вторник, 3 юли 2012 г.

Палачинкова торта




Продукти за палачинките


600 мл прясно мляко
4 яйца
250 г брашно
2 пасирани банана
1 ванилия
3 с.л. пудра захар
3 с.л. стопено масло
щипка сол

масло за намазване на тигана






Продукти за крема

1 литър  прясно мляко
4 жълтъка
1 ванилия
12 с.л. захар
8 с.л. брашно
4 с.л какао
150 г натурален  шоколад
250 г меко масло
80 г пудра захар


Гарниране

100 г смлени орехи
1 банан
прясна мента





Приготвяне

* Зсъщност, това са си палачинки с шоколад, но във формата на торта. Нека всеки от вас направи любимите си палачинки, ако не иска да се възползва от  рецептата тук. Все пак, ако решите да направите моите бананови палачинки просто смесете млякото, ванилията, захарта, яйцата и течното масло с банановото пюре. Разбийте добре с миксер и добавете брашното и солта. Сами преценете гъстотата на тестото. А това най-лесно става след като изпържте първата палачинка. Ако не е както трябва просто поправете тестото като съответно прибавите още малко брашно или пък мляко. Изпържете палачинките на среден огън като преди всяка леко намазвате тигана с малко масло.






* За крема смесете захарта с брашното, какаото и ванилията. Добавете жълтъците и разредете с малко мляко, колкото да получите гладка кааша. Разредете с останалото мляко и сварете гъст крем. Докато крема е още горещ прибавете шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте и оставете да се охлади.

* Разбийте маслото с пудрата захар  и го добавете към  студения шоколадов  крем. Разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като редите палачинките една върху друга, а помежду им мажете тънък пласт крем. Стегнете всичко с ринг за торта и оставете в хладилника за 12 часа.

* Отстранете ринга и намажете тортата отгоре и отстрани с крем. Гарнирайте със смлени орехи и резерчета банан. Украсете със свежа мента. Аз затоплих леко малка част от крема и небрежно го сипах с лъжица тук, там. Ако ви харесва, направете го и вие. Да ви е сладко!








.

31 коментара:

  1. Йоли,много шоколадова тази торта...ама пък какво е торта без шоколад,а!Разкошотия....
    Прегръдки,мила моя!

    ОтговорИзтриване
  2. УжасТ! Това високо нещо как ти душа даде да го срежеш?
    Мноооооого апетитна, Йоли, още повече - шоколадова щом е.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, страхотна е тортата! Явно с теб сме на една вълна, защото имам една палачинкова торта, която чака да бъде публикувана от доста време, но така и нямам муза да напиша рецептата за нея :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, страхотна торта! Обичам палачинки, както и торти, направени с тях в сладък и солен вариант! Хубав ден и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, отново си сътворила страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, за пореден път затаих дъх като разлистих твоята публикация.
    Поклон!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви много момичета! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, паланчиковите торти са ми любими! Няма как да не я направя:)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Сладко,сладко, ама трябва някой да запретне ръкави,че колко палачинки трябва да извърти?
    Отлична,шоколадова,богата!И ножа си го бива!Как е отрязал парчето без да се разтече крема?!!!Иска си и майсторска ръка, като твоята!
    Лека вечер,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  10. Йолиииии, пак ни разби с шоколадово изкушение! Отварям си аз блога днес да погледна за нещо зеленчуково за вечеря....и какво да видят очите ми!!!!! Станаха ми на паници! Казах си ооо не, това ще се прави няма как! Само чакам някакъв повод подходящ! Благодаря ти миличка за рецептата! Страхотна си отново!

