вторник, 3 юли 2012 г.

Палачинкова торта




Продукти за палачинките


600 мл прясно мляко
4 яйца
250 г брашно
2 пасирани банана
1 ванилия
3 с.л. пудра захар
3 с.л. стопено масло
щипка сол

масло за намазване на тигана






Продукти за крема

1 литър  прясно мляко
4 жълтъка
1 ванилия
12 с.л. захар
8 с.л. брашно
4 с.л какао
150 г натурален  шоколад
250 г меко масло
80 г пудра захар


Гарниране

100 г смлени орехи
1 банан
прясна мента





Приготвяне

* Зсъщност, това са си палачинки с шоколад, но във формата на торта. Нека всеки от вас направи любимите си палачинки, ако не иска да се възползва от  рецептата тук. Все пак, ако решите да направите моите бананови палачинки просто смесете млякото, ванилията, захарта, яйцата и течното масло с банановото пюре. Разбийте добре с миксер и добавете брашното и солта. Сами преценете гъстотата на тестото. А това най-лесно става след като изпържте първата палачинка. Ако не е както трябва просто поправете тестото като съответно прибавите още малко брашно или пък мляко. Изпържете палачинките на среден огън като преди всяка леко намазвате тигана с малко масло.






* За крема смесете захарта с брашното, какаото и ванилията. Добавете жълтъците и разредете с малко мляко, колкото да получите гладка кааша. Разредете с останалото мляко и сварете гъст крем. Докато крема е още горещ прибавете шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте и оставете да се охлади.

* Разбийте маслото с пудрата захар  и го добавете към  студения шоколадов  крем. Разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като редите палачинките една върху друга, а помежду им мажете тънък пласт крем. Стегнете всичко с ринг за торта и оставете в хладилника за 12 часа.

* Отстранете ринга и намажете тортата отгоре и отстрани с крем. Гарнирайте със смлени орехи и резерчета банан. Украсете със свежа мента. Аз затоплих леко малка част от крема и небрежно го сипах с лъжица тук, там. Ако ви харесва, направете го и вие. Да ви е сладко!








.

28 коментара:

Живка каза...

Йоли,много шоколадова тази торта...ама пък какво е торта без шоколад,а!Разкошотия....
Прегръдки,мила моя!

pep-4o каза...

УжасТ! Това високо нещо как ти душа даде да го срежеш?
Мноооооого апетитна, Йоли, още повече - шоколадова щом е.

Зорница М. каза...

Йоли, страхотна е тортата! Явно с теб сме на една вълна, защото имам една палачинкова торта, която чака да бъде публикувана от доста време, но така и нямам муза да напиша рецептата за нея :)
Поздрави!

Дани каза...

Йоли, страхотна торта! Обичам палачинки, както и торти, направени с тях в сладък и солен вариант! Хубав ден и много усмивки! :)

nas каза...

Йоли, отново си сътворила страхотна торта!

The witch каза...

Йоли, за пореден път затаих дъх като разлистих твоята публикация.
Поклон!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ви много момичета! Да ви е сладко!

delizio-delizio.blogspot каза...

Йоли, паланчиковите торти са ми любими! Няма как да не я направя:)

Поздрави

Tania каза...

Сладко,сладко, ама трябва някой да запретне ръкави,че колко палачинки трябва да извърти?
Отлична,шоколадова,богата!И ножа си го бива!Как е отрязал парчето без да се разтече крема?!!!Иска си и майсторска ръка, като твоята!
Лека вечер,Йоли!

Цветина каза...

Йолиииии, пак ни разби с шоколадово изкушение! Отварям си аз блога днес да погледна за нещо зеленчуково за вечеря....и какво да видят очите ми!!!!! Станаха ми на паници! Казах си ооо не, това ще се прави няма как! Само чакам някакъв повод подходящ! Благодаря ти миличка за рецептата! Страхотна си отново!

Dida каза...

О-ха, Йоли! Каква разкошна тортичка пак си сътворила!

