО,благодаря ти много мила моя! Така се радвам! Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, изглежда страхотно - ще се прави. Можеш ли да кажеш какъв размер ти е тавичката???
ОтговорИзтриванеМарияна
Мерки Марианка! надявам се да ти хареса. Формата ми е ... ох,да не те излъжа,но около 28 см. Тестото стига и за по-голяма.На мен малко ми остана,колкото шепичка.Иначе щеше да стане бая дебело.
ОтговорИзтриванеТази ваша рецепта Йоли съвсем достойно може да спечели конкурса на Вашингтон поуст за най-добра доматена рецепта - http://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/readers-best-tomato-recipes-wanted/2012/06/25/gJQAQLvr4V_story.html
ОтговорИзтриванеОооооооо,толкова е мило това! Усмихна ме рано сутрин.Благодаря от сърце за хубавите думи.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли единственото което ме спира е ,че чери доматите ми още не са узрели иначе веднага запретвам ръкави нищо че е много топло...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Цвети.Чудно е,че имаш доматки.Миналата година посях едно коренче на балкона.Станаха чудни,но ме нападнаха такива белокрилки,че ми отидоха на кино цветята.Много ми беше тъжно.Дано ви хареса тартата.
ОтговорИзтриванеЗдравей, мила Йоли!
ОтговорИзтриванеТъй като сега съм в лятна ваканция и сега е времето, в което имам повече свободно време и мога да пробвам по нещо от твоя прекрасен блог. Спрях се на това защото е изключително леко и за лятно предложение е идеално. Та... преди да го направя исках да те попитам дали става ако я направя с обикновени домати, тъй като домашните ни са страхотни розови и големи и са много вкусни, не че не мога да си купя чери, но много обичам домашните. Как мислиш дали ще стане ако ги нарежа на кубченца! Страхотна си, продължавай все така! Целувки
Нелка,няма проблем. Домата си е домат,независимо каква е големината му.Само махни воднистата част и семките.И почти не ги готви.Розовите домати са много нежни и бързо ще станат на каша.Остави ги на едри резени.Благодаря ти мила и да пишеш какво е станало.
ОтговорИзтриванеЗдравей , скъпа йоли !
ОтговорИзтриванеПиша ти по повод тартата, която приготвих. WhaW! Беше си цяло приключение особено соса бешамел, 4 пъти го направих и 4-те го изхвърлих, защото не се получаваше нищо, но за щастие на 5тия стана. Както и да е, тестото ми беше маааалко жилаво и се режеше по трудно, а на доматките им липсваше малко солчица. НО, все пак получи се , но никак не беше толкова изкусителна като твоята за капак от страх да не загори соса не се е изпекал хубаво и беше малко като суров. Както и да е това няма да ме спре, особено когато излезе твоята прекрасна книга. Поздравления , мила Йоли, и много много успехи за напред ! Изпращам ти мноого целувки :) Ти си моето вдъхновение от което черпя кулинарните си рецепти !!!!!!!
Нелка,голяма си сладурана!Благодаря ти въпреки несгодите,които си имала.Тестото определено си е жилаво.Просто състава му е такъв.А за бешамела много съжалявам,че си го изхвърляла периодично.Важното е,че си му хванала "цаката"накрая,както се казва.Благодаря ти наистина много,че опита.И няма да се отказваш,нали?
ОтговорИзтриванеПривет Йоли, вчера направих тартата :) Наистина лесна за приготвяне и невероятно вкусна. Изчезна бързо от трапезата и питаха за още :)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЙоли,тартата не успя да оцелее до вечеря...уникално вкусна е! Мъжа ми не я остави докато не я довърши. Само че, другият път ще я направя с белени доматки, че малко бяха неприятни люспичките.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мери.така си е,белените домати са къде къде по-хубави.Да ви е сладко на всички.Радвам се,че ви хареса тартата.
ОтговорИзтриванеЙоли, аз пък я направих за късна закуска. Всякак е хубава. Единия път сложих моцарела, въпреки, че е меко сирене и ми допадна много. Според мене, доматчетата може и да не задушават предварително, за да не омекват излишно. А може би моите бяха много зрели?!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за тази, както и за всички останали рецепти, които с удоволствие честичко разглеждам!