    ОтговорИзтриване
  11. О-ха, Йоли! Каква разкошна тортичка пак си сътворила!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, ама голяма тортааа! :)
    И шоколадова.С банани и орехи. Супер е, Йоли! Страхотна бомба! Определено ще я направя и то точно с бананови палачинки, каквито не ми е хрумвало дори че има.
    Хубаво лято и много настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Зашеметяваща е и тортата, и ти! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Падам си по палачинковите торти, а твоята е просто неустоима.
    Поздрави, Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Божееее, това моето си е жив мазохизъм - да се облизвам пред това шоколадово разкошество посред нощ с мисълта как ще се намърдам след десетина дни в банския си...и утре да се задоволя със салата и ябълки, ама че наказание...
    Страхотна торта, Йоли, разрезът е убийствен направо, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  16. Ома такива сте ми сладури! Благодаря ви приятели!Винаги знаете как да ме усмихнете!

    ОтговорИзтриване
  17. Шоколадово вълшебство!
    И аз отивам да го приготвя за любимите си хора и после ще докладвам какво съм измайсторила.
    Поздрави Йоли!

    ОтговорИзтриване
  18. Хм, страхотна торта :)Скоро имам празник и ще я пробвам за десерт.

    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви много.Ще се радвам да я опитате, ... ако ви се въртят толкова палачинки де ... Туткава работа си е,но аз ги правих предния ден,а на следващия просто ги подредих една върху друга с малко крем.

    ОтговорИзтриване
  20. Направих тортата Йоли и много съм доволна от резултата!На мен пък палачинките ми са най бързата топла закуска, правя ги от раз.Повечко се помотах с аранжирането им.
    Много благодаря за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
  21. Много се радвам,че опита тортата мила.Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  22. Снимката на парчето в разрез,сочещо с ръбчето си върха на носа ми и зяпналата ми от почуда уста е феноменална!
    Как успя да го разрежеш като с лазер немея и се чудя,но е невероятно ефектно снимано и поднесено!Просто уникална торта!

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасно шоколадово изкушение и много красиво:)

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли, какъв размер тиган си ползвала за палачинките? Аз съм с 20см. и сместа ми се струва малко, не става висока като твоята торта...

    ОтговорИзтриване
  25. Ха де.Знам ли..май 26 см.И нищо чудно да не ти стига.Чакай да видя ... току що ги преброих от снимката.Значи съм сложила 18 палачинки една върху друга.Ама изобщо не се притеснявай,какво значение има?Ако искаш по-висока торта направи още палачинки,но и по-ниска да е пак ще е добре.Няма да се отрази на вкуса.Благодаря ти,че си се заиграла с тази тортичка.Успех.

    ОтговорИзтриване
  26. Привет Йоли, тортичката е чуденснаааа и веднага реших да я опитам ;-)
    Имам едно питане за тестото за палачинките: като добавих пасираните банани, тестото стана малко по-лепкаво и при печенето ми беше трудно да не препичам палачинките, за да мога да ги обърна (ако исках да не са толкова изпечени, при опит да обърна палачинката се късаше веднага). Подозирам, че може би тигана ми е за смяна макар да ползвах мазнина, но може ли да кажеш дали случайно има и нещо допълнително за тестото?
    Благодаря ти много ;-)
    Ели

    ОтговорИзтриване
  27. Ели,радвам се,че реши да опиташ тортата.Пипкава работа е,признавам,но силно се надявам да ви хареса.Права си за палачинките - лепкаво е тестото заради бананите.Аз ги пека на тефлонов тиган и не на много силна температура.По-скоро ги изсушавам именно поради причината,че стоят влажни вътре.Иначе тестото си е това,не съм променяла нищо.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  28. Страхотна тортичка и като цяло страхотни рецепти! Много съм впечатлена от вашия блог, страхотен :)

    ОтговорИзтриване
  29. Днес направих тортата.Йоли стискайми палци ,дано да съм се справила :-) ще разбера по късно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам, Инка, макар изобщо не се съмнявам. Искрено се надявам да ви хареса. Благодаря ти много. Ще чакам да кажеш как е станала тортата.

      Изтриване
    2. Йоли тортата се хареса и изяде ,въпреки че ги бях направила малко дебели.

      Изтриване