понеделник, 30 юли 2012 г.

Лют малинов сос




Продукти

600 г малини
100 г захар
1 червена люта чушка
20 г пресен джинджифил
40 г кромид лук
малка пръчка канела - по желание
2 с.л. зехтин
балсамов оцет на вкус
сол на вкус






Приготвяне

* Намачкайте малините със захарта и малко сол. Покрийте ги и ги оставете ги да престоят  2 - 3 часа. Сварете малините за 5 минути и ги претрийте през цедка за да отстраните семките.

* Нарежете чушката, джинджифила и лука на много ситно и ги задушете леко в зехтина.

* Добавете малиновото пюре и подправете на вкус със сол и балсамов оцет. Накрая, ако желаете сложете малка пръчка канела, която ще отстраните в края на готвенето.

* Гответе соса на умерен огън до сгъстяване. Може да го оставите по-рядък или да го сгъстите до консистенцията на конфитюр. Преценете сами как ви харесва най-много.

* Поднесете соса студен към различни видове сирене или студено месо. Да ви е сладко!






* Според сина ми това е най-вкусният сос, който е опитвал. Напълно съм съгласна с него. Наистина е изключително фин и много интересен. Не излиза голямо количество, но все пак, ако решите да съхраните соса, сипете го в бурканче още горещ, като го напълните до горе и веднага затворете. Принципът е същия както затваряте сладко. През зимата може да направите соса със замразени малини.

* Ако не обичате люто пропуснете чушката и обратно, може да го подлютите още повече.

* Не изхвърляйте след претриването на малините семките и пулпата, която остава полепнала по тях. Залейте ги с бял винен или ябълков оцет и ще получите фин малинов оцет. Така направих аз.






.

18 коментара:

  1. Много, много интересно сосче Йоли!
    Обичам да смесвам сладко и солено и непременно ще го направя.Добре се съчетава със сиренцето и кашкавала!

    Прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. След като сина ти го харесва този сос и моите синове ще му се израдват.Още повече ,че е леко лютичък.
    Прекрасен ден ,Йоли и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много цветен и хубав сос, Йоли! Отново много идейно и красиво предложение! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Възхитително!
    Странно!
    Ексцентрично!
    Точно както обичам....
    Що ли съм ти фен,Йоли? :-)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно Йоли ! Прилича ми малко на мустарда :)

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно!Като шоколад с люта чушка!шоколадът е неустоим,предполагам и за соса!Толкова малини ми минаха през ръцете,да бях се сетила,т.е да беше публикувала рецептата по-рано!...
    Лека вечер,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  7. Мноооого ефектно,колоритно и вярвам изключително вкусно!
    Чудесна си отново,мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Беше тестван още снощи с върху разни и разнообрази сирена. Много сполучлив се оказа, наистина! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Веднага бих го хапнала с бри :)
    Прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря момичета.Знаех си аз,че ще одобрите.Като ви знам как обичате да еспериментирате!Да ви е сладко на всички ...и малко лютичко,разбира се.

    ОтговорИзтриване
  11. What a creative and delicious sauce - I love the use of chili with the raspberries! I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I love the inspiration I get from your food…

    ОтговорИзтриване
  12. Привет,скъпа Йоли, дай един съвет - понеже за Нова Година ще се събираме с приятели и съм хвърлила око на този малинов сос, но разбира се по това време на годината малини не мога да намеря, мисълта ми е дали не мога да го приготвя само от малинов конфитюр и подправките? Според теб ще се получи ли? Извинявай за глупавия въпрос. Май направо да взема да пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мила,ако може купи си замразени малини.Конфитюра е прекалено сладък,няма да се получи добре.Но пък ако обичате по-сладко давай с него.Все пак ти препопъчвам замразени малини.Весели и щастливи празнични дни.Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Йоли! Колко време да престои малиновата пулпа в ябълковият оцет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери. Колкото по-дълго, толкова по-ароматен ще бъде оцета. Мининум 2 седмици.

      Изтриване