вторник, 4 септември 2012 г.

Поширани яйца





Без рецепта, само идея как по малко по-различен начин да си направите красиви поширани яйца.






Нужни са ви яйца, малко нарязани на кубчета зеленчуци по избор, пресни подправки и 1 с.л. зехтин.

В купичка сложете лист найлоново фолио като оформите лека вдлъбнатина. Капнете малко зехтин и поръсете с кубчета зеленчуци и подправки. Чукнете яйцето и внимателно го изсипете върху зеленчуците. Внимавайте да не се спука жълтъка. Отгоре поръсете още малко зеленчуци и подправки.





Стегнете фолиото на стегнато вързопче и го завържете с конец. Може да сложите два пласта фолио за по-здраво.





В тенджера сипете вода и след като заври пуснете в нея яйцата. Гответе 4 - 5 минути или още малко, в зависимост колко течен искате да е след това жълтъка.

Охладете яйцата в студена вода. Внимателно развийте фолиото и сервирайте яйцата със салата, сос, а защо не и по панагюрски. Да ви е сладко!






.

38 коментара:

  1. Мммм, вкусно и красиво:)
    Чудесна идея Йоли, и какви снимки само!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинална идея!!!Както винаги, впрочем...

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, ти си непрестанен източни на идеи!

    ОтговорИзтриване
  4. Като гледам как се е разтекло това яйце, няма как да не ми е сладко!
    Прегръдки, мила и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Оригинална идея!И изглеждат много вкусни!Благодаря,Йоли!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, Йоли... Страхотна идея, както винаги! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Идеята не е лоша, но изобщо не е нова и не е моя.Няма как да ви посоча източник, защото съм я гледала в множество предавания от къде ли не...Знам ли кой е първоизточника?И то не само за яйца, а и за риба и месо.Скоро дори гледах рибни рула във фолио по 24 часа китчън.Но това изобщо не е важно.Топлата вода отдавна е открита,нали знаете?Важно е да се възползваме всички от идеята и да я доразвием.Наздраве и благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  8. Много цветно и вкусно, както винаги при теб, Йоли! Невероятни са така приготвени яйцата! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Може да не е нова идея, но си я поднесла много, много красиво, цветно и ефектно!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са - много весели и цветни!
    Идеята ми допада, независимо кой и е първоизточника :)
    Да не говорим, че по този метод ще сложа край на пръскането на яйцата из цялата тенджера при поширането, както често ми се случва и много ме вбесява, ама досега не съм се сетила за фолио :) Благодаря от сърце!
    Прегръдка и пожелание за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Идеята си е идея - важното е как е изпълнена - а тук всичко е перфектно!

    ОтговорИзтриване
  12. Много идейно и красиво предложение, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви много.Можете да направите яйцата какви ли не ... и с шунчица, и само с песто или някакъв друг сос.Въпрос на идея,нищо повече.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Sled kato vidjah receptata, vednaga ja napravih. Neverojatno vkusna.Az garnirah sys sos ot zapyrjen chesan i cherven piper s kiselo mljako i sirene. Blagodarja Joli. Izprobvala sam mnogo tvoi recepti i sym vazhitena ot teb i predavaneto ti.Izvinjavai, che pisha na latinica, no na tozi kompjutar njamam kirilica.S uvajenie: Borjana

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Боряна.Много добре си решила как да ги сервираш.Чудесно си ги овкусила.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна идея за бърза вечеря! Мерси, Йоли, ще се осъществи скоро.
    И да не забравя да кажа - снимките ти направо греят от екрана!

    ОтговорИзтриване
  17. Мерси Петя.Шаренкото си е шаренко.Радва окото.Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятнои яко! Евала за старанието и снимките и идеята да правите това което правите, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятно! Страшно шик, здравословно и вкусно. Поздравяления за старанието, за това което правите Йоли!

    ОтговорИзтриване
  20. Много ти благодаря.Пошираните яйца са си стара и изпитана рецепта,този начин просто е по-интересен и красив,иначе вкусът е същия.Има различни варианти,някои ги правят в алуминиево фолио,други като мен,а има дори и специални силиконови форми за поширани яйца.Така че,не съм открила топлата вода.Много се радвам,че ти харесва!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, много ми хареса идеята, но не ми стана ясно какво точно фолио използваш, от това за печене, или за съхранение. Съжалявам за глупавия въпрос.Поздрави и благодарност за всичките ти хубави рецепти

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей и ти,много се радвам,че ти хареса идеята.Ами това е найлоново фолидо,свежо фолио,полиетиленово фолио ... знам ли още как го наричат? Алуминиевото е метално,значи е другото.Погледни снимката,може би ще ти е по-лесно да се ориентираш.Благодаря ти и успех с яйцата,дано ти харесат.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, чудих се, чудих се и го измислих. Използвах от фолиото за печене,това което е на метър. В рамките на два дена 2 пъти ги направих, наистина спестява време. Първият път май не сложих много мазнина и малко ми залепнаха, но втория път направо сами си паднаха в чинията. :) Страхотни неща правиш, много оригинални и винаги хубави снимки. Сега съм на тема тестени и тъй като вчера правих от рогчетата със сирене, днес съм на Кхачапури-те. Има много кулинарни блогове, но честно казано твоя най го харесвам. Като закъсам на идеи и тук идвам :) Много успехи и хубави моменти ти желая. Поздрави Веселина

