понеделник, 18 юни 2012 г.

Доматена тарта




Продукти

Тесто

300 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
хладка вода за меко тесто

Пълнеж

500 г чери домати
2 скилидки чесън
сол  и черен пипер  на вкус
2 - 3 с.л. зехтин
листа пресен босилек, розмарин

Сос бешамел

25 г масло
25 г брашно
300 мл горещо прясно мляко
сол  и индийско орехче на вкус
100 г настъргано ароматно твърдо сирене






Приготвяне

* Смесете брашното със солта и двата вида набухвател. Постепенно добавете хладката вода докато омесите гладко, меко тесто. Тестото трябва да е еластично и да не лепне. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да се отпусне за 15 минути.

* Намажете форма за пай или малка тавичка с масло и поръсете с брашно. Разточете тестото на кръг, малко по-голям  от формата. Поставете го вътре и оформете ръб по стените на формата. Надупчете с вилица и изпечете основата до бледо розово в загрята на 180* фурна за около 10 минути.

* Загрейте зехтина. Нарежете доматчетата на половинки, а по-малките оставете цели. Запържете ги за няколко минути, добавете  нарязания чесън, и овкусете със сол и черен  пипер.

* За бешамела запържете брашното в  маслото и наведнъж  излейте горещото мляко. Разбъркайте енергично и подправете със сол и индийско орехче. Накрая прибавете настърганото сирене.

* Изсипете доматите върху леко изпечената подложка. Накъсайте листата на босилека и розмарина и ги поръсете отгоре. Може да ползвате други подправки по ваш вкус.






* Излейте бешамела върху доматите и го разнесете равномерно с  лъжица. Изпечете тартата отново в  загрята на 180* фурна за още 15 - 20  минути или докато стане с  апетитна златиста коричка. Сервирайте леко топла със студено бяло вино. Наздраве!









.

51 коментара:

  1. Йоли, нямам думи за това, което си ни поднесла отново... Прекрасно е, изглежда много вкусно и красиво! Благодаря! Прекрасна слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наздраве, миличка!
    Фантастична е!!!!
    Морска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,много красиво, апетитно и вкусно изглежда! А триъгълната чиния сложи достоен финал на това кулинарно произведение!Много изкушаващо е винаги при теб.Лека и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, Йоли, страхотна рецепта! Вече знам, че ще е любима в къщи.

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютно зашеметяващо, усещам ли аромата или какво...! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно и ароматно!Прекрасна тарта ,Йоли!
    Приятен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,чудесна тарта си приготвила,съвсем по мой вкус!
    И билковата ти градинка на заден план е великолепна!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета. Постничка е, но е свежа.Разбира се,може да си я разнообразите по свой вкус. Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  9. Постна но изглежда много апетитна тази тарта Йоли!И какви снимки само!
    А и всички знаем лятната класика -сиренце и домат!Моят син още щом мерна снимките ти и каза че иска тази тарта.Ще я пробваме май!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще се еадвам да я опитате и у вас. Благодаря и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  11. Направих я за вечеря и се получи много добре, а и е много бърза и лесна рецептата! Благодаря ти Йоли!
    Мария Димова

    ОтговорИзтриване
  12. О, Мими! Благодаря ти от сърце мила! Страшно ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  13. Мила, Йоли, направих тартата - чудесна се получи, а и толкова лесна рецепта. Съречни благодарности :)

    ОтговорИзтриване
  14. О,благодаря ти много мила моя! Така се радвам! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, изглежда страхотно - ще се прави. Можеш ли да кажеш какъв размер ти е тавичката???
    Марияна

    ОтговорИзтриване
  16. Мерки Марианка! надявам се да ти хареса. Формата ми е ... ох,да не те излъжа,но около 28 см. Тестото стига и за по-голяма.На мен малко ми остана,колкото шепичка.Иначе щеше да стане бая дебело.

    ОтговорИзтриване
  17. Тази ваша рецепта Йоли съвсем достойно може да спечели конкурса на Вашингтон поуст за най-добра доматена рецепта - http://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/readers-best-tomato-recipes-wanted/2012/06/25/gJQAQLvr4V_story.html

    ОтговорИзтриване
  18. Оооооооо,толкова е мило това! Усмихна ме рано сутрин.Благодаря от сърце за хубавите думи.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли единственото което ме спира е ,че чери доматите ми още не са узрели иначе веднага запретвам ръкави нищо че е много топло...

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти Цвети.Чудно е,че имаш доматки.Миналата година посях едно коренче на балкона.Станаха чудни,но ме нападнаха такива белокрилки,че ми отидоха на кино цветята.Много ми беше тъжно.Дано ви хареса тартата.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, мила Йоли!
    Тъй като сега съм в лятна ваканция и сега е времето, в което имам повече свободно време и мога да пробвам по нещо от твоя прекрасен блог. Спрях се на това защото е изключително леко и за лятно предложение е идеално. Та... преди да го направя исках да те попитам дали става ако я направя с обикновени домати, тъй като домашните ни са страхотни розови и големи и са много вкусни, не че не мога да си купя чери, но много обичам домашните. Как мислиш дали ще стане ако ги нарежа на кубченца! Страхотна си, продължавай все така! Целувки