Забравих да да добавя, че ако си любопитна как съм се справила, можеш да погледнеш в блога ми.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Видях е разбира се!Прекрасна е станала.Благодаря ти мила!И май си права за доматите!Няма май да ги готвя и аз следващият път.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Йоли,
ОтговорИзтриванеопитах рецептата, много вкусно стана!
Анжи
Много се радвам,Анжи.Благодаря ти много за доверието.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеДоматената тарта изглежда превъзходно, както и всички твои останали рецепти. Искам само да те попитам какъв е размера на формата, в която си изпекла тартата на снимката?
Поздравления за прекрасния блог и хубава неделна вечер :-)
Здравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеПак съм аз...само да попитам и горе-долу колко хладка вода са необходими за тестото? Извинявай за въпросите :-)
Лека вечер :-)
Здравей. Много се радвам, че ти допада тази рецепта. Формата е около 26/28 см., не съм напълно сигурна. А водата... ха сега де? Може би около 1 непълна ч.ч. Наистина като я добавяш постепенно няма как да сбъркаш. Благодаря ти за хубавите думи и приятно готвене.
ОтговорИзтриванеЗдравейте , Йоли и всички почитатели на Вашето изкуство ! Да споделим и ние , че днес направихме тартата за вечеря и стана превъзходна ! Благодарим !
ОтговорИзтриванеИ аз много благодаря.Да ви е сладко на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеЙоли, Сега чета за доматен тарт в "С дъх на чаени листа" и реших да погледна в интернет за идеи. Е точно така си го представях, че трябва да изглежда. В момента стомахът ми реагира превъзбудено на снимките. :))) Ще се пробва!!! Целувки от мен!
ОтговорИзтриванеЗдравей скъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеВчера и аз приготвих тази чудесна тарта и стана превъзходна, както на вкус така и на външен вид. Получи се досущ, като твоята. Със съпруга ми много я харесахме. Вече съм приготвяла безброй твои рецепти, а някои от тях приготвям съвсем редовно. Благодаря Ти за прекрасния блог. Ти си моят пътеводител в кухнята :-)
Приятен следобед, Ти желая!
Скъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеИ аз направих тартата и стана прекрасна, направо неустоима. И на вкус и на външен вид, досущ като твоята на снимката се получи. Със съпруга ми много я харесахме.
Вече съм приготвяла безброй твои рецепти и винаги резултата е перфектен. Благодаря Ти за прекрасния блог, Ти си моя пътеводител в кулинарията!
Поздрави за слънчев и приятен уикенд :-)
Цвети
Благодаря ти мила Цвети. Така се радвам! Да ви е сладко на всички у дома.
ОтговорИзтриванеИ от мен целувки, Дев. Дано ти хареса. Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за лесната и вкусна рецепта Йоли :). Днес я пробвахме и сме във възторг. Имах доста чери доматчета, отгледани на терасата и се чудех как да ги пласирам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Люси.Много се радвам,че ви хареса тартата.А това с доматчетата ти ...ах, за завиждане е.Браво,че си ги отглеждаш сама.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеСтрахотно се получи и с розови доматки, макар че май прекалих с орехчето :) Благодаря за лесната и различна за мен рецепта!Отивам да си избера следващото предизвикателство (десерт) за начинаещ кулинар като мен!
ОтговорИзтриванеЯна
Супер! Браво на теб! Няма начинаещи кулинари, има само хора, на които им е кеф да си сготвят нещо вкусно. Много,много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеискам да попитам какво сирене сте използвали вие? днес мисля да го направя :)
ОтговорИзтриванеМеги, можеш да ползваш Пекорино или Пармиджано. И двете са идеални. А и с български кашкавал става супер. Както ти харесва на вкус, така направи. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.
Изтриваненаправих го снощи с пармезан- получи се страхотно-а днес вече го няма :) всички много го харесаха. Благодаря за рецептата :) Всичко се получи идеално
ИзтриванеМного, много се радвам, Меги. Благодаря ти за доверието!
Изтриване