Irma каза...

Ех, ама голяма тортааа! :)
И шоколадова.С банани и орехи. Супер е, Йоли! Страхотна бомба! Определено ще я направя и то точно с бананови палачинки, каквито не ми е хрумвало дори че има.
Хубаво лято и много настроение от мен!

Ева Тонева каза...

Зашеметяваща е и тортата, и ти! :)

Vili Konova каза...

Падам си по палачинковите торти, а твоята е просто неустоима.
Поздрави, Йоли!!!

Мариета каза...

Божееее, това моето си е жив мазохизъм - да се облизвам пред това шоколадово разкошество посред нощ с мисълта как ще се намърдам след десетина дни в банския си...и утре да се задоволя със салата и ябълки, ама че наказание...
Страхотна торта, Йоли, разрезът е убийствен направо, поздравления!

Йоланта Делибозова каза...

Ома такива сте ми сладури! Благодаря ви приятели!Винаги знаете как да ме усмихнете!

gogolina каза...

Шоколадово вълшебство!
И аз отивам да го приготвя за любимите си хора и после ще докладвам какво съм измайсторила.
Поздрави Йоли!

Марина и Георги каза...

Хм, страхотна торта :)Скоро имам празник и ще я пробвам за десерт.

Успешна седмица!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ви много.Ще се радвам да я опитате, ... ако ви се въртят толкова палачинки де ... Туткава работа си е,но аз ги правих предния ден,а на следващия просто ги подредих една върху друга с малко крем.

gogolina каза...

Направих тортата Йоли и много съм доволна от резултата!На мен пък палачинките ми са най бързата топла закуска, правя ги от раз.Повечко се помотах с аранжирането им.
Много благодаря за чудесната идея!

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,че опита тортата мила.Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички!

Роси каза...

Снимката на парчето в разрез,сочещо с ръбчето си върха на носа ми и зяпналата ми от почуда уста е феноменална!
Как успя да го разрежеш като с лазер немея и се чудя,но е невероятно ефектно снимано и поднесено!Просто уникална торта!

Kokona каза...

Прекрасно шоколадово изкушение и много красиво:)

Анонимен каза...

Йоли, какъв размер тиган си ползвала за палачинките? Аз съм с 20см. и сместа ми се струва малко, не става висока като твоята торта...

Йоланта Делибозова каза...

Ха де.Знам ли..май 26 см.И нищо чудно да не ти стига.Чакай да видя ... току що ги преброих от снимката.Значи съм сложила 18 палачинки една върху друга.Ама изобщо не се притеснявай,какво значение има?Ако искаш по-висока торта направи още палачинки,но и по-ниска да е пак ще е добре.Няма да се отрази на вкуса.Благодаря ти,че си се заиграла с тази тортичка.Успех.

Unknown каза...

Привет Йоли, тортичката е чуденснаааа и веднага реших да я опитам ;-)
Имам едно питане за тестото за палачинките: като добавих пасираните банани, тестото стана малко по-лепкаво и при печенето ми беше трудно да не препичам палачинките, за да мога да ги обърна (ако исках да не са толкова изпечени, при опит да обърна палачинката се късаше веднага). Подозирам, че може би тигана ми е за смяна макар да ползвах мазнина, но може ли да кажеш дали случайно има и нещо допълнително за тестото?
Благодаря ти много ;-)
Ели

Йоланта Делибозова каза...

Ели,радвам се,че реши да опиташ тортата.Пипкава работа е,признавам,но силно се надявам да ви хареса.Права си за палачинките - лепкаво е тестото заради бананите.Аз ги пека на тефлонов тиган и не на много силна температура.По-скоро ги изсушавам именно поради причината,че стоят влажни вътре.Иначе тестото си е това,не съм променяла нищо.Благодаря ти много.

Диди Цонева каза...

Страхотна тортичка и като цяло страхотни рецепти! Много съм впечатлена от вашия блог, страхотен :)