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти мила Веси.Така ме зарадва!Много хубаво си направила с фолиото за печене,и една моя приятелка така ги прави.Аз не съм пробвала,но ще опитам,може и да е по-лесно отколкото с найлоновото.Благодаря ти още веднъж за милите думи и доверието.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  25. Изглежда много ефектно. Със сигурност е и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  26. Тази рецепта обра точките вкъщи! Имах опасения как ще се получат яйцата, дали няма да залепнат за фолиото, но станаха перфектни. Хем вкусно, хем красиво. Мисля, че доста често ще ги приготвям :) Обичам да готвя и да изпробвам нови и различни рецепти, и в този блог намирам страхотни идеи! Тук наистина кулинарията е изкуство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мина! Ти си майсторката, да знаеш, че на много хора не им се получават. Залепват, както казваш и нищо не става. Така че, Бравото е за теб! Много се радвам, че са ти харесали. Благодаря ти отново за милите думи и доверието.

      Изтриване
  27. Това фолио със всичките отровни химикали които изпуска при варене?!Не,благодаря!:-)Нещо по -здравословно да предложите?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхувам се, че това не е най-здравословното място за Вас. Има много блогове, в които ще намерите това, което търсите.

      Изтриване
    2. Може да използвате пликове за печене.

      Изтриване
    3. Разбира се, че може. Всичко може. Просто е въпрос на избор, точно като живота ни. Всеки сам избира как да го изживее. Много хора искат да направят всичко възможно за да живеят здравословно. какво разбират под тази дума, само те си знаят. За мен е адски обширно понятие, което на всичкото отгоре в днешно време се е превърнало в една огромна манипулация и машина за пари. Аз живея живота си по друг начин, не робувам на чак толкова прехвалените "здравословности". Достатъчно е, че у дома има само домашно приготвена храна. Няма да живея с орлите и възнамерявам да взема от живота максимума, което той ми предлага. Залагам на приятелите и споделените с тях пържоли и червено вино, най-образно казано. "Здравословната" храна ще я оставя за хора с друго мислене, различно от моето.

      Изтриване
    4. Прав е човекът, фолиото наистина отделя при нагряване. Кото готвач следва да ги знаете и съобразявате тези неща, Йоланта. Коментарът в стил "няма да живеем с орлите" е меко казано разочароващ.

      Изтриване
    5. Много съжалявам за разочарованието. Първо, аз изобщо не съм готвач и нямам претенциите да бъда. Аз съм музикант, а готвенето е само хоби, ей така между свиренето. Този трик с фолиото се използва навсякъде в професионалната кулинария. Нали не мислите, че аз съм го открила? Нищо подобно, видяла съм го от ръцете на най-прочутите готвачи в света. Всеки ден по някое предаване може да видите как се пошира месо, риба или яйца във фолио. След като по целия свят професионалистите го правят, не виждам причина да не го правя и аз. Ще дам като пример Джейми Оливър, който прави точно тези яйца. По този начин. А всички знаем каква борба води той по отношение на здравословното хранене, нали? Гордън Рамзи е вторият човек, за който се сещам на секундата. Тим Мелцер и Йохан Лафер са другите имена, които категорично цитирам. И да спомена, че това са готвачи, които имат ресторанти с няколко звезди Мишлен. Може би трябва да се обърнете по въпроса към тях или към световната здравна организация по здравословно хранене. Никой не е забранил използването на фолиото, нито го е заклеймил като опасно при нагряване. Повтарям, не съм измислила аз топлата вода. Видяла съм го, копирала съм го от професионалистите и съм го приложила. Това е. Вижте, благодаря Ви за коментара и мнението. Виждате, че го уважавам, след като Ви отговарям. Има страшно много блогове, които са насочени изцяло към здравословното хранене. Там ще намерите наистина чудесни рецепти. За съжаление моят не е от този тип. Още веднъж ме извинете за разочарованието, но мнението и рецептата ми ще останат непроменени.

      Изтриване
  28. Йоли, извинявай много, но се нуждая от уточнение: едно вързопче с едно яйце ли е? Т.е. ако искам да приготвя 4 яйца - 4 вързопа ли правя? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ще се радвам, ако ти харесат яйцата. Да, всяко яйце се прави на отделно вързопче, няма друг начин. Благодаря ти.

      Изтриване
  29. Здравейте! Това е идеа на Джейми Оливър. Дали не трябва да се анонсира източника :)
    А сайта е чудесен, както всичко позитивно! По-здрави! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва сайта. Благодаря от сърце, ще се радвам да опиташ някоя рецепта.

      Що се отнася до яйцата, може би самият Джийми трябва да напише откъде е видял тази техника. Стара е като света, много по-стара от него самия. Лично аз я видях в едно клипче с Джулия Чайлд, който вече не е сред живите, а на клипчето беше млада и хубава дама. Самата тя е научила техниката във Франция, а там вече няма как да проследим нишката. Не е нужно за подобни неща да се посочва източник, тъй като това е просто техника на готвене.

      Изтриване
  30. Антония Захариева14 юли 2018 г. в 21:03

    Много точно обяснено, както винаги :) Йоли, благодаря :)

    ОтговорИзтриване