вторник, 4 септември 2012 г.

Поширани яйца





Без рецепта, само идея как по малко по-различен начин да си направите красиви поширани яйца.






Нужни са ви яйца, малко нарязани на кубчета зеленчуци по избор, пресни подправки и 1 с.л. зехтин.

В купичка сложете лист найлоново фолио като оформите лека вдлъбнатина. Капнете малко зехтин и поръсете с кубчета зеленчуци и подправки. Чукнете яйцето и внимателно го изсипете върху зеленчуците. Внимавайте да не се спука жълтъка. Отгоре поръсете още малко зеленчуци и подправки.





Стегнете фолиото на стегнато вързопче и го завържете с конец. Може да сложите два пласта фолио за по-здраво.





В тенджера сипете вода и след като заври пуснете в нея яйцата. Гответе 4 - 5 минути или още малко, в зависимост колко течен искате да е след това жълтъка.

Охладете яйцата в студена вода. Внимателно развийте фолиото и сервирайте яйцата със салата, сос, а защо не и по панагюрски. Да ви е сладко!






.

31 коментара:

  1. Мммм, вкусно и красиво:)
    Чудесна идея Йоли, и какви снимки само!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинална идея!!!Както винаги, впрочем...

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, ти си непрестанен източни на идеи!

    ОтговорИзтриване
  4. Като гледам как се е разтекло това яйце, няма как да не ми е сладко!
    Прегръдки, мила и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Оригинална идея!И изглеждат много вкусни!Благодаря,Йоли!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, Йоли... Страхотна идея, както винаги! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Идеята не е лоша, но изобщо не е нова и не е моя.Няма как да ви посоча източник, защото съм я гледала в множество предавания от къде ли не...Знам ли кой е първоизточника?И то не само за яйца, а и за риба и месо.Скоро дори гледах рибни рула във фолио по 24 часа китчън.Но това изобщо не е важно.Топлата вода отдавна е открита,нали знаете?Важно е да се възползваме всички от идеята и да я доразвием.Наздраве и благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  8. Много цветно и вкусно, както винаги при теб, Йоли! Невероятни са така приготвени яйцата! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Може да не е нова идея, но си я поднесла много, много красиво, цветно и ефектно!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са - много весели и цветни!
    Идеята ми допада, независимо кой и е първоизточника :)
    Да не говорим, че по този метод ще сложа край на пръскането на яйцата из цялата тенджера при поширането, както често ми се случва и много ме вбесява, ама досега не съм се сетила за фолио :) Благодаря от сърце!
    Прегръдка и пожелание за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Идеята си е идея - важното е как е изпълнена - а тук всичко е перфектно!

    ОтговорИзтриване
  12. Много идейно и красиво предложение, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви много.Можете да направите яйцата какви ли не ... и с шунчица, и само с песто или някакъв друг сос.Въпрос на идея,нищо повече.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Sled kato vidjah receptata, vednaga ja napravih. Neverojatno vkusna.Az garnirah sys sos ot zapyrjen chesan i cherven piper s kiselo mljako i sirene. Blagodarja Joli. Izprobvala sam mnogo tvoi recepti i sym vazhitena ot teb i predavaneto ti.Izvinjavai, che pisha na latinica, no na tozi kompjutar njamam kirilica.S uvajenie: Borjana

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Боряна.Много добре си решила как да ги сервираш.Чудесно си ги овкусила.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна идея за бърза вечеря! Мерси, Йоли, ще се осъществи скоро.
    И да не забравя да кажа - снимките ти направо греят от екрана!

    ОтговорИзтриване
  17. Мерси Петя.Шаренкото си е шаренко.Радва окото.Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятнои яко! Евала за старанието и снимките и идеята да правите това което правите, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятно! Страшно шик, здравословно и вкусно. Поздравяления за старанието, за това което правите Йоли!

    ОтговорИзтриване
  20. Много ти благодаря.Пошираните яйца са си стара и изпитана рецепта,този начин просто е по-интересен и красив,иначе вкусът е същия.Има различни варианти,някои ги правят в алуминиево фолио,други като мен,а има дори и специални силиконови форми за поширани яйца.Така че,не съм открила топлата вода.Много се радвам,че ти харесва!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен3 юни 2013 г., 10:32

    Здравей, много ми хареса идеята, но не ми стана ясно какво точно фолио използваш, от това за печене, или за съхранение. Съжалявам за глупавия въпрос.Поздрави и благодарност за всичките ти хубави рецепти

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей и ти,много се радвам,че ти хареса идеята.Ами това е найлоново фолидо,свежо фолио,полиетиленово фолио ... знам ли още как го наричат? Алуминиевото е метално,значи е другото.Погледни снимката,може би ще ти е по-лесно да се ориентираш.Благодаря ти и успех с яйцата,дано ти харесат.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен5 юни 2013 г., 6:38

    Здравей, чудих се, чудих се и го измислих. Използвах от фолиото за печене,това което е на метър. В рамките на два дена 2 пъти ги направих, наистина спестява време. Първият път май не сложих много мазнина и малко ми залепнаха, но втория път направо сами си паднаха в чинията. :) Страхотни неща правиш, много оригинални и винаги хубави снимки. Сега съм на тема тестени и тъй като вчера правих от рогчетата със сирене, днес съм на Кхачапури-те. Има много кулинарни блогове, но честно казано твоя най го харесвам. Като закъсам на идеи и тук идвам :) Много успехи и хубави моменти ти желая. Поздрави Веселина

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти мила Веси.Така ме зарадва!Много хубаво си направила с фолиото за печене,и една моя приятелка така ги прави.Аз не съм пробвала,но ще опитам,може и да е по-лесно отколкото с найлоновото.Благодаря ти още веднъж за милите думи и доверието.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  25. Изглежда много ефектно. Със сигурност е и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  26. Тази рецепта обра точките вкъщи! Имах опасения как ще се получат яйцата, дали няма да залепнат за фолиото, но станаха перфектни. Хем вкусно, хем красиво. Мисля, че доста често ще ги приготвям :) Обичам да готвя и да изпробвам нови и различни рецепти, и в този блог намирам страхотни идеи! Тук наистина кулинарията е изкуство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мина! Ти си майсторката, да знаеш, че на много хора не им се получават. Залепват, както казваш и нищо не става. Така че, Бравото е за теб! Много се радвам, че са ти харесали. Благодаря ти отново за милите думи и доверието.

      Изтриване
  27. Това фолио със всичките отровни химикали които изпуска при варене?!Не,благодаря!:-)Нещо по -здравословно да предложите?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхувам се, че това не е най-здравословното място за Вас. Има много блогове, в които ще намерите това, което търсите.

      Изтриване
    2. Може да използвате пликове за печене.

      Изтриване
    3. Разбира се, че може. Всичко може. Просто е въпрос на избор, точно като живота ни. Всеки сам избира как да го изживее. Много хора искат да направят всичко възможно за да живеят здравословно. какво разбират под тази дума, само те си знаят. За мен е адски обширно понятие, което на всичкото отгоре в днешно време се е превърнало в една огромна манипулация и машина за пари. Аз живея живота си по друг начин, не робувам на чак толкова прехвалените "здравословности". Достатъчно е, че у дома има само домашно приготвена храна. Няма да живея с орлите и възнамерявам да взема от живота максимума, което той ми предлага. Залагам на приятелите и споделените с тях пържоли и червено вино, най-образно казано. "Здравословната" храна ще я оставя за хора с друго мислене, различно от моето.

      Изтриване