    ОтговорИзтриване
  22. Нелка,няма проблем. Домата си е домат,независимо каква е големината му.Само махни воднистата част и семките.И почти не ги готви.Розовите домати са много нежни и бързо ще станат на каша.Остави ги на едри резени.Благодаря ти мила и да пишеш какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей , скъпа йоли !
    Пиша ти по повод тартата, която приготвих. WhaW! Беше си цяло приключение особено соса бешамел, 4 пъти го направих и 4-те го изхвърлих, защото не се получаваше нищо, но за щастие на 5тия стана. Както и да е, тестото ми беше маааалко жилаво и се режеше по трудно, а на доматките им липсваше малко солчица. НО, все пак получи се , но никак не беше толкова изкусителна като твоята за капак от страх да не загори соса не се е изпекал хубаво и беше малко като суров. Както и да е това няма да ме спре, особено когато излезе твоята прекрасна книга. Поздравления , мила Йоли, и много много успехи за напред ! Изпращам ти мноого целувки :) Ти си моето вдъхновение от което черпя кулинарните си рецепти !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Нелка,голяма си сладурана!Благодаря ти въпреки несгодите,които си имала.Тестото определено си е жилаво.Просто състава му е такъв.А за бешамела много съжалявам,че си го изхвърляла периодично.Важното е,че си му хванала "цаката"накрая,както се казва.Благодаря ти наистина много,че опита.И няма да се отказваш,нали?

    ОтговорИзтриване
  25. Привет Йоли, вчера направих тартата :) Наистина лесна за приготвяне и невероятно вкусна. Изчезна бързо от трапезата и питаха за още :)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли,тартата не успя да оцелее до вечеря...уникално вкусна е! Мъжа ми не я остави докато не я довърши. Само че, другият път ще я направя с белени доматки, че малко бяха неприятни люспичките.

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти Мери.така си е,белените домати са къде къде по-хубави.Да ви е сладко на всички.Радвам се,че ви хареса тартата.

    ОтговорИзтриване
  28. Йоли, аз пък я направих за късна закуска. Всякак е хубава. Единия път сложих моцарела, въпреки, че е меко сирене и ми допадна много. Според мене, доматчетата може и да не задушават предварително, за да не омекват излишно. А може би моите бяха много зрели?!
    Благодаря ти за тази, както и за всички останали рецепти, които с удоволствие честичко разглеждам!

    ОтговорИзтриване
  29. Забравих да да добавя, че ако си любопитна как съм се справила, можеш да погледнеш в блога ми.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  30. Видях е разбира се!Прекрасна е станала.Благодаря ти мила!И май си права за доматите!Няма май да ги готвя и аз следващият път.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти Йоли,
    опитах рецептата, много вкусно стана!
    Анжи

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам,Анжи.Благодаря ти много за доверието.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей, Йоли!

    Доматената тарта изглежда превъзходно, както и всички твои останали рецепти. Искам само да те попитам какъв е размера на формата, в която си изпекла тартата на снимката?
    Поздравления за прекрасния блог и хубава неделна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, Йоли!

    Пак съм аз...само да попитам и горе-долу колко хладка вода са необходими за тестото? Извинявай за въпросите :-)

    Лека вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей. Много се радвам, че ти допада тази рецепта. Формата е около 26/28 см., не съм напълно сигурна. А водата... ха сега де? Може би около 1 непълна ч.ч. Наистина като я добавяш постепенно няма как да сбъркаш. Благодаря ти за хубавите думи и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте , Йоли и всички почитатели на Вашето изкуство ! Да споделим и ние , че днес направихме тартата за вечеря и стана превъзходна ! Благодарим !

    ОтговорИзтриване
  37. И аз много благодаря.Да ви е сладко на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  38. Йоли, Сега чета за доматен тарт в "С дъх на чаени листа" и реших да погледна в интернет за идеи. Е точно така си го представях, че трябва да изглежда. В момента стомахът ми реагира превъзбудено на снимките. :))) Ще се пробва!!! Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей скъпа, Йоли!

    Вчера и аз приготвих тази чудесна тарта и стана превъзходна, както на вкус така и на външен вид. Получи се досущ, като твоята. Със съпруга ми много я харесахме. Вече съм приготвяла безброй твои рецепти, а някои от тях приготвям съвсем редовно. Благодаря Ти за прекрасния блог. Ти си моят пътеводител в кухнята :-)

    Приятен следобед, Ти желая!

    ОтговорИзтриване
  40. Скъпа, Йоли!

    И аз направих тартата и стана прекрасна, направо неустоима. И на вкус и на външен вид, досущ като твоята на снимката се получи. Със съпруга ми много я харесахме.
    Вече съм приготвяла безброй твои рецепти и винаги резултата е перфектен. Благодаря Ти за прекрасния блог, Ти си моя пътеводител в кулинарията!

    Поздрави за слънчев и приятен уикенд :-)

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  41. Благодаря ти мила Цвети. Така се радвам! Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  42. И от мен целувки, Дев. Дано ти хареса. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  43. Благодаря за лесната и вкусна рецепта Йоли :). Днес я пробвахме и сме във възторг. Имах доста чери доматчета, отгледани на терасата и се чудех как да ги пласирам :)

    ОтговорИзтриване
  44. Благодаря ти Люси.Много се радвам,че ви хареса тартата.А това с доматчетата ти ...ах, за завиждане е.Браво,че си ги отглеждаш сама.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  45. Страхотно се получи и с розови доматки, макар че май прекалих с орехчето :) Благодаря за лесната и различна за мен рецепта!Отивам да си избера следващото предизвикателство (десерт) за начинаещ кулинар като мен!
    Яна

    ОтговорИзтриване
  46. Супер! Браво на теб! Няма начинаещи кулинари, има само хора, на които им е кеф да си сготвят нещо вкусно. Много,много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  47. искам да попитам какво сирене сте използвали вие? днес мисля да го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меги, можеш да ползваш Пекорино или Пармиджано. И двете са идеални. А и с български кашкавал става супер. Както ти харесва на вкус, така направи. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
    2. направих го снощи с пармезан- получи се страхотно-а днес вече го няма :) всички много го харесаха. Благодаря за рецептата :) Всичко се получи идеално

      Изтриване
    3. Много, много се радвам, Меги. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване